ANALIZĂ | Majoratul mezinului. Final de sezon perfect pentru Tsitsipas: ce rămâne pe retină după succesul grecului la Turneul Campionilor

ANALIZĂ | Majoratul mezinului. Final de sezon perfect pentru Tsitsipas: ce rămâne pe retină după succesul grecului la Turneul Campionilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Stefanos Tsitsipas a câștigat, duminică, finala Turneului Campionilor, scor 6-7(6), 6-2, 7-6(4) în fața austriacului Dominic Thiem. Acest succes vine la exact 12 luni după triumful grecului la NextGen Finals, în 2018, la Milano, la echivalentul U21 al Turneului Campionilor.

Un sportiv în loja căruia antrenorul francez Patrick Mouratoglou se afișează din ce în ce mai des, grecul antrenându-se la academia acestuia, Tsitsipas a închis simbolic un cerc al maturizării în O2 Arena din Londra.

Parcursul de la Nitto ATP Finals, în sine, a respectat etapele drumului de la juniori la eșalonul de elită.

Tsitsipas și-a câștigat biletul pentru semifinale în primele două meciuri ale grupei, învingându-și doi colegi de generație – pe Daniil Medvedev și pe Sascha Zverev (grecul, mezinul grupului fiind despărțit ca vârstă de rus – cel mai mare – de doar doi ani). După un test ca o simulare a Bac-ului în fața lui Nadal, Tsitsipas a trecut examenul maturității învingându-l chiar pe veteranul și specialistul Turneului Campionilor, Roger Federer, cu un 6-3, 6-4. Penultimul act de la Londra a fost dovada grăitoare că Stefanos „s-a copt”, grecul demonstrându-și autocontrolul la fiecare dintre cele 11 mingi de break anulate elvețianului (din totalul de 12), la momentul în care i-a strivit speranțele lui Roger de îndată ce marele campion părea că a găsit ieșirea din labirint, recuperându-și serviciul cedat în start de set doi și prin aceea că și-a adjudecat, practic, toate game-urile cu prelungiri.

Federer i-a făcut grecului un compliment imens la finalul partidei; „nu a făcut nimic nebunesc„. Elvețianul sublinia diferența pusă deja de Tsitsipas între sine și majoritatea tinerilor ultra-talentați, dar labili, agresivi – dar fără pic de control.

Duminică, Tsitsipas a câștigat în fața lui Thiem demonstrând din nou o forță interioară statornică.

Învins la limită într-un prim set de 66 de minute în care greșise mai puțin, reușise o lovitură câștigătoare în plus față de Thiem și în care servise mai bine, grecul a fost capabil, timp de un set și un sfert, să intre într-o stare de grație, în care a blocat emoțiile, presiunea și contactul cu exteriorul. „Nu am nici cea mai vagă idee cum am reușit să joc atât de bine în setul doi. Nu am idee. Consider că mintea mea a fost împăcată, nu m-am gândit la prea multe. Asta m-a ajutat, cred, să joc atât de bine și să reușesc să îi fac două break-uri. Nu i-am dat prea multe șanse să joace în acel set. A fost un set excelent pentru mine”, a mărturisit Tsitsipas, după meci.

Într-un sfert de oră, Tsitsipas a ucis actul secund, evadând pe tabelă la 4-0, fără să sărbătorească măcar. Setat și concentrat pe fiecare lovitură de atac, uitând de rezultat, Tsitsipas a arătat cu adevărat invincibil, cum puțini jucători au reușit să o facă în 2019. Bilanțul grecului în acest set doi a fost ireal. 10 lovituri câștigătoare și o singură greșeală neforțată!

Însă mai important pentru grec a fost finișul. Inevitabil, Tsitsipas a pierdut contactul cu zona și acel ritm draconic, iar Thiem a activat modulul de luptă nadalian, recuperând de la 1-3, la 3-3. Dacă Zverev a rupt racheta la finalul primului set al semifinalei cu Thiem, după comiterea dublei greșeli ce i-a pus manșa pe tavă adversarului, în finală, într-o situație comparabilă, Tsitsipas a luat-o de la capăt și a căutat să canalizeze energia în servicii, în arcurile picioarelor, pentru a declanșa sprinturi la fileu.

Per total, de la primul, până la ultimul punct al finalei, nivelul de joc a fost alert spre foarte alert. Forța loviturilor a fost considerabilă de pe ambele părți, pentru ambii jucători. Atacurile nu au contenit să apară pe orice lovitură scăpată mai scurt de adversar. Iar accelerările au fost eficiente, de pe rever și dreapta în egală măsură, atât pentru Thiem, cât și pentru Tsitsipas. Consecința: la final, tabela a reținut 67 de lovituri câștigătoare (34-33 în favoarea grecului).

Privind strict către dreapta lui Tsitsipas, aceasta i-a adus punct direct de 19 ori și i l-a pierdut de doar 10 ori, grecul reușind să reproducă, în parte, procentajele înregistrate în fața lui Federer. Iar totalul loviturilor câștigătoare din dreptul grecului a fost mai mult decât dublu față de cel al greșelilor neforțate (34/16).

Finalul de meci a adus și frustrare pentru Tsitsipas. O nouă provocare și o ieșire elegantă. „A fost frustrant să am emoții atât de mari pentru prima dată la acest turneu. Am avut break avantaj și totuși nu am reușit să îl mențin. Lucrurile s-au decis la tie-break și sunt chiar ușurat. A fost o prestație extraordinară și o luptă fantastică pe teren. Iar felul în care m-am descurcat, m-a mulțumit pe deplin„, a spus Tsitsipas după meci.

În timp ce pentru privitori devenea evident cum Dominic Thiem înclină ușor-ușor balanța în favoarea sa avansând în decisiv, Tsitsipas reseta și își tempera cumpătul. În tie-break, erorile neprovocate evidente ca smash-urile ratate în startul semifinalei sale de Federer au apărut în dreptul lui Thiem, mai întâi pe rever, apoi pe dreapta (trei la rând).

Așa a devenit Tsitsipas primul jucător care întoarce o finală de la 0-1 la seturi în era Londra a ATP Finals. Ultima astfel de ispravă s-a consumat în urmă cu 14 ani, dar la Shanghai. În 2005, argentinianul David Nalbandian îl învingea pe Roger Federer, în cinci manșe, revenind de la 0-2 la seturi.

Lipsa lui Federer, Nadal sau Djokovic din poza cu trofeul Turneului Campionilor nu mai este, deja, o noutate. În ultimii cinci ani, Super 8-ul de final de an din ATP are cinci campioni diferiți, având un panou de onoare la fel de pestriț precum Grand Slam-urile din tenisul feminin, care, de trei sezoane, dau în fiecare an patru nume diferite pe lista învingătoarelor.

Lista de câștigători începută în 2015 îi include pe Djokovic, Murray, Dimitrov, Zverev și, acum, Tsitsipas. Probabil, grecul va confirma cel puțin de maniera în care a făcut-o Zverev, rămas între primii opt jucători ai lumii și la 12 luni după succesul de la Londra, chiar dacă fără performanță notabilă în Grand Slam-uri, în loc să alunece în vertij, așa cum a făcut-o bulgarul Dimitrov, care abia se mai agăța cu o mână de Top 20 la un an de la victoria din Regat și apoi continua căderea până la limita de jos a primei sute mondiale.

La 21 de ani, împliniți pe 12 august, Tsitsipas este cel mai tânăr câștigător al Turneului Campionilor de la Lleyton Hewitt încoace (2001). Dar și al șaselea cel mai tânăr câștigător din istoria întrecerii.

Grecul a contribuit și la egalarea unui record în ATP – cea mai lungă serie de victorii în premieră la ATP Finals. Între 1988 și 1991, patru mari campioni ai tenisului obțineau primele lor trofee la Turneul Campionilor: Boris Becker, Stefan Edberg, Andre Agassi și Pete Sampras. Fiecare dintre aceștia a ajuns în fruntea clasamentului ATP, scriind file importante din istoria sportului alb. Începând cu 2016, ATP Fînals a înregistrat o serie similară de patru victorii în premieră.

Va ajunge Tsitsipas la nivelul unui Edberg sau Sampras, cu stilul său romantic de a juca tenis, construit cu rever cu o mână, servicii urmate de voleu și incursiuni la fileu? Doar timpul va răspunde la această întrebare, însă nu ar fi înțelept să pariezi împotriva grecului.

Stefanos este un jucător extraordinar. Am început să lucrez cu el când avea 16 ani. L-am văzut pe Youtube și am spus imediat că îmi place acest băiat. Căutam un jucător special, care să joace foarte bine. Mi-a plăcut spiritul lui competitiv. Totul se reduce la cine ești și cum concurezi.

 

Mereu mă uit la personalitatea jucătorilor și la cum evoluează în meciuri, pentru că treaba lor este să câștige meciuri, iar asta este greu să înveți.


Iubesc tehnica lui. Este incredibil cum lovește mingea. Forehand-ul lui îmi amintește de cel al lui Del Potro încă din prima zi în care l-am văzut. Dar noi am lucrat în principal aspecte de ordin fizic și tactic.

Patrick Mouratoglou, despre Stefanos Tsitsipas, elevul său

2.656.000 dolari a încasat Stefanos Tsitsipas pentru evoluția de la Turneul Campionilor.

1.300 puncte ATP a adunat grecul la Londra. El își păstrează totuși poziția în clasament și va termina anul pe locul șase mondial.

3 victorii are acum Stefanos Tsitsipas în șapte meciuri directe cu Dominic Thiem.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele