Maria Șarapova a picat un test anti-doping la Australian Open: „Am făcut o greșeală majoră. Sper să mai am șansa de a practica acest sport”. Reacții din partea forurilor mondiale implicate

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Maria Șarapova a anunțat, luni, că a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanță pe care a folosit-o, pentru probleme medicale, în ultimii zece ani.
  • Meldonium a intrat pe lista substanțelor interzise de la 1 ianuarie 2016.
  • ITF a răspuns rapid, pe site-ul oficial, printr-un comunicat de presă: „Pe 26 ianurie, domnișoara Maria Șarapova a oferit o probă pentru testul anti-doping, ca urmare a participării sale la Australian Open. Maria Șarapova a fost pusă sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping (…) va fi suspendată provizoriu începând cu data de 12 martie”.

Cutremur în lumea tenisului. Maria Șarapova a anunțat, luni, 7 martie, într-o conferință de presă atent regizată, că a picat un test anti-doping la Australian Open, singurul turneu în care a luat startul în 2016 și în care a jucat un sfert de finală, înainte de a fi învinsă de Serena Williams. „În urmă cu câteva zile, am primit o scrisoare de la ITF prin care am fost informată că am picat un test anti-doping la Australian Open, cu Meldonium, un nume pe care nu îmi era familiar. În ultimii zece ani, mi-a fost prescris un medicament numit Midronat, de către un medic de familie și care este un alt nume pentru Meldonium. Este foarte important să înțelegeți că timp de zece ani, acest medicament nu s-a aflat pe lista WADA.  Acesta a intrat pe lista de substanțe interzise de la 1 ianuarie. Eu nu am știut. Este corpul meu, am picat acest test și trebuie să îmi asum răspunderea, indiferent cine lucrează pentru mine„, a declarat Șarapova.

Iau acest medicament începând din 2006, pentru diferite afecțiuni. Aveam mai multe probleme, am un întreg istoric în familie. Am făcut investigații, un EKG. Am luat mereu acest medicament, începând de atunci„, a punctat rusoaica, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor prezenți în sala din Los Angeles.

  • Meldonium, sau Mildronate, este o substanță recomandată în tratamentul afecțiunilor cardiace, cel mai adesea în cazul cardiopatiei ischemice.
  • WADA, agenția mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanțe aflate sub observație, în 2015, în baza unor „evidențe conform cărora atleții de top ar utiliza această substanță pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă”. După o perioadă de probe, în „programul de monitorizare”, WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanțe interzise și Meldonium.
  • Potrivit datelor existente, Meldonium-ul este o substanță activă care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și, astfel, contribuie la o rezistență superioară.

Mesajul necitit. Șarapova a recunoscut că a primit o informare de la WADA, pe 22 decembrie, prin care a fost anunțată de includerea acestei substanțe pe „lista neagă”, însă nu a citit la momentul respectiv nota agenției mondiale și, de aceea, a continuat să ia pastilele, fără a ști că între timp, ele au devenit ilegală. Concret, agenția a trimis un email, care făcea trimitere printr-un link la lista completă de substanțe nou-intrate pe lista de interdicții, în urmptorul an calendaristic.

Încă o șansă. Rusoaica a apărut la conferința de presă îmbrăcată în negru. „De-a lungul îndelungatei mele cariere, am fost deschisă și sincere în multe privințe și mi-am asumat cu multă responsabilitate și profesionalism munca de zi cu zi. Am făcut o greșeală uriașă. Mi-am dezamăgit fanii și sportul pe care îl practic de la patru ani și pe care îl iubesc nespus. Toate informațiile sunt foarte noi pentru mine, nu știu care sunt consecințele în acest moment, dar le voi înfrunta. Nu acesta este modul în care vreau să îmi închei cariera și sper că voi mai avea șansa de a juca tenis„, a spus Șarapova.

Punerea în pagină. Anunțul rusoaicei a fost construit într-o manieră dramatică, în logica spectacolului. Agentul Mariei Șarapova a anunțat conferința de presă, iar reprezentanții sportivei cu cele mai mari câștiguri la nivel mondial au deschis un feed de transmisiune în direct, care a prezentat, ore întregi, o numărătoare inversă până la momentul discursului Șarapovei. Sportiva cu cinci titluri de Mare Șlem în palmares (Australian Open – 2008, Roland Garros – 2012 și 2014, Wimbledon – 2004 și US Open – 2006) a apărut într-o ținută neagră, cu machiaj mimim, strângând în mână o foaie cu anunțul oficial.  Peste 26.000 de vizitatori au urmărit în timp real anunțul Mariei Șarapova.

3 turnee în ultimele opt luni a disputat Maria Șarapova. Rusoaica a început anul pe locul 4 WTA, însă a coborât până pe locul șapte, la începutul acestei săptămâni.

Gluma care a răspuns așteptărilor publicului. Convocarea unei conferințe de presă, în regim de urgență, în contextul accidentărilor care au chinuit-o pe Maria Șarapova, după operația suferită la umăr în 2008, i-a determinat pe cei mai mulți fani să anticipeze subiectul abordat, varianta cea mai des întâlnită în cercurile de discuții vizând o iminentă retragere a rusoaicei din sportul alb. Șarapova a găsit un moment pentru a insera un zâmbet în prezentarea de luni noapte: „Dacă mi-aș fi propus să îmi anunț retragerea din tenis, nu m-aș fi aflat într-un hotel din Los Angeles, cu un covor urâțel ca acesta„, a parat „Masha”. Juddy Murray, mama lui Andy Murray, a atras imediat atenția asupra acestui moment al serii, prin intermediul rețelelor de socializare, însoțind cuvântul „standarde” cu o inimă violet.

Contextul și imaginea de ansamblu. Testul pozitiv al Mariei Șarapova reprezintă o premieră pentru tenisul profesionist de top, dar se înscrie într-o lungă listă de probleme ale sportului rusesc. Oficialii tenisului au fost acuzați în ultimele luni că programul anti-doping nu produce rezultate reale, iar sportivii de top sunt protejați – fie că este vorba despre dopaj sau despre mafia pariurilor. La polul opus, Rusia s-a confruntat cu acuzații de dopaj în masă, în atletism. Federația rusă de atletism este în acest moment suspendată de IAAF, în urma acuzațiilor că mii de teste anti-doping au fost distruse pentru a mușamaliza cazuri de dopaj ale atleților, iar prezența olimpică a rușilor, la atletism, este pusă sub semnul întrebării.

 

Caz la indigo. La câteva ore înainte de anunțul Mariei Șarapova, o altă atletă de top a Rusiei, venită de această dată din zona sporturilor de iarnă, a anunțat că a fost depistată pozitiv cu Meldonium. Ekaterina Bobrova (25 de ani), campioană europeană în proba de dansuri a patinajului artistic (în 2013) și medaliată cu aur olimpic la Soci, în proba pe echipe, a declarat pentru agenția rusească de presă R-Sport că a primit un rezultat pozitiv, după Campionatele Europene din luna ianuarie, pe care le-a terminat pe poziția a treia, alături de partenerul ei, Dmitri Soloviev. Bobrova și Soloviev nu vor participa astfel la Mondialele de la Boston, programate în această lună. „Este un șoc pentru noi, întrucât  mereu verificăm foarte strict tot ceea ce mâncăm, la fel și medicamentele pe care le folosim. În acest moment, ne luptăm din greu împreună cu federația pentru a lămuri această situație„, a declarat Ekaterina Bobrova.

Răspuns rapid din partea Federației Internaționale de Tenis (ITF), după anunțul Mariei Șarapova

ITF a răspuns rapid, pe site-ul oficial, printr-un comunicat: „Pe 26 ianurie, domnișoara Maria Șarapova a oferit o probă pentru testul anti-doping, ca urmare a participării sale la Australian Open. Proba a fost analizată în cadrul unui laborator acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și a returnat un rezultat pozitiv pentru Meldonium, substanță interzisă conform codului WADA și, implicit, și conform programului anti-doping al tenisului (TADP). Maria Șarapova a fost pusă sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping. Maria Șarapova a acceptat rezultatele probei colectate pe 26 ianuarie. Întrucât Meldonium este catalogată drept ‘o substanță nespecifică’, în conformitate cu normele WADA (și, prin urmare, TADP), privind lista substanțelor interzise și a metodelor interzise, Maria Șarapova va fi suspendată provizoriu, începând cu 12 martie, până la determinarea cauzei„.

  • Programele anti-doping monitorizează substanțe specifice și nespecifice. Substanțele specifice sunt cele pentru care, dacă sunt descoperite în corpul unui atlet, poate exista o explicație credibilă, care să nu reprezinte un caz de dopaj, întrucât astfel de substanțe se pot regăsi în mod natural în corpul uman. Substanțele nespecifice sunt cele pentru care nu poate exista o explicație credibilă, care să combată acuzația de dopaj, întrucât nu se regăsesc sub nicio formă în corpul uman.

Confirmare și de la WADA

WADA este la curent cu acest caz. Conform procedurilor standard, WADA nu va face declarații, pentru a proteja intergitatea cazului, până în momentul în care Federația Internațională de Tenis va lua o decizie. WADA va analiza decizia și își rezervă dreptul de a contesta verdictul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Putem însă confirma faptul că Meldonium a fost introdus pe lista de substanțe interzise în 2016, începând cu 1 ianuarie 2016, după ce s-a aflat în programul de monitarizare WADA pe durata lui 2015. Decizia survine constatării faptului că sportivii de performanță au tendința de a folosi acest medicament pentru a-și îmbunătăți performanțele„, a anunțat forul mondial, citat de site-ul WTA.

Mesajul președintelui WTA: „Sunt foarte mâhnit. Vom respecta decizia luată”

Steve Simon se confruntă, la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului de șef al WTA (asociația tenisului profesionist feminin), cu cea mai importantă lovitură de imagine a sportului alb. Maria Șarapova este cea care, în fiecare dintre ultimii 11 ani, a fost cea mai bine plătită sportivă a planetei, potrivit anchetei Forbes. Șarapova devine astfel cel mai greu nume de pe lista jucătorilor de tenis sancționați, după ce în 2007 șefii sportului i-au impus o suspendare de doi ani elvețiencei Martina Hingis, pentru consum de cocaină.

Sunt foarte mâhnit să aud aceste vești despre Maria. Ea este un lider și am cunoscut-o mereu ca pe o femeie de o integritate uriașă. Cu toate acestea, așa cum și Maria a admis, este responsabilitatea fiecărui sportiv în parte să cunoască exact ceea ce introduce în corpul lui și ceea ce este permis. Acest caz este de competența programului anti-doping din tenis și a procedurilor standard. WTA-ul va respecta decizia luată la capătul acestui proces„, a anunțat CEO-ul forului înființat de Billie Jean King.


Duminică, Maria Șarapova a anunțat o conferință de presă pentru ziua de luni, 7 martie, unde urmează să facă „un anunț major”, spune agentul ei.

Conferința va avea loc la Los Angeles, la ora prânzului, ora locală, anunță Associated Press. Agentul jucătoarei, aflată momentan pe locul 7 WTA, Max Eisenbud, a refuzat să dezvăluie care este subiectul întâlnirii cu jurnaliștii.

Șarapova a anunțat săptămâna această că se retrage de la Indian Wells, din cauza unei accidentări la antebrațul mâinii stângi. Rusoaica stabilită în Statele Unite a suferit o serie de accidentări în ultimii ani, inclusiv o problemă la piciorul drept care a forțat-o să se retragă de la US Open.

Câștigătoare a 5 turnee de Grand Slam, Șarapova nu a mai jucat din luna ianuarie, de la înfrângerea suferită în fața Serenei Williams, în sferturile Australian Open.

În afara sportului, jucătoare derulează mai multe afaceri, printre care și o linie personalizată de dulciuri.

Sursa: MEDIAFAX

Pe aceeași temă
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în faţa tuturor
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în faţa tuturor
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum se cer 80 pentru el
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum…
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și cum a reacționat Gina după ce a afla
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și cum a reacționat Gina după…
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a adus clarificări
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a…
Un adolescent vorbea online cu o tânără. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu „SMURD-ul” la ușă
Un adolescent vorbea online cu o tânără. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu „SMURD-ul” la ușă
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de români pentru a nu plăti amenzi usturătoare
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de…
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani: „Nu le-am dat niciun ban!”
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani: „Nu le-am dat niciun ban!”
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e ca nouă”
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e…
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Nimeni nu se aștepta ca aceasta să fie cea mai IEFTINĂ Dacia în 2022
Nimeni nu se aștepta ca aceasta să fie cea mai IEFTINĂ Dacia în 2022
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme