Roland Garros 2019 | Rafael Nadal trece lejer de vizita pe Lenglen și se califică în turul trei. Șah Maden: cronica unei partide ca o sărbătoare pentru a doua arenă a complexului, pigmentată de scurtele lui Yannick și văzută alături de un Borg cum n-a mai fost

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 29 May. 2019, 16:26 Actualizat: 29 May. 2019, 18:03 Tenis

Rafael Nadal s-a calificat, miercuri, în turul trei al turneului de la Roland Garros 2019, trecând la pas testul meciului de pe arena Suzanne Lenglen, scor 6-1, 6-2, 6-4 în fața germanului Yannick Maden (114 ATP). După două meciuri împotriva unor sportivi veniți din calificări în primele două tururi, deținătorul trofeului îl va înfrunta mai departe pe David Goffin, favorit 27, fost număr 7 mondial și sfertfinalist la Paris, în 2016.

Nadal este primit cu urale pe a doua arenă a complexului de la Roland Garros. Simți că este un privilegiu să asiști pe acest teren, mai mic, la meciul ibericului – lucru care nu se întâmplă decât o dată pe fiecare ediție a Openului Francez. Crainicul știe să contribuie din plin la show, devenind un entertainer de nota 11, câte titluri are ibericul la Paris. Strigă, în loc să vorbească, are volum dar și un debit de invidiat.

Nadal își intimidează adversarul din primele minute și demarează lansat în meci. Decisiv, game-ul al doilea

Yannick Maden a intrat pe teren cu o țintă clară: după ce l-a lăsat pe Nadal să servească primul, germanul a pus ocheanul pe reverul fiului preferat al Mallorcăi. Nadal a intrat în meci cu minge ratată – out mare, însă s-a revanșat rapid, ducând scorul la 1-0, în echipamentul verzuliu ce se confundă cu mingea. Așa cum de regulă o face Regele Zgurii, primul game pe lansarea adversă a fost unul în care a jucat la intimidare, pentru a frânge din fașă orice rezistență.

Maden a salvat o minge de break țintind reverul, accelerând apoi excelent cu dreapta în lung de linie. E 40-40 și se joacă un punct superb: Yannick Maden a făcut spectacol cu primele trei lovituri, alergându-l din colțul de rever spre cel de forehand și înapoi la rever pe Rafa. Ibericul însă zbârnâie cu lovitura cu două mâini și inventează o traiectorie din defensivă care, spre surprinderea adversarului, coboară brusc spre teren chiar înainte de tușă. Clipa de ezitare și de perplexitate a neamțului e crucială, Rafael-mătură-tot intră în control cu dreapta și finalizează cu winner.

La 12 minute de la startul partidei, tabela indică 2-0 pentru Nadal. Maden must be mad, right? (n.r. – Maden rebuie să fie furios, nu?), având în vedere cât de frumos reușise să îl țintuiască în colțul de rever pe Rafa în startul primului game pe lansare, cât de lucid a fost la prima avansare la plasă pentru a lovi decisiv pe contre-pied, în locul din care Nadal abia țâșnise pentru a apăra zona de forehand. Așa se întâmplă, însă, când joci cu Nadal la Roland Garros.

Opt minute mai târziu, Nadal are dublu break avantaj și un 4-0 drastic. Spaniolul a ajuns la minge de break mizând pe scurtă, apoi finalizând cu un lob țuguiat peste Maden, lipit de fileu după o replică destul de bună cu contra-scurta. Jocul lui Nadal este dezarmant, de acolo, de unde returnează pe Lenglen, de la linia arbitrului de tușă, de nici nu-l vezi dacă stai mai sus în tribuna jurnaliștilor, ibericul dispărând sub tribună.

Urmează game-ul pe lansarera ibericului în care totul scârțâie câte un pic: serviciul, pentru că prima minge refuză să intre, plus că mai vine și dubla greșeală, reverul, dar și forehandul. La 40-40, după trei mesaje de încurajare pentru Yannick, se aude unul pentru Nadal și o concluzie hazlie: Vamos, Yannick!. Nadal trece cu bine: pune mingea lung în teren, iar balonul defensiv al lui Maden nu prinde terenul, apoi, după două egalități, își închide game-ul cu a sa combinație favorită – serviciu în exterior, urmat de forehnd decisiv în lungul liniei. Maden smulge game-ul de onoare, spre deliciul publicului care știe că asistă la o execuție, dar cere puțină demnitate pentru jucătorul de pe locul 114 ATP. Nadal face un mic gest de numulțumire după mingea ratată, mai ales că vine după ce un spectator i-a cerut, în franceză, să lase de la el – un lucru inacceptabil pentru nepotului lui Tio Toni. Manșa întâi trece însă de 40 de minute de joc, ibericul punându-i punct cu două servicii nereturnabile.

Un Bjorn Borg din țara campionilor cu ochi micuți din tenisul de masă și spectacolul scurtelor

La 45 de minute de la startul meciului, Nadal are set și break în față, 6-1, 1-0. Ce i-a putut face neamțului la breakpoint e tipic nadalian: a jucat de pe centru, repetat, dând impresia că ținta sa e să nu greșească. A schimbat apoi spre tușa din stânga. Prima lovitură l-a alertat pe Yannick. A doua l-a scos în exterior până-n mantinelă, iar a treia i-a dat șah-mat, trecând ca acceleratul spre panoul publicitar, cu un unghi mai sec, pe lângă un tip deja alergat ca un ogar în acea zonă a terenului.

Yannick Maden a meritat apoi fiecare rând de palme unite în aplauze secunde în șir, pentru un game trei jucat perfect, cu două scurte fabuloase, care au taxat poziția mult prea defensivă a lui Nadal. ibericul abia ce dojenise cu privirea zgura din spatele baseline-ului, după ce pământul nu putuse, parcă, să îi susțină deplasarea intergalactică și îl făcuse să alunece. Mult mai devreme decât în primul set, Maden a rezolvat problema câștigării primului game, schimbând terenul la 1-2, chiar dacă la break distanță.

Nu se împlinise ora de joc când în tribună, în dreapta tribunei din care se filmează meciul, și-a croit drum un Bjorn Borg al Asiei. Fanii de la Paris surprind zilnic cu outfit-uri colorate, în culorile naționale, cu tricouri dedicate idolilor sau cu mesaje bine potrivite. Alții recreează imaginea idolilor până la cel mai mic detaliu. Acest fan, dolofan, cu ochi oblici, și-a pus perucă blondă, prinsă în bandană, echipament de joc alb cu dungi cum vezi prin fotografiile de tinerețe ale legendarului suedez. Cu tot cu pantaloni scurți.

Pe teren, parcă nu poți discuta decât despre ce se întâmplă pe lansarea lui Yannick Maden, atât de autoritar este în acest segment al jocului Nadal, pe serviciu. Neamțul a abuzat pe game-urile de lansare de scurtă, iar Nadal a încasat una, două, apoi a venit cu temele făcute și execuții sclipitoare. A alergat ca un mânz flămând, iar passinguri consecutive i-au adus un nou break, al patrulea în meci.

Cât a poposit la meciul lui Nadal acel comic Borg?  Două game-uri, în primă fază, pentru a se muta apoi în primul rând în spatele baseline-ului, într-o zonă VIP aflată fix sub loja jurnaliștilor.

Ce ar mai fi de spus? Maden a făcut cunoștință, la propriu, cu praful de pe Lenglen, ajungând la pământ după primul punct al game-ului care l-a dus la set și 5-1 pe iberic. Cu 24 de lovituri câștigătoare adunate, Nadal și-a dublat avantajul la seturi, după o oră și 20 de minute de joc.

Un strop mai întortocheat drumul lui Nadal spre finiș

Setul trei este singurul în care germanul nu își pierde prima tură pe lansare. Și asta nu va fi doar un detaliu pentru statistică. Ibericul străpunge serviciul lui Maden abia în game-ul cu numărul cinci. Din tribună, se aude distinct un te quiero, Nadal!‘. Lucrurile nu merg însă lin pe mai departe. Kader Nouni are probleme în a stăpâni un public gălăgios, care trimite mesaje când din dreapta, când din stânga. Maden, underdog get-beget, primește aplauze tari când reușește o execuție, iar Nadal arată a jucător iritat.

Scurta îl pune în avantaj din startul game-ului de retur pe neamț, Nadal își pierde ținta cu forehandul, apoi luciditatea – încercând să răspundă cu scurtă tacticii din capătul celălalt al fileului. La minge de break, socoteala nu se potrivește, iar Maden îl execută pe Nadal, cu smash. Scenariul se repetă în următoarele două game-uri: ibericul se impune cu lejeritate în game-ul lui Maden. Joacă de pe baseline și ține ritmul cum dorește. Tribuna râde când ibericul trimite câteva mingi consecutiv mai temperat, la indigo, în ritm de demonstrativ, dar tactica îi câștigă punctul lui Nadal, pentru 4-3. Vine o nouă deconectare la serviciu, două duble și o ramă la capătul unui punct dominat, în care elevul lui Carlos Moya l-a avut pe Maden exact unde a vrut, cu racheta pusă în disperare pe zgură, aproape din șpagat, pentru a tăia la disperare spre terenul advers. Toate acestea i-au adus un nou rebreak sportivului trecut prin calificări.

Bob Sinclair ajunge în tribună, în primul rând, la spartul târgului. Pentru un singur game. Nadal returnase agresiv, mizând pe lungimea mingii, îl alergase de îl zăpăcise pe Maden. Spectatorii râd, din nou, neînțelegând de ce germanul se oprește, inert, fără reacție, la o minge ce pare că trece la îndemână, la un pas de el. Ibericul însă nu mai cade în ape tulburi și închide meciul cu serviciu nereturnabil, avansând astfel mai departe pe un culoar curățat de jucători din Top 25 până în sferturi, dar spre turul trei și un duel cu energicul și îndemânaticul belgian David Goffin.

43 de lovituri câștigătoare a reușit Nadal în turul doi, având un bilanț bun, cu 23 de greșeli neforțate. Yannick Maden a lovit decisiv de doar 15 ori, cu 20 de greșeli neforțate
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 29 May. 2019, 16:26 Actualizat: 29 May. 2019, 18:03 Tenis
Pe aceeași temă
Imagini interzise minorilor la Ferma de la Pro TV! Ce au filmat camerele din greșeală
Imagini interzise minorilor la Ferma de la Pro TV! Ce au filmat camerele din greșeală
Traian Berbeceanu, uluit de ce a ajuns un fost şef al prostituatelor: „Dacă nu el, atunci cine?”
Traian Berbeceanu, uluit de ce a ajuns un fost şef al prostituatelor: „Dacă nu el, atunci cine?”
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe Transfermarkt!” :)) Cere un penalty la 0-1!
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe ...
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Tragedie imensă în showbiz-ul românesc! A murit de Covid
Tragedie imensă în showbiz-ul românesc! A murit de Covid
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Cum s-a infectat Ciutacu, deși a purtat mereu mască: 'L-am luat de la...'
Cum s-a infectat Ciutacu, deși a purtat mereu mască: 'L-am luat de la...'
Zona MORȚII de pe Terra! O descoperire TERIBILĂ șochează lumea. „Este de neimaginat”
Zona MORȚII de pe Terra! O descoperire TERIBILĂ șochează lumea. „Este de neimaginat”
O femeie a vândut o consolă video, dar nu a fost atentă la „accesoriile” din colet. Când a deschis cutia, cumpărătorul a încremenit
O femeie a vândut o consolă video, dar nu a fost atentă la „accesoriile” din colet. Când a deschis cutia, cumpărătorul ...
Lovitură cruntă pentru Iohannis. A făcut o greșeală capitală. De ce e acuzat
Lovitură cruntă pentru Iohannis. A făcut o greșeală capitală. De ce e acuzat
Andreea Mantea a aruncat BOMBA! De ce a plecat de la Puterea Dragostei? S-a aflat TOT adevărul
Andreea Mantea a aruncat BOMBA! De ce a plecat de la Puterea Dragostei? S-a aflat TOT adevărul
Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci
Este OFICIAL! Un nou brand de modă cu preţuri mici a intrat în România. Reduceri de 80% la peste 3.000 de mărci
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul Adrian Marinescu
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul Adrian Marinescu
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
Când au apărut, blugii aveau o capsă metalică şi sub fermoarul din faţă. Motivul incredibil pentru care aceasta a dispărut
Când au apărut, blugii aveau o capsă metalică şi sub fermoarul din faţă. Motivul incredibil pentru care aceasta a ...
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un morman de gunoaie, într-un tir”
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un ...
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Rusia a testat o rachetă care depăşeşte de 8 ori viteza sunetului VIDEO
Rusia a testat o rachetă care depăşeşte de 8 ori viteza sunetului VIDEO
S-a dat startul! Vedeţi aici cum puteţi lua GRATIS de la Stat sute de lei să vă schimbaţi laptopul, televizorul, maşina de spălat sau alte electrocasnice
S-a dat startul! Vedeţi aici cum puteţi lua GRATIS de la Stat sute de lei să vă schimbaţi laptopul, televizorul, maşina ...
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
5 lucruri pe care nu le știi despre Skoda Octavia. Este cea mai dorită mașină de import  din România!
5 lucruri pe care nu le știi despre Skoda Octavia. Este cea mai dorită mașină de import din România!
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Ce modificări suferă creierul unei persoane cu depresie
Ce modificări suferă creierul unei persoane cu depresie