"Nu, nu i-am plătit eu!" Halep şi mozaicul emoţiilor. "Din setul doi, am plâns întruna". Cum se trăieşte o victorie într-un Grand Slam, 'atât de dulce, dar atât de chinuitoare'. Corespondenţă de la Roland Garros

9 iun 2018 24275 afişări Comentează şi tu Tenis
"Nu, nu i-am plătit eu!" Halep şi mozaicul emoţiilor. "Din setul doi, am plâns întruna". Cum se trăieşte o victorie într-un Grand Slam, 'atât de dulce, dar atât de chinuitoare'. Corespondenţă de la Roland Garros Foto: Cezara Paraschiv 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/17248724/1/img-0784.jpg

"Băieţelul meu, de nouă ani, a venit la meci chiar aşa - îmbrăcat cu un tricou cu mesajul Today (n.r. - astăzi). Se va întâmpla - aşa am simţit". Şi chiar aşa a fost, astăzi, la a treia finală de la Paris a Simonei la senioare, la a patra finală de Mare Şlem a carierei. Exact cum presimţea băieţelul lui Florin Constantinide, cel pe care ProSport l-a găsit, cu părul alb şi un fular lung de tot, tricolor, pe o bancă din imediata apropiere a Centralului Philippe Chatrier.

Intrarea spre loja VIP a centralului Philippe Chatrier. O oră, poate o oră şi jumătate după ultima minge trimisă de Simona Halep pentru câştigarea primului ei titlu de Grand Slam. La poalele Centralului pe care se joacă finala probei de dublu, cu doi francezi protagonişti, este o grămadă colorată. Sunt oameni îmbrăcaţi în steaguri, cu mingi în mâini, cu şepci. Se vorbeşte româna. Ei o aşteaptă pe Simona, care este în drum spre interviurile pentru televiziuni. Când apare campioana, aerul din jur vibrează. Ea are trofeul în mână. Oamenii au emoţii cu carul. Îi cântă numele, îi cântă Campionii, campionii! Aşa arată schimbul de energie dintre Simona Halep, campioana Roland Garros 2018, şi publicul ei.

La conferinţa de presă, un coleg din presa noastră, ultima care ajunge să vorbească cu Simona, în română, compară Philippe Chatrier-ul de sâmbătă, 9 iunie 2018, cu Centralul de la Arenele BNR. Pentru că doar acolo mai erau atât de mulţi români! A fost atmosferă mai ceva ca la Fed Cup, iar româna a fost limba oficială la Paris. Jurnaliştii strîini au remarcat şi ei, ba chiar au provocat-o pe Simona - cine a cumpărat toate acele bilete? Pentru că fanii români nu formau insuliţe în tribună, ci mainland-ul. "Nu, nu le-am cumpărat eu bilete. Am făcut-o în trecut, dar acum, nu", a spus râzând Simona la conferinţa de presă. Atât de clar a câştigat duelul din tribună cu Sloane Stephens. Centralul Philippe Chatrier a trăit româneşte, în roşu-galben-şi-albastru finala feminină a ediţiei 2018 de la Roland Garros. 

Dacă în timpul meciului s-a auzit clar Asta eşti tu! şi Eşti cea mai bună! şi Hai că se poate! şi câte şi mai câte, bucuria pusă în cuvinte este copleşitoare. 

"Ah, suntem epuizaţi acum! Am fost super-happy. Am fost într-o stare de bucurie meritată parcă - de noi, meritată de ea - în primul rând. Pe noi ne-a entuziasmat maxim. Ne-a doborât, în sensul bun al cuvântului. Am fost şi suntem încă sub euforia momentului. Parcă nu ne vine să plecăm acasă - tot să mai stăm să mai savurăm aceste clipe. A fost ceva cu totul şi cu totul special pentru noi. Niciodată, nici noi şi nici ea nu am cedat. Un cumul de încredere şi din partea noastră şi a ei - simţeam că acum este momentul. Chiar asta simţeam. Extraordinar să vezi sute de români bucuroşi", mărturiseşte pentru ProSport Florin Constantinide. Galaţi-ul său şi-a dat mâna, la Paris, în corul cald, cu Romanul, Bucureştiul, Sibiul. Şi cu câte şi mai câte alte oraşe.

"Din ianuarie am luat biletele şi am mizat totul pe ideea că Simona, anul ăsta, va câştiga în sfârşit. Şi ne-a făcut această bucurie. Este fericire acum. Din setul doi am plâns întruna! Au fost mari emoţiile, dar o felicităm din suflet. Presiunea pe ea cred că este fantastică. La final, au fost lacrimi de fericire", îşi spune povestea pentru ProSport, Andreea Neculae. A venit din Roman "numai pentru Simona, numai pentru finala feminină".

Titlul, văzut în familie, după experienţa 2017, este savuros. "Ne doream foarte mult să câştige Simona. Am fost şi anul trecut, am fost foarte dezamăgiţi. Acum, cu atât mai mult - bucuria e imensă. E important pentru ea, pentru moralul ei. Atmosfera a fost excepţională. Ne bucurăm. Mai venim şi la anul", promite Bogdan Braicu, care ne transmite:  "văd eu, acum - o anumită maturitate în jocul Simonei". Este, de fapt, laitmotivul acestor două săptămâni.

Ultima oprire o facem în lojă. Nu în cea pe care Simona a escaladat-o, se pare, pentru prima dată în istoria finalelor feminine (sic! Simona a spus la conferinţa de presă că dintotdeauna şi-a spus că, dacă va câştiga un titlu de Mare Şlem, va urca în lojă pentru a-şi îmbrăţişa oamenii). Ci într-o lojă laterală. "Simona ne-a făcut să trecem, ca de fiecare dată, prin toate stările posibile şi imposibile. Dar am crezut până la final. Am venit special pentru ea. Am urmărit-o din sferturi. Am spus că trebuie să fim alături de ea. Publicul a fost extraordinar şi sper că am ajutat-o să câştige. Am fost şi anul trecut şi anul acesta am venit cu gînd de revanşă. A fost atât de dulce! Dar a fost o finală chinuitoare. Am suferit atât de mult cât a luptat ea, dar a meritat pe deplin", rontunje;te povestea Sorana Nasta.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.