Roland Garros 2019. Trei momente cheie ale partidei care a pus capăt cursei Soranei Cîrstea. De la „spune ceva”, la bătăile în gard

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 May. 2019, 13:51 Actualizat: 30 May. 2019, 14:27 Tenis

Sorana Cîrstea (84 WTA) a părăsit, joi, în turul doi, Roland Garros 2019, învinsă pe Terenul 13 de o spaniolă naturalizată, născută la Chișinău – Aliona Bolșova (137 WTA), după două tiebreak-uri, încheiate la 5 și, respectiv, la 3. Partida a durat o oră și 38 de minute, românca fiind învinsă deși statistica îi este favorabilă: 6 lovituri câștigătoare în plus față de aversara sa și un bilanț al erorilor mai echilibrat.

Aliona Bolșova nu arată a puștoaică de 21 de ani. Are corp bine făcut, un tatuaj imens pe brațul stâng, care se vede perfect dacă stai în partea dreaptă a scaunului arbitrului, în unica tribună a terenului 2019. Este născută la Chișinău și nu are niciun trac în fața româncei, fostă sfertfinalistă la Roland Garros.

Sorana primește încurajări în start de meci în spaniolă, de la managerul său, Enric Molina, fost arbitru de scaun la cel mai înalt nivel. Serviciul însă îi este ezitant, iar Bolșova trage tare, în lung de linie, convertind prima minge de break avută. Ion Țiriac a profitat de cele câteva locuri aflate în spatele liniei de fund a terenului, de parte dreaptă și a luat loc, izolat, pentru a aștepta startul meciului. Când românca pierde break, depășită cu lung de linie, se ridică și pleacă, aducându-și, probabil, aminte, de câte ori i-a spus jucătoarei din Târgoviște că trebuie să reducă numărul greșelilor și să mai facă și un pic de matematică pe terenul de tenis.

Este egalitate la winner (4), la greșeli neforțate, dar 3-2 cu break pentru spaniola naturalizată. Diferența: doar două puncte făcute pe retur de româncă. Sorana vine în jumătatea de teren în care, în colț, se află echipa ei. Nu primește indicații tehnico-tactice, ci doar încurajări. Vamos, good, genul de cuvinte cheie de care are nevoie, pentru a se ancora. După ce a închis pe lansare cu voleu din preajma plasei, trimite o scurtă decisivă. Nu este, însă, suficient. Bolșova pare adesea în dificultate, însă are ceva din tenacitatea tipic iberică: se întinde cu cele două mâini pe rachetă pentru a lovi reverul și o face suficient de bine, cu fața privind zgura. O face consecutiv, iar Sorana greșește. Dreapta se oprește agonizant în bandă. La 2-5, după doar 20 de minute, Sorana aruncă o privire seacă spre lojă. Ca Simona? Da, chiar cum o face Simona.

Roland Garros 2019. „Zi-mi ceva!” Momentul în care am crezut că se poate

„Zi-mi ceva!”, spune, în engleză, jucătoarea din Tîârgoviște. Este furioasă, pentru că Bolșova joacă bine, dar mai ales, ea ratează. Nu ține ritmul celor câteva puncte care fac liniile să părâie.

Pe un ton care denotă mult exercițiu, pentru a transmite optimism, răspunsul e scurt, dar ferm. „Fii mai solidă. Nu te grăbi!”. Sorana a dispărut însă din zona în care ar putea auzi ceva. În urmă, vine o concluzie. Parțială. Dar ca un verdict. „Trebuie să ia o decizie!”

Deși, clar, nu a auzit gândul șoptit pentru micul grup de susținere, Sorana decide să atace. Și o spulberă la retur pe Bolșova, urcând prompt la fileu și trimițând atât de plastic, decisiv. Sorana arată excelent cu pumnul strâns, când silueta i se mărește la fileu. Este o altă jucătoare. Pune două game-uri consecutive pe tabelă, iar la 27 de minute de la start, speră. Este primul moment în care ai ei se ridică în picioare. Nu calmul Molina, ci cei de lângă el.

Sorana este primită din nou în jumătatea sa cu o avalanșă de încurajări.Perfecto! Don’t rush! Haide! Sorana se încarcă cu energie și crede. face show cu dreapta. Schimburile s-au prelungit, dar ea este în control. Inventează o execuție ciudată, pe care nu o vezi în manual, în care pune spin în minge și îi dă o traiectorie ciudată. Reverul Bolșovei cedează. Apoi vin trasoarele-laser de dreapta, plate și o finalizare de adevărată campioană cu crossul de rever. Winner pentru cinci la cinci. E egalitate, se zâmbește în grupul Soranei.

Roland Garros 2019. „Hai, campioano!” Momentul lui ‘nu așa la serviciu’, sau cum să strici tot ce adunasei

Pe serviciu însă, Sorana face un pas înapoi. Nu ajută că, în spatele primului serviciu, este mai fragilă decât pe al doilea (47%, față de 50%). Fileul îi oprește mingea, în timp ce Bolșova are un pas în plus compartiv cu baseline-ul său și o atitudine mai tare. Un nou break ia ruta Moldo-Spania. Aliona (ah, nu-i așa că nu vrem să ne amintim de coșmarul pe care l-am trăit cu cealaltă Alionă, a Letoniei, în 2017?) servește la 6-5. În tribună se vorbește spaniola. Pe teren, pentru că, din nou, lucrurile nu merg, Sorana aruncă un Spune ceva!, în timp ce se îndreaptă spre linie.

În tribună, se citește ziarul. Le Parisien, special dedicat turneului. Pe teren, Sorana conduce bine primul punct, în tiebreak, cu reverul, iar Bolșova trimite până la urmă în plasă. Aflată la retur, Sorana profită de prima minge scurtă, urcă la plasă și închide cu dreapta, în colțul opus. La 3-1, sub un cer acoperit deja de o plapumă gri de nori, Sorana scapă dreapta. Arbitrul coboară din scaun, confirmă out-ul, iar, apoi, spaniola egalează, reușind să o păcălească pe Sorana, ademenind-o la fileu cu scurtă și pasând apoi în lung de linie, într-un moment în care a noastră ar fi plecat spre cross.

Se schimbă terenurile la 3-3. Instant, parcă, spaniola ajunge la 4-3, apoi, după ce e mai agresivă pe dialogul de rever în diagonală, trece la 5-3, cu al patrulea punct consecutiv. Se joacă cu garda jos, cedează mai întâi dreapta adversă, pentru 5-5, însă imediat această lovitură a ibericei își ia, parcă, revanșa, chinuind-o în defensivă pe româncă. La 46 de minute de la startul partidei, Bolșova trimite o ghiulea spre reverul Soranei, care sărută tușa, imparabil.

Culmea, raportul lovituri câștigătoare / greșeli neforțate a fost mai bun pentru Sorana în primul set (-2, adică 15/17, față de -3, adică 12/15). Per total însă, spaniola a adunat trei puncte în plus, dar, mai ales, le-a luat pe ultimele două.

Mesajul din tribună se schimbă: luptă! Este frig acum la Paris, dar, niciuna dintre cele două jucătoare nu ia vreo haină pe ea. Mai mult, Enric Molina a rămas în cămasă, renunțând la plovăr. Când primele picături de ploaie încep să cadă, în timpul game-ului cinci al setului doi, își așază discret bluzonul bleumarin pe umeri, legat după gât. Pe teren, se merge cap la cap. Sorana servește la 2-3. Fii pozitivă, i se strigă.

Roland Garros 2019. Soluția și toba. Momentul în care Sorana s-a enervat: sprint spre decisiv ratat

După primele două puncte: asta e soluția, asta e calea (n.r. – this is the way). Sorana a lovit de două ori la rând winner în lungul liniei spre dreapta spaniolei. De la 40-30, Sorana ajunge să aibă ceva emoții, însă se scoate cu o minge tăiată cu dreapta, dintr-un dezechilibru total. Kozlova nu poate trimite înapoi, iar românca, la 3-3, se încarcă din nou. Dintr-un punct de luptă.

Aici! Luptă! Foarte bine – vin încurajările. Iese soarele asupra complexului de la Roland Garros, dar Sorana irosește un 0-40 la retur. Este supărată, și execută din nou ultima lovitură, un rever ratat. Odată în plus, adversitatea o hrănește, Și face break. Are 4-3 și la două game-uri de decisiv (și în primul tur a revenit de la 0-1). La serviciu, începe prompt, cu scurtă, însă imediat ratează ținta cu dreapta. Mingea de set vine după o nouă scurtă, însă, pentru a câta oară? – dreapta nu are intesitatea necesară la atacul în diagonală și se ajunge la egalitate.

Bolșova o înghesuie o țâră pe Sorana, cu returul, iar scorul e 4-4.

Nu bate nimeni toba. E doar Sorana, care se duce în capul terenul și lovește cu racheta. O dată. Apoi încă de trei ori, legat.

Cîrstea și Bolșova joacă un game important, dar sunt bruiate de scandările de pe terenul 12. Sorana ratează returul, iar Bolșova trece în față, la 5-4.

Loja strigă, după ce Sorana trimite în fileul la primele două puncte. Când trebuie să joace cu mingea a doua, se burzuluiește cu reverul, până găsește winner-ul. Trimite apoi violent, până când Bolșova amenință să trimită mingea în tribună. Un copil de mingi extrem de pe fază are priză perfectă la mingea care se îndrepta fix spre colțul Soranei. O prinde, ferm, în mână. Sori face patru puncte la rând.

Acest meci nu mai este despre tactică, despre lovituri mai bune. Este despre supraviețuire. Bolșova e în față, la 6-5. Sorana lovește de trei ori înainte să reușească să o depășească pe Aliona, la fileu. Bolșova este pe 137 în lume. Dar, în aceste momente, are calități de zid. Prima minge de tiebreak trece pe lâmgă Sorana. A încercat să treacă barajul cu lob, dar Bolșova a prins și a trimis înapoi, decisiv. Totuși, serva o scoate pe Sorana. Un nou tiebreak.

Bolșova depinde de primul serviciu în acest moment (are eficiență 30 la sută pe al doilea). Tebreak-ul îl începe cu servă nereturnabilă. Cîrstea egalează, surprinzând-o cu minge în picioare, în careul de serviciu pe iberică. Primul mini-break este însă în contul advers, după o nouă demonstrație defensivă. Lupta Soranei continuă și schimbă la 3-3, la fel ca în primul set: a trimis o dreaptă violent, apoi a închis discuția cu o scurtă de pe linia de fund a terenului.

Pe ecranul de pe peretele exterior al Lenglen-ului, îl poți zări pe Thiem. Trebuie însă să ai ochi de șoim pentru a distinge mai mult, de aici, de pe Terenul 13. La fileu, Bolșova este mai importantă. Și face 6-3. Cel mai greu, Sorana trebuie să se apere cu serviciul doi. Trimite spre exterior, dar este executată cu retur în diagonală. Meciul s-a încheiat, după o oră și 38 de minute

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 May. 2019, 13:51 Actualizat: 30 May. 2019, 14:27 Tenis
Pe aceeași temă
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Sunt total interzise! Raed Arafat, anunț de ultim moment după decizia de relaxare
Sunt total interzise! Raed Arafat, anunț de ultim moment după decizia de relaxare
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama:
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama: "Te las în mâinile lui Dumnezeu". Apelul ...
Părinți, mare atenție! O fetiță de doar zece ani a murit sufocată în urma unei provocări pe TikTok
Părinți, mare atenție! O fetiță de doar zece ani a murit sufocată în urma unei provocări pe TikTok
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor exista doar 500 de milioane...”
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor ...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Bill Gates, vaccinat împotriva Covid-19: „Mă simt minunat”. Câţi bani a investit miliardarul în dezvoltarea serului anti-coronavirus
Bill Gates, vaccinat împotriva Covid-19: „Mă simt minunat”. Câţi bani a investit miliardarul în dezvoltarea serului ...
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le aducă înapoi în Marea Britanie
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le ...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Motivul incredibil pentru care șoferii acestei firme de livrări nu virează niciodată la stânga
Motivul incredibil pentru care șoferii acestei firme de livrări nu virează niciodată la stânga
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!