Povestea trofeului-coroană de la Năstase-Țiriac Trophy spusă de creatorul Ioan Nemțoi, omul cu lucrări expuse și la centrul McLaren

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Bitescu Wili
Povestea trofeului-coroană de la Năstase-Țiriac Trophy spusă de creatorul Ioan Nemțoi, omul cu lucrări expuse și la centrul McLaren
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Bulgarul Grigor Dimitrov, principalul favorit al turneului, luptă împotriva  campionului ediției precedente, Lukas Rosol (Cehia), pentru trofeul BRD Năstase-Țiriac Trophy
  • Finala de simplu se dispută duminică, de la ora 15.00, pe Terenul Central de la Arenele BNR
  • 2014 este al treilea an consecutiv în care BRD Năstase-Țiriac Trophy oferă un trofeu diferit campionului din proba de Simplu
  • Open-ul bucureștean este la ediția cu numărul 22.

Cele două trofee realizate de Ioan Nemțoi pentru BRD Năstase-Țiriac Trophy cu un design modern sunt o pată de culoare printre trofeele din circuitul masculin. Trofeele din 2013 și 2014 arborează culorile caracteristice turneului de la București: roșu, negru, alb și înlocuiesc vechea Cupă de Cristal, luată acasă de Gilles Simon, în 2012.

49 dintre cele 66 de trofee oferite cânștigătorului, în proba de simplu, de turneele din circuitul ATP sunt în culori tradiționale ale cupelor: 34 argintii, 7 aurii și 8 cristal transparent.

Nadia Comăneci, în ultima zi a turneului din 2013 Foto: Cezara Paraschiv

Ioan Nemțoi, artistul plastic care semnează trofeele de la Open-ul bucureștean a dezvăluit pentru ProSport secretele colaborării cu tenisul românesc.

Cum a început colaborarea cu BRD Năstase-Țiriac Trophy?
Ideea unui trofeu pentru turneul Țiriac Trophy s-a născut cu 10 ani în urmă, la propunerea domnului Țiriac, idee care mi-a plăcut și m-a provocat totodată. Că oricare altă lucrare a mea și această „sculptură trofeu”, concepută special pentru acest eveniment,  poate fi un proiect pentru o lucrare monumentală care poate înnobila un spațiu public contemporan.

Care este povestea trofeului din acest an și ce reprezintă?
Coroana, trofeul  BRD Năstase-Țiriac Trophy 2014, este simbolul învingătorului într-un concept modern. Inspirația vine din antichitate, de la Jocurile Olimpice, o istorie cu multe povești. I-am dat o interpretare modernă, cu o viziune contemporană, transpusă în sticlă suflată și sculptată, culoarea roșie  simbolizând viață și energie.

Și primul trofeu realizat pentru BRD Năstase-Țiriac Trophy, în 2013?
Primul trofeu conceput pentru ediția din 2013, BRD Năstase-Țiriac Trophy, este o compoziție cu 6 cercuri. Cercul este simbolul perfecțiunii și al echilibrului, repetarea lui fiind asociată ideii de evoluție și continuitate, iar dinamismul creației se regăsește în secvența repetitivă de șase cercuri, similară cu mișcarea unei mingi de tenis.

O ÎNCERCARE DE A DA FORMĂ‚ IMAGINAȚIEI

Cât timp ați lucrat la noul trofeu BRD Năstase-Țiriac Trophy, de la proiect, până la modelarea efectivă a sticlei?
Nu calculez niciodată timpul alocat pentru crearea unei lucrări, dar cu fiecare idee  și lucrare nouă duc o luptă cu mine însumi și este o încercare de a da formă imaginației.

Care au fost etapele realizării trofeului?
Din sticla topită în cuptor la 1500 de grade trebuie să sufli și să modelezi o formă, iar de aici începe efortul imens dar și entuziasmul creator. Travaliul găsirii armoniei între mijloacele tehnice și conceperea obiectului artistic este ostenitor. După suflare urmează sculptarea, tehnică asemănătoare cu cioplirea lemnului sau a pietrei, apoi șlefuirea până la perfecțiune, dând un grad de precizie întregului proces de sculptare a sticlei.  O mișcare greșită înseamnă stricarea materialului.

Cum ați descrie relația cu sticla și modelarea ei?
Sticla devine formă în mâinile unui artist atunci când acesta știe să exploateze toate virtuțile materialului, să privească prin limpezimea sticlei, când știe să exploreze rotunjimile și cavitățile, când pătrunde cu imaginația imperturbabilul, dând suflu și viață materialului.

De-a lungul timpului, ați avut mai multe „contacte” cu lumea sportului. In 2010, ați avut lucrări expuse la McLaren Technology Center, apoi a venit colaborararea cu lumea tenisului. Sunteți pasionat de sport?
Da, am avut onoarea și bucuria de a-mi expune lucrările în spațiul McLaren Technology Centre, un spațiu ultra modern, locul unde se fabrică mașinile de Formula 1. Expunerea lucrărilor în acest spațiu a stârnit dezbateri și a stimulat  atât piloții, cât și staful tehnic de la McLaren. Am fost impresionat de acest sport extrem, unde îmbinarea tehnologiei cu talentul piloților m-a determinat să urmăresc cu mare plăcere și emoție cursele de Formula 1.

Ați fost la meciurile din cadrul turneului de anul trecut?
Din păcate nu am putut fi prezent la nici unul din meciurile de la ediția de anul trecut, sper ca anul acesta să răspund invitației organizatorilor. Am avut o mare fericire văzând imaginea câștigătorului Lukas Rosol cu trofeul creat de mine, citindu-i pe față bucuria învingătorului.

Imaginea care i-a creat o stare de bine artistului. Foto: Cezara Paraschiv


Ion Țiriac are două trofee inedite care îi poartă numele în circuitul masculin

Ion Țiriac este recunoscut în lumea tenisului profesionist drept un manager inovator, „un vizionar” după cum îl caracteriza Manolo Santana, fostul lider mondial. Schimbările propuse de acesta au stârnit uneori adevărate cutremure, în special la turneul său din categoria Masters 1000, de la Madrid. în capitala Spaniei. În 2012, Țiriac a inventat zgura albastră, determinându-l pe Rafael Nadal să amenințe chiar cu boicotarea singurului turneu Master de acasă și a adus fotomodele în locul copiilor de mingi pe terenul din Caja Magica.

Românul a comandat pentru ambele sale turnee trofee inedite, cu un aspect modern, lucrate de artiști de renume. Trofeul roșu al Openului bucureștean este realizat de Ioan Nemțoi, „Brâncuși al sticlei”. Cel al turneului de la Madrid este o bijuterie placată cu aur și diamante, în forma unor rachete suprapuse, fiecare dintre ele fiind inscripționată cu numele unui jucător care a triumfat în turneele de Mare șlem, și susținând o minge aurie de tenis. Trofeul Mutua Madrid Open, oferit prima dată la ediția din 2011, este creația artistului elvețian Roland Iten.

Trofee excentrice în circuit, mai ales prin formă

În 2014 la Dubai, Federer, dar și campionii de la dublu Bopanna și Quareshi au primit trofee în formă de corabie,. În 2013, Fabio Fognini a ridicat deasupra capului, la Hamburg, un trofeu în formă de elice.


2 trofee în culori vii fac concurență trofeului de la București: cel galben-criant de la Delray Beach și trofeul imens de la Atlanta, realizat în nuanțe calde de roșu-corai, portocaliu și galben – ambele din Statele Unite ale Americii.


Cum se autocaracterizează artistul Ioan Nemțoi

„Sunt un pasionat al temelor de inspirație biblică, tema care i-a inspirat pe marii artiști din perioada Renașterii, dar care nu a fost exploatată în sticlă. Este o provocare pentru mine să reiau aceste teme într-un concept modern și să le transpun în acest material minunat care prin procesul de creație trece de la starea fluidă și incandescentă la starea solidă. Resursele vin din interior și este incredibil câte resurse găsești atunci când îți place cu adevărat și când  pui pasiune în ceea ce faci. Fiecare lucrare mă dezvăluie pe mine într-o provocare continuă pe care mi-o oferă alchimia sticlei. Sticla este ceea ce știu cel mai bine să fac și ceea ce îmi doresc să fac în continuare.”

Articol scris de Cezara PARASCHIV

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…