Maria Şarapova a picat un test anti-doping la Australian Open: "Am făcut o greşeală majoră. Sper să mai am şansa de a practica acest sport". Reacţii din partea forurilor mondiale implicate

8 mar 2016 53356 afişări Tenis
Maria Şarapova a picat un test anti-doping la Australian Open: "Am făcut o greşeală majoră. Sper să mai am şansa de a practica acest sport". Reacţii din partea forurilor mondiale implicate
  • Maria Şarapova a anunţat, luni, că a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanţă pe care a folosit-o, pentru probleme medicale, în ultimii zece ani.
  • Meldonium a intrat pe lista substanţelor interzise de la 1 ianuarie 2016.
  • ITF a răspuns rapid, pe site-ul oficial, printr-un comunicat de presă: "Pe 26 ianurie, domnişoara Maria Şarapova a oferit o probă pentru testul anti-doping, ca urmare a participării sale la Australian Open. Maria Şarapova a fost pusă sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping (...) va fi suspendată provizoriu începând cu data de 12 martie".

Cutremur în lumea tenisului. Maria Şarapova a anunţat, luni, 7 martie, într-o conferinţă de presă atent regizată, că a picat un test anti-doping la Australian Open, singurul turneu în care a luat startul în 2016 şi în care a jucat un sfert de finală, înainte de a fi învinsă de Serena Williams. "În urmă cu câteva zile, am primit o scrisoare de la ITF prin care am fost informată că am picat un test anti-doping la Australian Open, cu Meldonium, un nume pe care nu îmi era familiar. În ultimii zece ani, mi-a fost prescris un medicament numit Midronat, de către un medic de familie şi care este un alt nume pentru Meldonium. Este foarte important să înţelegeţi că timp de zece ani, acest medicament nu s-a aflat pe lista WADA.  Acesta a intrat pe lista de substanţe interzise de la 1 ianuarie. Eu nu am ştiut. Este corpul meu, am picat acest test şi trebuie să îmi asum răspunderea, indiferent cine lucrează pentru mine", a declarat Şarapova.

"Iau acest medicament începând din 2006, pentru diferite afecţiuni. Aveam mai multe probleme, am un întreg istoric în familie. Am făcut investigaţii, un EKG. Am luat mereu acest medicament, începând de atunci", a punctat rusoaica, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor prezenţi în sala din Los Angeles.

  • Meldonium, sau Mildronate, este o substanţă recomandată în tratamentul afecţiunilor cardiace, cel mai adesea în cazul cardiopatiei ischemice.
  • WADA, agenţia mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanţe aflate sub observaţie, în 2015, în baza unor "evidenţe conform cărora atleţii de top ar utiliza această substanţă pentru a-şi îmbunătăţi performanţa sportivă". După o perioadă de probe, în "programul de monitorizare", WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanţe interzise şi Meldonium.
  • Potrivit datelor existente, Meldonium-ul este o substanţă activă care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi, astfel, contribuie la o rezistenţă superioară.

Mesajul necitit. Şarapova a recunoscut că a primit o informare de la WADA, pe 22 decembrie, prin care a fost anunţată de includerea acestei substanţe pe "lista neagă", însă nu a citit la momentul respectiv nota agenţiei mondiale şi, de aceea, a continuat să ia pastilele, fără a şti că între timp, ele au devenit ilegală. Concret, agenţia a trimis un email, care făcea trimitere printr-un link la lista completă de substanţe nou-intrate pe lista de interdicţii, în urmptorul an calendaristic.

Încă o şansă. Rusoaica a apărut la conferinţa de presă îmbrăcată în negru. "De-a lungul îndelungatei mele cariere, am fost deschisă şi sincere în multe privinţe şi mi-am asumat cu multă responsabilitate şi profesionalism munca de zi cu zi. Am făcut o greşeală uriaşă. Mi-am dezamăgit fanii şi sportul pe care îl practic de la patru ani şi pe care îl iubesc nespus. Toate informaţiile sunt foarte noi pentru mine, nu ştiu care sunt consecinţele în acest moment, dar le voi înfrunta. Nu acesta este modul în care vreau să îmi închei cariera şi sper că voi mai avea şansa de a juca tenis", a spus Şarapova.

Punerea în pagină. Anunţul rusoaicei a fost construit într-o manieră dramatică, în logica spectacolului. Agentul Mariei Şarapova a anunţat conferinţa de presă, iar reprezentanţii sportivei cu cele mai mari câştiguri la nivel mondial au deschis un feed de transmisiune în direct, care a prezentat, ore întregi, o numărătoare inversă până la momentul discursului Şarapovei. Sportiva cu cinci titluri de Mare Şlem în palmares (Australian Open - 2008, Roland Garros - 2012 şi 2014, Wimbledon - 2004 şi US Open - 2006) a apărut într-o ţinută neagră, cu machiaj mimim, strângând în mână o foaie cu anunţul oficial.  Peste 26.000 de vizitatori au urmărit în timp real anunţul Mariei Şarapova.

3 turnee în ultimele opt luni a disputat Maria Şarapova. Rusoaica a început anul pe locul 4 WTA, însă a coborât până pe locul şapte, la începutul acestei săptămâni.

Gluma care a răspuns aşteptărilor publicului. Convocarea unei conferinţe de presă, în regim de urgenţă, în contextul accidentărilor care au chinuit-o pe Maria Şarapova, după operaţia suferită la umăr în 2008, i-a determinat pe cei mai mulţi fani să anticipeze subiectul abordat, varianta cea mai des întâlnită în cercurile de discuţii vizând o iminentă retragere a rusoaicei din sportul alb. Şarapova a găsit un moment pentru a insera un zâmbet în prezentarea de luni noapte: "Dacă mi-aş fi propus să îmi anunţ retragerea din tenis, nu m-aş fi aflat într-un hotel din Los Angeles, cu un covor urâţel ca acesta", a parat "Masha". Juddy Murray, mama lui Andy Murray, a atras imediat atenţia asupra acestui moment al serii, prin intermediul reţelelor de socializare, însoţind cuvântul "standarde" cu o inimă violet.

Contextul şi imaginea de ansamblu. Testul pozitiv al Mariei Şarapova reprezintă o premieră pentru tenisul profesionist de top, dar se înscrie într-o lungă listă de probleme ale sportului rusesc. Oficialii tenisului au fost acuzaţi în ultimele luni că programul anti-doping nu produce rezultate reale, iar sportivii de top sunt protejaţi - fie că este vorba despre dopaj sau despre mafia pariurilor. La polul opus, Rusia s-a confruntat cu acuzaţii de dopaj în masă, în atletism. Federaţia rusă de atletism este în acest moment suspendată de IAAF, în urma acuzaţiilor că mii de teste anti-doping au fost distruse pentru a muşamaliza cazuri de dopaj ale atleţilor, iar prezenţa olimpică a ruşilor, la atletism, este pusă sub semnul întrebării.

Caz la indigo. La câteva ore înainte de anunţul Mariei Şarapova, o altă atletă de top a Rusiei, venită de această dată din zona sporturilor de iarnă, a anunţat că a fost depistată pozitiv cu Meldonium. Ekaterina Bobrova (25 de ani), campioană europeană în proba de dansuri a patinajului artistic (în 2013) şi medaliată cu aur olimpic la Soci, în proba pe echipe, a declarat pentru agenţia rusească de presă R-Sport că a primit un rezultat pozitiv, după Campionatele Europene din luna ianuarie, pe care le-a terminat pe poziţia a treia, alături de partenerul ei, Dmitri Soloviev. Bobrova şi Soloviev nu vor participa astfel la Mondialele de la Boston, programate în această lună. "Este un şoc pentru noi, întrucât  mereu verificăm foarte strict tot ceea ce mâncăm, la fel şi medicamentele pe care le folosim. În acest moment, ne luptăm din greu împreună cu federaţia pentru a lămuri această situaţie", a declarat Ekaterina Bobrova.

Răspuns rapid din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF), după anunţul Mariei Şarapova

ITF a răspuns rapid, pe site-ul oficial, printr-un comunicat: "Pe 26 ianurie, domnişoara Maria Şarapova a oferit o probă pentru testul anti-doping, ca urmare a participării sale la Australian Open. Proba a fost analizată în cadrul unui laborator acreditat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) şi a returnat un rezultat pozitiv pentru Meldonium, substanţă interzisă conform codului WADA şi, implicit, şi conform programului anti-doping al tenisului (TADP). Maria Şarapova a fost pusă sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping. Maria Şarapova a acceptat rezultatele probei colectate pe 26 ianuarie. Întrucât Meldonium este catalogată drept 'o substanţă nespecifică', în conformitate cu normele WADA (şi, prin urmare, TADP), privind lista substanţelor interzise şi a metodelor interzise, Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu, începând cu 12 martie, până la determinarea cauzei".

  • Programele anti-doping monitorizează substanţe specifice şi nespecifice.Substanţele specifice sunt cele pentru care, dacă sunt descoperite în corpul unui atlet, poate exista o explicaţie credibilă, care să nu reprezinte un caz de dopaj, întrucât astfel de substanţe se pot regăsi în mod natural în corpul uman. Substanţele nespecifice sunt cele pentru care nu poate exista o explicaţie credibilă, care să combată acuzaţia de dopaj, întrucât nu se regăsesc sub nicio formă în corpul uman.

Confirmare şi de la WADA

"WADA este la curent cu acest caz. Conform procedurilor standard, WADA nu va face declaraţii, pentru a proteja intergitatea cazului, până în momentul în care Federaţia Internaţională de Tenis va lua o decizie. WADA va analiza decizia şi îşi rezervă dreptul de a contesta verdictul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Putem însă confirma faptul că Meldonium a fost introdus pe lista de substanţe interzise în 2016, începând cu 1 ianuarie 2016, după ce s-a aflat în programul de monitarizare WADA pe durata lui 2015. Decizia survine constatării faptului că sportivii de performanţă au tendinţa de a folosi acest medicament pentru a-şi îmbunătăţi performanţele", a anunţat forul mondial, citat de site-ul WTA.

Mesajul preşedintelui WTA: "Sunt foarte mâhnit. Vom respecta decizia luată"

Steve Simon se confruntă, la mai puţin de şase luni de la preluarea mandatului de şef al WTA (asociaţia tenisului profesionist feminin), cu cea mai importantă lovitură de imagine a sportului alb. Maria Şarapova este cea care, în fiecare dintre ultimii 11 ani, a fost cea mai bine plătită sportivă a planetei, potrivit anchetei Forbes. Şarapova devine astfel cel mai greu nume de pe lista jucătorilor de tenis sancţionaţi, după ce în 2007 şefii sportului i-au impus o suspendare de doi ani elveţiencei Martina Hingis, pentru consum de cocaină.

"Sunt foarte mâhnit să aud aceste veşti despre Maria. Ea este un lider şi am cunoscut-o mereu ca pe o femeie de o integritate uriaşă. Cu toate acestea, aşa cum şi Maria a admis, este responsabilitatea fiecărui sportiv în parte să cunoască exact ceea ce introduce în corpul lui şi ceea ce este permis. Acest caz este de competenţa programului anti-doping din tenis şi a procedurilor standard. WTA-ul va respecta decizia luată la capătul acestui proces", a anunţat CEO-ul forului înfiinţat de Billie Jean King.


Duminică, Maria Şarapova a anunţat o conferinţă de presă pentru ziua de luni, 7 martie, unde urmează să facă "un anunţ major", spune agentul ei.

Conferinţa va avea loc la Los Angeles, la ora prânzului, ora locală, anunţă Associated Press. Agentul jucătoarei, aflată momentan pe locul 7 WTA, Max Eisenbud, a refuzat să dezvăluie care este subiectul întâlnirii cu jurnaliştii.

Şarapova a anunţat săptămâna această că se retrage de la Indian Wells, din cauza unei accidentări la antebraţul mâinii stângi. Rusoaica stabilită în Statele Unite a suferit o serie de accidentări în ultimii ani, inclusiv o problemă la piciorul drept care a forţat-o să se retragă de la US Open.

Câştigătoare a 5 turnee de Grand Slam, Şarapova nu a mai jucat din luna ianuarie, de la înfrângerea suferită în faţa Serenei Williams, în sferturile Australian Open.

În afara sportului, jucătoare derulează mai multe afaceri, printre care şi o linie personalizată de dulciuri.

Sursa: MEDIAFAX

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.