LIVE BLOG | Simona Halep, pentru a patra oară în semifinalele turneului de la Madrid. Victorie de confirmare pentru româncă și seria de invincibilitate în circuit a lui Ashleigh Barty se încheie. Bonus: „Simo” revine pe locul 2 WTA

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Simona Halep (3 WTA) – Ashleigh Barty (9 WTA), 7-5, 7-5, în sferturile de finală de la Mutua Madrid Open. Românca i-a întrerupt australiencei o serie de 11 victorii consecutive în circuit, începută la Miami.
  • Calificată pentru a patra oară în carieră în semifinalele turneului de la Madrid, fază a competiției în care are procentaj 100% de victorii, Simona Halep și-a asigurat urcarea pe poziția secundă în clasamentul mondial la actualizarea de luni, având încă șansa matematică de a reveni chiar și în fotoliul de lider mondial. Totul depinde însă de meciul actualului număr unu, Naomi Osaka.
  • Adversara din semifinale a Simonei se va alege din meciul următor din programul sferturilor feminine, Naomi Osaka (1 WTA) – Belinda Bencic (18 WTA). Japoneza are nevoie de victorie pentru a-și securiza matematic prima poziție pentru finalul turneului, în timp ce în cazul unui eșec îi lasă Simonei posibilitatea ca, în cazul în care va câștiga trofeul, să o întreacă.

Simona Halep și-a confirmat, joi, superioritatea pe zgură, rezolvând ecuația unui meci deloc ușor. Ashleigh Barty, ajunsă cu o serie de 11 victorii consecutive la acest meci, s-a văzut dezarmată cu multă ușurință, de-a lungul partidei de o oră și 31 de minute.

La fel cum s-a întâmplat și în meciul contra Kuzmovei, Halep a reușit să o ducă iute pe Barty în zona de avarie. Românca a deschis meciul cu passing câștigător, arătându-i jucătoarei care triumfa nu mai departe de anul trecut în proba de dublu de la US Open, că atacul la plasă este un risc. Apoi, Simona a reușit, aproape pe întreaga durată a meciului, să exercite o presiune fantastică asupra reverului lui Barty, neoferindu-i ritm și nici posibilitatea de a răspunde eficient cu slice-ul. Automat și instinctiv, Barty a decis să suprasolicite lovitura de dreapta, declanșând la prima mini-oportunitate atacul și scăzând, astfel, performanța loviturii sale de bază, care a aliminentat un total prea mare de greșeli neforțate (37).

Halep a luat avantaj devreme în ambele seturi, însă de fiecare dată Barty a reușit să revină, egalând la 5-5 în primul set și la 4-4 în al doilea. Rata de conversie la mingile de break a fost superioară în cazul lui Barty (2 din 4, față de 4 din 9 pentru Halep), însă marele merit al româncei este că, practic, nu a oferit șanse la retur decât în câte un game în fiecare set. Simona a avut un impresionant procentaj la frecvența primului serviciu, de 87%, iar în ambele seturi, Simona a reușit să își ridice nivelul pentru a tranșa disputa.

Simona Halep a ajuns la 13 victorii consecutive pe zgură, fiind neînvinsă pe această suprafață de la startul Roland Garros-ului.

FILMUL PARTIDEI SIMONA HALEP – ASHLEIGH BARTY, PAS CU PAS:

â–º GAME, SET, MECI Simona Halep, 7-5, 7-5. Simona Halep închide meciul fără emoții și se califică în semifinalele turneului de la Madrid.

â–º BREAK Halep. Românca servește pentru victorie, jucând calculat de la 30-30. Minge mai scurtă, înșelătoare, care dă peste cap ritmul australiencei, apoi o replică spre dreapta lui Ashleigh pe care aceasta nu o pune în teren.

â–º Barty preia conducerea în setul doi, 5-4, găsind servicii bune la 30-30. Simona îi cere ajutorul antrenorului Daniel Dobre, care se pune în genunchi în stânga ei, însă nu reușește să stabilească un contact vizual cu jucătoarea sa.

â–º BREAK Barty. Scenariul din primul set se repetă, australianca revenind, fiind mai răbdătoare și mai inspirată în alegeri. Halep alvează o primă minge de break, mizând pe tactica deja clasică în acest meci – spre reverul advers. Barty însă face spectacol pe a doua, finalizând cu dropshot bine amortizat. 4-4 în setul doi.

â–º Barty păstrează diferența minimă pe tabelă în setul doi. Simona înă tot a testat-o cu un super-punct.

â–º Halep primește din nou aplauze pentru un rever-cross scurt prin care închide la zero tura pe lansare pentru 4-2.

â–º Simona Halep se desprinde la 3-1 în setul secund, fiind magistrală de pe linia de fund a terenului. Lovitura game-ului vine de la Barty – o scurtă, însă diferența de nivel este evidentă, iar slice-ul australiencei nu este performant.

â–º BREAK la zero pentru Simona în start de set doi. Așa arată o Simona provocată pe zgură. Din ce în ce mai bună. A fost splendidă cu forehandul din alergare, trimițând înapoi mingile date pe tușă de australiancă.

Statistica primului set relevă echilibrul din primul set: Simona a servit impresionant, a avut însă câteva probleme în ceea ce înseamnă valorificarea mingilor de break. Cu trei greșeli neforțate mai puține comise comparativ cu Barty, eleva lui Daniel Dobre a răzbit însă, încheind manșa cu un game de aplaudat.

â–º SET Halep, 7-5. Halep este mult mai atentă de această dată. Punctul doi îl câștigă cu un rever în lung de linie perfect, apoi returnează excelent o scurtă a lui Barty. O combinație de efect,  lob, urmat de passing, pune punct manșei, după 48 de minute.

â–º BREAK Halep. Simona revine în avantaj, la 6-5, după o serie de raliuri intense. Este depășită o singură dată, este din nou eficientă cu atacul spre dreapta adversă și va a avea o nouă șansă de a servi pentru victoria în manșa întâi.

â–º BREAK Barty. Simona Halep ratează închiderea primului set, iind presată pe serviciul secund. Barty a valorificat a doua sa minge de break în meci, lovind tare și pe linie, spre dreapta Simonei.

â–º Halep se apropie la un game de câștigarea primului set. Face și un pic de spectacol, lovind un rever din săritură, așa cum ieri o făcea, la masculin, francezul Adrian Manarinno. Lovitura lui Barty nu prinsese însă tușa, astfel încât execuția Simonei a fost doar pentru public. Australianca strânge scorul, cu al doilea game adjudecat la zero pe serviciu. Halep va servi la 5-4.

â–º Barty răspunde cu hold la zero, mergând la scaun înaintea de schimbarea mingilor cu handicap de un singur game.

â–º Halep confirmă break-ul, jucând în proporție de 75% cu prima minge. Barty forțează forehandurile și greșește, în timp ce Simona pare capabilă în acest moment să dea mereu o minge în plus înapoi, schimbând totodată constant plasamentul intensitatea, plasamentul.

â–º BREAK Halep. Barty păcătuiește cu forehandul, încercând să evite jocul de pe rever. Halep beneficiază de trei mingi de break consecutive, după un punct rejucat după intervenția arbitrei de scaun. Simona o fructifică pe a treia, cu un retur lung executat cu reverul, care o înghesuie pe Barty și nu îi mai dă șansa de a trimite peste fileu.

â–º Simona gestionează perfect game-ul: la 30-30 vine serviciul imparabil, apoi o dreaptă în lung de linie la care Barty nici măcar nu mai pleacă. 2-2

â–º Halep deschide cu o evoluție sigură seria game-urilor pe lansare, Mixează bine serviciile și închide la 15, iar Barty simte din nou presiunea în game-ul propriu. Simona domină duelul direct de rever, însă nu este suficient de precisă la lovitura decisivă cu dreapta. Barty scapă și după un retur în lungul liniei foarte bun, dar nevalorificat mai departe de Simona, și după ce găsește ca soluție – mingea extrem de liftată. Halep arată cât de mult este dispusă să muncească, într-un punct jucat la egalitate în care Barty a avut nevoie de două scurte pentru a o învinge pe româncă. Un serviciu imparabil a închis conturile în game-ul trei, ducând-o pe Barty la 2-1 pe tabelă.

â–º Ashleigh Barty deschide meciul la serviciu. Campioană la US Open în proba de dublu, australianca urcă la fileu încă din primul punct, însă Simona îi transmite un mesaj clar, cu un passing câștigător. Barty schimbă imediat, rămâne în defensivă, iar Simona începe meciul cu două puncte câștigate. Halep beneficiază de două mingi consecutive de break, însă Barty se apără excelent cu două o execuție la teu și apoi una în exterior. Simona prelungește game-ul, atacând spre reverul advers, însă, bazându-se pe lovitura de dreapta, Ashleigh scapă cu fața curată dintr-un game în care românca a avut două mingi de break.

â–º Soarele le zâmbește astăzi jucătoarelor care deschid programul de joc în Caja Magica. Simona Halep și Ashleigh Barty joacă pe o temperatură de 19 grade, cu un vânt de 11 km/h. Simona este neînvinsă de 12 meciuri pe zgură.

Simona Halep și Ashleigh Barty deschid ziua sferturilor de finală de pe tabloul principal de la Mutua Madrid Open, joi, de la ora 13:00, pe arena centrală „Manolo Santana”

Ocupantele locurilor 3 și, respectiv, 9 în clasamentul mondial se înfruntă pentru a doua oară în 2019, dar pe altă suprafață. Halep a deschis rivalitatea cu Barty cu două victorii în minimum de seturi în august 2018, însă mai tânăra sa rivală s-a impus în acest sezon, cu dublu 6-4, la Sydney. Australianca a avut un avantaj clar în fața româncei aflate la primul său meci oficial pe 2019, însă, pe zgură, Simona capătă argumente în plus.

Partida Simona Halep – Ashleigh Barty este cea mai echilibrată dispută a sferturilor de la Madrid, chiar dacă, la loc de cinste stă și rejucarea finalei de anul trecut, dintre Petra Kvitova și Kiki Bertens, programată de la 22:30, în închiderea programului. Însă confruntarea Halep – Barty aduce față în față cea mai bună jucătoare pe zgură a ultimelor sezoane și, probabil, cea mai în formă jucătoare a momentului, cu 11 victorii consecutive în circuit. Recordul Simonei în ultimele partide este și el impresionant (21-5), iar anihilarea tinerei Kuzmova (20 ani, Slovacia, o sportivă care tocmai le executase pe Goerges și Suarez Navarro), scor 6-0, 6-0, în 44 de minute, sub acoperișul din Caja Magica, indică în cel mai clar mod că românca este în acest moment jucătoarea-reper pe roșu a circuitului.

Halep a avut răspunsuri fantastice în meciul de miercuri la diagonalele scurte ale Kuzmovei, unele greu de returnat pentru 99 din 100 de jucătoare din circuit. Deplasarea Simonei a fost cel puțin la nivelul returului, ambele dezarmante pentru o sportivă cu potențial și argumente suficiente pentru a încurca sportive de top.

În Barty, Halep are o rivală de statură comparabilă (australianca este, în fapt, cu doi centimetri mai scundă), o adversară care știe să folosească tactici variate pentru a-și crea avantaj și extrem de performantă cu slice-ul pe hard. Cu o victorie, Simona Halep își asigură a doua poziție în clasamentul mondial la următoarea actuaiizare, de luni, un aspect important, mai ales în condițiile în care, mai apoi, doar rezultatele de la Roma vor mai influența alcătuirea listeicapilor de serie pentru Roland Garros.

Știri despre
Pe aceeași temă
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată acum
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată…
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac…
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
E oficial! Anamaria Prodan recunoaște că e implicată într-o nouă relație. Cine e Ibrahim Ashary, medicul arab alături de care apare în ipostaze tandre
E oficial! Anamaria Prodan recunoaște că e implicată într-o nouă relație. Cine e Ibrahim Ashary, medicul arab alături de care…
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
Câți bani trebuie să dai la nuntă în 2022. Prețurile la restaurante au explodat
Câți bani trebuie să dai la nuntă în 2022. Prețurile la restaurante au explodat
Gheorghe Dincă a recunoscut! Ce a făcut cu Alexandra Măceșanu: E adevărat
Gheorghe Dincă a recunoscut! Ce a făcut cu Alexandra Măceșanu: E adevărat
'Alexandra și Luiza sunt în...' - Dincă a recunoscut ce le-a făcut, de fapt
'Alexandra și Luiza sunt în...' - Dincă a recunoscut ce le-a făcut, de fapt
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al…
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
McLaren, ediție limitată, a ajuns la RAR Grivița. Replica GENIALĂ a inginerilor
McLaren, ediție limitată, a ajuns la RAR Grivița. Replica GENIALĂ a inginerilor
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!