Reportaj din Paris | „La tenis, trebuie să fii un oportunist al momentului”. Ana Bogdan e pregătită pentru o nouă premieră. O explicație: „Cumva, se diminuează un pic calitatea antrenamentului din punct de vedere al perfecționării tale”. Corespondență de la Roland Garros

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 28 May. 2018, 08:08 Actualizat: 28 May. 2018, 08:09 Tenis

La tenis, trebuie să fii un oportunist al momentului. Trebuie să fii tot timpul pregătit” – este crezul după care se ghidează Ana Bogdan. Chiar și într-o zi de sâmbătă în care, oficial, la Roland Garros nu a fost înregistrat niciun meci oficial, fiind organizată doar Kid’s Day, programul unei jucătoare de tenis este extrem de strict. Calculat cu precizie, cu ore de antrenament, de masaj, de fizio, cu vizită la medic. Conștiinciozitatea este cheia primară pentru a putea atinge, rând pe rând, obiectivele.

ProSport i-a întâlnit pe Ana Bogdan și Norris Mageanu, echipa care pregătește debutul împotriva Marketei Vondrousova (Cehia, 90 WTA), jonglând cu abilitate printre celelalte puncte fixe din programul Anei. Jucătoarea născută în Sinaia și promisă, pentru început, schiului, s-a destăinuit. într-o pauză făcută pe teresa rezervată jucătorilor, arbitrilor și oficialilor. „M-am obișnuit cu atmosfera de la Grand Slam-uri. Încă de anul trecut. Jucând foarte multe meciuri în calificări, deja, am ajuns să trec mult mai ușor peste nebunia care este, acolo, în public. Este o energie care îmi place foarte mult, îmi dă multă putere și mă face să joc cu mult mai multă pasiune. Pentru că, recunosc, îmi place să joc pentru public, pentru cei care vin să ne vadă meciurile din tribună, să ne urmărească și să se bucure de ceea ce văd„.

Începând cu US Open 2016, Ana Bogdan a legat prezențe consecutive pe tabloul principal în cele patru turnee de Mare Șlem. Aceasta este a șaptea la rând și, din nou, vine cu o premieră. „Anul trecut, m-am calificat pentru prima dată aici pe tablou. Tot atunci, am fost pentru prima dată, împreună, la Paris. Anul acesta sunt pentru prima dată direct calificată pe tablou – și la simplu, și la dublu. Sunt premiere și sunt foarte importante pentru mine. Le simt altfel decât ceilalți, care poate vin pentru a zecea oară aici„, afirmă Ana.


Bun venit la Roland Garros! – le spune Ana Bogdan cititorilor ProSport.

Cred că sunt într-o formă foarte bună. Chiar dacă am avut o mică accidentare la cotul de la mâna dreaptă – care m-a dat un pic înapoi. Îmi este foarte drag să vin aici să joc. Pe terenurile de la Roland Garros mă simt foarte bine, îmi place foarte mult atmosfera. Totul este de bine. Sunt prima dată, direct pe tabloul principal, emoțiile sunt destul de mari, dar sunt pozitive și constructive. Îmi doresc să am meciuri bune atât la simplu, cât și la dublu – acolo unde particip în premieră la un Grand Slam„, sparge gheața Ana Bogdan.

Cea mai bună clasare a carierei: de ce Ana Bogdan este ‘in a good place’, așa cum ar spune comentatorii de limbă engleză

Ana Bogdan începe Roland Garros-ul de pe poziția 65 WTA – cea mai bună a carierei. Are încrederea la cote ridicate, pentru că știe exact care a fost motivul pentru care, la ultimele două turnee, nu a câștigat decât un singur meci, după ce făcuse senzație în America de Sud, cu semifinale consecutive, pe suprafețe diferite – hard și apoi zgură, la Monterrey și Bogota.

Acele meciuri de la Rabat și Madrid au venit pe un fond de oboseală acumulat în America de Sud. Am fost puțin bulversată și de diferența de ore, probabil. În momentul acesta nu mă mai gândesc la ceea ce a fost și prefer să privesc partea bună a lucrurilor, toate rezultatele bune pe care le-am făcut anul acesta și mai ales faptul că sunt pe cea mai bună poziție de până acum în clasament„, spune Ana, completată imediat de Norris.


Ana Bogdan povestește pentru ProSport că savurează experiența Grand Slam-ului

„Tenisul este despre pregătire fizică, știința jocului, emoție, dozaj, călătorii săptămânale și, nu în ultimul rând, despre cât de bine te aclimatizezi și te înțelegi cu zona, cu terenul pe care joci. Am plecat din România, de la câteva grade, ne-am dus la Monterrey, unde erau 35-37 de grade și Ana a început imediat, a jucat trei ore la temperatura aia. De acolo, ne-am mutat la Bogota – unde sunt 3000 m altitudine. Am revenit în România – alt fus orar, schimbare de climă, apoi am mers la Rabat. Scăderea aceea de rezultate a venit pe un fond de oboseală, după atâtea ore de zbor, schimb de obiceiuri, de suprafață. Nu pe o scădere propriu-zisă a nivelului de joc”, spune Norris Mageanu.

„Mingile de aici, de la Paris (n.r. – Babolat) sunt un pic greluțe. Eu le simt, la început. Și zboară mai mult. Dar, după un sfert de oră, deja se înmoaie și trebuie să lovești un pic mai puternic ca să poți să te înțelegi bine cu ele. Cred că aici mingile sunt mai prietenoase decât la Madrid, unde am jucat cu Dunlop Fort – niște mingi foarte dure, cel puțin pentru noi, fetele. Mingile acelea sunt mai bune pentru băieți – cred eu”,
Ana Bogdan, pentru ProSport

Pentru Ana Bogdan și Norris Mageanu, Parisul este, pe durata celor 20 de zile în care se desfășoară întreceri în complexul din buza Bois de Boulogne, un oraș care respiră tenis. Așa îl percep. pentru că „peste tot pe unde mergi, simți amprenta jocului de tenis„. Ce-i drept, chiar dacă afișele lipsesc din oraș, produsele Roland Garros-ului se vând nu doar în interiorul complexului de la Auteuil, ci și într-un stand special amenajat la câțiva metri de monumentul-simbol al Parisului – Turnul Eiffel, și în magazine specializate în comercializarea produselor de lenjerie de pat și prosoape – la exact același preț ca și la buticurile oficiale din perimetrul complexului sportiv principal. Hotelurile din oraș au și ele imagini care fac trimitere la cel mai important turneu al anului organizat pe zgura roșie. Totul are legătură cu sportul, cu tenisul. „Aici, totul miroase a tenis„.


Ana Bogdan se mândrește cu fotografiile realizate de Neal Trousdale în timpul turneelor și le transmite mai departe pentru a fi savurate de fani. Foto: eal Trousdale / Open Tenis

Pregătită pentru ploaie

Ediția 2018 a turneului de la Roland Garros stă sub semnul ploii. Sunt anunțate averse și ploi pentru întreaga primă săptămână.

Pe mine, turneul de la Bogota a fost cel mai bun antrenament pentru a negocia pauzele de ploaie. Am avut multe întreruperi acolo și a fost greu. Am jucat două zile un meci, am intrat de mai multe ori pe teren„, spune Ana Bogdan.

În team Ana, este o perspectivă interesantă asupra ceea ce înseamnă antrenamentul cu maximum de rezultate. „Cele mai bune antrenamente le face atunci când are teme cu un sparring sau cu antrenorul. Acelea sunt antrenamentele în care o simt că este foarte implicată. Pentru că atunci când joci cu o altă fată, trebuie să fii atentă nu numai la ceea ce vrei să faci tu, ci și la ceea ce vrea fata cealaltă.  Trebuie să o ajuți și pe ea, iar ea are nevoie de anumite lucruri. Cumva, se diminuează un pic calitatea antrenamentului din punct de vedere al perfecționării tale, față de momentul în care ești cu sparring sau cu antrenor – când totul se întâmplă ca tu să ai cel mai bun feedback. De exemplu, sunt momente în care ai bucuria și onoarea să te antrenezi cu o jucătoare di Top 10. Dar ea este într-un moment în care se concentrează pe îmbunătățirea unei anumite lovituri. Jocul este unidirecțional, pentru că ea vrea să lovească doar slice-uri în ziua respectivă – să spunem. Încearcă o altă lovitură decât cea normală și, atunci, nu pricepi mare lucru din jocul ei. Poate nu este 100% corect ceea ce spun, dar eu așa simt, privind din exterior„, atrage atenția Norris Mageanu.


O zi aproape obșinuită pentru Ana Bogdan. Cu ceva emoții în plus, pe terenurile de antrenament din apropierea complexului de la Roland Garros.

Obiectiv îndrăzneț pentru Ana Bogdan, la Paris

Acesta vreau să fie următorul pas. Să fiu în a doua săptămână de Grand Slam. Cel mai departe a fost turul trei, la Australian Open. Sper ca anul acesta să ajung în săptămâna a doua la unul dintre cele trei Grand Slam-uri rămase„, trage concluzia Ana Bogdan în discuția de sâmbătă după-amiază, de la Paris. Are încredere și speră că acele multe lucruri care trebuie să se alinieze și să funcționeze, laolaltă – pregătire fizică, inspirație, doazaj – să o ducă departe pe tablou.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 28 May. 2018, 08:08 Actualizat: 28 May. 2018, 08:09 Tenis
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ţăranii de elită ai lui Ştefan cel Mare. Călăreţii şi arcaşii de legendă care nimereau pasărea din zbor
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen ...
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Ani grei de puşcărie pentru un braconier care a încercat să ucidă un poliţist. „Nu te apropia! Te omor! Te împuşc!”
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
Românii, în izolare și de Crăciun! 'Sărbătorile în familie NU vor fi posibile'
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Umilință cruntă pentru Orban! Ce greșeală ar fi făcut premierul? Este o rușine
Umilință cruntă pentru Orban! Ce greșeală ar fi făcut premierul? Este o rușine
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică a înfuriat pe toată lumea. Cei doi nu au mai ținut cont de nimic
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică ...
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe
Când expiră AIRBAG-UL mașinii? Detaliul pe care orice șofer care are mașină veche trebuie să-l știe
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!