OPINIA SPECIALISTULUI | Analiza Roland Garros-ul Irinei Begu: "Sunt foarte mulţumit de nivelul ei". Cum trebuie surprinsă Kvitova în opinia antrenorului Apostu-Efremov

29 mai 2015 2626 afişări Tenis
OPINIA SPECIALISTULUI | Analiza Roland Garros-ul Irinei Begu: "Sunt foarte mulţumit de nivelul ei". Cum trebuie surprinsă Kvitova în opinia antrenorului Apostu-Efremov
  • Irina Begu (30 WTA) s-a calificat joi în turul trei al turneului de la Roland Garros, după un meci în care a cedat doar două game-uri: 6-2, 6-0 în faţa croatei Ana Konjuh. Astfel, la 24 de ani, bucureşteanca şi-a îmbunătăţit, pentru a doua oară consecutiv în 2015, după Australian Open, cel mai bun rezultat în turneul de Mare Şlem respectiv.
  • Intrată în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam din postura de cap de serie, Irina se va duela în prima fază a competiţiei în care favoritele se ciocnesc între ele, cu Petra Kvitova (4 WTA) - jucătoarea din Top 10 încă rămasă pe tablou cu cele mai complicate meciuri la Paris, până acum.
  • Meciul are loc sâmbătă, de la ora 12:00, şi va fi transmis în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro
  • Artemon Apostu-Efremov, antrenor principal al Irinei Begu, alături de Adrian Cruciat, a trecut în scaunul de copilot pentru sezonul european de zgură, după ce a însoţit-o pe a doua rachetă a României la Australian Open, în sezonul nord şi sud-american de hard şi zgură. "Arti" a rămas în România, în timp ce Adi se află în loja Irinei de la French Open. Tehnicianul cu origini lipovene a analizat pentru ProSport performanţa elevei sale.

Irina Begu este port-drapelul României în acest moment la Roland Garros: a 30-a jucătoare a lumii este, după eliminarea Simonei Halep (3 WTA), "tricolora" cel mai bine clasată rămasă în competiţia de simplu, acolo unde i se alătură Andreea Mitu (100 WTA).  Begu nu a pierdut set până acum la Paris, fructificând la maximum faptul că a fost ferită la tragerea la sorţi, mai ales graţie plasării sale în rândul capilor de serie, de cele mai periculoase adversare.

Begu progresează, aşa cum le place să spună celor doi tehnicieni care o însoţesc pe rând şi în proporţii egale ale sezonului în circuit, de la turneu la turneu, iar la Paris, sentimentul dominant după primele două partide este că, într-un circuit feminin în care lucrurile sunt extrem de instabile (cel mai bun exemplu: în doar două tururi, trei tinere jucătoare din Top 10 au fost eliminate categoric de adversare cu multe zeci de poziţii mai jos în clasament  - Halep, Wozniacki şi Bouchard - iar Serena Williams, Ana Ivanovic şi Petra Kvitova nu s-au simţit nici ele deloc confortabil, fiind la o palmă de eliminare), Irina a găsit o doză de siguranţă în propriile evoluţii care îi croiesc cale lină către potenţiale victorii răsunătoare.

"Sunt foarte mulţumit de nivelul Irinei, acum. Şi-a ridicat foarte mult nivelul, se luptă de la egal la egal cu cele mai bune jucătoare. Este într-un moment bun de joc. Am vorbit cu Irina, cu Adi, este o bucurie normală după o victorie importantă, atmosfera şi moralul sunt foarte bune la Paris, dar nu este normal să sărbătorim acum: mai avem meciuri la simplu şi trebuie să rămână concentrată", a punctat pentru ProSport Artemon Apostu-Efremov, tehnicianul de 35 de ani al Irinei.

Ce a mers cel mai bine? Ce trebuie să meargă mai bine în meciurile următoare?

Irina Begu a trecut în primul tur de americanca Bethanie Mattek-Sands (164 WTA), scor 6-4, 7-6(6), apoi în turul doi de croata Ana Konjuh (93 WTA), scor 6-2, 6-0. Şi a dictat jocul. A fost sportiva mai agresivă pe teren, cea care a decis soarta celor mai multe puncte. În primul meci, a punctat decisiv de 34 de ori, având însă şi 36 de erori, în timp ce Bethanie a încercat să mizeze pe un tenis mai economicos, având per total doar 42 de puncte decise unilateral de ea (14-28 raţia lovituri câştigătoare - erori neforţate). În meciul doi, Irina a închis robinetul de erori şi a încheiat cu 21 în dreptul "winners" şi 8 la "unforced errors".

Irina Begu în acţiune pe unul dintre terenurile exterioare de la Roland Garros. Foto: Neal Trousdale / www.opentenis.ro

Artemon Apostu Efremov explică: "Au fost două victorii foarte bune până acum pentru pentru Irina, în două seturi. Succesul din turul al doilea poate fi înşelător, pentru că scorul a fost extrem de drastic. Nivelul adversarei a fost însă unul foarte ridicat. Noi încercăm să o facem în general pe Irina să joace mai agresiv, mai activ pe teren şi mă bucur că a reuşit să facă asta în primele două meciuri. Mereu poţi îmbunătăţi, mai ales în condiţiile destul de complicate de la Paris – la început este mai greu să returnezi, pentru că este o uşoară schimbare de suprafaţă la Roland Garros faţă de precedentele turnee, Irinei i-a fost mai greu să servească, pentru că au fost zile cu vânt. Cred că s-a adaptat la condiţii şi are oportunităţi şi pe mai departe, chiar împotriva cehoaicei Petra Kvitova".

 A fost Irina în primele două meciuri la 100%? Sau are câteva procente păstrate pentru meciurile următoare?

Tehnician şcolit în egală măsură în liniile de foc ale circuitului ATP, dar şi pe băncile ANEFS (Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport), Artemon Apostu-Efremov arată foarte mult echilibru în discuţiile despre tenis, tactică şi joc. "Irina abordează fiecare meci la 100%. Dă totul, tot timpul. La un Grand Slam, fiecare meci este ca o finală, fiecare jucătoare dă totul, nu poţi fi mai puţin de 100% - de aceea sunt şi multe surprize(n.r. – şi se corectează singur, rapid) de fapt vedeţi multe victorii ale unor jucătoare cu un clasament mai slab în faţa unor jucătoare mai bine clasate. Dar Irina poate creşte pentru meciul următor", afirmă "Arti".

A căpătat Irina o anumită lejeritate în gestionarea meciurilor în faţa adversarelor cu care, potrivit calculelor hârtiei, porneşte favorită?

Se spune că jucătoarele mari ştiu foarte bine să gestioneze meciurile în faţa unor adversare mai slab cotate şi pleacă cu un avantaj din start foarte important. Irina a avut la Paris două victorii confortabile în faţa unor astfel de jucătoare, iar în general, de la Australian Open 2015, a câştigat mai uşor meciurile în care pe hârtie pleca favorită prin prisma clasamentului, chiar şi atunci când jocul ei nu a strălucit sau nu a reuşit cea mai bună prestaţie a anului (ca în primele meciuri de la Rio).

La Australian Open, Irina a câştigat cele două meciuri cu adversare mai slab cotate în ierarhia WTA în minimum de seturi, la fel şi la Paris, iar în total, a pierdut doar de trei ori în faţa unor adversare mai slab cotate: la Fed Cup, în meciul din Canada cu debutanta Abanda, acolo unde a ratat închiderea meciului în două seturi iar apoi problemele fizice au incomodat-o clar şi au contribuit decisiv la insucces; înfrângere în meciul imediat următor, la Praga, în faţa Siniakovei, acolo unde diferenţa de fus orar a fost un adversar în plus pentru Irina şi desigur - meciul din semifinalele turneului de la Rio, pierdut în condiţii extreme de Irina, rămasă pe teren în ciuda unor hemoragii nazale severe.


"Da, este corect. Este un proces, este un aspect dezvoltat de Irina de la turneu la turneu: a început de anul trecut, s-a consolidat la Australian Open, apoi la Charleston, Miami, Madrid, Roma. Este un efort constant, nu apare întâmplător. Irina gestionează mai bine momentele decisive, de presiune din aceste meciuri. Chiar vin mai natural aceste victorii, acum"

Artemon Apostu Efremov.


Artemon Apostu-Efremov se caracteriza, la începutul unui amplu interviu ProSport: "Sunt un antrenor pasionat, dornic să facă performanţă, care încearcă să împartă cât mai bine viaţa de familie cu necesităţile tenisului de performanţă". Foto Cezara Paraschiv


  • Cât de departe în turneu trebuie să ajungă Irina ca să îl determine pe Artemon Apostu-Efremov să îşi ia bilet de avion pentru Paris, pentru a fi la meci? "Mă gândesc să îi fac o surpriză dacă se califică în sferturi, să fiu în tribune. Ea are antrenor la Paris, este acolo Adrian Cruciat, eu aş fi doar spectator în tribune. Sau consultant. Un consultant-extra. Va fi complicat, pentru că săptămâna viitoare eu trebuie să fiu la Galaţi, la un turneu cu alte fete, dar dacă Irinei îi va merge totul foarte bine şi eu sper să fie aşa, poate îi fac o supriză", răspunde cu aplomb şi cu zâmbetul pe buze Artemon Apostu-Efremov.

Cum o va surprinde Irina pe Kvitova, viitoarea adversară?

"O va surprinde prin a-şi face jocul ei. Prin a şi-l impune", răspunde ferm Artemon Apostu-Efremov. "La acest nivel, jucătoarea care îşi impune ritmul ei este cea care câştigă. Irina i-a luat pulsul la Madrid, va fi pregătită de luptă punct cu punct. Nu va mai ceda nimic. La final, vedem rezultatul".

Petra Kvitova a dat lovitura la Madrid, după ce primele sale meciuri cu Govorţova şi Vandeweghe au fost adevărate thrillere şi mostre de supravieţuire în meciuri în care jocul nu îţi funcţionează. Cehoaica lipsise ca performanţe din prim-planul tenisului după titlul obţinut anul trecut la Wimbledon: şi-a luat  o pauză departe de tenis, pentru reîncărcarea bateriilor şi a pornit cu frâna de mână trasă pe zgură, însă meciul cu Serena Williams a fost perfect (câştigat de cehoaică 6-2, 6-3), tactic şi ca execuţii, iar finala cu Svetlana Kuzneţova - o mostră de joc agresiv câştigător pe zgură. Petra a reuşit în aceste două meciuri să impresioneze şi a intrat pe lista favoritelor la Roland Garros, dar Roma a schimbat situaţia, cu o revenire la ezitările care i-au caracterizat jocul în ultimele luni dublei campioane de la Londra. Jucătoarea de 25 de ani va intra în meciul cu Irina Begu din nou, ca şi la Madrid, după două partide în care nu a impresionat, fiind împinsă în trei seturi şi de Marina Erakovic (82 WTA - meci câştigat 6-4, 3-6, 6-4 de Kvitova) şi de Silvia Soler-Espinosa (74 WTA - victorie 6-7, 6-4, 6-2 pentru cehoaică).

"Kvitova pe care o va întâlni Irina este la un nivel foarte bun", insistă tehncianul.

"A ştiut să câştige meciurile în decisiv, şi-a ridicat nivelul în momentele critice. Când joci cu o jucătoare de pe poziţia a patra, nu te poţi aştepta să ai o adversară facilă. Dar cred că va exista o marjă, cât de mică, de care să poţi profita şi sper că Irina va putea să o fructifice", încheie analiza Artemon Apostu-Efremov.

  • Meciul de la Madrid, din sferturi, a fost câştigat de Petra Kvitova, 7-5, 6-3, iar Irina Begu a avut o şansă bună în primul set, însă pierderea subită a manşei inaugurale, în ultimul game, când cehoaica s-a furişat pe lângă ea în game-ul de retur, a costat-o pe Irina şi debutul setului doi, în care a ratat startul.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.