CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID. Dezvăluirile fabuloase pe care Emma Răducanu le face pentru ProSport! Ce spune despre bunica ei din România și despre colaborarea-șoc dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou: „Nu mă așteptam să renunțe la Serena Williams” | VIDEO EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Relaxată și dezinvoltă, cu zâmbetul pe buze și amabilă în momentul în care i te adresezi în română, Emma Răducanu i-a liniștit pe agentul, Chris Helliar, dar și pe managerul de presă, cei doi fiind oarecum speriați că nu înțeleg întrebările, răspunsurile și tema dialogului.

Spontană si nestingherită, Emma a radiat de naturalețe când subiectul principal a fost despre zgură, suprafața de joc unde, la Madrid, a obținut prima ei victorie la un turneu mare.

A crescut și învățat tenis pe alte suprafețe de joc față de zgură, dar primul turneu pe care l-a câștigat pe această suprafață o leagă pe Emma Răducanu de România, țara tatălului ei.

Dezvăluirile fabuloase pe care Emma Răducanu le face pentru ProSport! Ce spune despre bunica ei din România

Interesant că până la meciul de „Cupa Federației”, pierdut de Marea Britanie cu Cehia, la Praga, pe zgură (pe terenurile unde Simona Halep a cucerit titlul turneului disputat în august 2020, imediat după pandemia Covid-19), acum două săptămâni, Răducanu nu apucase să joace decât cinci meciuri pe această suprafață ale cărei secrete le
învață de la Simona Halep.

Născută la Toronto, în Canada, Răducanu a fost învățată să joace tenis pe terenuri de ciment sau de iarbă în Marea Britanie – când avea doi ani, familia ei s-a mutat din Canada în Marea Britanie.

„Nu pot uita trofeul câștigat la Centrul Național de Tenis din București. Știu că mamaia mea (n.red. – mama lui Ioan Răducanu continuă să locuiască în București) a mers cu autobuzul mai mult de zece minute a să nu piardă meciul. Transpirată, înfierbântată, cu emoții…” este exactă Emma în a descrie experiența trăită în orașul unde este născut tatăl ei, Ion Răducanu.

„Nu am mai fost de trei ani să joc pe zgură în București” are repere Emma, care s-a antrenat la „Centrul Național de Tenis” cu Alex Berbec. „Tatăl ei îmi cere să vorbesc cu Emma în română” nu a ascuns Berbec cât timp a fost angajat ca sparring-partner al lui Răducanu la București.

Emma a descoperit zgura în București când tatăl ei a înscris-o în 2010 la concursuri din categoria „Tenis 10” pe care le-a câștigat atât la simplu, cât și la dublu, cu echipa, fără meci pierdut.

Emma Răducanu, despre colaborarea-șoc dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou: „Nu mă așteptam să renunțe la Serena Williams”

Emma a comentat și despre colaborarea Simona Halep – Patrick Mouratoglou, cel care o pregătise pe Serena Williams.

Nu m-am așteptat ca Mouratoglou să renunțe la Serena Williams ca să o antreneze pe Simona. Cred că este o combinație care o va ajuta pe Simona să revină în top 10 – nu și-a ascuns Emma surprinderea față de contractul încheiat de Halep cu francezul de origine greacă

„Îmi place zgura pentru că pot imprima efecte, am timp să schimb ritmul, viteza de reacție nu te încorsetează atât de mult încât să te forțeze să riști cu execuții la limita instinctului” descrie Emma senzațiile trăite la cel mai mare turneu WTA pe zgură european la care nu a apucat să joace cat timp a fost sub patronajul lui Ion Țiriac.

De altfel, Răducanu abia la „Madrid Open a descoperit autenticitatea terenurilor cu zgură „românească” la câteva zile după ce, la Grand Prix-ul organizat, în sală, de unul dintre partenerii ei (Porsche), a obținut două victorii (cu S. Sanders și T. Korpatsch, înainte să piardă cu I. Swiatek în sferturi) pe o suprafață „betonată” (Moisture Storage Techbology, nivel constant de umiditate, terenul nu trebuie udat, rămâne fără praf, este ecologic și complet fără miros) tot atât de „dură” ca la Roland Garros.

„Cu siguranță aici la Madrid, Tereza (n.r. Martincova) m-a făcut să trec prin unele momente dificile în primul set. A fost un prim set greu. Este întotdeauna anevoios să joc pe o suprafață cu care nu sunt obișnuită” a punctat Răducanu încântată de senzațiile inoculate de zgura madrilenă.

„Simt când lucrurile nu merg atât de bine. În primul set cu Martincova, în care nu am jucat prea bine, am rezolvat și lucrurile folosindu-mă de ce am crezut că este bine să fac din instinct. Cred că este întotdeauna destul de satisfăcător doar să știi că ai această opțiune de rezervă. Și da, am continuat să cred în mine” disecă Emma care, până acum două săptămâni, nu mai jucase un turneu pe zgură de pe vremea junioratului când a pierdut cu daneza Clara Tauson, în turul 2 la Roland Garros 2018.

Un român, antrenorul anului în comitatul Emmei Răducanu

Valentin Pușnava este românul desemnat „Surrey Coach of the Year” la exact opt ani după ce a fost cât pe ce să coordoneze tenisul în clubul din Bromley, unde Emma Răducanu s-a pregătit în perioada junioratului:

În 2013, am aplicat pentru poziția de Head Coach la clubul din Bromley, și, când am fost la câteva dintre interviurile de angajare pe le care le-am avut, Emma Răducanu se antrena acolo, zi de zi, cu Andrew Richardson” dezvăluie constănțeanul care a fost coleg cu Simona Halep și Horia Tecău la Mamaia:

„Când aveam 15 ani, mă antrenam cu Halep la club Idu când Simona era pregătită de Liviu Panait” dezăluie Pușnava care a fost coleg cu Tecău pe vremea când Horia era legitimat la Școala Sportivă din Constanța.

„Pe Horia îl cunosc de la clubul sportiv Nicolae Rotaru. Amândoi l-am avut ca antrenor pe Ion Macoveciuc. Acum câțiva ani m-am întâlnit cu el, întâmplător pe stradă în Wimbledon Village în timp ce se afla la Londra pentru a juca la turneu” completează Pușnava.

Ca să i se decerneze premiul, Pușnava a fost special invitat la Wimbledon, în salonul unde numai câștigătorii Marelui Șlem londonez, cum este Simona Halep, au dreptul să intre pe durata turneului: „Să câștig Surrey Coach of the Year este ceva special și unic, mai ales în Surrey care este cel mai important comitat din ca activitate în tenis”.

În fiecare an, în noiembrie, Federația de Tenis Britanică, LTA, organizează acest concurs la nivel de cluburi în întreaga Mare Britanie:

„Trimit scrisori de intenție tuturor cluburilor pe care le invită să îl propună pe antrenorul anului. Fiecare club nominalizează un antrenor și îi anunță pe membrii de club cum și când să voteze pentru acea persoană. Eu am avut cele mai multe voturi“ detaliază Pușnava care este antrenorul coordonator al clubului Kingswood Lawn
Tennis Club din Surrey: „Este un private-members club. Eu sunt Head Coach unde am șase antrenori care lucrează pentru mine. În același timp manageriez activitățile
de zi cu zi ale clubului unde avem membri câțiva fotbaliști din Premier League” punctează Pușnava împiedicat să dezvăluie numele celebrilor fotbaliști englezi cu care joacă tenis forțat de confidențialitatea impusă de aceștia.

În trecut, Pușnava le-a dat lecții de tenis olandezilor George Boateng și Jimmy Floyd Hasselbaink, doi dintre adversarii Stelei în dramatica semifinală cu Middlesbrough din Cupa UEFA 2006.

Daniel Chican / Autor
Jurnalist sportiv cu o experiența de 30 de ani. Membru fondator al primelor televiziuni private din România, Canal 31 (primul canal Tv de sport din România), ProTV și Acasă Tv. Corespondent si trimis special, comentator, reporter și analist expert de tenis la cele mai mari turnee WTA, ATP și ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…