"Săptămâna asta am simţit durere şi imediat m-am gândit la ce e mai rău". Ziua a 10-a de Wimbledon 2018 în 3 mărturisiri: Serena Williams spune unde a greşit în trecut, Kerber dezvăluie secretul revenirii sale + momentul amuzant: "Am cel mai prost creier..."

13 iul 2018 4365 afişări Tenis
"Săptămâna asta am simţit durere şi imediat m-am gândit la ce e mai rău". Ziua a 10-a de Wimbledon 2018 în 3 mărturisiri: Serena Williams spune unde a greşit în trecut, Kerber dezvăluie secretul revenirii sale + momentul amuzant: "Am cel mai prost creier..." Foto: wimbledon.com / AELTC
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Ziua a 10-a de Wimbledon 2018 a stabilit o finală de 10, care le readuce în faţa spectatorilor britanici pe Serena Williams şi Angelique Kerber, la doi ani distanţă de la precedentul lor duel pentru trofeu pe iarba de la Wimbledon.

Este o finală de 10, pentru că este a zecea finală pe care Serena Williams o va juca la Wimbledon.

O finală de 10, pentru că au mai fost, de la începutul anilor '90, exact 10 finale feminine Statele Unite versus Europa, la Wimbledon.

Este o finală de 10 şi pentru că faţă în faţă sunt doi foşti lideri mondiali, care şi-au împărţit victoriile în finalele mari pe 2016, oferind tenisului feminin, după mulţi ani, primul dialog la vârf consistent de-a lungul unui sezon - un dialog care părea că se îndreaptă spre modelarea unei rivalităţi care să poată fi asemănată cu ceea ce găsim în această decadă de aur, la masculin. Angelique Kerber a dispărut însă de pe radarul performanţei, nereuşind să gestioneze succesul. Serena Williams a dispărut şi ea din peisaj, pentru a deveni mamă. Cele două se reîntâlnesc în 2018, într-un meci uriaş - ca miză - ambele fiind aproape de regăsirea formei maxime.

ProSport vă prezintă trei mărturisiri ale protagonistelor zilei a 10-a de Wimbledon, care întregesc povestea liniară a ambelor semifinale feminine, cu fir epic clar şi fără acele răsuciri violente, frapante şi - în egală măsură - savuroase, precum cele care au delectat Planeta Tenis cu o zi înainte, în sferturile masculin. Angelique Kerber - în faţa Jelenei Ostapenko şi Serena Williams - în faţa Juliei Goerges au dominat, au făcut să se vadă pe tabelă fiecare bobiţă din plusul de experienţă şi au ştiut să pună sare exact pe rana din jocul advers, exploatând vulnerabilităţile mai necoaptelor lor adversare.

1. De la "nu puteam să ajung la cutia poştală", la "săptămâna asta am simţit dureri şi m-am gândit la ce e mai rău", la "acum, trebuie să fiu pregătită să fac meciul vieţii"

Serena Williams a revenit. Americanca este conştientă că a fost un drum extrem de anevoios şi nu ezită să vorbească deschis despre acest lucru.

"Nu este un secret că am avut o naştere grea. Am pierdut şirul operaţiilor, pe la patru. Operaţiile au fost atât de multe. Erau deja în rutina zilei. Din cauza problemelor pe care le am cu sângele, a fost la limită. Nu am aflat decât după aceea, când agenta mea, Jill, care este şi o bună prietenă, mi-a povestit cât de grele au fost acele momente, cât stres a fost. Mă bucur că, în acele momente, nu am ştiut. A fost greu. Au fost momente în care nu puteam ajunge nici până la cutia poştală.

Dar, nici nu ştiu dacă a fost cea mai grea perioadă din viaţa mea, pentru că o am pe Olympia. Acum, văd doar bucuria. Într-un fel, a fost cea mai grea perioadă, dar în acelaşi timp a fost şi cea mai bună perioadă. Trebuie să recunosc că mă aşteptam să mă descurc mai bine în primele turnee. A trebuit să accept, să spun - ok, următorul turneu, o iau de la capăt.

Problema de care sufăr eu, embolism pulmonar, înseamnă o imensă provocare mentală, pentru că atunci când mă doare piciorul, automat mă gândesc la ce e mai rău. Şi săptămâna asta am simţit durere la picior. şi imediat m-am gândit la ce e mai rău - Oh, Doamne! EP... Mental este foarte, foarte greu. Nici n-aş fi crezut că este atât de dificil. Acum, trebuie să fiu pregătită să fac meciul vieţii", a spus Serena Williams.

  Citeşte şi: Serena Williams, la finala de Grand Slam cu numărul 30: a sprintat pe lângă    Julia Goerges şi l-a egalat pe Roger Federer

2. Lungul drum înapoi şi deciziile excelente care au dus-o pe Kerber înapoi într-o finală de Grand Slam

"Sunt foarte fericită că am jucat turneul de la Mallorca. A fost foarte cald acolo. În aceste două săptămâni am avut parte de o vreme superbă aici. Am avut o pregătire excelentă. Am jucat un meci acolo, dar a fost excelent, pentru că simţeam deja iarba. Nu m-au interesat rezultatele, ci să îmi găsesc ritmul pe iarbă. Cred că am luat deciziile bune pentru acest sezon de iarbă, inclusiv să joc la Eastbourne cu două săptămâni înainte. Am luat decizii excelente.

În ultimii doi ani, am acumulat foarte multă experienţă, am învăţat enorm despre mine. 2016 - cu atâta succes, apoi 2017 cu suişuri şi coborâşuri, revenirea de anul acesta - toate m-au ajutat să descopăr atât de multe despre mine şi despre cine sunt. Ultimii ani, nu doar 2016 şi 2017, mi-au adus multă experienţă şi au contat pentru punctul în care mă aflu acum", a spus Angelique Kerber la conferinţa de presă.

  Citeşte şi: Angelique Kerber este prima finalistă la Wimbledon 2018. Joc tactic just şi victorie clară în faţa Jelenei Ostapenko

3. Unde greşea Serena

Serena Williams poate egala, în finala de sâmbătă, recordul absolut de 24 de titluri de Grand Slam, stabilit la cumpăna Erei Open de Margaret Court. Americanca a explicat, în timpul conferinţei de presă, ce face diferit acum, faţă de momentul în care încerca să câştige un al 18-lea trofeu, echivalent cu egalarea numărului de trofee deţinute de Martina Navratilova şi Chris Evert (în Era Open) - la patru lungimi distanţă de recordul lui Steffi Graf. Serena câştigat al 18-lea titlu de Mare Şlem al carierei la US Open 2014, la exact 12 luni distanţă faţă de al 17-lea, după ce în precedentele trei turnee de Mare Şlem nu depăşise faza optimilor.

"Acum, nu m-am gândit nici măcar o dată la record. Am şi uitat de el. Am pus atât de multă presiune pe mine urmărind titlul de Mare Şlem cu numărul 18 şi apoi pe fiecare titlu care a urmat. A fost prea mult. În ultimii ani, mi-am impus să nu mai am limitări. Cred că în trecut asta făceam - îmi puneam singură limite. Este doar un număr. Vreau să câştig cât de multe pot", a spus Serena Williams.

***

Sentimentul general este că ordinea a fost reinstaurată în tenisul feminin. Un singur lucru s-a schimbat, iar întreaga lume va ţine minte această reacţie amuzantă a Serenei Williams. "V-am rugat, câte o singură întrebare! Am cel mai prost creier de mamă"...

Citeşte şi: 3 lucruri de reţinut din ziua a 9-a la Wimbledon 2018: regăsirea lui Djokovic, suta peRFectă pentru Anderson şi un tabiet câştigător de ocazie pentru 'Big John'

Citeşte şi: "Lumea tenisului ar fi un loc mai bun dacă ar juca unul împotriva celuilalt în fiecare săptămână". Halep şi Cahill au făcut reverenţe după un meci memorabil. Simona: "Cel mai bun pe care l-am văzut. Respect!"

Citeşte şi: Supravieţuitorul Rafa revine în semifinalele de la Wimbledon după 7 ani. Cronica unui nou clasic Nadal - Del Potro: 144 lovituri câştigătoare, căzături, reveniri de excepţie şi o superbă demonstraţie la fileu. Cifrele care surprind în statistica ibericului

Citeşte şi: Scandal la Wimbledon 2018. 3 jucători din Top 50 ATP, implicaţi într-un meci raportat pentru tipare suspecte la pariuri

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.