Sí, e Undécima! Rafael Nadal a câștigat pentru a 11-a oară Roland Garros-ul. L-a DOMInat pe Thiem, dar a trecut eroic, cu mari emoții, linia de finiș, după un incident bizar. Filmul unei finale memorabile, care aduce un nou record. Corespondență din Paris

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 10 Jun. 2018, 19:04 Actualizat: 10 Jun. 2018, 20:14 Tenis

Rafael Nadal a trecut eroic linia de finiș în finala ediției 2018 a Roland Garros-ului și a câștigat pentru a 11-a oară trofeul de la Paris, învingându-l pe austriacul Dominic Thiem, scor 6-4, 6-3, 6-2. Ibericul a câștigat ultimele patru game-uri în condiții incredibile, a avut nevoie de cinci mingi de meci pentru a se impune, dar rămâne imbatabil în finalele de French Open.

  • Este doar a 15-a oară în istoria turneului când principalul favorit își confirmă statutul și se impune la capătul maratonului roșu, de două săptămâni, iar Nadal, prin acest succes, își păstrează și prima poziție în clasamentul ATP, în fața lui Roger Federer.


Foto: Cezara Paraschiv

Thiem, egalul lui Nadal în primele opt game-uri

Finala a început cu Nadal la serviciu. Și un rever scăpat până la urmă de Thiem – prea lung. Nadal strânge pumnul încă de la capătul primului game – c-așa-i în finale – după o primă urcare la fileu. Partida din ultimul act a stat sub semnul echilibrului: forehandul lui Nadal – sub nivelul reverului, s-a oprit de câteva ori în plasă, de alte câteva ori nu a prins linia. Thiem – neatent pe alocuri la mingi pe care ar fi trebuit să le atace diferit, cu punct pe care îl pierde din cauza faptului că a văzut o minge out de la Nadal, break și rebreak în primele trei game-uri și un 2-0 neconfirmat de campionul în exercițiu – așa a avansat, așezat, primul set al finalei.

Vremea umedă – fără a ploua, caldă – fără a fi soare arzător, l-a făcut pe Nadal să țină un prosop cu gheață pe tâmple la fiecare vizită la scaun. Nadal însă, pe Chatrier, e greu de doborât, chiar și de către un număr 8 mondial cu lovituri tari.

Echilibrul s-a menținut până la 4-4. Cel mai bun forehand al ibericului, plat, șters de tot spin-ul atât de deranjant pentru adversar – chiar ucigător, dar mai puțin eficient în condițiile apăsătoare de duminică de la Paris, a fost urmat de cel mai prost serviciu doi. O minge care a căzut în careul de serviciu din fața liderului mondial, înainte de a ajunge la fileu. Experiența îl ajută însă pe Nadal să nu se panicheze. Atent, agresiv, ajunge la 40-15 și un serviciu dintr-acelea pe care te poți baza în orice moment îl face pe Nadal să ridice din nou ochii spre loja sa, cu același pumn strâns. Urmează primul game cu adevărat slab al lui Thiem pe serviciu. Erori consecutive și un break la zero pentru Nadal care pune punct și manșei, cu două minute înaintea împlinirii unei ore de joc.

GAME-ul din setul doi. Sau eterna poveste: Nadal, când se pornește, dispare dincolo de orizont

Nadal, o dată lansat la conducere, este și mai greu de stăvilit. Dominic Thiem și-a jucat, mare parte din șansă, într-un game-doi al setului secund memorabil: patru egalități, cinci mingi de break pentru Nadal și un deznodământ smuls din sămânța de neîncredere sădită în mintea austriacului. Simțindu-se nevoit să găsească soluții extreme, Thiem s-a văzut pus în fața a trei mingi de break, pe care însă a reușit servicii excelente, pentru a-i refuza ibericului break-ul. Constanța însă nu l-a ajutat, iar pe a cincea minge de break atacul l-a trădat. Rafael Nadal continua seria de jocuri câștigate, spre un 2-0 ce avea să devină, mult mai rapid, 3-0.

În mai puțin de jumătate de oră, deținătorul trofeului își lăsase adversarul în retrovizoare, cu 5-0. Thiem își dă o șansă la retur, anticipând și lovind pentru winner. Ibericul însă face alegerile juste, îl deranjează vizbil pe Thiem, evită mingea de break și păstrează intact avantajul, la 4-1.

Vestea bună pentru aspectul finalei: Dominic Thiem nu a dispărut. Din contră, îl provoacă pe Nadal, cu dreapta lovită la rupere. Și Nadal este acolo, pentru a răspunde cu aceeași monedâ, pe linie, la fel de tare, până la winner. Ibericul revine cu forehanduri câștigătoare consecutive în game-ul șapte al setului doi. Un punct-spectacol, cu un unghi scurt produs de forehandul lui Nadal, urmat de forehand în picioarele lui Thiem – parat cu o reacție din instinct de aplaudat, un al treilea forehand pe tușă al lui Rafa – dar încheiat cu atac în lung de linie aterizat în culoarul de dublu relansează lupta. La 30-30, Nadal primește avertisment pentru trageri de timp la serviciu, apoi este taxat și de Thiem, cu o scurtă decisivă. Ibericul este o dată în plus provocat, o ia personal și salvează minge de break, apoi ajunge la avantaj punându-i el scurtă lui Thiem. O dată în plus, pericolul este înlăturat, Nadal schimbă la 5-2 și este la un game distanță de 2-0 la seturi.după o oră și 42 de minute. 

La ora locală 17:06, în tribuna I de pe Chatrier se fac selfie-uri. Jucătorul care nu a pierdut niciun meci pe zgură de la 2-0 îl conduce, 6-4, 6-3 pe Dominic Thiem.

Clipe șocante pentru Nadal, la patru game-uri distanță de trofeu

Challenger-ul începe setul trei cu o revenire impresionantă, de la 0-40 pe serviciu. Este soare acum, la Paris. Fără nori. Galeriile lui Thiem și Nadal se fac auzite și încearcă să se acopere. Nu mai înțelegi pentru cine se strigă. În setul trei, Nadal obține break-ul în game-ul al treilea

Sunt momente confuze pe Central. Nadal are 2-0 la seturi, 2-1 și 30-0 pe serviciu, dar oprește jocul. Își freacă mâna stângă. Se duce la scaun și cheamă medicul. Mână stângă îl doare. Îi este dat jos bandajul de pe încheietură, iar ibericul revine la linia de serviciu. Își freacă mâna constant. Prima dată, nu poate servi. Se chinuie. Dar ține raliul. Și, duce game-ul la finiș. Din tribună, din zona presei, este greu să afli ce se întâmplă. Aparent, este vorba despre o crampă la degetul mijlociu.

Game-ul pe serviciul lui Thiem este greu de privit. Dureros. Nadal nu poate trimite mingea înapoi. Scorul se strânge. 3-2. Tribuna freamătă. Îl aplaudă. Îi strigă numele. Liderul mondial primește, încă o dată, îngrijiri medicale. La linia de serviciu însă, îl șochează pe Thiem. Rezistă în raliu. De fapt, nu doar că rezistă, dar, mai mult – face winner cu forehand-ul. Imparabil. Thiem face un gest sugestiv – ce să-i fac? Pare și el șocat.

La 4-2, Nadal dă o nouă lovitură. Forțează cu scurta, îl surprinde pe Dominic Thiem cu rezistența și încăpățânarea.  Are break. Un nou break. La 5-2, este la un game distanță de Undecima. La scaun, primește însă pentru a treia oară îngrijiri medicale.

Servește. ibericul ajunge la 40-0, dar serviciul lui nu îl mai surprinde pe Thiem, nu este destul de percutant și este pedepsit. Mingea șuieră pe lângă Nadal. Trei mingi de meci consecutive au trecut pe lângă el. Vine și pleacă și a patra. Tribuna freamătă. Nadal pare condamnat să închidă acum meciul sau… Thiem nu ajunge la minge de break. În schimb, Nadal e la a cincea de meci. Și o ia. Nu se aruncă pe zgură. ci doar încremenește cu mâinile sus.

Cum a trecut linia de finiș, doar el știe.


Foto: Cezara Paraschiv

Cele 11 finale jucate de Rafael Nadal la Roland Garros:

2005: TITLU – 6-7(6), 6-3, 6-1, 7-5 cu Mariano Puerta
2006: TITLU – 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) cu Roger Federer
2007: TITLU – 6-3, 4-6, 6-3, 6-4 cu Roger Federer
2008: TITLU – 6-1, 6-3, 6-0 cu Roger Federer
2010: TITLU – 6-4, 6-2, 6-4 cu Robin Soderling
2011: TITLU – 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1 cu Roger Federer
2012: TITLU – 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 cu Novak Djokovic
2013: TITLU – 6-3, 6-2, 6-3 cu David Ferrer
2014: TITLU – 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 cu Novak Djokovic
2017: TITLU – 6-2, 6-3, 6-1 cu Stan Wawrinka
2018: TITLU – 6-4, 6-3, 6-2 cu Dominic Thiem

P.S: Scriind o listă a trofeelor lui Nadal, pe Centralul Philippe Chatrier, este imposibil să nu te gândești la cele 60 de secunde din startul meciului, în care tribunei îi este prezentat Rafael Nadal. Pe Centralul parizian, nu poți să nu remarci felul în care announcer-ul transformă palmares-ul ibericului într-un număr de stand up comedy. Enumerarea anilor în care ibericul a triumfat la Roland Garros prinde viață: are ritm, crescendo, când ajunge la 2011 cere aplauze, ca Marșul lui Radetzky. Și le primește, mai repede, mai repede, tot mai repede și mai tare. Doar unul e Nadal la Roland Garros.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 10 Jun. 2018, 19:04 Actualizat: 10 Jun. 2018, 20:14 Tenis
Pe aceeași temă
ULTIMA ORĂ! Se închid TOATE pieţele. Decizia tocmai a fost anunţată
ULTIMA ORĂ! Se închid TOATE pieţele. Decizia tocmai a fost anunţată
Cum ne dăm seama că maşinile au kilometrajul modificat. Samsar: „Românilor le place să fie minţiţi? Îi minţim!“
Cum ne dăm seama că maşinile au kilometrajul modificat. Samsar: „Românilor le place să fie minţiţi? Îi minţim!“
România, cea mai abruptă creştere a curbei de infectare cu noul coronavirus din Europa de Est
România, cea mai abruptă creştere a curbei de infectare cu noul coronavirus din Europa de Est
FINALA pentru banca FCSB: Becali alege pana la finalul sezonului. Soc total: pe cine vrea sa aduca
FINALA pentru banca FCSB: Becali alege pana la finalul sezonului. Soc total: pe cine vrea sa aduca
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
PRĂPĂD! Ce se întâmplă ACUM la mare. Haos total pe litoralul românesc şi măsuri drastice
PRĂPĂD! Ce se întâmplă ACUM la mare. Haos total pe litoralul românesc şi măsuri drastice
Cât de tari au fost moldovenii în Evul Mediu. Lucruri neştiute despre trupele de elită ale lui Ştefan cel Mare
Cât de tari au fost moldovenii în Evul Mediu. Lucruri neştiute despre trupele de elită ale lui Ştefan cel Mare
Au făcut anunțul!  Se închid și plajele!
Au făcut anunțul! Se închid și plajele!
Anunț ȘOCANT de la NASA. „Am observat o UMBRĂ care se MIȘCĂ în spațiul îndepărtat”. AMERICANII nu au nicio explicație
Anunț ȘOCANT de la NASA. „Am observat o UMBRĂ care se MIȘCĂ în spațiul îndepărtat”. AMERICANII nu au nicio explicație
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces!  / EXCLUSIV
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces! / EXCLUSIV
Se dă lege! Izolarea la domiciliu și carantina, obligatorii. Orban a dat toate detaliile
Se dă lege! Izolarea la domiciliu și carantina, obligatorii. Orban a dat toate detaliile
România este unică în lume! Comoara pe care stăm și la care tot occidentul râvnește
România este unică în lume! Comoara pe care stăm și la care tot occidentul râvnește
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Cum arată femeia care a dat naştere ”celui mai sexy bărbat în viaţă”
Cum arată femeia care a dat naştere ”celui mai sexy bărbat în viaţă”
A mințit că are prieten ca să scape de el. A devenit interesată abia când a aflat că are BMW. VIDEO
A mințit că are prieten ca să scape de el. A devenit interesată abia când a aflat că are BMW. VIDEO
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
Record negativ: România a înregistrat mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Italia în ultimele 24 de ore/ Numărul cazurilor este aproape dublu
Record negativ: România a înregistrat mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Italia în ultimele 24 de ore/ Numărul ...
Cerul s-a inegrit si potopul s-a asternut peste jumatate din Romania. Se indreapta spre noi
Cerul s-a inegrit si potopul s-a asternut peste jumatate din Romania. Se indreapta spre noi
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum!
Detalii halucinante despre mariajul dintre Jada Pinkett Smith și Will Smith. Formează unul dintre cele mai solide cupluri, dar de ani de zile Jada are o altă relație pe care soțul ei o susține
Detalii halucinante despre mariajul dintre Jada Pinkett Smith și Will Smith. Formează unul dintre cele mai solide cupluri, ...
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Gaz Metan – Craiova Live Score & Live Video! Meci greu pentru lupta apriga
Gaz Metan – Craiova Live Score & Live Video! Meci greu pentru lupta apriga
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
Nici nu au curajul să se apropie de mașină! Povestea SINISTRĂ a unui BMW care a stat în showroom 23 de ani!
Nici nu au curajul să se apropie de mașină! Povestea SINISTRĂ a unui BMW care a stat în showroom 23 de ani!
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă ești…”
Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă ești…”