OPINIE | Nu e Darren! De ce nu e atât de surprinzător testul eşuat cu Van Cleemput? O altfel de perspectivă asupra provocării "antrenor nou pentru Simona Halep"

19 feb 2019 8765 afişări Tenis
OPINIE | Nu e Darren! De ce nu e atât de surprinzător testul eşuat cu Van Cleemput? O altfel de perspectivă asupra provocării "antrenor nou pentru Simona Halep"

Prima încercare a Simonei Halep de a-i găsi un înlocuitor lui Darren Cahill a eşuat. Un singur turneu a lămurit lucrurile în colaborarea Simona Halep - Thierry Van Cleemput. La Doha, semnalele au fost evidente. Belgianul nu a fost chemat "să dea indicaţii" sau să o motiveze pe româncă la "on-court coaching". Răspunsurile Simonei legate de pregătirea sub bagheta lui Van Cleemput au fost evazive, iar prezenţa fostului antrenor al lui Goffin - discretă. Dintr-un anumit punct de vedere, prezenţa lui Van Cleemput în loja Simonei a amintit de vizita meteorică a lui Răzvan Sabău, în a doua parte a lui 2015.

În acest moment, relaţia dintre o sportivă şi antrenorul ei este cel mai eficient descrisă de cuvinte care aparţin universului unor relaţii amoroase. Explicaţia lui Van Cleemput a fost la limita puerilului - "nu o pot ajuta pe Simona, pentru că eu vorbesc engleza, ea vorbeşte româna", un discurs greu de digerat după ce patru sezoane constănţeanca a menţinut o relaţie fructuoasă cu australianul Cahill. Descrierea Simonei a fost mai fidelă realităţii "nu a existat chimie pe teren. Am decis să ne oprim pentru că nu ne potrivim". Invers decât în hitul lui Connect-R. Venit din circuitul masculin, Van Cleemput a fost, de la început, un nume privit cu scepticism de o parte a fanilor, dar şi de către oameni din fenomen. Cahill descria tenisul masculin ca fiind "mai în alb-şi-negru" faţă de tenisul feminin, mai "colorat" şi mai nuanţat. Totul, asezonat cu mult, mult mai multe emoţii şi trăiri, cu prăbuşiri şi ridicări cum doar puţini jucători au în ATP.

Adrian Cruciat definea această des-întâlnită "chimie" din vocabularul tenisului actual drept "ceva care se simte. Ceea ce pot spune fără echivoc: ambii o simt în egală măsură. Nu se poate ca jucătorul sau antrenorul să se simtă bine fără ca şi celălalt să o facă. Ori se simt amândoi bine şi colaborarea merge, ori amândoi simt că ceva nu este în regulă şi colaborarea se va destrăma. (...) La început, jucătorul vrea să facă noua colaborare să meargă, primele neînţelegeri apar în momentele dificile. Acela este momentul care defineşte relaţia". Principiul de funcţionare seamănă cu dragostea la prima vedere, favorizează prima impresie în detrimentul argumentelor logice legate de bagajul net de cunoştinţe al antrenorului de tenis, devenit în ziua de astăzi un mentor şi un coach, mai mult decât antrenor - în cuvintele lui Sever Dron.

În acest moment, Simona Halep are un etalon, dar şi un sistem de referinţă extrem de clar. Nivelul aşteptărilor ei este sus - nu doar datorită faptului că a câştigat un titlu de Mare Şlem şi a faptului că a petrecut 64 de săptămâni în fruntea WTA. Etalonul se numeşte Darren Cahill şi, inevitabil, orice antrenor va fi comparat, mai ales în viitorul apropiat, dar şi pe termen mediu, cu australianul. Halep declară prompt că "vocea lui Darren Cahill este permanent în mintea mea", nu doar din perspectiva informaţiilor, ci şi a modului de transmitere. Indiscutabil, omul călit în colaborări statornice cu jucători cu personalitate puternică, precum Andre Agassi sau Lleyton Hewitt, a reuşit să găsească forma perfectă pentru a-şi trimite mesajul şi învăţăturile către Simona Halep.

Fiind suficient de prompt pentru a-şi impune ideile şi a o convinge pe româncă de schimbările necesare (de la atitudinea negativistă, până la necesitatea de a alimenta constant dimensiunea agresivă a jocului ei), dar şi suficient de maleabil, ludic şi cald. În plus, australianul a arătat că îi pasă de rezultate, de nenumărate ori s-a exteriorizat în tribună, confirmându-i Simonei de fiecare dată faptul că este implicat şi motivând-o pe aceasta să fie 100%.

Cahill a condus şi prin puterea exemplului, ceea ce s-a potrivit perfect personalităţii Simonei, i-a oferit ceea ce a cerut de la ea şi de aceea amprenta sa s-a văzut şi dincolo de teren, ajutând-o pe româncă să fie mai deschisă cu presa mondială, să intre în hora reţelelor de socializare cu aplomb şi să scape de timiditate. Venind şi cu o aură importantă, Darren Cahill a reuşit să obţină ceea ce Simonei i s-a transmis de multe ori că trebuie să facă, pe diferite voci. Probabil că oameni apropiaţi, din echipă, i-au spus cu ochii pe conturi exact acelaşi lucru - că are nevoie să atragă şi pe social media, însă cel care a ajuns cu adevărat la urechile Simonei a fost Darren. Iar acesta este exemplul cel mai "superficial".

Efortul depus de australian pentru a face această relaţie să meargă, de la detaliile vizibile pentru fani - mesajele postate în limba română cu diferite ocazii, până la cele mai private aspecte ale colaborării, a punctat. Van Cleemput, în felul său, a investit într-o vizită la Bucureşti, însă "Poker-face"-ul perfect de competiţie a transmis multe şi diferit. Este de aşteptat ca, încă, Simona Halep să fie în perioada de tranziţie, aceea în care de fiecare dată când are un punct dificil pe teren să caute în tribune privirea lui Cahill care îi spunea totul. Lipsa australianului se simte cel mai acut în momentele dificile - poţi doar să îţi imaginezi cum, o voce împinsă de voinţă cât mai în spate, rulează întrebarea - aici, oare, ce ar fi spus Darren? Şi aceeaşi voce interioară va spune şi "nu e Darren!".

Este în acest moment o luptă între raţiune şi emoţional? Cel mai probabil, întrucât există o nevoie obiectivă de a avea un antrenor - necesitate de care, de altfel, românca este extrem de conştientă. Raţional. Emoţional, intră în calcul ideea de a evita compromisul. Raţional, Simona Halep are nevoie de un antrenor cu personalitate, pentru că asta îi câştigă respectul şi o împinge înainte, spre dezvoltarea jocului, însă amprenta lăsată de Darren Cahill este, încă, extrem de proaspăt întipărită, iar românca este într-o fază în care este gata să mizeze pe propriile resurse de automotivare pentru a urma calea trasată alături de cel împreună cu care a făcut perechea ideală.

Per total, devine din ce în ce mai evident că misiunea Simonei este de a înlocui nu doar un antrenor, ci şi un om. Unul de încredere. Cel mai probabil, va şti care este acela, de îndată ce îl va vedea, iar în acest sens, logica acestor trialuri scurte, a unor perioade de probă fără legământ contractual, pare una câştigătoare şi matură, în egală măsură.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.