Roland Garros 2019. Trei momente cheie ale partidei care a pus capăt cursei Soranei Cîrstea. De la „spune ceva”, la bătăile în gard

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 May. 2019, 13:51 Actualizat: 30 May. 2019, 14:27 Tenis

Sorana Cîrstea (84 WTA) a părăsit, joi, în turul doi, Roland Garros 2019, învinsă pe Terenul 13 de o spaniolă naturalizată, născută la Chișinău – Aliona Bolșova (137 WTA), după două tiebreak-uri, încheiate la 5 și, respectiv, la 3. Partida a durat o oră și 38 de minute, românca fiind învinsă deși statistica îi este favorabilă: 6 lovituri câștigătoare în plus față de aversara sa și un bilanț al erorilor mai echilibrat.

Aliona Bolșova nu arată a puștoaică de 21 de ani. Are corp bine făcut, un tatuaj imens pe brațul stâng, care se vede perfect dacă stai în partea dreaptă a scaunului arbitrului, în unica tribună a terenului 2019. Este născută la Chișinău și nu are niciun trac în fața româncei, fostă sfertfinalistă la Roland Garros.

Sorana primește încurajări în start de meci în spaniolă, de la managerul său, Enric Molina, fost arbitru de scaun la cel mai înalt nivel. Serviciul însă îi este ezitant, iar Bolșova trage tare, în lung de linie, convertind prima minge de break avută. Ion Țiriac a profitat de cele câteva locuri aflate în spatele liniei de fund a terenului, de parte dreaptă și a luat loc, izolat, pentru a aștepta startul meciului. Când românca pierde break, depășită cu lung de linie, se ridică și pleacă, aducându-și, probabil, aminte, de câte ori i-a spus jucătoarei din Târgoviște că trebuie să reducă numărul greșelilor și să mai facă și un pic de matematică pe terenul de tenis.

Este egalitate la winner (4), la greșeli neforțate, dar 3-2 cu break pentru spaniola naturalizată. Diferența: doar două puncte făcute pe retur de româncă. Sorana vine în jumătatea de teren în care, în colț, se află echipa ei. Nu primește indicații tehnico-tactice, ci doar încurajări. Vamos, good, genul de cuvinte cheie de care are nevoie, pentru a se ancora. După ce a închis pe lansare cu voleu din preajma plasei, trimite o scurtă decisivă. Nu este, însă, suficient. Bolșova pare adesea în dificultate, însă are ceva din tenacitatea tipic iberică: se întinde cu cele două mâini pe rachetă pentru a lovi reverul și o face suficient de bine, cu fața privind zgura. O face consecutiv, iar Sorana greșește. Dreapta se oprește agonizant în bandă. La 2-5, după doar 20 de minute, Sorana aruncă o privire seacă spre lojă. Ca Simona? Da, chiar cum o face Simona.

Roland Garros 2019. „Zi-mi ceva!” Momentul în care am crezut că se poate

„Zi-mi ceva!”, spune, în engleză, jucătoarea din Tîârgoviște. Este furioasă, pentru că Bolșova joacă bine, dar mai ales, ea ratează. Nu ține ritmul celor câteva puncte care fac liniile să părâie.

Pe un ton care denotă mult exercițiu, pentru a transmite optimism, răspunsul e scurt, dar ferm. „Fii mai solidă. Nu te grăbi!”. Sorana a dispărut însă din zona în care ar putea auzi ceva. În urmă, vine o concluzie. Parțială. Dar ca un verdict. „Trebuie să ia o decizie!”

Deși, clar, nu a auzit gândul șoptit pentru micul grup de susținere, Sorana decide să atace. Și o spulberă la retur pe Bolșova, urcând prompt la fileu și trimițând atât de plastic, decisiv. Sorana arată excelent cu pumnul strâns, când silueta i se mărește la fileu. Este o altă jucătoare. Pune două game-uri consecutive pe tabelă, iar la 27 de minute de la start, speră. Este primul moment în care ai ei se ridică în picioare. Nu calmul Molina, ci cei de lângă el.

Sorana este primită din nou în jumătatea sa cu o avalanșă de încurajări.Perfecto! Don’t rush! Haide! Sorana se încarcă cu energie și crede. face show cu dreapta. Schimburile s-au prelungit, dar ea este în control. Inventează o execuție ciudată, pe care nu o vezi în manual, în care pune spin în minge și îi dă o traiectorie ciudată. Reverul Bolșovei cedează. Apoi vin trasoarele-laser de dreapta, plate și o finalizare de adevărată campioană cu crossul de rever. Winner pentru cinci la cinci. E egalitate, se zâmbește în grupul Soranei.

Roland Garros 2019. „Hai, campioano!” Momentul lui ‘nu așa la serviciu’, sau cum să strici tot ce adunasei

Pe serviciu însă, Sorana face un pas înapoi. Nu ajută că, în spatele primului serviciu, este mai fragilă decât pe al doilea (47%, față de 50%). Fileul îi oprește mingea, în timp ce Bolșova are un pas în plus compartiv cu baseline-ul său și o atitudine mai tare. Un nou break ia ruta Moldo-Spania. Aliona (ah, nu-i așa că nu vrem să ne amintim de coșmarul pe care l-am trăit cu cealaltă Alionă, a Letoniei, în 2017?) servește la 6-5. În tribună se vorbește spaniola. Pe teren, pentru că, din nou, lucrurile nu merg, Sorana aruncă un Spune ceva!, în timp ce se îndreaptă spre linie.

În tribună, se citește ziarul. Le Parisien, special dedicat turneului. Pe teren, Sorana conduce bine primul punct, în tiebreak, cu reverul, iar Bolșova trimite până la urmă în plasă. Aflată la retur, Sorana profită de prima minge scurtă, urcă la plasă și închide cu dreapta, în colțul opus. La 3-1, sub un cer acoperit deja de o plapumă gri de nori, Sorana scapă dreapta. Arbitrul coboară din scaun, confirmă out-ul, iar, apoi, spaniola egalează, reușind să o păcălească pe Sorana, ademenind-o la fileu cu scurtă și pasând apoi în lung de linie, într-un moment în care a noastră ar fi plecat spre cross.

Se schimbă terenurile la 3-3. Instant, parcă, spaniola ajunge la 4-3, apoi, după ce e mai agresivă pe dialogul de rever în diagonală, trece la 5-3, cu al patrulea punct consecutiv. Se joacă cu garda jos, cedează mai întâi dreapta adversă, pentru 5-5, însă imediat această lovitură a ibericei își ia, parcă, revanșa, chinuind-o în defensivă pe româncă. La 46 de minute de la startul partidei, Bolșova trimite o ghiulea spre reverul Soranei, care sărută tușa, imparabil.

Culmea, raportul lovituri câștigătoare / greșeli neforțate a fost mai bun pentru Sorana în primul set (-2, adică 15/17, față de -3, adică 12/15). Per total însă, spaniola a adunat trei puncte în plus, dar, mai ales, le-a luat pe ultimele două.

Mesajul din tribună se schimbă: luptă! Este frig acum la Paris, dar, niciuna dintre cele două jucătoare nu ia vreo haină pe ea. Mai mult, Enric Molina a rămas în cămasă, renunțând la plovăr. Când primele picături de ploaie încep să cadă, în timpul game-ului cinci al setului doi, își așază discret bluzonul bleumarin pe umeri, legat după gât. Pe teren, se merge cap la cap. Sorana servește la 2-3. Fii pozitivă, i se strigă.

Roland Garros 2019. Soluția și toba. Momentul în care Sorana s-a enervat: sprint spre decisiv ratat

După primele două puncte: asta e soluția, asta e calea (n.r. – this is the way). Sorana a lovit de două ori la rând winner în lungul liniei spre dreapta spaniolei. De la 40-30, Sorana ajunge să aibă ceva emoții, însă se scoate cu o minge tăiată cu dreapta, dintr-un dezechilibru total. Kozlova nu poate trimite înapoi, iar românca, la 3-3, se încarcă din nou. Dintr-un punct de luptă.

Aici! Luptă! Foarte bine – vin încurajările. Iese soarele asupra complexului de la Roland Garros, dar Sorana irosește un 0-40 la retur. Este supărată, și execută din nou ultima lovitură, un rever ratat. Odată în plus, adversitatea o hrănește, Și face break. Are 4-3 și la două game-uri de decisiv (și în primul tur a revenit de la 0-1). La serviciu, începe prompt, cu scurtă, însă imediat ratează ținta cu dreapta. Mingea de set vine după o nouă scurtă, însă, pentru a câta oară? – dreapta nu are intesitatea necesară la atacul în diagonală și se ajunge la egalitate.

Bolșova o înghesuie o țâră pe Sorana, cu returul, iar scorul e 4-4.

Nu bate nimeni toba. E doar Sorana, care se duce în capul terenul și lovește cu racheta. O dată. Apoi încă de trei ori, legat.

Cîrstea și Bolșova joacă un game important, dar sunt bruiate de scandările de pe terenul 12. Sorana ratează returul, iar Bolșova trece în față, la 5-4.

Loja strigă, după ce Sorana trimite în fileul la primele două puncte. Când trebuie să joace cu mingea a doua, se burzuluiește cu reverul, până găsește winner-ul. Trimite apoi violent, până când Bolșova amenință să trimită mingea în tribună. Un copil de mingi extrem de pe fază are priză perfectă la mingea care se îndrepta fix spre colțul Soranei. O prinde, ferm, în mână. Sori face patru puncte la rând.

Acest meci nu mai este despre tactică, despre lovituri mai bune. Este despre supraviețuire. Bolșova e în față, la 6-5. Sorana lovește de trei ori înainte să reușească să o depășească pe Aliona, la fileu. Bolșova este pe 137 în lume. Dar, în aceste momente, are calități de zid. Prima minge de tiebreak trece pe lâmgă Sorana. A încercat să treacă barajul cu lob, dar Bolșova a prins și a trimis înapoi, decisiv. Totuși, serva o scoate pe Sorana. Un nou tiebreak.

Bolșova depinde de primul serviciu în acest moment (are eficiență 30 la sută pe al doilea). Tebreak-ul îl începe cu servă nereturnabilă. Cîrstea egalează, surprinzând-o cu minge în picioare, în careul de serviciu pe iberică. Primul mini-break este însă în contul advers, după o nouă demonstrație defensivă. Lupta Soranei continuă și schimbă la 3-3, la fel ca în primul set: a trimis o dreaptă violent, apoi a închis discuția cu o scurtă de pe linia de fund a terenului.

Pe ecranul de pe peretele exterior al Lenglen-ului, îl poți zări pe Thiem. Trebuie însă să ai ochi de șoim pentru a distinge mai mult, de aici, de pe Terenul 13. La fileu, Bolșova este mai importantă. Și face 6-3. Cel mai greu, Sorana trebuie să se apere cu serviciul doi. Trimite spre exterior, dar este executată cu retur în diagonală. Meciul s-a încheiat, după o oră și 38 de minute

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 May. 2019, 13:51 Actualizat: 30 May. 2019, 14:27 Tenis
Pe aceeași temă
A fost găsit mort! Vestea a cutremurat toată România
A fost găsit mort! Vestea a cutremurat toată România
VIDEO Caz incredibil în SUA: Şoferiţă ajutată de serviciul 911 să oprească maşina, după ce au cedat frânele
VIDEO Caz incredibil în SUA: Şoferiţă ajutată de serviciul 911 să oprească maşina, după ce au cedat frânele
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
Surpriza TOTALA! Inca un stadion de LUX apare in Romania intr-o comuna FARA ECHIPA de fotbal. Totul e oficial: unde se construieste bijuteria si cate locuri va avea
Surpriza TOTALA! Inca un stadion de LUX apare in Romania intr-o comuna FARA ECHIPA de fotbal. Totul e oficial: unde se construieste ...
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Asasinul hackerului din Bacău a fost şi în „solda“ lui Marian Ivan, fostul lider al lumii interlope din Galaţi
Asasinul hackerului din Bacău a fost şi în „solda“ lui Marian Ivan, fostul lider al lumii interlope din Galaţi
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. La voi cât ţine? - FOTO
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. ...
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Adriana Bahmuţeanu e în stare de ȘOC! Iubitul ei, luat pe sus de mascaţi. Unde a fost dus bărbatul
Adriana Bahmuţeanu e în stare de ȘOC! Iubitul ei, luat pe sus de mascaţi. Unde a fost dus bărbatul
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
Dan Bittman, sacrificiu suprem pentru amanta cu 34 de ani mai tânără. Cum a ajuns să arate acum FOTO
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit
Au cumpărat brocoli. Au deschis punga după 14 zile și au încremenit
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Cea mai cruntă veste despre Simona Halep. Doamne ce nenorocire
Cea mai cruntă veste despre Simona Halep. Doamne ce nenorocire
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban!  Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
CUTREMUR în România. Decizia de forţă majoră luată de cea mai mare multinaţională. Au suspendat tot
CUTREMUR în România. Decizia de forţă majoră luată de cea mai mare multinaţională. Au suspendat tot
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Românii au talent live stream ediția din 29 mai. Marea finală va fi un spectacol
Românii au talent live stream ediția din 29 mai. Marea finală va fi un spectacol
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...