Replica dură a BNR după ce Țiriac a mers luni în Parlament pentru a susține reincluderea bazei din Cotroceni în circuitul sportiv din Capitală. „Au reluat în spațiul public neadevăruri flagrante!”

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Dan Mirea
  • Publicat:
  • Actualizat:
Replica dură a BNR după ce Țiriac a mers luni în Parlament pentru a susține reincluderea bazei din Cotroceni în circuitul sportiv din Capitală.

Simona Halep, Ion Țiriac și Ilie Năstase au fost prezenți luni în Parlamentul României, pentru a susține reincluderea în circuitul sportiv a Arenelor BNR din Capitală. Demersul celor mai influente personaje din tenisul românesc este sprijinit de Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, care a adus acuzații grave Băncii Naționale a României – proprietara bazei din Cotroceni.

După ce a depus o petiție oficială la instituțiile statului, Ion Țiriac continuă războiul și se va judeca cu BNR pentru arenele de tenis. Țiriac contestă cu tărie dreptul de proprietate al BNR: „Sunt documente pe care noi le-am prezentat Judecătoriei București, deci începem procesul împotriva Băncii Naționale a României. Cine suntem? Suntem niște sportivi care am fost, niște sportivi care suntem și, dacă este nevoie, în următoarele săptămâni, pot să adun până la 200.000 de semnături ale sportivilor care vor fi”, a spus omul de afaceri. Daniel Zamfir, senator PNL, a declarat că protocolul încheiat de BNR cu Ministerul Tineretului și Sportului în ceea ce privește exproprierile terenurilor pe care sunt construite arenele de tenis este ilegal, solicitându-i premierului Mihai Tudose să denunțe acest lucru: „BNR, în deplină cunoștință de cauză și cu complicitatea unor instituții, a acțional ilegal timp de 27 de ani. Ilegalitățile au început din 1991, când s-a încheiat un protocol neacoperit de lege. Am aici documentele care evidențiază acest lucru. Asta probează reaua credință a celor de la BNR.

Aseară, ProSport a obținut replica oficialilor BNR. Iat-o mai jos, integral.

„Luni, 18 decembrie 2017, domnul senator Daniel Zamfir și domnul Ion Țiriac au reluat în spațiul public neadevăruri flagrante, demne de epoca post-adevăr, privind Banca Națională a României (BNR). Au fost reluate minciuni legate de Centrul de perfecționare profesională și activități sociale (CPPAS), unde se află și arenele de tenis. Toate acestea au fost susținute la un post de televiziune, în seara zilei respective, și de domnul deputat PNL Florin Roman.
Surprinderea este cu atât mai mare cu cât documentele care atestă fără niciun dubiu proprietatea Băncii Naționale a României asupra terenului în cauză i-au fost prezentate atât domnului senator Daniel Zamfir, personal de către subsemnatul, atunci când a vizitat CPPAS împreună cu membri ai Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României, cât și domnului Ion Țiriac prin intermediul domnului Ilie Năstase, căruia, tot personal, i-am pus la dispoziție documentele menționate. Cu toate acestea, domnul Zamfir a prezentat o serie de confuzii, neadevăruri și diversiuni  – voite sau nu – în încercarea de a-și susține punctul de vedere. În folosul cui?
1.    Dreptul de proprietate al BNR este certificat prin documente și nu a fost contestat niciodată
În anul 1946, când șeful statului român era Regele Mihai I al României, Banca Națională a României a cumpărat de la Societatea de Dare la Semn București – prin actul de vânzare-cumpărare și de schimb – terenul pe care se află astăzi Centrul de perfecționare profesională și activități sociale. Valoarea plătită în anul 1946 de către BNR a fost de 2.250.000.000 de lei, echivalentul a peste 254 milioane de euro în anul 2017.
În ceea ce privește Protocolul încheiat de Banca Națională a României cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) în anul 1991, acesta a fost necesar pentru ca BNR să preia administrarea terenului care îi aparținea de drept, iar MTS să poată primi banii investiți în clădirile construite pe acest teren în perioada comunistă. Banca Națională a României a fost de bună credință atunci când a acceptat să plătească 51.435.300,00 de lei (843.201,64 USD), ceea ce reprezintă echivalentul a 1.275.000 EUR în 2017, pentru construcțiile realizate pe terenul respectiv în perioada în care nu a administrat BNR acest patrimoniu.
De altfel, cei care au citit Protocolul, subliniez, cei care au citit, au constatat chiar de la art.1 că se recunoaște proprietatea Băncii Naționale a României asupra acestui teren.
Domnul Zamfir  invocă un „draft” al acestui document, care ar solicita pentru intrarea în vigoare o Hotărâre de Guvern. Nu știu ce documente are domnul senator, dar de când un draft  are valoare legală? Cum poate un draft să fie considerat „document”, în timp ce Protocolul autentic, semnat de toate părțile, este contestat?
2.    BNR a respectat întocmai Protocolul din 1991. A investit și nu a câștigat bani de pe urma arenelor
A fost invocat faptul că BNR nu a respectat Protocolul care prevedea finalizarea investițiilor și continuarea activităților sportive. Nimic mai fals. Ne-am angajat la anumite investitii și am  făcut mai mult, mult  mai mult decât ne-am angajat. MTS a preluat  în 1990 o bază compromisă, un maidan de fapt, cu niște construcții în stare avansată de degradare pentru că fuseseră retrase toate fondurile de întreținere și reparații. BNR a asigurat dezvoltarea facilităților sportive existente prin investiții noi, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru. În 1996, a fost construit de la zero stadionul de fotbal cu capacitate de peste 15.000 de locuri. Eu am și propriile amintiri, veneam în zonă pe vremuri și țin minte bine ce era aici: așa-zisul stadion ajunsese un teren gol și atât. Vechile tribune fuseseră dezafectate și transportate în altă parte, încă din 1985. BNR a făcut aici stadionul. BNR a reamenajat terenul de joc, a construit tribune, practic a pregătit stadionul pentru a fi funcțional pentru prima ligă de fotbal în care activa FC Național, echipă sprijinită financiar și de BNR. Mulți dintre cei care au lucrat pentru clubul Progresul au fost angajați ai BNR până la pensionare. Stadionul de fotbal a găzduit meciuri din cadrul Campionatului European de Tineret – 1998.
 Începând cu 1991, la Arenele BNR din Parcul cu Platani s-a desfășurat, până în 2015, turneul de tenis masculin din circuitul profesionist ATP (Association of Tennis Professionals), care a beneficiat de susținerea totală a BNR. Organizatorii au beneficiat de un contract de comodat, astfel încât au plătit doar minimul cerut de lege, adică doar costul utilităților (apă, curent electric etc.), fără niciun fel de chirie. În aceleași condiții de comodat a fost organizat (și continuă să fie organizat pe terenurile secundare) și turneul de tenis din circuitul feminin profesionist WTA (Women”s Tennis Association), începând cu 2014, anul primei ediții. De asemenea, au fost organizate numeroase  întâlniri de FED Cup (campionatul rezervat echipelor naționale feminine, organizat de Federația Internațională de Tenis, echivalentul feminin al Cupei Davis) și Cupa Davis. În Arenă, s-a investit permanent până în 2004, în perioada în care legea permitea BNR să facă investiții și în asemenea structuri (instalația de nocturnă, consolidări).
Terenurile de tenis au fost mereu bine întreținute. Numai pentru menținerea lor dincolo de perioada de competiții sportive (câteva luni bune pe an, în timpul sezonului rece) au fost investite peste 5 milioane de lei.
Nu în ultimul rând, să amintim de susținerea pentru sportul național al românilor – oina. Pe stadionul din cadrul Parcului cu Platani s-au organizat nenumărate întâlniri din campionatul național, Cupa României, meciuri demonstrative, care au contribuit la popularizarea jocului de oină, o moștenire culturală de marcă a națiunii noastre.
3.    Nu există nicio decizie a instanțelor de contestare a proprietății din Parcul cu Platani care să fi împiedicat intabularea
Atât domnul Zamfir, cât și domnul Țiriac se miră cum BNR a putut intabula un teren a cărui posesie a fost contestată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Cum nu se poate mai fals! Nu există o asemenea decizie. Domnii respectivi invocă – din neînțelegere, dorință de diversiune sau greșeală – o decizie a ÎCCJ care vizează un alt imobil, un alt caz, nu terenul în discuție din Parcul cu Platani. Ce relevanță are atunci acest apel la instanțe, atâta vreme cât se bazează pe o confuzie voită sau nu? ÎCCJ s-a pronunțat, într-adevăr, într-un litigiu patrimonial, dar între BNR și BRD, pe rol fiind, deci, un cu totul alt caz, legat de un imobil din str. Doamnei. Dar ÎCCJ nu a judecat și nu a dat nicio decizie privind Arenele din Parcul cu Platani. Rămâne întrebarea cum s-a putut face o asemenea afirmație cu seninătate tocmai în clădirea Senatului?!
4.    BNR nu a cerut niciodată milioane de euro pentru terenurile de tenis și a fost mereu deschisă la orice modalitate legală de repunere în circuit a Arenei centrale
Din nou domnul Zamfir lansează afirmații pe care nu le poate proba, spunând că BNR ar fi solicitat 35 de milioane de euro pentru cedarea arenelor de tenis. Este o minciună prin omisiune. Este omis faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, negocierile privind transferul din proprietatea Băncii Naționale trebuie făcut raportat la valoarea activului care este transferat. Fără o evaluare oficială, făcută nu de noi, ci de un evaluator independent, nu se poate face nici un pas înainte.
Noi nu am scos terenurile la vânzare, asta ar fi implicat o licitație, și nu am cerut niciodată această sumă. Legea spune limpede, orice transfer de proprietate implică o evaluare dată de un evaluator independent în condițiile legii. Dacă am face altfel, banca ar încălca legea, ceea ce ar avea consecințe penale. De altfel, proiectul de lege depus în Parlament ca urmare a demersurilor noastre pe lângă trei guverne (Ponta, Cioloș, Tudose) de a găsi o soluție legală în privința repunerii  arenelor în circuit prin investiții masive și care propune un schimb de terenuri prevede realizarea unei evaluări certificate de un evaluator profesionist. Schimbul de terenuri nu va implica nicio plată din partea statului.

Este straniu faptul că, într-un stat de drept, în care însăși Constituția garantează dreptul la proprietate (art.44 alin 2 „Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular”) mai există persoane pentru care proprietatea este un moft. Trist este faptul că aceste persoane vorbesc în calitate de membri ai Partidului Național Liberal, partid care a fost fondatorul Băncii Naționale a României. Și, ca totul să culmineze cu o minciună prin confuzie, personajele amintite mai sus vorbesc de Centrul de perfecționare profesională și activități sociale ca și cum ar fi proprietatea „personală” a Guvernatorului Băncii Naționale a României, și nu proprietatea de drept a Băncii Naționale a României, așa cum rezultă din documente, așa cum a fost intabulată în Cartea Funciară. În folosul cui?  Și de ce tocmai acum este reluat acest subiect, când, printr-un proiect de lege depus de alți parlamentari, se întrevede o soluție legală de repunere în circuitul sportiv a Arenei centrale, după ce domnul senator Zamfir a vizitat arenele și părea edificat în legătură cu ce a fost făcut și cu ce trebuie făcut din perspectiva interesului public și privat față de Centrul de pregătire, parc și Arene?
Mugur Șteț
Director adjunct
Centrul de perfecționare profesională și activități sociale BNR
 

Pe aceeași temă
Îți mai amintești de Nuți, bona Anamariei Prodan? Ce s-a ales de ea, după ce a părăsit familia Reghecampf
Îți mai amintești de Nuți, bona Anamariei Prodan? Ce s-a ales de ea, după ce a părăsit familia Reghecampf
Femeile nu vor avea acces în noua mănăstire construită de Gigi Becali la Vâlcea: „Nu vor fi nici animale de sex feminin”
Femeile nu vor avea acces în noua mănăstire construită de Gigi Becali la Vâlcea: „Nu vor fi nici animale de sex feminin”
Mexic şi Canada ţin sus steagul invincibilităţii în calificările pentru Cupa Mondială
Mexic şi Canada ţin sus steagul invincibilităţii în calificările pentru Cupa Mondială
Universitatea Craiova a dat lovitura! După Mihăilă, clubul a mai transferat un jucător în Serie A
Universitatea Craiova a dat lovitura! După Mihăilă, clubul a mai transferat un jucător în Serie A
Cele mai bune anvelope allseason de pe piață în 2021. Mai merită să schimbi anvelopele de două ori pe an?
Cele mai bune anvelope allseason de pe piață în 2021. Mai merită să schimbi anvelopele de două ori pe an?
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Anamaria Prodan, divorţ în secret: „N-au ştiut nici copiii că am divorţat”
Anamaria Prodan, divorţ în secret: „N-au ştiut nici copiii că am divorţat”
Mihai visa să ajungă preot, dar a murit spânzurat. Mama îndurerată: „Vecinul a zis că ne omoară pe amândoi”
Mihai visa să ajungă preot, dar a murit spânzurat. Mama îndurerată: „Vecinul a zis că ne omoară pe amândoi”
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Ea e amanta lui Reghe, de fapt! Pe ea a lăsat-o gravidă! Avem imaginile
Ea e amanta lui Reghe, de fapt! Pe ea a lăsat-o gravidă! Avem imaginile
Primele fotografii cu Laurențiu Reghecampf și amanta! Antrenorul, mai fericit ca niciodată lângă Corina. EXCLUSIV
Primele fotografii cu Laurențiu Reghecampf și amanta! Antrenorul, mai fericit ca niciodată lângă Corina. EXCLUSIV
Ungurii au dat lovitura! Totul a fost aranjat. A lăsat Europa în urmă
Ungurii au dat lovitura! Totul a fost aranjat. A lăsat Europa în urmă
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Horoscop săptămâna 18 octombrie - 24 octombrie 2021 pentru zodia Rac
Horoscop săptămâna 18 octombrie - 24 octombrie 2021 pentru zodia Rac
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
„Nu avem nicio şansă împotriva Chinei
„Nu avem nicio şansă împotriva Chinei". Un înalt oficial al Pentagonului a demisionat spunând că Beijingul se îndreaptă spre dominaţie globală
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Scufundarea pontonului de la Tulcea a stârnit ironii în social media. Ce glume au făcut internauţii
Scufundarea pontonului de la Tulcea a stârnit ironii în social media. Ce glume au făcut internauţii
Salarii de 6.000 de euro pentru şoferi
Salarii de 6.000 de euro pentru şoferi
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
România s-a făcut din nou de rușine: TAB-urile Armatei Române, trase pe dreapta de poliția rutieră germană
România s-a făcut din nou de rușine: TAB-urile Armatei Române, trase pe dreapta de poliția rutieră germană
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur