Marea finală de la Paris: Djokovic – Wawrinka 6-4, 4-6, 3-6, 4-6. „Stanimal” este noul campion la Roland Garros. Wawrinka îi refuză sârbului singurul trofeu de Grand Slam care îi lipsește din palmares

Marea finală de la Paris: Djokovic - Wawrinka 6-4, 4-6, 3-6, 4-6.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Turneul de la Roland Garros și-a disputat ultima finală a ediției 2015 și a aflat cine este noul campion al zgurii franceze: Stanislas Wawrinka
  • Elvețianul de pe locul 9 ATP ridică deasupra capului în premieră Cupa Muschetarilor, refuzându-i liderului mondial, Novak Djokovic, șansa de a deveni al treilea jucător în activitate care reușește un „career Grand Slam” – adică adjudecarea cel puțin o dată în carieră a titlului în fiecare dintre cele patru turnee de Mare Șlem. Este al doilea titlu de Mare Șlem al lui Stan, invincibil în ultimul act al celor mai importante patru turnee din tenisul masculin.

 „A fost un meci incredibil, o atmosferă incredibilă, nu-mi vine să cred. Am avut două săptămâni în care publicul m-a susținut formidabil. Am un respect enorm pentru Djokovic, ne-am antrenat de atâtea ori împreună, am petrecut împreună atât de mult timp, alături de echipele noastre, merită să câștige aici,  aduce enorm tenisului”, a tras concluziile noul campion al zgurii, Stanislas Wawrinka.

Antrenorul lui Stan, Magnus Norman, cel despre care Mats Wilander a spus de nenumărate ori că este responsabilul principal pentru că  l-a transformat în campion pe Wawrinka, și-a ales fotografia favorită de la Paris. Stan the Man a făcut legea pe teren, cu lovitura de dreapta, cu reverul, prin agresivitate și în final, prin forța și rezistența mentală. Elvețianul va urca pe locul patru mondial, un teritoriu care nu îi este de altfel străin.

Roland Garros 2015 se încheie aici, visul lui Djokovic se amână pentru la anul, la fel ca misiunile lăsate incomplete de ceilalți 126 de jucători de pe tabloul principal care nu au ajuns până în ziua a 15-a a French Openului, Duminica asta, a fost ziua lui Stan Wawrinka, Stan The Man, Iron Stan orice alt nume ar mai inventa lumea pentru jucătorul de 30 de ani.

20:20 Au revoir, Paris! Așa am trăit în format LIVE BLOG, pe ProSport, ultima zi a maratonului pe zgură French Open 2015

20:06 „Stan este un mare campion, cu incredibile calități, merită din plin acest succes astăzi. Mulțumesc echipei și familiei pentru sprijin. Eu… voi continua mereu să încerc să câștig acest trofeu. Vă mulțumesc, voi reveni la anul”, le-a spus Djokovic, extrem de emoționat, spectatorilor de pe Central. Ca și Serena Williams, și Djokovic și-a ținut discursul final în limba franceză.


20:00 „Wow, doar wow” scrie campioana de la Roland Garros, 2015, Serena Williams.


19:55 „Este incredibil cât de bine a putut juca Wawrinka pe zgură”, trage concluzia Mats Wilander, în studioul Eurosport. Pe rețelele de socializare, ca și ieri, după victoria Serenei Williams, este avalanșă de mesaje pentru campion. Sau pentru „The New Guy in Town”, cum îi spuneam la debutul acestui blog. În frunte, stă mesajul lui Federer, campionul cu un titlu la Paris și 17 coroane de Grand Slam.


19:50 Momentul Campionului: Wawrinka ridică deasupra capului Cupa Muschetarilor.


19:40 Djokovic este în lacrimi. Este copleșit de reacția publicului. Comentatorii se pun de acord că este cea mai călduroasă primire făcută de tribuna de pe Philippe Chatrier vreunui finalist sau vreunui campion în ultimii zece ani. Mai călduroasă decât a fost pentru Federer, când a pierdut sau a câștigat.


19:30 Nervi de oțel i-au trebuit lui Wawrinka pentru a închide partida, într-un game în care am văzut pe repede-înainte toate ingredientele care au decis finala: lovitura greșită, lipsită de vlagă a lui Djokovic, erori pe dreapta și pe rever din partea lui Wawrinka, apoi revanșa loviturii superbe executate cu o mână, în ciuda trendului actual, de elvețianul școlit în umbra lui Federer. Și un serviciu care are nevoie de verificarea urmei de către arbitru, moment în care elvețianul a crezut că a câștigat. Și a fost de fapt minge de break pentru Djokovic. Și a salvat, a luptat și a câștigat. Și racheta sa a zburat metrii buni după ultimul winner al lui Stan.


19:26 „Stanimal” este noul campion de la Roland Garros. Exact ca în 2014 în Australia, Wawrinka învinge liderul mondial în patru seturi în finala turneului de la Roland Garros și câștigă al doilea trofeu de Grand Slam al carierei. 4-6, 6-4, 6-3, 6-4 este scorul cu care marele favorit al ediției 2015 a French Openului, Novak Djokovic, este răpus de agresivitatea parcă fără margini a lui „Stan the Man”. 


19:20 Wawrinka servește pentru meci, la 5-4 în setul patru. L-a chinuit pe Djokovic, l-a forțat să greșească și i-a luat break-ul. Posibil, break-ul decisiv.


19:15 Djokovic este la un pas să îl facă K.O pe Wawrinka, cu break pentru 5-3, dar elvețianul are nouă vieți în setul patru și tot nouă vieți în acest game cu numărul opt: trei erori neforțate, care îl duc la trei mingi consecutive de break pe liderul mondial, sunt urmate de un raliu jucat din nou magistral de elvețian, cu tușe din jocul defensiv care l-a cucerit pe Brad Gilbert și cu tușe de atac bine gândite, apoi un rever lung de linie apărut câștigător de nicăieri și un as. Și revenirea elvețianului nu se oprește decât când game-ul îi este asigurat.


19:06 Djokovic vrea decisiv, publicul vrea decisiv, iar sârbul se trezește, rezolvând cu un voleu fabulos un raliu uriaș al setului, care îi refuză al doilea break consecutiv lui Wawrinka. Două mingi de break salvate la fileu, iar sărbătoarea liderului mondial este pe măsură. La fel și finalul de game, care îi revine.  „Glumești? Sunt două voleuri fabuloase”, scrie Brad Gilbert, a doua lovitură amintindu-i de reușitele lui Pat Rafter.


19:00 Wawrinka ajunge la trei game-uri consecutive, cu un joc fără punct cedat pe serviciu. 3-3.


18:56 Wawrinka face și desface lucrurile pe teren. Și face rebreak în setul patru, reducând diferența la 2-3. Mingea carea reechilibrează setul este incredibil: Wawrinka trimite cu reverul razant cu fielul, atât de la limită, încât spectatorii au senzația de mai multe ori pe duelul slice că mingea se va prăbuși din bandă în terenul elvețianului, iar Djokovic trimite milimetric pe linie. Nole ia inițiativa, cu dreapta, dar este prins pe contră decisiv de Wawrinka și până la urmă, greșește, cedând break-ul înapoi.


18:49 Djokovic a căzut dramartic ca procentaj la primul servciui, 45% în primele două game-uri de serviciu în setul patru, dar a câștigat de fiecare dată. 3-0 pentru liderul mondial.


18:44 Încă o răsturnare de situație: Djokovic se trezește cu un 2-0 greu de anticipat în start de set patru. Sârbul a amânat la maximum revenirea pe teren, considerând că terenul este prea ud, a servit bine și la retur, la 30-30, reapare pe teren ezitantul Wawrinka, cu eroare la voleu și pe rever.


18:34 SET WAWRINKA, 6-3 și elvețianul se instalează la conducere la seturi, 2-1. Djokovic amână inițial deznodământul setului, câștigându-și serviciul, însă chiar și în acest game, Wawrinka atrage marile aplauze, cu un passing care ocolește fileul și se agață ca un cârlig de tușă, continuându-și apoi traiectoria spre prelată. Lovitura anului? este verdictul anticipat de organizatori

Stan The Man are apoi în joben un game alb pe serviciu, început cu asul cu numărul nouă, continuat cu geșeală smulsă lui Djokovic, venire câștigătoare la fileu și încheiat cu serviciu de nereturnat.


18:26 Wawrinka, la un game de 2-1 la seturi, la 5-2. Game uriaș câștigat de elvețian, care trece prin toate emoțiile posibile în acest game: controlează primele două puncte, este adus cu picioarele pe pământ de un rever câștigător marca Djokovic, care rămâne totuși jucătorul momentului în circuit, Stan schimbă tactica și nu se descurcă la tentativa de serviciu-voleu, irosește o minge de game cu o dublă greșeală, îi readuce speranța lui Djokovic cu un forehand lung care îi oferă minge de re-break. Și acum intră în funcțiune serviciul de top mondial, de trei ori la rând, punându-l pe drumul corect spre diferența de trei game-uri.


18:21 „Cum să-l faci pe Djokovic să arate atât de mediocru?” se întreabă Mats Wilander, la microfonul Eurosport, după ce Wawrinka se distrează o dată în plus pe serviciul lui Djokovic și câștigă un break alb, pentru a se desprinde la 4-2 în setul trei. Elvețianul este pe sistem, în zona sa favorită și îl împinge cu fiecare lovitură pe sârb, care nu are ca răspuns la 0-40 decât o scurtă care îl invită la o finalizare facilă pe Stanimal.


18:17 La Paris, revenirea lui Wawrinka și game-urile lungi de pe serviciul lui Djokovic se văd nu doar din tribunele terenului Philippe Chatrier. Finala se trăiește cu sufletul la gură și la o palmă de simbolul Parisului – Turneul Eiffel, dar și pe ecranele exterioare Terenului Central.


18:13 Djokovic pune capăt unei serii de cinci game-uri pe serviciu în care a avut de înfruntat minge de break. Sârbul trimite semnale că a obosit ușor, dar continuă să alerge. 2-2.


18:05 Djokovic trăiește periculos și debutul setului trei: primul său game de serviciu ajunge rapid la 15-40, iar sârbul are de lucru la fileu pentru a salva. După două oportunități anulate de Djokovic, Wawrinka irosește a treia oportunitate, făcută cadou de un forehand dereglat al lui Djokovic: returul este în fileu. Și Novak, fără a fi la maximum,, dar cu determinarea caracteristică, mai scapă cu bine de încă un game pe serviciu


17:53 SET WAWRINKA, 6-4! Djokovic este luat prin surprindere de reverul lui Wawrinka, de la 30-0. Elvețianul reușește să lege loviturile câștigătoare și găsește ritmul la punctul care contează cel mai mult: mingea de beak. În cazul acesta echivalentă cu minge de set. Nu mai puțin de patru mingi de break avusese favoritul opt în setul secund, toate irosite cu erori. De data asta Novak trimite însă prea lung și setul îi revine, puțin mai târziu decât ar fi putut că o facă, lui Stanislas. 16-6 este raportul loviturilor câștigătoare pentru reprezentantul Țării Cantoanelor.


17:41 Djokovic scapă încă o dată fără break, deși mai are de salvat și la 3-4 o șansă a elvețianului. Scurtele sale l-au exasperat pe Wawrinka, care răbufnește și lovește cu forță fileu, după ce nu ajunge la timp la ultima bijuterie a liderului mondial. Publicul îl sancționează, arbitrul nu, dar „Nole” pare că se hrănește cu frustrarea rivalului direct și a mai descrețit puțin fruntea. 4-4


17:27 Deocamdată, Gilbert nu are dreptate, pentru că Wawrinka continuă să aibă gloanțe incredibile, câștigă primul punct la retur cu un lung de linie impresionant. Și Djokovic are probleme pe serviciu. Wawrinka e însă inconstant, înainte ca Djokovic să își arate latura umană, ratând la rândul său de două ori, oferindu-i adversarului minge de break. Finalizarea îl trădează pe elvețian, care are inițiativa în punct, dar nu mai închide la fel de eficient ca în meciul cu Federer, îi dă șansa unei lovituri defensive în plus sârbului, iar al doilea atac este exagerat și ratat. Și așa, Djokokovic nu pierde break. 3-3.


17:24 Și Brad Gilbert, care stă cu ochii pe meci și cu degetele pe tastatură, anticipează că „Tax Man’ Djokovic va pedepsi rapid lipsa de finalizare a adversarului.


17:16 Pironkova a ținut cu Barcelona aseară și s-a rugat ca avionul său să aibă întârziere pentru a vedea și deznodământul. Acum îi ține pumnii lui Wawrinka. Dar elvețianul este deocamdată condus de Djokovic în meci, și după o lovitură superbă, precum smash-ul răspuns la lobul lui Djokovic, ratează dureros cu reverul. În game-ul patru al setului doi, Stan ratează nu o dată, ci de două ori, două lovituri vitale de rever, care îi refuză un prim break al meciului, pe serviciul sârbului. 2-2


17:07 Statistica primului set al finalei: Wawrinka a decis mai multe puncte, dar a greșit prea mult, prea grupat într-un game. În plus, este imposibil să nu punem ceva din succesul primului set și pe procentajul la prima minge al lui Djokovic: sunt 17 procente diferență în favoarea liderului mondial, 78% față de 61%.

Să revedem punctul setului – ne reamintim, s-a jucat în primul game!


17:00 Set Djokovic, 6-4, nu fără ceva emoții. Sârbul este surprins de o lovitură de trecere bine țintită de Stan spre corpul său, dar are un serviciu uriaș cu care anihilează prima oportunitate de break a meciului pentru Wawrinka. Trece și peste muștruluiala publicului, sub formă de huiduieli și fluierături, pentru că l-a dat jos pe arbitrul Dumusois din scaun pentru a verifica o urmă a mingii lui Stan și a treia minge este cu noroc pentru sârb, care are avantaj de un set la zero.


16:50 Ce spune Brad Gilbert înainte de game-ul în care Djokovic servește pentru set: antrenorul cu cele mai multe porecle pentru jucătorii și jucătoarele din circuit îl numește acum pe Djokovic „tax Man”, un fel de funcționar care care adună dările obligatorii și automat primește break-ul. Dincolo de această analogie sugestivă, americanul remarcă evidența: Djokovic a apăsat accelerația, a ridicat „volumul meciului”. Avantaj net, c-așa e-n tenis. „Stanimal trebuie să ridice nivelul – un test uriaș”.


16:45 Djokovic este la un game distanță de primul set, la 5-3, după un nou game lejer pe serviciu, care îi funcționează ceas, ca în întreg turneul de altfel. Sârbul pur și simplu nu greșește, air Wawrinka dă deja primele semne de frustrare.


16:40 Break Djokovic, în game-ul șapte. Nole greșeala așteaptă, iar elvețianul Wawrinka lucrează pentru el. Pentru al doilea game consecutiv de serviciu pierde primele două puncte, ratează acum și cu reverul și după trei erori neforțate, urmează o dublă greșeală care îl duce pe sârb direct la 4-3.


16:35 Wawrinka rămâne în față, după primele cinci game-uri, 3-2, grație faptului că a servit primul. Meciul pare setat pe multe dueluri de rever, în cros, backhand-ul cu o mână al lui Stan fiind la fel de puternic precum arma cu două mâini a sârbului. Stan însă are un prim game complicat la serviciu, după ce dreapta îl trădează de două ori la rând. Cu uin plus de agresivitate, care s-a văzut de la primul punct, salvează prima minge de break a lui Djokovic, care nu are ce face decât să dea ochii peste cap, în stilul caracteristic.


16:25 Becker și fotbalul. N-a putut fi în tribune la Berlin, dar micul ecran a fost de-ajuns. Antrenorul liderului mondial nu a putut lăsa fotbalul deoparte nici măcar în noaptea dinaintea celui mai important meci al jucătorului său. Forța din atacul Barcelonei, învingătoare în finala UEFA Champions League în fața italienilor de la Juventus, 3-1, l-a sedus pe neamț.


16:18 39 de lovituri într-un raliu presărat cu multe contre grele, puternice este răspunsul celor doi finaliști la invitația postată în diferite forme pe rețelele de socializare, de a da drumul finalei. Wawrinka câștigă punctul, când Djokovic nu mai prinde tușa, apoi câștigă și game-ul de servici și conduce primul în finală. 1-0.


16:12 Wawrinka deschide prima sa finală în capitala Franței la serviciu. Iată ce scrie userul BDN 29 în secțiunea de comentarii: „E clar că Wawrinka ar merita să câștige pentru parcursul de până acum și pentru talentul său. Dar parcă ar fi frumos pentru un sportiv ca Djokovic să câștige singurul turneu de Grand Slam care îi lipsește. Sper că va fi o finală frumoasă cu cel puțin 4 seturi”.


16:07 Sărbătoare la Paris: toată lumea face poze, aplaudă, strigă și îi primește în picioare pe ultimii doi mohicani rămași pe baricade. Djokovic și Wawrinka au arena plină chiar și pentru încălzire


UPDATE 16:00 Și, la intrarea jucătorilor pe teren, îi dăm cuvântul celui care va da trofeul, Gustavo Kuerten: „Mă aștept să fie o finală superbă, cu o partitură incitantă. Mi-e greu să spun cine are mai multe șanse, chiar dacă Djokovic rămâne favorit. Într-o anumită măsură, cred că într-un fel el ar merita să câștige acum: de cinci ani este atât de aproape de trofeu, dar nu l-a ridicat niciodată deasupra capului. Wawrinka este obișnuit deja cu meciurile mari, nu-i va fi frică, își cunoaștele armele și știe că poate rezista și fizic atunci când duelul devine dur”.


Foto: Twitter @RolandGarros


UPDATE 15:50 A fost Bolt, acum a Guga. Fie că va fi Djokovic, fie că va fi Wawrinka, campionul de la Roland Garros își va primi în 2015 trofeul din mâna lui Guga Kuerten, triplu campion la French Open (1997, 2000 și 2001). Brazilianul îndrăgostit de Paris, care i-a cucerit iremediabil pe spectatori cu zâmbetul său și mesajul scris după ultimul succes, cu racheta, pe zgura terenului central, a urmărit din tribune succesul conaționalului Melo, alături de Dodig, sâmbătă seară, în finala de dublu, împotriva fraților Bryan.


UPDATE 15:40 He’s the One. Ca să parafrazăm titlul hitului cântat de Robbie Williams, după Mats Wilander, și Guy Forget cred că Wawrinka este omul potrivit la locul potrivit. Francezul a prefațat finala în presa franceză: „Wawrinka îl poate deregla pe Djokovic”.


UPDATE 15:30 O jumătate de oră până la startul finalei. Miza: trofeul prezentat de oficialii turneului. Cupa Muschetarilor a fost refăcută în 1981, din ordinul președintelui Federației Frenceze de Tenis, Philippe Chatrier, pentru a aduce un omagiu celor Patru Muschetari /  „Four Musketeers” : Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet și René Lacoste, câștigători a șase ediții consecutive de Cupa Davis.


UPDATE 15:25 Omul despre care toată lumea vorbește. Iată-l și pe Novak Djokovic la antrenamentul dinaintea finalei. Nu știm care este regula lui Djokovic, dar Serena Williams spune că pentru ea, un antrenament în care îi ies toate loviturile este un adevărat motiv de panică. Pentru că de regulă urmează un meci mai slab, cu multe erori neforțate.


UPDATE 15:20 Cât de des îi vom vedea pe acești oameni în timpul finalei? Djokovic a fost nemulțumit pe parcursul întregului sfert de finală cu Nadal de suprafața de joc, alunecând de mai multe ori. Miercuri, arbitrul a decis ca terenul să fie udat doar la finalul celui de-al doilea set, dându-i chiar un avantaj în plus lui Djokovic pe final de meci în fața ibericului, așa cum comenta în timp real Mats Wilander, la microfonul Eurosport. Djokovic a alunecat pe zgură pe toată durata turneului.


UPDATE 15:15 Iron Stan mai bun decât Stan The Man. Conaționalii l-ar vrea pe teren pe Iron Stan. Caricaturiștii de la Mini People, care au însoțit fiecare meci al lui Wawrinka, Federer sau Timea Baczinsky cu câte un desen, consideră că surpriza pentru Djokovic ar fi maximă. Iar replica liderului mondial, absentă.


UPDATE 15:10 La antrenament, Wawrinka a fost „Stan the Man”, din cauza tricoului inscripționat cu litere de-o șchioapă. „Pare bucuros și relaxat” ne transmit cei care actualizează contul oficial de Twitter al turneului de la Paris.


UPDATE 15:05 Cine este superstițios sau crede în coincidențe? În 2014, Wawrinka a fost cap de serie numărul opt la Australian Open și a devenit campion, după o finală în care era outsider. În 2015, Wawrinka este cap de serie numărul opt la Roland Garros și pornește outsider în finală, tot în fața liderului la zi al tenisului masculin…


UPDATE 15:00 O oră până la startul finalei masculine de la Roland Garros, 2015. Și iată un pronostic, super-îndrăzneț. Elvețienii, recunoscuți pentru spiritul pașnic și neutralitatea lor, s-ar putea să boicoteze site-ul USA Today pentru foarte mult timp după ce vor vedea acest titlu: „Scuze, Stan, Novak Djokovic este imbatabil și va scrie istorie cu victoria de la French Open”. Jurnaliștii americani nu au auzit clar proverbul românesc „buturuga mică răstoarrnă carul mare”. Predicția lor: Djokovic „este într-un alt film” și va câștiga  6-3, 7-6 (2), 6-1.


UPDATE 14:55 Cine muncește mai multe ore pentru ultimul act al French Openului – Wawrinka sau omul său de încredere, care i-a pregătit rachetele? La ediția 2015, două dintre duelurile purtate între jucătorii cu titluri de Mare Șlem au fost pentru mulți dezamăgitor de scurte, Djokovic expediindu-l pe Nadal și Wawrinka pe Federer în minimum de seturi. Nu știm încă dacă finala va semăna cu aceste două meciuri, sau dacă ea va urma un scenariu mai ofertant, ca duelul Djokovic – Murray, ajuns în decisiv. Dar  pentru ca Wawrinka să câștige duelul cu cei din staff, va trebui să stea pe teren mai mult de cinci ore.


UPDATE 14:45 Mica „aroganță” a lui Djokovic de la startul turneului: la cum a jucat, sigur nu era urmă de gluten. Dacă Wawrinka a oferit imaginea turneului, liderul mondial a făcut furori cu un filmuleț în care apărea în vestiarul jucătorilor savurând cartofi prăjiți. A pus pe jar o parte a fanilor, pe alții i-a făcut să ridice sprânceana, pentru că la o banală căutare pe Google legată de alergia la gluten, printre alimentele care nu se recomandă a fi consumate se află și popularii cartofi prăjiți. Cu mențiunea că, desigur, se pot prăji cartofii astfel încât să nu apară glutenul, ceea ce i-ar face „safe” chiar și pentru Djokovic. Sârbul e clar că își permite să aibă cartofi prăjiți făcuți special.


UPDATE 14:35 Puțină magie „a la Federer” sigur nu i-ar strica lui Stan Wawrinka în finala de astăzi. Înaintea duelului direct cu mentorul, modelul și colegul său din echipa de Cupa Davis a Elveției, Wawrinka a oferit imaginea zilei și probabil tweet-ul turneului, întrebându-și fanii, înarmat cu o mască des întâlnită în tribunele de tenis, reprezentându-l pe Federer, dacă poate să intre pe teren pentru ambii. Și în meci a jucat genial, „a la Federer”.


UPDATE 14:25 Înțelepciunea lui John McEnroe:Este multă presiune pe Novak, nu încape îndoială, dar sunt sigur că în primul rând, este vorba despre presiunea pe care și-o pune singur. Are șansa să fie considerat ca aparținând elitei elitei, dacă se impune astăzi. Sunt acești doi indivizi, Federer și Nadal, care sunt probabil cei mai buni din istorie, iar el încearcă să fie la egalitate cu ei. Și asta este al naibii de greu, atunci când ei au câștigat 17 și respectiv 14 Slamuri, iar Novak are 8„. Americanul de 56 de ani are în palmares șapte titluri de Mare Șlem – ultimul, un US Open câștigat în 1984, an în care a jucătorul care a făcut celebră replica „You can not be serious” disputa și finala de la French Open. McEnroe a condus cu 2-0 la seturi, dar a fost întors de Ivan Lendl și învins 3-6, 2-6, 6-4, 7-5, 7-5.


UPDATE 14:15 Micul Stan a câștigat la Paris. La 12 ani distanță, poate câștiga și „Stan The Man”? Credeați că doar Novak Djokovic poate intra în cărțile de istorie? Ei bine, nu este așa. Wawrinka încearcă să se alăture unui club și mai exclusivist, cu cinci membri. Dacă se impune astăzi, va deveni primul campion de juniori care revine la acest turneu pentru a se impune și la seniori, după Mats Wilander (1988). Roland Garros-ul are 68 de campioni în proba rezervată tinerilor jucători, și în istorie, doar cinci puști au reușit să triumfe apoi și la seniori. Wawrinka a câștigat French Openul la juniori în 2003.


UPDATE 14:10 Cei șapte maginifici ai tenisului masculin. Novak Djokovic încearcă să intre într-un club extrem de select al jucătorilor care au în palmares toate cele patru titluri de Mare Șlem. Un club format din șapte super-campioni, chiar dacă primele patru seturi complete de turnee de Mare Șlem au fost reușite înaintea Erei Open, atunci când tenisul era un sport amator, guvernat de alte reguli. Rod Laver și-a completat palmaresul înaintea startului Erei Open, dar a repetat performanța și după 1968, anul care marchează startul tenisului modern, australianul reușind chiar Grand Slam-ul calendaristic, câștigând în 1969 toate cele patru titluri într-un singur an. La 28 de ani, Djokovic ar fi al doilea cel mai bătrân jucător care își completează palmaresul, de mai mult timp având nevoie doar Andre Agassi.


UPDATE 14:00 Salutare. „E un tip nou în oraș”. Mai corect spus, va fi un nou tip în oraș. Este o certitudine înainte de finala masculină că va fi un nou campion, un nou tip la putere în capitala Franței, iar hitul artistului de soul și blues Mighty Sam McClain (71 ani) ar putea fi melodia perfectă care să dea startul ceremoniei de premiere la finalul partidei Djokovic – Wawrinka. Versurile melodiei devenite coloană sonoră a serialului „Ally McBeal” nu a mai fost potrivit pentru Paris și Roland Garros din 2009, atunci când Federer nu glumea deloc în finala cu Soderling, câștigând primul și deocamdată singurul titlu la French Open. Sunt Cezara Paraschiv și vă invit să aflăm împreună cine va fi „the new man in town” – Nole Djokovic sau Stan Wawrinka.


Este punctul culminant al Roland Garros 2015, cu un sârb înfruntând un elvețian, așa cum anunțau predicțiile de la startul turneului și lista capilor de serie. Doar că nu este elvețianul pe care cei mai mulți ar fi mizat” – așa începe unul dintre articolele-prefață pentru finala masculină pe site-ul oficial al competiției organizate în capitala Franței. Novak Djokovic este un om în misiune la Paris, la o victorie distanță de îndeplinirea obiectivului pe care și l-a fixat în urmă cu vreo trei ani: cucerirea ultimei redute din lista de patru Grand Slam-uri, aceeași ca și pentru Federer – coroana de la Roland Garros.

Liderul mondial este considerat favoritul finalei, pornind de la palmares, dominația instaurată în circuit în acest an (este neînvins în turneele mari în 2015, cu cinci trofee din cinci la Australian Open plus turneele Master 1.000 la care a luat startul, singurele sale înfrângeri, în număr de două, venind în turnee de rang doi și trei – la Doha, competiție ATP 250 și Dubai – competiție cu mulți bani puși pe masă, dar de nivel ATP 500) și jucătorii învinși la Paris, în drumul spre finală: „Regele Zgurii” Rafael Nadal, în sferturi, și Andy Murray, celălalt jucător din „Big Four” neînvins pe suprafața roșie la startul French Openului. Djokovic este descris de Mats Wilander drept „cel mai complet jucător din tenisul masculin” în acest moment, Chris Evert plusând și numindu-l jucătorul cu cel mai puternic mental în sportul alb, în 2015.

„Nole” primește replica finală din partea elvețianului Stan Wawrinka, cel care a spart gheața în Grand Slam-uri la Openul Australian, în 2014, într-o finală în care a pornit tot cu șansa a doua, în fața ibericului Nadal, dar pe care a gestionat-o perfect, oferind tenis de super-calitate, agresiv în primul set, surprinzându-l și dominându-l pe „Rafa”, având apoi o doză de șansă, cu accidentarea spaniolului la spate – o șansă despre care mulți analiști spun că nu i-ar fi fost necesară pentru a se impune, dar din nou jucată magistral și cu mult sânge rece. „Stan The Man” joacă a doua finală de Grand Slam în ultimele șase astfel de turnee, este tenismenul care în ultimele patru dueluri directe în turneele de Mare Șlem l-a împins de fiecare dată pe Djokovic în cinci seturi, iar Mats Wilander apreciază că „jucătorul cu cel mai bun rever cu o mână din tenisul masculin actual„, (plasându-l net peste backhand-ul lui Federer și Dimitrov, pe care le consideră mult mai predispuse unui colaps, comparativ cu reverul rachetei numărul doi a Elveției) este exact tenismenul care îi poate pune probleme lui Djokovic.

55 de lovituri câștigătoare a produs reverul lui Wawrinka la această ediție a French Openului și alte 111 de „winners” pe dreapta. Djokovic a .lovit decisiv cu dreapta de 107 ori.


Bilanțul întâlnirilor directe este dominat net de Djokovic, ultima victorie revenindu-i, la capătul unui maraton de trei ore și 30 de minute, la Openul Australian, la începutul sezonului: sârbul s-a impus în semifinală 7-6(1), 3-6, 6-4, 4-6, 6-0.

8 – 7 este bilanțul victorii-înfrângeri în finalele de Grand Slam pentru Novak Djokovic

1 – 0 este bilanțul victorii-înfrângeri în finalele de Grand Slam pentru Stan Wawrinka.

Parcursul lui Novak Djokovic la Roland Garros 2015:

  • primul tur: 6-2, 7-5, 6-2 cu Jarkko Nieminen (Finlanda, 87 ATP)
  • turul doi: 6-1, 6-4, 6-4 cu Gilles Muller (Luxemburg, 55 ATP)
  • tur trei: 6-4, 6-4, 6-4 cu Thanasi Kokkinakis (Australia, 84 ATP)
  • optimi: 6-1, 6-2, 6-3 cu Richard Gasquet (Franța, 21 ATP)
  • sferturi: 7-5, 6-3, 6-1 cu Rafael Nadal (Spania, 7 ATP)
  • semifinale: 6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1 cu Andy Murray (Marea Britanie, 3 ATP)

Parcursul lui Stan Wawrinka la Roland Garros 2015:

  • primul tur: 6-3, 6-2, 6-3 cu Marsel Ilhan (Turcia, 81 ATP)
  • turul doi: 6-3, 6-4, 5-7, 6-3 cu Dusan Lajovic (Serbia, 67 ATP)
  • tur trei: 6-4, 6-3, 6-2 cu Steve Johnson (SUA, 56 ATP)
  • optimi: 6-1, 6-4, 6-2 cu Gilles Simon (Franța, 13 ATP)
  • sferturi: 6-4, 6-3, 7-6(4) cu Roger Federer (Elveția, 2 ATP)
  • semifinale: 6-3, 6-7(1), 7-6(3), 6-4 cu Jo Wilfred Tsonga (Franța, 15 ATP)

Djokovic revine pentru a treia zi consecutiv pe Centralul Philippe Chatrier, deoarece semifinala cu Andy Murray a fost întreruptă de o furtună abătută vineri pe seară asupra Parisului. „Cred că voi fi ok pentru finală. Voi scoate tot ce mai am pe teren și sper să fie suficient„, declara Djokovic, înaintea finalei. Wawrinka, de partea cealaltă, este încrezător, pentru că așa cum arată și analizele pe datele furnizate de softurile de monitorizare, loviturile agresive ale elvețianului îl pun în încurcătură pe sârb, Stan fiind capabil să dicteze, într-o zi bună, ritmul jocului. „S-ar putea să joace cel mai bun tenis al său și să mă bată în minimum de seturi. Dar știu că nu îi place să joace împotriva mea, atunci când mie îmi iese jocul. Când eu îmi fac jocul agresiv, în mod normal el nu se mai simte bine. Trebuie să mă concentrez asupra mea, să mă asigur că aduc pe teren jocul meu de nivel A„.

Statisticile IBM arată că Wawrinka poate trimite lovituri câștigătoare din orice poziție, lucru vizibil și în duelul direct cu Federer, și că este un jucător căruia i se face greu break, miza pentru Djokovic fiind, potrivit experților ATP, „să nu îl lase pe Wawrinka să intre în zona de confort, să îl miște mult pe teren, să schimbe ritmul jocului cu unghiuri diferite și multe scurte – pe scurt, să îl alerge pe Stan„.

„STANIMAL” PE SERVICIU: 16 din 17 mingi de break a salvat Wawrinka în duelul din semifinale cu favoritul gazdelor, Tsonga. Mai mult, în duelul din sferturi cu Federer, Stan nu și-a pierdut niciodată serviciul, lăsându-l pe Federer fără break într-un meci dintr-un turneu de Mare Șlem pentru prima dată după duelul din optimile US Open 2002, cedat de maestrul elvețian în fața lui Max Mirnîi.

7 din 10 puncte câștigate la fileu de Djokovic, la această ediție a French Openului. Cartea atacului, cu multe scurte și urcări la fileu i-a facilitat sârbului în 2015 două victorii categorice în fața lui Rafael Nadal.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup