„Mor sau câștig!” Svitolina și Osaka au scăpat din chinga asiatică, semnând reveniri incredibile. Fognini, artistul învins. Djokovic, înfuriat de o decizie a organizatorilor: „complet inutil”! Ziua a 6-a de Australian Open, în 7 repere + tabloul ‘optimilor’

  • Publicat:
  • Actualizat:

Ziua a 6-a la Australian Open 2019 a definitivat tabloul optimilor de finală la simplu feminin și masculin, completând astfel lista jucătorilor ajunși, oficial, ‘în săptămâna a doua’.

În competiția feminină, rezultatele înregistrate în primele trei tururi confirmă ceea ce a fost destul de ușor de intuit și imediat după tragerea la sorți: jumătatea superioară a tabloului este mai grea, toate cele trei sportive din afara listei capilor de serie calificate în optimi (tânăra Amanda Anisimova, rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova și americanca Danielle Collins) aflându-se pe jumătatea a doua. Dacă va fi să se încoroneze campioană, Simona Halep va fi reușit să o facă răzbind de pe cel mai complicat traseu și egalând o performanță remarcabilă a belgiencei Justine Henin, o altă jucătoare de buzunar care, în 2007, le învingea consecutiv pe Serena – în sferturi, apoi pe Venus – în semifinale, pentru a câștiga apoi trofeul la US Open. Lista jucătoarelor care le-au învins pe ambele surori Williams într-un turneu este restrânsă – Steffi Graf, Martina Hingis, Lindsay Davenport, Justine Henin, Kim Clijsters și Karolina Pliskova (în drum spre finala US Open 2016). Irina Spîrlea a fost prima jucătoare din România care le-a învins pe ambele surori (1997 și 1998), victoria în fața Serenei, în 1998, venind chiar într-un Grand Slam, la US Open, în turul 3.

Dintre jucătoarele care au început anul cu trofeu WTA, doar Cehia trimite sportive în săptămâna a doua, Petra Kvitova avansând fără set pierdut, după ce a triumfat la Sydney, iar Karolina Pliskova confirmând succesul de la Brisbane. Practic, cele două învingătoare din seria Premier au acces în optimile Australian Open. Șapte jucătoare rămân în cursa pentru prima poziție în clasamentul mondial în această fază a competiției (în ordinea clasamentului WTA în timp real): Simona Halep, Sloane Stephens, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Angelique Kerber, Elina Svitolina și Karolina Pliskova.

Pe tabloul masculin, distribuția optimilor este cât se poate de interesantă: 5 jucători de sub 23 de ani au acces pe tabloul de 16, patru dintre aceștia urmând a înfrunta veterani și sportivi cu rezultate anterioare majore în turneele de Mare Șlem (Medvedev – Djokovic, Zverev – Raonic, Tsitsipas – Federer, Tiafoe – Dimitrov). Reprezentanții categoriei +30 domină tabloul și chiar dacă pe jumătatea inferioară de tablou se regăsesc două nume din afara listei capilor de serie, aceasta este, fără dubii, jumătatea mai grea, cu trei câștigători și un fost finalist de Grand Slam la startul săptămânii a doua, 4 sportivi cu rezultate în Grand Slam-uri în ultimele două sezoane, față de secțiunea lui Djokovic care îi vede în apropiere doar pe Kei Nishikori și Milos Raonic. Sârbul Novak Djokovic este sigur de păstrarea șefiei ATP, odată cu prezența în optimi, Rafael Nadal, principalul urmăritor, neputându-l depăși.

Punând la o parte duelul Simonei Halep și viitoarea sa partidă cu Serena Williams, ProSport vă prezintă, pe scurt, cele mai importante repere ale acțiunii, pentru a fi siguri că nu vă scapă niciun moment important sau inedit.

1. Svitolina, revenirea zilei, la feminin

Pe tabloul masculin, un singur meci a ajuns în decisiv, dintre partidele turului 3 programate duminică, australianul Alexei Popyrin forțându-l pe Lucas Pouille să joace decisiv, după ce francezul favorit 28 condusese confortabil, 7-6(3), 6-3, 6-6 și 4-0 în tiebreak. La feminin însă, trei partide au avut nevoie de ultimul set, favoritele triumfând de fiecare dată.

Cel mai greu i-a fost Elinei Svitolina: sportiva din Ucraina a cedat primul set, a acuzat probleme în zona gâtului în manșa secundă, iar după ce, cu eforturi susținute, a câștigat setul secund, și-a pierdut primele două ture de serviciu în decisiv. Svitolina s-a trezit brusc la 0-3, a câștigat de trei ori tura de serviciu a chinezoaicei Shuai Zhang, doar pentru a se poticni din nou. Servind pentru calificarea în optimi la 5-3, Svitolina s-a oprit la două puncte de victorie, a pierdut serviciul, iar apoi s-a văzut egalată la 5. Numărul 7 mondial s-a impus până la urmă cu un break reușit în ultimul game al partidei, chiar îaintea super-tiebreak-ului: 4-6, 6-4, 7-5. „A fost o luptă incredibilă, pentru amândouă. Mi-am spus un singur lucru: mor sau câștig, a fost o bătălie mentală„, a declarat Svitolina la finele unui meci de 2 ore 55 minute, după ce și-a asigurat doar a doua prezență în optimile Australian Open.

2. Osaka: racheta de pământ, fundul la pământ, apoi o revenire de excepție

Campioana de la US Open era să ‘o comită’ în fața jucătoarei care a învins-o pe Simona Halep la ultima ediție a Wimbledonului. Su-Wei Hsieh, a 27-a în lume, a încurcat-o teribil în primul set cu scurtele sale, cu loviturile sale greu de citit și fleșcăite de slice, lăsând impresia că ar putea învinge din nou cea mai recent încoronată campioană în sezonul de Grand Slam. Osaka a dat cu racheta de pământ la final de prim set, a căzut în al doilea, a pufnit în râs după un lob excentric al adversarei, însă a reușit să revină fantastic, câștigând 12 din 14 game-uri jucate la scorul de 7-5, 3-0 pentru sportiva din Taipei.

Cu 41 de lovituri câștigătoare, Osaka s-a impus 5-7, 6-4, 6-1, în fața jucătoarei pregătite de fostul director al Openului Australian, Peter McNamee.

3. Daniil Medvedev confirmă

Rusul continuă o ascensiune fulminantă, de pe locul 57 pe 16, cu o primă prezență a carierei în optimile unui turneu de Mare Șlem. Jucătorul care va împlini 23 de ani pe 11 februarie a adunat 30 de victorii în ultimele 37 de partide din circuit (excluzând Cupa Davis), urcarea sa începând cu titlul de la Winston-Salem. Medvedev a trecut în minimum de seturi, 6-2, 7-6(3), 6-3, de belgianul David Goffin, ajungând în optimi fără set pierdut, la fel ca Nadal sau Federer.

Rusul își face curaj înaintea duelului cu liderul mondial, Novak Djokovic, neînvins de 17 meciuri în turneele de Mare Șlem: „nu mai este la nivelul la care era în start de carieră. Mă uitam la meciurile lui, la meciuri cu Murray, cum jucau 5 ore și nu ceda niciun procent. Acum, s-au mai schimbat lucrurile. De aceea a pierdut de trei ori la jucătorii NEXT Gen. Avem o șansă”, a declarat Medvedev, citat de Reuters.

În premieră în turul patru a mai ajuns, sâmbătă, și croatul Borna Coric.

4. „Chiar vrei să știi?” Djokovic s-a înfuriat din cauza luminilor, a pierdut set

Novak Djokovic a luat foc când australienii au aprins instalația de lumini pe terenul central, în timpul duelului său cu Denis Shapovalov. Jucătorul căruia organizatorii de la Wimbledon i-au făcut hatârul în 2018, menținând acoperișul închis pentru finalul semifinalei cu Nadal, amânat pentru a doua zi și disputat în condiții indoor, într-o zi cu soare, i s-a plâns arbitrului central, cerând insistent ca nocturna să fie stinsă, însă doleanța sa nu a fost ascultată.

Sârbul a fost destul de dur chiar și cu Jim Courier, la interviul de pe teren:

JIm Courier: Novak, am văzut că ai avut ceva să îi reproșezi arbitrului când s-au aprins luminile…
Novak Djokovic: Chiar vrei să știi?
Jim Courier: De asta am întrebat…
Novak Djokovic: Nu a avut sens să aprindă luminile, mai erau patru ore de lumină naturală! Complet inutil!

Este de notat faptul că sârbul a cedat un prim set la Australian Open 2019, însă ‘s-a răzbunat crunt’, servindu-i canadianului Shapovalov un ‘bagel’ în manșa a patra: 6-3, 6-4, 4-6, 6-0 – scorul victoriei numărului unu mondial.

5. Fognini, artistul bun de plată

Fabio Fognini a fost protagonistul unui meci marcă-înregistrată: s-a trezit la 0-2 la seturi în duelul cu Pablo Carreno-Busta, a inventat lovituri geniale, pe bandă rulandă, dar s-a tăiat, la 3-0 în setul patru, legând mai departe doar greșeli și răbufniri nervoase. Italianul va fi bun de plată, însă fanii au avut de savurat câteva execuții magice. De partea cealaltă, Pablo Carreno Busta și-a trecut în cont a 6-a victorie în tot atâtea meciuri directe contra italianului, egalându-și cel mai bun parcurs la Australian Open.

6.  Aussies, bye!

Australia a visat frumos alături de „Liga Alex”, însă ultimii doi reprezentanți ai gazdelor pe tabloul masculin au părăsit întrecerea, sâmbătă. Alex Bolt a cedat clar în fața tizului Alexander Zverev, germanul asigurându-și prezența în premieră în optimile Australian Open, scor 6-3, 6-3, 6-2, într-o oră și 52 de minute în fața stângaciului de pe poziția 155 ATP.

7. Hop, Popyrin! Hop, de unde?

Dincolo de miezul nopții, un alt australian, Alexei Popyrin, 149 ATP, a sucombat în setul decisiv, după o luptă fantastică în fața francezului Pouille. Puștiul în vârstă de 19 ani a revenit de la 0-2 la seturi și 0-4 în tiebreak-ul setului trei, a salvat apoi o minge de meci în același tiebreak, însă până la urmă nu a făcut decât să amâne deznodământul, Pouille câștigând cu 6-3 în decisiv, după 3 ore și 43 de minute de luptă.

Tabloul complet al optimilor, la masculin: (n.r. – # poziția pe lista capilor de serie)

  • Novak Djokovic (#1) – Daniil Medvedev (#15)
  • Kei Nishikori (#8) – Pablo Carreno Busta (#23)
  • Alexander Zverev (#4) – Milos Raonic (#16)
  • Borna Coric (#11) – Lucas Pouille (#28)
  • Marin Cilic (#6) – Roberto Bautista-Agut (#22)
  • Roger Federer (#3) – Stefanos Tsitsipas (#14)
  • Grigor Dimitrov (#20) – Frances Tiafoe
  • Rafael Nadal (#2) – Tomas Berdych

Tabloul complet al optimilor, la feminin:

  • Simona Halep (#1) – Serena Williams (#16)
  • Garbine Muguruza (#18) – Karolina Pliskova (#7)
  • Naomi Osaka (#4) – Anastasija Sevastova (#13)
  • Elina Svitolina (#6) – Madison Keys (#17)
  • Petra Kvitova (#8) – Amanda Anisimova
  • Ashleigh Barty (#15) – Maria Șarapova (#30)
  • Sloane Stephens (#5) – Anastasia Pavlyuchenkova
  • Angelique Kerber (#2) – Danielle Collins
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen