Şarapova - Wozniacki, 2 ore şi 24 de minute de luptă în derby-ul campioanelor. Cum s-a terminat partida cu iz de "10 Year Challenge" în turul trei la Australian Open. VIDEO: shhh, 'Masha' loveşte din nou!

18 ian 2019 13733 afişări Tenis
Şarapova - Wozniacki, 2 ore şi 24 de minute de luptă în derby-ul campioanelor. Cum s-a terminat partida cu iz de "10 Year Challenge" în turul trei la Australian Open. VIDEO: shhh, 'Masha' loveşte din nou! 10 year challenge, varianta Australian Open: campioana din 2008 a învins-o pe campioana din 2018, în turul trei al ediţiei 2019.

Maria Şarapova a câştigat derby-ul turului trei la Australian Open 2019, învingând-o după 2 ore şi 24 de minute pe deţinătoarea trofeului, Caroline Wozniacki. Cap de serie 30 la Melbourne, rusoaica a oferit un regal de tenis agresiv, concretizat cu 37 de lovituri câştigătoare, pentru a se impune 6-4, 4-6, 6-3, în faţa unei adversare care nu a lovit decisiv decât de 10 ori, adunând în schimb un număr necaracteristic de greşeli neforţate (24). Maria Şarapova va juca în optimi împotriva reprezentantei gazdelor, Ashleigh Barty (cap de serie 15), jucătoare pe care a învins-o greu anul trecut, la Roma, 7-5, 3-6, 6-2.

Campioana din 2008 de la Melbourne a reuşit una dintre cele mai bune evoluţii la serviciu, izbutind în primul şi ultimul set să câştige peste 70% dintre punctele începute cu serviciul doi. În plus, eleva lui Thomas Hogstedt a returnat 7 din 10 servicii ale danezei, ţinând-o la sub 30% procentajul punctelor câştigate pe serviciul doi în seturile adjudecate. Wozniacki a luat avantaj de un break devreme în primele două seturi, însă niciodată această primă rupere de ritm nu a fost decisivă. Şarapova a închis primul set cu o serie impresionantă de cinci game-uri câştigate, l-a pierdut la fotofiniş pe al doilea, după ce echilibrase duelul, revenind de la 0-3, însă în decisiv nu i-a mai lăsat nicio şansă campioanei din 2018, sprintând spre runda optimilor, câştigând tot de la 2-2 până la anunţul arbitrei Eva Asderaki, de 'game, set, meci'.

Intrate în partida directă fără să îşi fi pierdut serviciul la această ediţie de Australian Open, Şarapova şi Wozniacki s-au hărţuit încă de la primul schimb de mingi, alternând punctele închise după două lovituri cu schimburi de mingi intense.

Un game de opt minute pe lansarea danezei a dat start unui meci de la care fanii aşteptau, inevitabil, scântei. Între cele 16 puncte, acompaniate de ţipetele rusoaicei, Şarapova a reuşit 4 lovituri câştigătoare, Wozniacki rezistând în principal datorită serviciului. Cu atacuri în lung de linie de pe ambele părţi. campioana din 2008 şi-a apropiat primele mingi de break, însă Wozniacki a apărat, mai întâi cu servă imparabilă, apoi cu jocul defensiv caracteristic. Chiar dacă a impresionat cu o scurtă şi cu o neaşteptată venire la fileu, rusoaica a mai ratat o minge de break, iar Wozniacki a fost cea care a pus pe tabelă scorul de 1-0.

În primă fază, Şarapova a absorbit bine şocul şanselor ratate, răspunzând cu tură pe serviciu la zero, însă Wonzniacki a câştigat pe retur la proxima ocazie, distanţându-se pe tabelă, 3-1, după 26 de minute. Lovind o singură dată câştigător în game-ul 7, pe retur, Şarapova a primit înapoi break-ul pe o dublă greşeală comisă de campioana în exerciţiu. În acelaşi timp, rusoaica a schimbat vitezele, devenind din ce în ce mai dură în atacurile sale şi permiţându-şi chiar şi "aroganţe" dintre cele mai fine, învingând-o pe cea mai aprigă contestatară a sa la revenirea în tenis după suspendarea de dopaj chiar şi cu racheta mutată în mâna stângă.

Al treilea game consecutiv al Mariei a restabilit egalitatea pe tabelă în primul set, 4-4. Lovind returul cu 132 km/h, favorita 30 şi-a oferit mingi de break consecutive, iar Wozniacki a cedat, trimiţând în fileu şi lăsând-o pe rusoaică în poziţia de a servi pentru câştigarea primului set, după 45 de minute de la startul partidei. Reacţia nervoasă a danezei a fost totuşi moderată, trimiţând doar o minge spre tribună. Rusoaica a ajuns lejer la 40-0 în game-ul de serviciu, apoi s-a împotmolit, dar s-a corectat rapid, după ce irosise cu multă detaşare primele două mingi de set - cu dublă greşeală şi un rever visător, găsind o a 16-a lovitură câştigătoare (a 11-a cu forehandul), încheind astfel manşa în 50 de minute, printr-o serie impresionantă de cinci game-uri consecutive.

! EXPLICAŢIA DIN STATISTICĂ: Cea mai impresionantă cifră pentru rusoaică în primul set trebuie căutată în profilul serviciului: 74% frecvenţa primului serviciu, cu eficienţă 70%, plus 71% puncte câştigate în spatele mingii a 2-a. În plus, raportul loviturilor câştigătoare a înclinat clar şi previzibil spre Maria, 16-5.

În start de set doi, Şarapova şi-a săpat propria groapă. Cu trei duble greşeli i-a creat culoar spre break şi 2-0 adversarei sale cu trei ani mai mică, smulgând un strigăt de disperare din tribună: "MASHAAAAA"! Rămasă din nou la trei game-uri în urmă, Şarapova a dat restart: a apelat iarăşi la scurtă, punând-o o dată în plus pe daneză în imposibilitatea de a întoarce mingea în terenul advers şi punctând, astfel, în meci cu un al treilea hold la zero. Trei puncte consecutive, retururi apăsate şi două lovituri excelente trimise cu reverul în diagonală i-au recuperat break-ul rusoaicei, ducând-o la 2-3 pe tabelă. Cu un devastator 9-0 la capitolul winners în primele şase game-uri ale setului doi, Şarapova a pus pe tabelă un prim scor egal în masnşă, 3-3.

Într-un meci în care, trebuie să o spunem, ne-am fi aşteptat la câteva controverse, dat fiind istoricul celor două, a părut că Şarapova se răzbună exclusiv pe teren, fiind extrem de concentrată. 16-1 în statistică, la rubrica forehand-uri câştigătoare în prima oră de joc - spune tot. Mai departe, Wozniacki simte cum îi trece glonţul pe la ureche, nevoită să joace cu serviciul doi un punct crucial, la 3-3 şi 30-30, însă de această dată Şarapova ratează returul, iar daneza sprintează înapoi la conducere.

Şarapova a apărat minge de break în game-ul opt al setului doi, după ce daneza găsise un lung de linie enorm. Soluţiile Şarapovei: serviciu la teu surprinzător şi bine plasat, as şi o nouă servă abilă, urmată de al 28-lea winner în meci, de această dată de pe rever. În al zecelea game, construcţia rusoaicei s-a surpat în câteva secunde. Cu două puncte aduse exclusiv de servicii bine plasate, mai întâi la teu, apoi la exterior, Şarapova s-a pus în dificultate în stilul caracteristic, cu dublă greşeală comisă la 30-30. La minge de break şi set, Şarapova a ales un serviciu sigur şi nu a mai declanşat atacul. În schimb, a ratat cu dreapta, permiţându-i danezei să trimită meciul în decisiv.

! EXPLICAŢIA DIN STATISTICĂ: Chiar dacă şi în setul doi, raportul loviturilor câştigătoare i-a fost clar favorabil rusoaicei (12-1), numărul greşelilor neforţate (19-7 faţă de Wozniacki) şi un procentaj mult diminuat la eficienţa în spatele serviciului doi (de la 71% în primul set, la 36% în al doilea) au costat-o pe cea care triumfa în urmă cu 11 ani la Melbourne. În stilul caracteristic, Şarapova şi-a oferit o pauză prelungită la vestiare înaintea decisivului, pentru a-şi aduna gândurile, lăsând-o în expectativă pe daneză.

Duelul dintre Wozniacki şi Şarapova s-a temperat în start de set decisiv, cel puţin prin prisma impunerii mult mai nete a jucătoarei aflate la serviciu. Atât Carolina, care a avut prima lansare, cât şi Maria, au punctat importanţa momentelor de început încurajându-se zgomotos, cu Come on! clar, după fiecare reuşită. Devenită un pic mai agresivă, daneza a lăsat impresia că începe să ia timona meciului din mâna rusoaicei, reuşind să impună ritmul după bunul plac în câteva rânduri. Şarapova a fost însă cea care a luat primul game la zero, pentru 2-2, daneza având răspunsul pregătit, în oglindă, pentru 3-2.

Game-ul şase a fost primul test adevărat al decisivului. Şarapova a reuşit să îşi apere lansarea după egalitate, inventând o nouă scurtă imparabilă, urmată în punctul imediat următor de un forehand ratat de Caro. Cu o dreaptă superbă din interiorul terenului, "Masha" a convertit a treia minge de break avută în game-ul şapte al decisivului, trecând în premieră în avantaj în acest ultim set. Însă nu a fost simplu să ajungă la 4-3: dacă în primele puncte a returnat fantastic, pe primele două mingi de break, consecutive, Maria a lovit temător, trezindu-se practic la minge de game pentru Wozniacki, după un as al acesteia. Returul măreţ a revenit însă la timp, pe a treia minge de break, iar descătuşarea de bucurie a fost cât se poate de sugestivă.

Determinată să închidă conturile rapid, Şarapova s-a desprins la 5-3 cu un hold la zero, servind precis şi sancţionând iute retururile banale ale adversarei. Rusoaica a păstrat ritmul asaltului şi a închis partida la a doua minge de meci.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.