Nadal, campion pentru a patra oară la US Open! Rafa a câştigat o finală-thriller cu Medvedev, 6-4 în decisiv! Filmul partidei, pas cu pas

9 sep 2019 7501 afişări Tenis
Nadal, campion pentru a patra oară la US Open! Rafa a câştigat o finală-thriller cu Medvedev, 6-4 în decisiv! Filmul partidei, pas cu pas Rafael Nadal a câştigat ediţia 2019 a US Open-ului. Foto: Darren Carrol / USTA via usopen.org

Rafael Nadal a câştigat pentru a patra oară în carieră titlul la US Open, după o finală-thriller cu numărul cinci mondial, Daniil Medvedev, închisă după 4 ore şi 50 de minute de schimburi intense, scor 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4.

La 33 de ani, Nadal şi-a trecut în cont al 19-lea titlu de Mare Şlem şi nu şi-a putut stăpâni lacrimile, nici la finalul partidei, nici când a privit imagini ale tuturor victoriilor sale, proiectate pe ecran.

Daniil Medvedev, devenit în ultimele două săptămâni vârful de lance al ofensivei noii generaţii, a aruncat în aer o finală strânsă, dar care curgea într-un singur sens, la 2-0 la seturi şi 3-2 cu break pentru iberic, cu un mix irezistibil de contre, scurte, atacuri la fileu şi relansări ce au sfidat logica nescrisă a tenisului, accesând un nivel de joc irezistibil începând cu partea a doua a setului trei. Victoria lui Nadal a devenit incertă, rusul în vărstă de 23 de ani ajungând la controlul schimburilor şi lăsând impresia că ar putea să îi administreze ibericului doar a doua înfrângere de la 2-0 la seturi a carierei, după 205 victorii. Un adevărat zid mobil, Medvedev s-a văzut aproape răpus după primele şapte game-uri ale decisivului, când Nadal, cu două break-uri, s-a desprins la 5-2, însă a replicat fantastic şi a re-echilibrat setul cinci, salvând două mingi de meci şi având şi o minge de 5-5, înainte ca ibericul să închidă conturile.

La fel ca şi ediţia de anul trecut, când stricteţea US Open-ul a avut parte şi în 2019 de un arbitru zelos, care a intervenit cu avertisment după numai cinci puncte disputate, apoi i-a luat ibericului două prime servicii într-un meci jucat într-un vacarm incredibil. La 5-2 pentru iberic în setul decisiv, intervenţia arbitrului Ali Nili a dus la rebreak-ul rusului, însă Nadal nu a căzut în plasa nevrozei, precum Serena Williams în 2018, continuându-şi lupta.

Mărturie pentru nivelul ridicat al finalei stau şi cifrele din statistică: ambii jucători au încheiat meciul cu mai multe lovituri câştigătoare decât greşeli neforţate (62-46 pentru Nadal, 75-57 Medvedev), nu mai puţin de 140 de puncte fiind decise de atac la fileu (50 puncte câştigate din 74 pentru Medvedev, 51 din 66 pentru Nadal).

Rafael Nadal l-a învins pentru a doua oară într-o lună pe Medvedev şi încheie, astfel, sezonul Grand Slam-urilor din 2019 cu două trofee, la Roland Garros şi US Open, plus o finală la Australian Open şi o semifinală la Wimbledon, apropiindu-se la 640 de puncte de liderul mondial, Novak Djokovic. De partea cealaltă, Daniil Medvedev va urca, de luni, pe locul 4 în clasamentul mondial, rusul depăşindu-l pe austriacul Dominic Thiem.

Nadal - Medvedev, actul I: sprint fals pentru Daniil şi un start "cu turbulenţe" pentru Rafa

Finala masculină a US Open-ului a început tare: Nadal a ales serviciul la tragerea la sorţi, a făcut punct rapid în start de meci, apoi a continuat cu un raliu intens, încheiat cu forehand câştigător pe lângă fileu de pus în selecţia turneului. Medvedev a făcut însă treabă excelentă în defensivă, procurându-şi minge de break. Pentru ca toţi oamenii prezenţi pe teren să se remarce cumva, arbitrul Ali Nili a făcut exces de zel, avertizându-l pe Nadal pentru depăşirea timpului alocat serviciului după doar trei minute de joc şi cinci puncte disputate într-un meci jucat după sistemul cel mai bun din cinci seturi. Nadal a trecut însă peste moment, salvând imediat mingea de break avută de Daniil, cu un serviciu precis. De acolo, Nadal şi-a apărat fără emoţii serviciul, lansându-i provocarea adversarului său, aflat la prima finală de Grand Slam a carierei.

Trecut lejer de prima tură pe lansare, Medvedev a zdruncinat echilibrul finalei cu un break smuls în game-ul al treilea. Nadal, foarte ezitant cu serviciul, cu doar 5 prime servicii corecte din 14, a simţit presiunea, a jucat precaut, dar nu şi suficient de precis, iar rusul a profitat, primind un cadou nesperat pe mingea de break: jucând cu serviciul doi, ibericul a lovit greşit, cu rama, mingea trimisă de returul rusului pe centrul terenului.

Nesiguranţa lui Nadal a continuat să se vadă: în avantaj, la 15-30 pe serviciul rusului, ibericul a ratat atacul cu un forehand-cross, trimis prea lung. Totuşi, mingile încărcate cu spin trimise de forehandul ibericului l-au măcinat pe rus, Nadal obţinând rebreak-ul pentru a readuce egalitatea pe tabelă, la 2-2. Nadal a făcut un pas important, resetând aspectul jocului pe serviciu, adjudecându-şi la zero următorul game pe lansare, pentru 3-2. Bilanţul primelor şase game-uri, împărţite "frăţeşte", au contabilizat câte 3 lovituri câştigătoare de fiecare parte, plus 14 greşeli neforţate (6 - Nadal, 8 Medvedev).

Nadal - Medvedev, actul II: "schimbare la faţă" pentru Rafa

Cu un al doilea game câştigat consecutiv la zero, Nadal a pus presiune la retur, la 4-3, în chiar primul game jucat cu mingi noi, oferindu-şi două mingi consecutive de break. Medvedev s-a jucat cu focul pe prima, punând o scurtă modestă, însă Nadal, venit la fileu, nu a găsit passing-ul decisiv şi a fost în cele din urmă întrecut la repriza de ping-pong ce a urmat. Un demi-voleu în unghi scurt, care a prins la limită tuşa exterioară, l-a ajutat pe rus să ajungă la egalitate, însă o dublă greşeală i-a oferit o nouă şansă ibericului. Un serviciu eficient, spre exterior, l-a lăsat pe rus în poziţie uşoară de finalizare în colţul opus, rusul fructificându-şi de acolo serviciul, în drum spre 4-4.

Echilibrul s-a menţinut: Medvedev a împins primul set în prelungiri, cu un game de 5-5 greu pe lansare, întins pe durata a şapte minute. Rusul s-a văzut întors de la 40-15, pe fondul numărului în creştere de greşeli neforţate, a trebuit să joace patru egalităţi, însă a reuşit să iasă la liman, după ce a folosit inspirat serviciul la teu, pentru a-l surprinde pe Nadal şi a-şi trece în cont primii doi aşi în partidă, contre-pied-ul şi atacurile stânga-dreapta, Nadal alergând mult şi făcând treabă bună în defensivă, însă doar până la un punct. Într-un set lung, trecut de 55 de minute, Nadal şi-a asigurat tiebreak-ul, la 6-5, continuând să mizeze mult pe atacuri la fileu, inclusiv pe tactica atipică pentru el, serviciu-voleu.

Cu un forehand mai incisiv, Nadal şi-a croit drum spre 7-5 cu un break în ultimul game al primului set, învingându-l pe a doua minge de set pe Medvedev, cu passing-ul, punând astfel capăt manşei inaugurale după 62 de minute, cu un raport lovituri câştigătoare / greşeli neforţate adus la echilibru, 10-10, dar şi cu un interesant 11 din 14 puncte câştigate pe atac la fileu. Punctul sensibil din jocul lui Nadal a fost frecvenţa primei mingi, rămase la sub 50% pe toată durata primului set (47% la final), în ciuda unei serii imperiosnante de trei game-uri adjudecate la zero pe lansare. Per total, după un start ezitant şi presărat cu ratări, creşterea evidentă din jocul lui Nadal l-a prins fără răspuns în primul set pe Medvedev, ajuns la 20 de greşeli neforţate. Ajustarea de la nivelul poziţionării în teren făcută după primele şase game-uri de Nadal, care a făcut mult mai des pasul în interiorul terenului, în faţa liniei de fund a terenului, a contribuit şi ea decisiv la schimbarea raportului de forţe în partidă.

Nadal - Medvedev, actul III: rusul "ia foc" la primele mingi de break, dar vieţile i se termină sub apăsarea constantă a unui jucător în creştere de formă

Setul secund a debutat cu un nou game complicat pe lansare pentru Nadal, în care Medvedev a ratat minge de break cu a 11-a sa greşeală neforţată de pe rever. Anesteziat de reverurile trimise de Nadal, dar şi de o minge încărcată până la refuz cu topspin de defensiva extremă a ibericului, Medvedev i-a oferit cu trei greşeli neforţate triplu break-point lui Rafa, în game-ul al patrulea al setului doi, însă reconectarea s-a produs la fel de brusc, rusul revenind cu un joc ireal şi winnere consecutive pentru a recupera deficitul şi a egala în game. Cu urcare la fileu, Medvedev a reparat o nouă greşeală aducătoare de minge de break, salvându-şi în cele din urmă game-ul de 2-2, după patru mingi de break anulate.

Nadal a "rupt" din nou serviciul rusului în game-ul şase al setului doi, obţinând break-ul decisiv pentru victoria în acest parţial şi desprinzându-se la 4-2, cu retururi apăsate şi un joc bine articulat. Cu un forehand din teren, o contra-scurtă amortizată şi mai mult de fileu, un un-doi serviciu plus forehand în lungul liniei accelerat şi o greşeală venită de pe reverul rusului, Nadal a confirmat fără emoţii break-ul, pentru 5-2.

Primul game alb câştigat de Medvedev pe lansare pentru menţinerea în manşa secundă a contat prea puţin în economia setului, cu toate că rusul a avut un moment de sclipire, cu reverul în diagonală şi în game-ul următor de retur. Nadal s-a desprins însă la 2-0 la seturi după 48 de minute de joc în actul secund, cu hold la 30 pentru 6-3, confirmându-şi uşoara superioritate, pentru a-l pune practic pe Medvedev în faţa unei misiuni imposibile, rusul neavând meci câştigat în carieră în cinci seturi, iar ibericul având confortul mental dat de faptul că de-a lungul anilor a câştigat 205 din 206 meciuri best-of-five în care a condus cu 2-0.

Nadal - Medvedev, actul IV: tresărirea de orgoliu a celui mai în formă jucător al sezonului nord-american pe hard

Odată pornit, Nadal a lăsat impresia că nu se mai opreşte. Siguranţa degajată de ibericul în vârstă de 33 de ani a fost totală în primele cinci game-uri ale setului trei, în ciuda unor ture autoritare ale rusului pe lansare. Senzaţia a fost că Nadal a decis după patru game-uri să facă break şi l-a obţinut.

Finala a avut însă parte de o nouă doză de dramatism. Zgândărit cu un passing perfect de rus, Nadal a oferit două mingi consecutive de rebreak cu o dublă greşeală, însă a salvat cu un voleu incomod executat magistral, apoi cu un serviciu precis. A venit apoi un voleu înalt trimis mult în out de Nadal şi un duel bine purtat de rus de pe linia de fund, care a smuls o greşeală a ibericului, de pe rever şi, automat, break-ul în contul rusului în vârstă de 23 de ani. Medvedev a reaccesat genul de formă care l-a purtat până în finală în toate cele patru turnee disputate în sezonul de hard nord-american, zbârnâind în game-ul pe lansare, cu lovituri aspre, sigure, un serviciu-voleu de manual, rusul trecând în avantaj, 4-3.

Medvedev s-a văzut la 4-4 în setul trei, deşi, pentru prima dată în finala US Open 2019, Nadal a preluat conducerea la winners într-o manşă (13-10). Impunător la fileu, Nadal şi-a procurat minge pentru un nou break, însă s-a împotmolit în barajul agresiv creat de rus. Într-o succesiune de puncte decise la fileu, Nadal a găsit un nou passing decisiv pe lângă Daniil pentru a doua minge de break, însă a ratat smash-ul de pe linia de fund a terenului într-un raliu construit superb cu forehand-ul. Medvedev a răspuns cu mai multă agresivitate pentru a-şi trece în cont game-ul şi a avansa la 5-4, acoperind excelent terenul.

Două hold-uri la zero şi un tenis de cel mai înalt nivel l-au lăsat pe Nadal în postura de a servi la 5-6 pentru împingerea deciziei la tiebreak. Transformat într-un adevărat zid de returnat mingi, Medvedev şi-a adjudecat primul punct la retur, l-a surprins apoi pe iberic cu atacul spre forehand, Nadal cedând un raliu în care avusese iniţiativa. Taxat pentru lungimea mai scurtă a execuţiilor cu reverul, Nadal s-a văzut din nou executat cu o superbă dreaptă din săritură în lung de linie a lui Medvedev, rusul beneficiind astfel de trei mingi de break legate. Nadal nu a putut-o salva decât pe prima, graţie unui atac rapid la fileu, fiind apoi depăşit într-un nou schimb prelungit de mingi, închis de Medvedev cu reverul de această dată. Având de două ori mai multe lovituri câştigătoare decât greşeli neforţate (16-8), Nadal a pierdut totuşi un set trei de 63 de minute, 5-7.

Problema ibericului: lungimea de bază a loviturilor şi faptul că mingile trimise mai aproape de linie şi winnere virtuale în faţa majorităţii adversarilor, sunt trimise degajat înapoi, resetând raliul şi punându-l pe picior defensiv, în ciuda faptului că statistica a reţinut 16 atacuri la fileu ale ibericului în acest set 4, dintre care 13 reuşite.

Nadal - Medvedev, actul V: Daniil, omul care face imposibilul posibil

Medvedev a început setul patru cu joc total. După trei ore de joc, rusul a arătat o prespeţime fizică incredibilă, acoperind terenul pe toată suprafaţa sa, fără vreun efort. Lovituri cu o ţintă de laser i-au adus rusului hold-ul. Nadal şi-a complicat situaţia începând jocul pe lansare cu dublă greşeală. Medvedev, în cea mai bună formă de joc arătată la New York, şi-a procurat minge de break. Tribuna, trecută cu arme şi bagaje în spatele lui Medvedev în setul trei, şi-a amintit de dragostea pentru Nadal, însă ibericul a fost întrerupt de un strigăt al unui simpatizant al rusului chiar înainte de serviciul doi. Ibericul şi-a arătat nemulţumirea, însă a reuşit să se apere, rusul ratând o minge la îndemână. Nadal a avut nevoie să execute passing-ul în lung de linie de trei ori pentru a-l depăşi în cele din urmă pe Medvedev şi a trece în avantaj, finalizând de acolo pentru 1-1.

Cu un joc ultra-agresiv (8 urcări la fileu în primele 3 game-uri), Medvedev a continuat să îi pună probleme greu de rezolvat ibericului, avansând la 2-1 după o ratare inexplicabilă a triplului campion la un retur de rever pe mingea a doua, la 30-30. Nadal a irosit o minge de break creată cu o minge joasă deranjantă pentru rus. Medvedev a jucat serviciu-voleu pe mingea a doua, iar spaniolul a trimis mult în out returul. Cu o nouă şansă în faţă, Nadal a păcătuit din nou prin pasivitate într-un punct prelungit, ratând un slice de rever. Medvedev a făcut un pas în plus pe tabelă, la 3-2, încheind cu serviciu mare spre exterior.

Abilitatea rusului de a contra cu acceleraţie devastatoare, dublată de precizie milimetrică ce trimite mingea fix pe tuşă a surprins din nou în primul punct al game-ului şase, pe serviciul lui Nadal. Două raliuri de intensitate draconică, de 14 şi 25 de lovituri l-au determinat pe iberic să apeleze în punctul următor la scurtă pentru a scăpa de hăituirea rusului. Cu jocul de 3-3 în buzunar, Nadal a presat la retur, ajungând din nou primul la 30, însă rusul a egalat cu al nouălea său as. Într-un punct important, Medvedev i-a smuls din buzunar punctul lui Nadal, găsind răspuns la un atac cu forehandul în lung de linie prin care a răsturnat raportul de forţe, ibericul negăsind în final intensitatea potrivită pentru lob. Medvedev a atacat apoi pentru a-şi trece în cont game-ul de 4-3 în setul patru.

Setul patru s-a decis într-un dramatic game 10 început de Nadal cu 40-15. Ibericul a sperat la o finalizare rapidă cu forehandul, însă ratarea l-a costat enorm. Medvedev a reuşit un passing impresionant pentru a forţa egalitatea, apoi, la minge de break şi set, îl execută cu un retur fantastic pe Nadal, venit încăpăţânat la fileu pe un prim serviciu uriaş trimis mult în exterior. La trei ore şi 50 minute de la startul finalei, Medvedev a împins finala în set decisiv, egalând scorul de la 2-0 la seturi pentru Nadal.

Consecinţa: rusul cere preparatorul fizic pe teren.

Nadal - Medvedev, actul VI: bineînţeles, huiduieli

Arthur Ashe Stadium a erupt şi liniştea a dispărut complet. Nadal s-a înfuriat, pentru că Medvedev serveşte deşi forfota e la maximum, iar ibericul are mâna ridicată explicit - aşteaptă! Tribuna a răspuns cu un cor de huiduieli.

Medvedev a trecut la pas de serviciu, apoi a obţinut două mingi de break după ce l-a alergat stânga-dreapta infernal pe Nadal. Matadorul a salvat în primă instanţă cu un serviciu apăsat urmărit cu stop-voleu, apoi cu un punct rezolvat cu două forehanduri pe tuşă. La egalitate, Nadal a trimis serviciu excelent la teu, însă forţat să execute o lovitură în plus, a ratat voleul, oferind minge de break. Ibericul a fost lăsat apoi de arbitrul Ali Nili fără primul serviciu, din cauza unui nou avertisment, însă s-a răzbunat după o nouă porţie de huiduieli cu un forehand năucitor, care a anulat a doua minge de break a rusului. Medvedev a ratat un voleu, trimiţând lung, iar Nadal şi-a salvat un game extrem de important, egalând la 1.

Cu reflexe excelente la fileu, Medvedev a revenit în avantaj, la 2-1.

Nadal - Medvedev, actul VII: lovitura de măciucă à la Nadal

Nadal a reuşit primul break al decisivului în game-ul cu numărul cinci. Ibericul a insistat obsesiv cu slice-ul şi a reuşit să destabilizeze reverul adversarului său. Medvedev a ratat o lovitură la îndemână la 40-0, iar Nadal a început o serie formidabilă de patru puncte, cu care şi-a oferit minge de break. Rusul a furat startul la serviciu, a salvat apoi cu al 12-lea as, spre exterior, însă Nadal a rămas fidel tacticii sale, a smuls un nou break-point graţie insistenţei sale, moment în care până şi iubita sa, Francesca Maria, care va deveni oficial doamna Nadal pe 19 octombrie, a cerut ajutorul publicului, cu gesturi ample, ridicându-se în picioare. Nadal a smuls break-ul după un punct-maraton, în care publicul a intervenit zgomotos de trei ori, închis cu un passing perfect de iberic, care s-a desprins la 3-2 pe tabelă.

Nadal - Medvedev, actul VIII: front-runner-ul veritabil a avut emoţii

Confirmarea a venit pe serviciu, cu un pic de emoţii. Ultra-motivat, Nadal a sprintat spre 40-0, a ratat apoi un voleu în plasă, apoi a avut nevoie de trei lovituri decisive pentru a-l învinge o dată pe ultra-maratonistul Medvedev, de această dată voleul de rever al ibericului fiind corect şi imparabil.

Un retur-lobat fabulos, urmat de un drop-shot surprinzător i-a adus lui Nadal minge de dublu break şi 5-2, iar Medvedev i-a pus game-ul în cont, cu un smash ratat.

Medvedev nu s-a lăsat şi a răspuns cu rebreak. Nadal a plătit la 15-15 un preţ mare pentru un punct câştigat, în care a alergat ca nebunul, ghemuindu-se la final, sugerând o problemă de ordin fizic. Ibericul nu a mai pus primul serviciu în teren în următoarele două puncte, a ratat o finalizare forţată în contre-pied, apoi a oferit minge de break cu un rever ratat din nou agresiv, în terenul de dublu. Arbitrul Nili a intervenit din nou în meci, decisiv, luându-i din nou primul serviciu lui Nadal, care a cedat rebreak-ul cu dublă greşeală.

Într-un game pe serviciul lui Medvedev jucat într-un vacarm infernal, Nadal a presat. Şi-a procurat o minge de meci cu un voleu fabulos, dar Medvedev a salvat în doi timp. Un alt raliu epuizant, finalizat brutal de Nadal, i-a adus al doilea punct de trofeu ibericului, pe care acesta a ratat însă returul. Al 13-lea as i-a adus minge de game rusului, însă dreapta nu l-a mai ascultat şi s-a revenit la egalitate. Un as la teu l-a dus la al doilea game point pe rus, Nadal nemaiputând prinde voleul lui Daniil, în ciuda unei curse draconice.

Nadal a închis partida la a doua tură de serviciu pentru trofeu. Cu trei prime servicii ratate în start de game şi un singur punct luat lui Medvedev la o minge la care rusul s-a păcălit anticipând eronat că mingea va ateriza în afara terenului, Nadal a trăit din nou periculos. A dat ramă, şi, după o minge de break anulată cu atac furibund la fileu, după o scurtă taxantă pentru un Medvedev extrem de defensiv la retur, a închis partida, prăbuşindu-se imediat pe teren, în celebra poză de victorie, cu mâinile şi picioarele în formă de V.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.