Rafael Nadal şi relaţia sa dulce-amăruie cu Australian Open-ul. "Va fi un meci uriaş, dar... va fi doar un meci. Tânăra generaţie e aici, acum"

24 ian 2019 3509 afişări Tenis
Rafael Nadal şi relaţia sa dulce-amăruie cu Australian Open-ul. "Va fi un meci uriaş, dar... va fi doar un meci. Tânăra generaţie e aici, acum" Nadal şi un "Ten Year Challenge" de ţinut minte: va câştiga al doilea trofeu la Melbourne pentru a reuşi al doilea 'Career Slam'? Foto> Ben Solomon / Tennis Australian

Relaţia lui Rafael Nadal cu turneul de la Australian Open a fost, de-a lungul anilor, cea mai complicată, comparativ cu celelalte turnee de Mare Şlem. Chiar dacă aici ibericul câştiga în 2009 primul Slam pe hard, ediţiile următoare i-au servit o înlănţuire de ghinioane, dezamăgiri şi atenţionări. Având în vedere faptul că în 2013 ibericul nu reuşea nici măcar să ia startul, din cauza unui virus stomacal venit colac peste pupăză, se poate spune că ibericul ajunge în finală la Melbourne o dată la două ediţii disputate, regula păstrându-se din 2009 până în prezent. Însă rata de succes a ibericului este, pentru moment, cea mai scăzută în Australia, faţă de Franţa, Statele Unite şi Anglia, bilanţul de un trofeu şi trei înfrângeri consecutive fiind unul negativ.

Gustul amărui al spaniolului care împarte unul dintre cei mai importanţi sponsori cu turneul australian - KIA Motors - a venit dintr-o serie parcă fără de sfârşit de probleme adunate laolaltă sub soarele torid din Melbourne. În 2011, în sferturi, Nadal îşi agrava o mică ruptură musculară până în faza în care era forţat să abandoneze duelul cu David Ferrer. În 2014, Nadal se accidenta chiar în timpul finalei cu Stan Wawrinka şi pierdea, în 2016 - Verdasco îl întorcea de la 2-1 la seturi, apoi 2-0 şi minge de break pentru 3-0, pentru a-l învinge în primul tur. În 2017, Rod Laver Arena devenea terenul pe care Roger Federer răsturna balanţa rivalităţii lor, regăsind cheia de a-şi învinge nemesis-ul după ani de dominaţie a ibericului într-o finală de Grand Slam, în timp ce în 2018, în sfertul cu Cilic, Rafa a fost nevoit să se oprească din cauza unei accidentări apărute în setul trei şi duse, târâit, până în decisiv.

În 2019, lucrurile pare a se lega frumos pentru iberic, o dată în plus, după un parcurs perfect, fără set pierdut, până în finală. Un singur set a ajuns la tiebreak, unul s-a încheiat cu 7-5, iar celelalte au consemnat adevărate măceluri şi lecţii de tenis pe teren, presărate cu execuţii pentru care superlativele sunt de prisos.

Nadal l-a dominat copios pe Stefanos Tsitsipas, revelaţia de 20 de ani a primului turneu de Mare Şlem al anului, un jucător care şi-a transformat complexul din Melbourne Prk într-un Munte Olimp personal, în care şi-a pus talentul la expoziţie şi a produs primele victorii memorabile - cireaşa de pe tort fiind acel 3-1 la seturi în faţa lui Roger Federer, din optimi. Nadal, autoritar în meciuri consecutive în faţa barajului NEXTGen format de Frances Tiafoe şi Stefanos Tsitsipas, trasând o linie câştigătoare cu seturi la 3, 4, 2, 2, 4 şi 0, i-a vorbit lui John McEnroe despre schimbul de generaţii şi provocarea de a-i face pe tineri să mai aştepte puţin la coadă la porţile succesului.

"Ei nu au nevoie de niciun mesaj de la mine. Sunt buni şi progresează de la lună la lună. Întotdeauna este o provocare mare să îl înfrunţi pe unul dintre ei. Dar, asta este frumuseţea acestui sport, că putem împărtăşim generaţiile. Acum, avem o generaţie tânără şi foarte bună care vine din urmă. Va fi interesant. Ei sunt aici, se luptă pentru cele mai importante lucruri şi le doresc să aibă cariere cât mai de succes", a spus Nadal, vizibil impresionat de pachetul complet propus pe teren de jucătorul de origine greacă, un fel de Borg - după înfăţisare, un fel de Federer - după execuţiile armonioase cu reverul, un fel de McEnroe - după saltul natural spre fileu şi un fel de Monfils - după cât de dezorganizat poate fi la schimbul de terenuri, de exemplu.

"Tsitsipas are totul pentru a reuşi - serviciu bun, lovituri bune de pe linia de fund a terenului şi este curajos. Merge la fileu adesea, are tot ce îi trebuie pentru a câştiga mai multe titluri de Mare Şlem, dacă la vârsta asta joacă deja semifinală de turneu de Mare Şlem. Asta spune multe lucruri bune despre el, toate victoriile pe care le-a obţinut deja aici şi sper să îl reîntânesc în meciuri împortante în viitor", a transmis Rafael Nadal.

Până la clipa desăvârşită a lui Tsitsipas însă, Nadal aşteaptă deznodământul. Insistă că nu va avea emoţii, bazându-se pe evoluţiile de până acum, lăudate de întreaga lume a tenisului. "Am reuşit multe forehanduri câştigătoare astăzi, am făcut un meci bun. Pot să spun că aproape totul mers aproape perfect, de la început, deşi veneam după o perioadă complicată. În urmă cu două săptămâni nu mă aşteptam să fac un turneu atât de bun aici. Dar am reuşit să iau conducerea devreme în seturi, sunt foarte bucuros de faptul că am reuşit să impun ritmul, am reuşit multe lovituri câştigătoare cu forehandul. Astăzi, în faţa lui Tsitsipas, un tip care încearcă să joace foarte agresiv, cu un serviciu incredibill, am reuşit să îi stric ritmul, am trimis înalt pe reverul lui, foarte solid şi cu multă constanţă, iar serviciul mi-a funcţionat. La final, a trebuit să mă concentrez să menţin nivelul şi asta mi-a adus o victorie confortabilă. Este un meci extrem de pozitiv pentru mine. Duminică va fi un meci uriaş, dar... va fi doar un meci.

Sunt foarte fericit cu locul în care mă aflu, mă simt foarte relaxat, pentru că m-am obişnuit să abordez cu mult calm astfel de situaţii. Am mai fost în această situaţie de atâtea ori", a transmis Nadal la microfonul Eurosport. Concret, Matadorul se va afla pentru a 25-a oară la startul unei finale de Grand Slam, ţinta lui fiind aceea de a câştiga un al 18-lea titlu. Adversarul şi-l va afla vineri, pe-nserat la Melbourne: se va lupta fie cu Novak Djokovic, omul neînvins dincolo de faza sferturilor de finală în Australia (6 prezenţe în semifinale şi tot atâtea trofee pentru Nole), aflat în plus pe o serie de invincibilitate în Slam-uri începută în primul tur la Wimbledon 2018, ori cu francezul Lucas Pouille, jucătorul pentru care Amelie Mauresmo a renunţat la onoarea de a fi prima femeie căpitan-nejucător a unei echipe din primul eşalon valoric al Cupei Davis.

"Am făcut o mică ajustare la serviciu, dar care este crucială pentru mine. Am nevoie să scurtez punctele, să câştig puncte mai uşor pe serviciu şi mă bucur că, deocamdată, am reuşit acest lucru. Am câteva luni de când am început să antrenez acest aspect, la antrenamentele din acest inter-sezon am lucrat mult la serviciu şi la prima lovitură din raliu. Rezultatele se văd"
Rafael Nadal, într-o conferinţă de presă la Australian Open 2019

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.