Nadal – Djokovic 3-6, 7-5, 6-2, 6-4. Rafa a cucerit pentru a 9-a oară titlul de la Roland Garros și l-a egalat pe Pete Sampras la numărul de Grand Slam-uri câștigate| LIVE BLOG

Nadal - Djokovic 3-6, 7-5, 6-2, 6-4. Rafa a cucerit pentru a 9-a oară titlul de la Roland Garros și l-a egalat pe Pete Sampras la numărul de Grand Slam-uri câștigate| LIVE BLOG
  • Publicat:
  • Actualizat:

Una dintre cele mai disputate finale din istoria Roland Garros s-a consumat sâmbătă, cu Simona Halep în prim-plan. Reprezentanta României a pierdut în fața Mariei Șarapova (Rusia), cu 6-4, 6-7, 6-4, dar a ridicat spectatorii în picioare în dese rânduri. Dar publicul din Paris aștepta ca show-ul să fie completat de duelul de gală dintre Djokovic și Nadal, considerat de mulți cel mai așteptat ultim act din 2014.

Iar cei doi s-au ridicat, ca de fiecare dată, la nivelul așteptărilor, câștig de cauză având, de această dată, spaniolul. Numărul unu mondial s-a impus la capătul unei partide care a durat mai bine de 3 ore și jumătate și care s-a încheiat în 4 seturi, scor 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 și și-a trecut în palmares al 9-lea trofeu la Roland Garros. În total, Rafa – care i-a interzis lui Djokovic visul de a-și completa colecția cu singurul trofeu major care îi lipsea din carieră – a ajuns la 14 Grand Slam-uri câștigate, la doar trei distanță de cel mai titrat tenisman din istorie, Roger Federer (17).

UPDATE 20:04 Nadal a avut ultimul cuvânt, la ceremonia de premiere: „Îmi pare rău pentru tine, Nole dar de fiecare dată pentru mine este o mare provocare să joc împotriva ta. Sunt convins că o să câștigi Roland Garros-ul măcar o dată. Pentru mine, este un sentiment incredibil să câștig un nou trofeu aici, e foarte important. Vă mulțumesc tuturor. Pentru mine, acesta este cel mai frumos turneu din lume. Mulțumesc mult publicului, mi-ați oferit mereu momente de neuitat

UPDATE 20:00 Vizibil emoționat, Djokovic a recunoscut cu mult fair-play că Nadal a fost jucătorul mai bun duminică.

Vreau să îi felicit pe Rafa și pe echipa lui, au făcut o treabă minunată de-a lungul acestor două săptămâni. Trebuie să recunosc că este o zi cu multe emoții pentru mine. Am dat tot ce am putut să dau. Am încercat să joc la cel mai înalt nivel, însă Rafael a fost mai bun. Mulțumesc publicului, ne transmiteți multă emoție. Sper să câștig Roland Garros-ul măcar o dată„, a spus Djokovic.

UPDATE 19:53 La final, Nadal, care l-a egalat pe Pete Sampras la numărul de turnee de Grand Slam (14), a ținut să explice cât de special este să cucerească din nou turneul din capitala Franței.

Am luptat foarte mult, întotdeauna meciurile cu Djokovic sunt la un nivel foarte înalt. Am simțit că sunt la limită pe final, mă bucur foarte mult că de această dată am câștigat eu. Este nemaipomenit să câștig aici. Pierdusem în Australia anul acesta (n.r. învins în ultimul act de la Australian Open de Wawrinka) și e fenomenal că am putut să îmi iau revanșa acum„, a spus Nadal, la final, la „cald”.

UPDATE 19:49 Statistica setului 4:

UPDATE 19:46 Djokovic a cedat psihic. Numărul doi mondial a greșit incredibil în ultimele două puncte ale partidei: mai întâi a avut mâna prea moale la un forehand, pentru ca apoi să comită o dublă greșeală, când adversarul avea minge de meci.

UPDATE 19:37 Un nou game pe serviciul lui Nadal are nevoie de prelungiri, dar spaniolul supraviețuiește încă o dată, grație forehand-ului. 5-4 pentru Rafa, spre dezamăgirea totală a sârbului.

UPDATE 19:30 Surprinzător pentru modul în care s-a jucat în ultimele game-uri, Nole își procură două șanse de break. Nadal o salvează pe prima, dar cedează apoi și setul pare relansat: 4-3 pentru spaniol.

UPDATE 19:22 Break Nadal, care e la două game-uri distanță de al 9-lea trofeu de la Roland Garros. Nici specialiștii nu cred că Djokovic poate reintra în lupta pentru trofeu.

UPDATE 19:15 După câteva minute în care părea să fie și el afectat de umiditatea ridicată de pe Philippe Chatrier, având nevoie de câteva secunde bune să își revină după un schimb prelungit, Nadal i-a trimis un nou semnal lui Djokovic: nu va ceda avantajul, indiferent de cât de greu îi va fi. Spaniolul s-a impus pe propriul serviciu după un game alb și conduce cu 3-2.

UPDATE 18:57  Djokovic nu pare capabil să mai întoarcă soarta meciului, corpul său dând cu fiecare schimb care trece semne de slăbiciune. În primul game al manșei a 4-a, sârbul a vomitat pe teren.

UPDATE 18:54 Statistica setului 3:

UPDATE 18:50 Set Nadal, care e la doar o manșă distanță de al 14-lea turneu de Grand Slam din carieră. Condus cu 40-15, spaniolul ne-a adus aminte tuturor de tenismanul care în urmă cu 4 ani domina total circuitul masculin și a reușit câteva puncte de o frumusețe rară, care i-au adus break-ul și setul.

UPDATE 18:46 Djokovic simte că îi alunecă încă un trofeu la Roland Garros (singurul turneu major care îi lipsește din colecție) printre degete. Semne de frustrare evidentă pentru acesta, care, în ciuda faptului că și-a ridicat mult nivelul, nu pare a fi pe picior de egalitate cu tenismanul care țintește a 9-a victorie în ultimii 10 ani în capitala Franței.

UPDATE 18:41 O a doua șansă de break pentru Djokovic în setul trei, anulată de Rafa cu o scurtă de efect. Nadal a servit foarte bine, punând extrem de multă presiune pe adversar, dar Nole dă semnale tot mai evidente de revenire; în schimburile care se prelungesc el are de cele mai multe ori câștig de cauză. Este 5-2 pentru Rafa, iar numărul doi mondial va servi pentru a rămâne în set.

11 minute a durat ultimul game și, cu toate acestea, Djokovic și-a procurat o singuă șansă de break

UPDATE 18:26 În ciuda faptului că Djokovic încearcă să joace ca în primul set, fiind cel care dictează punctele, opozantul său este peste tot pe teren și returnează formidabil. Sârbul a avut șansa unei mingi de break, însă campionul iberic s-a impus în cele din urmă: 4-1, în setul trei.

UPDATE 18:17 Parcă asistăm la un joc de tenis pe calculator. Nadal își deschide extraordinar de mult unghiurile datorită serviciului și finalizează punctele scurt, cu forehand-ul său excepțional.

UPDATE 18:13 Djokovic acuză șocul pierderii setului, fiind, se pare, deranjat și de căldură. Sârbul își cedează serviciul, după un game în care am asistat la cel mai lung schimb al meciului – 22 lovituri -, încheiat de Nadal cu un smash.

UPDATE 18:07 Statistica setului secund: diferența s-a creat la punctele obținute cu al doilea serviciu, unde Nole a avut un procentaj foarte slab (29%), dar și la riscurile asumate. În general un tenisman de regularitate, Rafa a înțeles că trebuie să forțeze și a trimis nu mai puțin de 11 mingi direct câștigătoare în terenul advers.

UPDATE 18:00 Nadal nu a pierdut vreodată primele două seturi în istoria disputelor de la Roland Garros (66 de partide), iar statistica se respectă și de această dată. Ibericul a concretizat prima șansă de set pe care a avut-o, terminând punctul cu același forehand uriaș, care i-a adus o mulțime de puncte în această manșă.

UPDATE 17:52 Meciul intră în prelungiri: 5-5, după 53 de minute de joc.

UPDATE 17:41 Sarabanda break-urilor este oprită de Djokovic, care, în ciuda faptului că s-a confruntat cu mari probleme, a câștigat până la urmă game-ul și a egalat la „4”. Statistica îi este extrem de favorabilă numărului doi mondial, care nu a pierdut până acum vreo finală după ce a câștigat primul set.

UPDATE 17:36 Nole rămâne conectat și beneficiază de erorile lui Nadal, pentru a reechilibra manșa secundă. Rebreak pentru sârb, care a fructificat până acum în meci 2 dintre cele 5 șanse de break avute. De altfel, cei doi jucători au obținut cele mai multe breakuri la actuala ediție de Roland Garros.

UPDATE 17:30 Sintagma care i se potrivește cel mai bine lui Nadal este „monument de răbdare”. Ibericul a avut minge de break la 40-30, însă forehand-ul său – văzut în teren de arbitrul de tușă -, a căzut la câțiva milimetri de linia de fund, lucru sesizat de arbitrul de scaun, care a schimbat, corect, soarta punctului. Totuși, Rafa nu a cedat psihic și a reușit break-ul, jucând excepțional următoarele puncte: 4-2 pentru iberic.

UPDATE 17:28 Nadal și-a ajustat jocul, conștient că trebuie să riște mai mult pentru a îi crea probleme mari opozantului. Ibericul a reușit până în acest moment al setului 8 lovituri direct câștigătoare, cu trei mai mult decât a reușit în prima manșă. De partea cealaltă, „Djokerul” are doar 5.

UPDATE 17:21 Forehand-ul lui Rafa este monstruos. Trei puncte direct câștigătoare trimise de Nadal cu lovitura sa preferată și scorul devine 3-2.

UPDATE 17:17 Djokovic este un perfecționist, chiar dacă jocul îi funcționează excelent. După un raliu în care mingea trimisă de el a ratat de puțin linia, sârbul s-a „pedepsit”. 2-2 în setul secund.

UPDATE 17:13 În continuare, și în setul secund, cei doi își fac fără mari probleme serviciul. Campionul spaniol scapă cu bine dintr-un game care se putea complica (a fost 30-30), grație unei serve cu mult efect.

UPDATE 17:08 Statistica primului set:

UPDATE 16:55 Marii campioni se adună în cele mai importante momente, iar Djokovic demonstrează încă o dată cât de puternic este din punct de vedere mental. Ibericul a jucat aproape perfect game-ul în care sârbul a servit și, deși a avut două mingi de rebreak, nu le-a fructificat. Nole a reușit patru puncte la rând și a închis prima manșă.

UPDATE 16:50 Numărul doi mondial reușește primul break al partidei. Nadal a salvat două mingi la rând, însă la a treia a trimis cu dreapta inversă puțin afară. Nole va servi pentru set. S-au scurs deja 37 de minute de la primul serviciu.

UPDATE 16:46 Fără minge de break, după 7 game-uri. Nadal a fost mai incisiv în ultimul game, dar Djokovic a găsit de fiecare dată răspunsul: 4-3 pentru sârb.

UPDATE 16:42 Ambii jucători par extrem de proaspeți, chiar dacă „Djokerul” a petrecut la turneul de la Roland Garros mai mult timp pe teren decât adversarul său. Acest lucru a fost sesizat și de John McEnroe, finalist la Paris în 1984. Se anunță o finală lungă, spectaculoasă și dramatică, așa cum au fost multe dintre cele 41 de dispute directe dintre cei doi.

UPDATE 16:30 3-2 Nole, fără break. Djokovic a câștigat până acum raliurile mai lungi, însă Nadal a fost extrem de puternic cu primul serviciu. Deși săptămâna anterioară nu a servit la potențial maxim, acuzând dureri de spate, ibericul nu a pierdut încă vreun punct când mingea plecată din racheta sa a prins din primul serviciu careul advers.

UPDATE 16:24 Primul raliu cu adevărat important al meciului îi aduce punctul lui Nole, după un schimb care a numărat peste 20 de lovituri. Sârbul încheie cu un backhand în lung de linie și trece în avantaj, 2-1.

UPDATE 16:18 A început partida. Nadal a ales, ca de obicei, să primească, iar Djokovic și-a făcut fără probleme serviciul. În contra-partidă, tenismanul originar din Manacor (75% procentaj de mingi câștigate cu primul serviciu de-a lungul turneului de la Roland Garros) a câștigat la rândul său game-ul în care a servit fără probleme: la 0.

UPDATE 15:55 Cei doi tenismeni sunt așteptați să iasă de la vestiare. Se apropie marele moment

 

UPDATE 15:40 Finala de dublu feminin a fost câștigată de cuplul format din chinezoaicele Hsieh/Peng în fața italiencelor Errani/Vinci 6-4, 6-1
 

UPDATE 15:30 În meciul legendelor peste 45 de ani, la dublu, s-au impus frații Patrick și John McEnroe în fața cuplului Gomez/Woodforde, scor 4-6, 7-5, 10-7

UPDATE 15:00 În tribunele arenei Philippe Chatrier se află și sextuplul campion la Roland Garros, suedezul Bjorn Borg
 

UPDATE 14:30 Rafael Nadal este considerat favorit la cucerirea unui nou titlu la Paris, casele de pariuri acordându-i o cotă de 1.66 pentru victorie, în timp ce Novak Djokovic are o cotă de 2.20. Sârbul a prefațat partida cu Nadal și a spus că un meci împotriva spaniolului pe suprafața preferată a acestuia, zgura, reprezintă cea mai importantă provocare de care putea să aibă parte la Paris.

„Nu e provocare mai mare decât să joc împotriva lui Rafa aici, pe această suprafață”, a spus Novak Djokovic înaintea partidei.


Este ziua lui Rafael și a lui Novak să demonstreze încă o dată că sportul alb este o artă. Au mai făcut-o în 41 de rânduri, iar Nadal a încheiat victorios în 22, pe când Djokovic în 19. Însă sârbul poate avea un ascendent moral asupra spaniolului, pentru că s-a impus în precedentele patru întâlniri directe, ultima chiar pe zgură, la Mastersul de la Roma, cu 4-6, 6-3, 6-3.  Însă finala de la Roland Garros, singurul turneu de Grand Slam care se desfășoară pe suprafața roșiatică, nu ține cont de statistici. Rezultatul bătăliei care se va da pe Philippe Chatrier între cei doi gladiatori pare greu de descifrat, iar un lucru e cert. Miza are o importanță aparte și constă în supremația pe care Nadal și Djokovic și-o dispută.

Rafa va câștiga al nouălea titlu la turneul preferat sau Nole pe primul în capitala Franței, completându-și toate trofeele la cele patru competiții de Grand Slam. Pus la bătaie este și fotoliul de lider mondial, din care Rafa va fi detronat în cazul unui succes al lui Nole, dar și un cec în valoare de 1.650.000 de euro care îi va reveni campionului.

Rafael Nadal (Spania) – Novak Djokovic (Serbia), ora 16:00

Nadal conduce cu 22-19 la întâlnirile directe

Titluri de Grand Slam: Nadal – 13 (opt la Roland Garros, două la Wimbledon, două la US Open și unul la Australian Open), Djokovic – 6 (patru la Australian Open, unul la Wimbledon și unul la US Open)

Palmaresul pe zgură în toată cariera (inclusiv turnee Challenger): Nadal – 375-39, Djokovic – 209-50

Drumul până în finală:

Rafael Nadal:

Novak Djokovic:

 

 

 

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele