S-a mulţumit cu MULT. #LuptăCaSimona

8 iun 2017 15143 afişări Comentează şi tu Tenis
S-a mulţumit cu MULT. #LuptăCaSimona

Simona Halep a făcut Parisul să vorbească la superlativ despre ea. De la primul meci al ediţiei 2017 a Roland Garros-ului, şi de acolo mai departe, pas cu pas, zi după zi. Simona Halep (4 WTA) s-a mulţumit cu mult: este în finală, după victoria cu 6-4, 3-6, 6-3

Putere, talent, voinţă. Asta s-a văzut pe teren. La 25 de ani, Simona s-a mulţumit cu mult în complexul sportiv care îi zâmbeşte an de an, din 2008 încoace, de când a reuşit cea dintâi mare victorie: titlul junioarelor, după o luptă frumoasă în finală, 6-4, 6-7(3), 6-2, cu Elena Bogdan. Şi atunci, Simona a vrut totul.

Dar acum, la French Open 2017, mai mult ca oricând, Simona a vrut totul. A vrut spectacol şi l-a produs pe teren. A vrut victorie, victorie mare, şi a obţinut-o ca o gladiatoare, în faţa jucătoarei cu cel mai bun parcurs în sezon, cu patru titluri deja câştigate în şase luni. A vrut să poată zâmbi şi a luminat Paris-ul, de şase ori. Au spus-o chiar francezii. Şi asta, pentru că Simona nu se mulţumeşte cu puţin. Firimiturile nu îi ajung. Ajunge doar mult mai mult.

Ne-a învăţat pe toţi, şi pe fiecare în parte, să ne mulţumim cu mult. Să vrem mult. Să credem. În ea – o dată, în ceea ce pare infernal de greu – a doua oară. 

Am tresărit pentru fiecare dintre cele 104 lovituri câştigătoare care au dus-o pe Simona în semifinale, împingând mingea cu gândul spre tuşă, în limite regulamentare şi urmărind reacţia adversarei cu exclamaţia pe buze: nu o ajunge! Am simţit apăsarea unghiilor în palmă la fiecare dintre cele 33 de urcări la fileu reuşite.

Şi cât am suferit pentru cele 102 greşeli neforţate!

Ne-au apărut şi nouă broboane de sudoare după cele 375 de puncte câştigate de Simona la Paris. Am simţit lejeritatea din punctele cu Tatjana Maria - mai puţin solicitante fizic, pentru că pe teren, jucătoarea lui Darren Cahill a avut de acoperit doar 11 m, în medie, într-un schimb de mingi. Şi apoi am simţit că Suarez Navarro, deşi departe de forma maximă, te forţează la efort suplimentar şi te provoacă să dai examen la atletism: 15,2 metri în medie, pe raliu disputat! Cursa de 2.616 metri contra Svitolinei a fost dură, dar aşa sunt lucurile frumoase obţinute de cei care se mulţumesc cu mult.

În total, 30 de break-uri pentru Simona, 12 contra. Da, Simona s-a mulţumit doar cu mult tot turneul.

La fel şi în semifinală, când numărătoarea a reînceput. Simona s-a mulţumit cu mult. A forţat din primul minut al meciului cu înalta şi puternica Pliskova (3 WTA). A returnat apăsat şi a stricat mecanismul lansării temute a unei "big hitter" de clasă. A luat break din seria inaugurală de trei game-uri şi după ce a parat calea cehoaicei spre re-break în game-ul imediat urmăror reuşitei sale, 'Simo' a fost stâncă în game-urile ei în primul set. Acolo s-a bazat mult pe reverul în lung de linie. Setul a fost al ei, în trei sferturi de oră. Halep s-a crispat în setul doi, a lăsat iniţiativa din mână. 35 de minute de pasivitate, cu doar 2 lovituri câştigătoare au alimenat renaşterea Pliakovei. Re-start la 6-4, 3-6.

Şi ca într-o poveste frumoasă, Simona a luptat din nou. În decisiv, Halep a revenit ma dârză pe lansarea ei. De partea cealaltă a fileului, Pliskova era deja vizibil plictisită de schimburile lungi. Dornică să îşi asume riscuri. Şi predispusă erorilor. Simona - lucidă. După 19 minute în set, un forehand de geniu, din alergare, lansat după un punct în care a fost trimisă de puternica Pliskova dintr-o margine a terenului în cealaltă, i-a adus break-ul constănţencei. Scorul: 3-1. La 4-1, Simona a mai trecut printr-un moment greu. Aşa a VRUT ea să fie. şi-a pierdut serviciul şi avantajul break-ului, după un lob înalt al cehoaicei, pe care Simona nu l-a putut plezni decisiv.. Karolina a trecut un passing pe lângă Simona. Mai departe, Simona a avut şi noroc, a avut şi minte. Sau invers. Schimburi din ce în ce mai intense, forehand-uri aspre, o minge de break pe care dreapta Pliskovei nu a mai putut-o salva. Break, 5-3, apoi serviciu apăsat şi... CALIFICARE!

A fost o călătorie epică de 10.681,7 m alergaţi pentru Simona, cea care s-a mulţumit cu mult la Paris. De parcă undeva, în ureche, cineva îi şoptea versurile puternice ale melodiei lui Josh Groban: "Nu renunţa, / Pentru că vrei să fii auzită /  Nu renunţa, / Când inima ta e greoaie, / Eu o voi ridica pentru tine / Nu renunţa, / Pentru că vrei să arzi strălucitor / Nu renunţa, / Pentru că eşti iubită". Simona a crezut şi acum continuă lupta. Mai are un pas. Marea finală.
 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.