Nadal, fără greşeală! Rafa s-a calificat în semifinale după un recital dat la serviciu şi completează o semifinală care se anunţă savuroasă, cu noul idol blond din tenis. Cifra rotundă atinsă de iberic

22 ian 2019 2434 afişări Tenis
Nadal, fără greşeală! Rafa s-a calificat în semifinale după un recital dat la serviciu şi completează o semifinală care se anunţă savuroasă, cu noul idol blond din tenis. Cifra rotundă atinsă de iberic Nadal i-a uimit pe toţi cu serviciul reinventat la Australian Open 2019. Foto: Ben Solomon/Tennis Australia

Rafael Nadal continuă cursa pentru titlul de Mare Şlem cu numărul 18, contabilizând, marţi, o nouă victorie în minimum de seturi, în sferturile Australian Open 2019. Ibericul a prins o zi de graţie la serviciu, reuşind în repetate rânduri să lege aşii în game, punând punct poveştii emoţionante a americanului Francez Tiafoe, 6-3, 6-4, 6-3, într-o oră şi 47 de minute. Pentru Nadal, urmează semifinala cu numărul 30 a carierei, scopul declarat al acestuia fiind de a reedita succesul din 2009 de la Melbourne.

Nadal l-a spulberat cu forţa unui uragan pe Tiafoe, în primul set. În opt minute, ibericul câştigase primele trei game-uri - două ture la zero pe serviciu, cu trei aşi, încadrând un break smuls americanului de la minge de game. Cu un forehand dezvănţuit, campionul din 2009 a devlănţuit infernul pentru Tiafoe,  tabela indicând 5-2 după 23 de minute, apoi 6-3 după 30 de minute, statistica reţinând 9 lovituri câştigătoare şi 11 greşeli neforţate, dar şi procentaj perfect la punctele câştigate pe primul serviciu.

Venit la fileu mult prea visător, Tiafoe a încasat break la zero în start de set doi, apoi alţi doi aşi au şuierat pe lângă el, împreună cu un forehand câştigător şi un serviciu nereturnabil care au alcătuit hold-ul bliţ al spaniolului, pentru 2-0. Ultimul american de pe tabloul masculin a pus capăt unei serii de 11 puncte consecutive ale ibericului, apărându-şi apoi lansarea, însă şi în game-ul trei al setului doi tot Nadal a luat toate aplauzele, pentru un retur de excepţie, lovit cu spatele paralel cu fileul, dar perfect tăiat cu reverul.

O altă serie a lui Nadal a luat sfârşit în game-ul patru al setului doi: după 19 puncte consecutive cu primul serviciu, ibericul l-a pierdut pe al 20-lea, permiţându-i lui Frances Tiafoe să înceapă jocul cu avantaj de două puncte. Rafa a revenit de la 0-30, dar, ţinut în defensivă într-un raliu de 20 de lovituri, s-a văzut depăşit cu un smash prompt de adversarul său, în vârstă de 21 de ani, fiind forţat să apere minge de break. Nadal a făcut-o direct cu serviciul, a gestionat încă o şansă creată de Tiafoe şi, după 12 minute de luptă, s-a desprins din nou pe tabelă, 3-2.

Cu un "Let's go!" apăsat, Tiafoe a lăsat în urmă un game nouă complicat pe lansare, în care a salvat trei mingi de set ale lui Nadal, dar în care serviciul a funcţionat în momente-cheie. Rafael Nadal nu i-a lăsat însă nicio şansă în game-ul următor, câştigând un nou game la zero, pentru a pune capăt setului doi, în 46 de minute, cu 20 de lovituri câştogătoare, dar încă cu un bilanţ negativ (21 de greşeli neforţate).

Nadal şi-a ridicat în pcioare întreagă lojă cu un raliu pe contre închis cu forehand câştigător, din demi-voleu, care i-a adus mingi de break consecutive în primul game al setului trei. Scenariul primelor două seturi s-a repetat, ibericul punând break pe tabelă de la primul game pe lansare al lui Tiafoe şi avansând, iute, la 2-0. Serviciile inpirate au venit un pic tardiv pentru Tiafoe, permiţându-i, totuşi, americanului să reducă înjumătăţească diferenţa de pe tabelă cu hold la zero, dar Nadal a revenit la linia de serviciu cu şi mai multă agresivitate, permiţându-şi să se mute pentru a lovi cu forehandul în diagoanlă din terenul de dublu, fără ca americanul să aibă ce-i face. Tactica lui Tiafoe, de a lungi pauza dintre servicii înaintea unui punct important a devenit evidentă, în condiţiile în care americanul repunând mingea în joc, cu regularitate, când pe cronometrul oficial mai rămânea 15-16 secunde. Un astfel de calcul a aplicat la 1-3, 30-30, cu succes: a lansat un serviciu în exterior care l-a scos mult în afara terenului pe al doilea jucător al lumii, iar forehandul de după s-a transformat într-o formalitate, propulsându-l spre un punct preţios adăugat pe tabelă.

Un nou break i-a oferit confort suplimentar lui Nadal în final de manşă, ibericul obţinând al patrulea game la retur în set, desăvârşindu-şi apoi capodopera la serviciu, pentru a completa un match-up delicios în semifinale - duel cu revelaţia acestui turneu, grecul Stefanos Tsitsipas (20 ani, 15 ATP).

  • Numărul doi mondial şi-a trecut în cont cea mai rapidă victorie la această ediţie a Openului Australian, al cincilea succes în minimum de seturi. De partea cealaltă, viitorul său avdersar a câştigat toate meciurile în patru seturi la Australian Open 2019. Nadal l-a învins autoritar, de două ori, în 2018, două seturi fiind adjudecate de iberic la 2, iar unul - la 1.

Cifrele din statistica lui Nadal, în sfertul cu Frances Tiafoe

29 lovituri câştigătoare (24 pentru Tiafoe)

23 greşeli neforţate

9/11 puncte câştigate pe serviciu

19 puncte câştigate consecutiv cu primul serviciu, în start de meci

9 puncte cedate pe primul serviciu în aproape 2 ore de meci

11 aşi

5 km/h câştigaţi, în medie, la primul serviciu faţă de anii trecuţi, potrivit unei analize Eurosport, +10% puncte câştigate în spatele primului serviciu

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.