Saga ‘coach’ pentru Simona Halep, sub lupa antrenorilor. Ce s-a văzut în partida cu Vondrousova, influența lui Cahill, mai e loc de ceva după colaborarea cu australianul? „Poate nu e pregătită încă să lase liber locul acela ca să umple altcineva golul, dar o va face”

Saga 'coach' pentru Simona Halep, sub lupa antrenorilor. Ce s-a văzut în partida cu Vondrousova, influența lui Cahill, mai e loc de ceva după colaborarea cu australianul?
  • Publicat:
  • Actualizat:

În ultimii cinci ani, Simona Halep nu a terminat niciodată dubla Indian Wells / Miami fără să fi jucat măcar un sfert de finală. Turneul deținut de Larry Ellison a fost mereu cel cu care constănțeanca a avut mereu o legătură mai specială, mai ales în condițiile în care, în 2015, acolo câștiga primul ei turneu mare, la startul oficial al colaborării cu Darren Cahill.

„The Sunshine Double” a adus norii negri în colaborarea halep – Cahill, în 2017, după ce australianului i se umplea paharul și decidea unilateral să pună punct colaborării, până când eleva sa nu va accepta că trebuie să schimbe mentalitatea.

În 2019, jucătoarea cu 64 de săptămâni petrecute pe prima poziție WTA în ultimii doi ani a ajuns la start în ținutul soarelui cu o saga în derulare: „antrenor pentru Simona Halep”. Indian Wells s-a încheiat pentru Simona în optimi, românca fiind fără antrenor.

ProSport a stat de vorbă, la Centrul Național de Tenis, cu doi dintre antrenorii de tenis de top ai României, ambii implicați în ultimii ani în colaborări în WTA: Marius Comănescu și Firicel Tomai.

Episodul-accident cu Marketa Vondrousova

Firicel Tomai: „Ce a jucat Simona ultima dată, cu cehoaica, nu mi-a plăcut. A încercat un singur stil de joc. Nu este stilul de joc pe care trebuie să îl facă ea. A încercat să fie foarte agresivă și nu-i ușor, pentru că Vondrousova e o fată care știe să folosească forța ta.

M-am gândit că dacă avea un antrenor lângă ea, să meargă să îi mai dea două-trei idei, să schimbe ceva, ar fi putut să câștige. Mă așteptam în decisiv să câștige. Dar nu a avut răbdarea necesară să încerce un alt tenis. A jucat la fel ca în setul unu, la fel ca și în setul  doi. Diferența nu a fost că Simona a jucat alt tenis, cehoaica nu a mai respectat un anumit plan tactic. Vondrousova e antrenată de un ceh,  Jan Hernich, care juca multe turnee cu Victor (n.r. – Hănescu, jucător descoperit de Firicel Tomai). Este un băiat foarte deștept și eu aș observa faptul că a știut acolo să o joace foarte bine pe Simona. Dar, în setul doi, a scăpat-o puțin, a fost acolo o minge ciudată, de la 3-1 nici nu a mai luptat cehoaica. S-a văzut că nu mai vrea să se lupte. S-a menajat pentru setul trei.”

Ce urmează mai departe pentru Simona Halep? Parteneriatul cu Darren Cahill a fost genul de relație care nu mai lasă loc de altceva pe urmă?

Marius Comănescu: „Ar fi foarte rău să nu poată să mai accepte, să nu mai facă loc acolo. Dar, Simona, după cum o cunosc eu, este o fată inteligentă și o fată care simte ce e bine pentru ea. Poate nu e pregătită încă să lase liiber locul acela ca să umple altcineva golul, dar, ușor-ușor, am încredere că o va face. Am văzut-o cum s-a descurcat la Doha-Dubai. S-a mișcat, și-a făcut treaba, colectivul ăla de tineri e foarte plăcut, cred că o ajută. Dar, clar, ar trebui să fie mai multă experiență acolo și probabil că urmează, că doar se repliază și ea, ca să dea drumul mai departe la ce a făcut foarte bine până acum.”

Firicel Tomai: „Nu cred, eu personal nu cred.

Aici, lucrurile sunt destul de delicate. Jucătorii din coada topului 100, care promovează la început în top 100 au, într-adevăr, nevoie de ajutor de la orice persoană care e în jurul lor. Jucătorii între 30 și 80 ATP își caută un personaj, un antrenor, sau un lider – ce-o fi el, cu care reușeacă să aibă o stabilitate, să le dea încredere, acea persoană care să îi spună ce are de făcut, pentru a urca în clasament cât mai repede. Primii 10, primii 20 chiar au nevoie de cineva lângă ei, care să le asigure spatele, din multe puncte de vedere: emoțional, tehnic, mental, program competițional, strategie de concursuri, decizii și așa mai departe.

Simona are o perioadă în care – culmea, ea care, la început, nu putea și nu concepea viața fără antrenor – vrea să își dovedească acum că poate să joace un tenis fără antrenor. Eu i-am spus de multe ori, nu antrenorul e important pentru ea, pentru că ea poate să joace un tenis foarte bun. Ea poate să joace tenis fără antrenor, dar nu de lungă durată. Cineva trebuie să îți mai analizeze deciziile, să îți mai spună ce să faci, dar ea va lua decizia corectă, pentru că ea e o fată foarte deșteaptă, care ia deciziile cele mai bune pentru ea, chiar în detrimentul altor persoane”

Infleunța lui Darren Cahill

Firicel Tomai: „Personal, cred că Simona, care a fost numărul unu mondial 64 de săptămâni, jos pălăria, rezultate deosebite… nu a obținut totuși performanțele pe măsura pe care putea să le obțină – mă gândesc la concursuri câștigate, la concursuri mari câștigate, la meciuri câștigate. Faptul că a câștigat un turneu de Grand Slam în patru ani nu mi se pare o performanță deosebită. Sunt convins că ar fi câștigat și cu un alt antrenor. Pentru că ea a fost foarte aproape în 2014, a fost la o minge în finală cu Șarapova.

Darren Cahill este un antrenor foarte elegant, cu bun-sim țaustralian, total diferit față de balcanici, care nu vrea să supere. E elegant, sigur – dacă îl calci pe coadă nu suportă, ca occidentalii, să fie prostit, sau păcălit, să te porți urât cu el, și îți pune în vedere lucrul ăsta. Dar nu cred că a influențat-o atât de mult. Și faptul ăsta, că el treptat a încercat să se îndepărteze de sportivă, prin aceea că i-a spus nu va mai intra pe teren, că trebuie să se descurce singură – până la urmă, ok, trebuie să te descurci singură, dar Simona nu era era încă în perioada în care să aibă tot ce îi trebuie ca să se descurce singură.

Din punct de vedere emoțional ea a avut probleme foarte mari. Până acum nu de mult timp, chiar și acum încă, ea are pierdieri foarte mari de energie și de emoții foarte mari pe teren. Nu se compară cu Serena – fata aia a țipat o dată sau de două ori pe an, stă acolo stabil și nu poți să o miști de acolo, emoțional și mental.”

Cum ajunge un jucător de 27 de ani să-și pună cariera „pe hold”: „nu mai lucrez pentru mine pe terenul de tenis, ci o fac pentru Simona”

Marius Comănescu: „Vasile a mai lucrat un pic și în trecut cu Simona, se cunosc. Ea are acum o relație bună cu echipa, e o atmosferă plăcută acolo.

Pe el l-am văzut, a tot încercat să joace și să urce în clasament, dar cred că a simțit la un moment dat că nu face suficienți pași în direcția pe care și-ar fi dorit-o și s-a găndit să-și mai ia un mic timp de gândire, făcând și ceva care îi place, fiind și de folos.

Este o chestie – ok, dacă nu faci tu, să faci tu ce poți ca să ajuți pe altcineva. Fiind și prieteni, și din același oraș – cred că a contat. El e un tip plăcut, e un tip cu zâmbetul pe buze, dar și serios, care îți stă acolo, muncește, trage cât e nevoie, unde e nevoie. Cred că s-a gândit – dacă nu mă simt capabil să fac acum un salt, mai bine o ajut pe Simona, o ajut la joc, o ajut la sală – pentru că este mai simplu să tragi pe aparate dacă mai face cineva cu tine decât  să fii tot timpul singur, ca alergătorul ăla de cursă lungă.”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați. Filmul exploziei care a…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama Stăpânului Moldovei a căzut din picioare!
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama Stăpânului Moldovei a căzut din picioare!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz