LIVE BLOG | Monica Niculescu părăseşte turneul de la Miami în turul trei. Wozniacki răzbate după mai bine de două ore, deşi românca a întrecut-o la numărul de lovituri câştigătoare

24 mar 2019 8157 afişări Tenis
LIVE BLOG | Monica Niculescu părăseşte turneul de la Miami în turul trei. Wozniacki răzbate după mai bine de două ore, deşi românca a întrecut-o la numărul de lovituri câştigătoare
  • Monica Niculescu (138 WTA) - Caroline Wozniacki (favorită 13), 4-6, 6-7(4), în turul trei al turneului Premier Mandatory de la Miami.

Parcursul Monicăi Niculescu la Miami s-a încheiat după patru victorii (două în calificări, două pe tabloul principal), în turul trei al celui de-al doilea turneu Premier Mandatory al sezonului. Eleva lui Călin Ciorbagiu a reuşit, după victoria repurtată la finele unui maraton de trei ore în faţa ibericei Muguruza, să o testeze serios şi pe Caroline Wozniacki, dominând în final statistica loviturilor câştigătoare, 33 la 28.

Acest lucru nu a fost însă suficient. Aşa cum antrenorul său îi spunea după primele cinci game-uri ale meciului, la on-court coaching, Monica nu a avut disciplina necesară în acest meci pentru a concretiza decisiv pe tabelă. Scurtele sale au făcut-o pe Wozniacki să se întrebuinţeze serios, fostul număr unu mondial fiind de foarte multe ori neputincioasă în faţa unor execuţii greu de explicat şi o ţintă încremenită pentru passinguri şi loburi.

În acest meci însă, inspiraţia i-a lipsit Monicăi în puncte esenţiale, ceea ce a însemnat că slătineanca nu a convertit decât 3 din 15 mingi de break avute. Wozniacki nu s-a simţit confortabil niciun moment, iar momentele de graţie ale Monicăi s-au consumat, în ambele seturi, atunci când daneza a servit pentru câştigarea manşelor, la acelaşi scor de 5-3.

Per total însă, cele 34 de greşeli neforţate au penalizat-o pe Monica Niculescu. Pentru că şi-a egalat, practic, rezultatul de anul trecut, jucătoarea noastră nu va avansa în clasament în ciuda faptului că a reuşit la Miami prima sa victorie în faţa unei sportive din Top 20 pe 2019.

"A fost un meci greu şi sunt bucuroasă acum. Cred că am început bine, am jucat agresiv, am mers la fileu, dar mi-am pierdut ritmul şi a devenit mai dificil pe urmă. Sunt fericită că am câştigat", a spus Wozniacki la final de meci.

► Monica Niculescu simte în acest tiebreak ce a simţit Muguruza, ieri. Greşeşte, iar când nu o face este eecutată de daneză. Schimbă terenul la 0-6.

Balanţa se răstoarnă însă în punctele următoare. Wozniacki ratează atacul în lung de linie pe prima minge de meci, monica rezistă apoi excelent în defensivă şi inventează un rever câştigător pe a doua. O scurtă urcă numărul mingilor de meci salvate la trei, apoi Caroline nu îşi poate crede ochilor după o nouă dreaptă ratată. O diagonală trimisă pe linie îi aduce însă victoria, la mingea de meci cu numărul 5. După două ore şi opt minute, Wozniacki are motive să se ia cu mâinile de cap: după Monica Niculescu va înfrunta o altă jucătoare de profil similar, Su-Wei Hsieh.

► Monica începe cu punct făcut din serviciu, urcă la 30-0 după o nouă scurtă la care Wozniacki aleargă, dar nu are ce face. Românca se înşală la returul trimis pe linie de Wozniacki, opreşte punctul pentru a cere reluare video şi pierde punctul. Decizia aceea cântăreşte mult, pentru că pe fondul frustrării vine o eroare. Monica îşi procură însă minge de tiebreak cu o superbă accelerare cu reverul în lung de linie. Dar, continup alternanţa, iar daneza obţine un punct după drepte trimise consecutiv destul de scurt, aproape de linia careului de serviciu, după o scurtă ratată de eleva lui Călin Ciorbagiu.

Slătineanca se motivează şi reuşeşte două puncte superbe: o nouă finalizare în lung de linie cu reverul, apoi voleu, pentru 6-6.

► Monica Niculescu egalează la cinci şi aruncă în aer finalul de set doi. Wozniacki însă ţine punctele scurte pe tura de lansare şi se impune la zero.

► Fata care nu renunţă. Ea este Monica Niculescu: din nou pune scurte, iar Wozniacki ratează terenul cu lobul, face pasul înapoi şi este pedepsită. La fel ca în primul set, românca a făcut break în momentul critic.

► Şansele ratate se răzbună, iar Monica îşi pierde serviciul, greşind din nou. Wozniacki va servi la 6-4, 5-3.

► Problemele continuă pentru Wozniacki după break-ul cedat. Următoarele două ture pe lansare ajung la egalitate, ba chiar Monica are şi două mingi de break. Lipseşte puţin, dar este genul de situaţie pe care daneza o gestionează bine.

► Ce începe cu un smash îngropat în fileu se termină bine de această dată pentru Monica. O doză de şansă la o minge pe care arbitrii nu o văd out, un pic de magie şi multă determinare îi aduc româncei al doilea game consecutiv, pentru 2-2.

► REBREAK Niculescu. Monica surprinde cu un game smuls la retur, pe o greşeală a danezei. Dar, mai important, vedem un super winner lovit cu forehandul de Monica. da, aţi văzut bine, nu este slice!

► Start aspru de set doi. Wozniacki face punct când trebuie, arată că are dispoziţia necesară pentru a munci exxact cât este nevoie în acest meci şi ia primele două game-uri la 30.

SET WOZNIACKI, 6-4. Monica greşeşte, din păcate, pe lansare: câţiva centimetri au lipsit la un voleu, prea puţine soluţii în poziţie defensivă şi Wozniacki pune punct manşei în 56 de minute.

Povestea e simplă: Monica îi face viaţa extrem de grea danezei, cu scurte, cu passingurile, dar cu 18 greşeli neforţate nu o poate depăşi pe mult mai îngrijita daneză, care, la număr egal de winners (câte 13), nu a greşit neforţat decât de 10 ori. În plus, dacă în finalul partidei cu Muguruza a avut procentaje impresionante la mingile de break, acum lucrurile stau pe dos: 1 din 9 rata de conversie pe serva danezei, 0 din 2 salvate în game-urile proprii.

► Din nou, revenire!!! Niculescu salvează setul, convertind a noua minge de break. Românca reuşeşte să o surprindă cu execuţii excentrice pe daneză, care nu se simte deloc confortabil la fileu. Apar erori pentru Caroline şi cu dreapta, dar Monicăi nu i-a ieşit scurta decisivă pe minge de break, nici al doilea retur pe linie la rând, însă până la urmă passingul şi reverul livrează pentru eleva lui Călin Ciorbagiu.

► Niculescu face spectacol într-un punct în care trece de la scurtă la minge lobată şi înapoi la scurtă, însă se complică la 40-15 şi se lasă egalată. A treia minge de game vine după un frumos lob, dar Wozniacki este prea tare de pe linia de fund a terenului, obligând-o pe Monica să alerge, iar slătineanca se vede obligată să rupă ritmul cu scurtă, care însă nu trece fileul. Românca nu îşi pierde însă încredera în această lovitură, îşi creează avantaj aducând-o din nou la fileu şi pasând pe un culoar minuscul şi încheie game-ul după un serviciu deranjant.

► Monica nu trece prin cele mai bune momente. Apără lansarea, apoi nu câştigă punct la retur. Wozniacki este la un game de victorie în primul set, la 5-2.

4 mingi de break ratate de Monica. Wozniacki găseşte servicii bune la 0-40 şi atacă controlat, dând la o parte şansele româncei. Nu are cum să nu îţi pară rău după acel lob al româncei care nu prinde tuşa. Monica apelează la ajutorul antrenorului Călin Ciorbagiu, cum a făcut-o şi la 0-3 în duelul cu Muguruza.

"Planul pe care l-am făcut înainte de meci nu-l respecţi. Improvizezi încontinuu. Nu merge cu Wozniacki. Ţi-am spus: construieşti, construieşti şi rupi ritmul. Intri în capcana ei defensivă. Îţi dă mingi înalte şi tu te înfigi în ele. Trebuie să construieşti, să vii cu slice-urile joase şi să rupi ritmul când ai un pic de avantaj. Te bagi la joc de uzură prea mult. Ai şanse mici pe uzură cu Wozniacki. Ascultă ce îţi spun. Ascultă ce îţi spun! Construieşti şi când ai un mic avantaj rupi ritmul", a insistat Ciorbagiu.

BREAK Wozniacki. Tace şi face daneza în acest game, întorcând-o pe româncă de la 30-0 pe lansare. 3-1 pentru fosta câştigătoare a Australian Openului.

► Ce-ar putea fi... Monica Niculescu întrevede o bună oportunitate la retur, după ce daneza bâjbâie când vede silueta româncei apropiindu-se de fileu. Wozniacki greşeşte mai întâi insistând spre reverul româncei şi punându-i mingea în rachetă, apoi ratează cu tot terenul liber passing-ul în lung de linie. Daneza se scutură însă, se mută cu presiunea spre dreapta româncei şi se duce la 2-1 pe tabelă.

► Monica joacă un singur punct cu primul serviciu în tura inaugurală pe lansare, însă se impune fără emoţii, la 15. Felul în care încheie gamep-ul, cu minge pe tuşă, este un semn bun, chiar dacă pe piciorul drept a apărut un tapping de protecţie. Slătineanca nu se sfieşte să celebreze vocal mingile câştigate şi, ştiind cât s-a lamentat daneza după ultimul duel de la Doha, parcă ai paria că vor urma valuri de reproşuri.

Wozniacki este cea care deschide partida cu serviciul. Caroline are deja motive de nemulţumire: fanii români se fac deja auziţi, iar arbitra trebuie să intervină din scaun, cerând linişte. Monica îi face viaţa grea danezei, o duce la egalitate, însă Caroline atacă deja cu regularitate la plasă pentru a se impune.

► "The Jinx", "Making a murderer", "Bird Box". Luna în care nu s-a putut antrena i-a oferit posibilitatea lui Wozniacki să îşi cultive pasiunea pentru seriale despre crime şi investigaţii.

► "Uneori, trebuie doar să lupţi", declara Wozniacki la finele meciului de debut de la Miami. O infecţie virală a încurcat-o în ultimele două luni, însă pentru blondină, se pare că au venit deja zilele mai bune. "De vreo săptămână am început să lovesc mingea mai bine la antrenamente. Sper că asta se va vedea şi în meciuri şi lucrurile vor merge din bine în mai bine. În acest moment, sunt recunoscătoare că pot să joc şi să concurez", a declarat Wozniacki la conferinţa de presă.

22:10 Caroline Wozniacki şi Monica Niculescu sunt aşteptate pe Grandstand. Grigor Dimitrov a fost expeditiv, învingându-l pe Feliciano Lopez într-o oră, 6-1, 6-3, iar pe Grandstand este timpul pentru un nou meci de pe tabloul feminin.

Kvitova-show în startul zilei, pe Grandstand. A treia favorită a turneului de la Miami a trecut cu emoţii de turul trei: finalista de la Australian Open a avut nevoie de două ore şi jumătate pentru a rezolva meciul cu Donna Vekic. După un duel cu 34 de mingi de break, câte 5 break-uri, câte 8 duble greşeli şi procentaj identic la frecvenţa primului serviciu - de 54%, sportiva din Cehia s-a impus, 6-4, 3-6, 6-4.


Monica Niculescu a produs una dintre marile surprize ale turului doi la Miami, triumfând, vineri, într-un meci maraton cu Garbine Muguruza, favorita 20 a tabloului principal, scor 7-6(0), 4-6, 6-2. Românca în vârstă de 31 de ani nu are însă prea mult timp la dispoziţie nici pentru a sărbători prima victorie pe 2019 în faţa unei jucătoare din Top 20, nici pentru refacerea după efortul depus în cele două ore şi 53 de minute ale partidei din turul doi, întrucât ea va reveni pe teren, sâmbătă, pentru un nou duel de foc, cu daneza Caroline Wozniacki (cap de serie 13 la Miami).

Practic, la Miami, jucătoarea noastră venită din calificări înfruntă consecutiv două dintre sportivele care au câştigat câte un trofeu de Mare Şlem şi au petrecut şi câteva săptămâni pe prima poziţie WTA în ultimele 20 de luni. După ce a jucat pe arena Butch Buchholz cu Muguruza, Monica Niculescu va merge pe a doua arenă a complexului din Florida, Grandstand, pentru înfruntarea cu Wozniacki.

  • Partida Monica Niculescu (138 WTA) - Caroline Wozniacki (13 WTA) este al treilea meci de sâmbătă pe Grandstand, după confruntările Petra Kvitova (favorită 3) - Donna Vekic (favorită 26), programată să înceapă la 18:00 - ora României, şi Grigor Dimitrov (favorit 24) - Feliciano Lopez. Este de aşteptat, aşadar, ca partida celor două să înceapă în jurul orei 21:00.

Interesant este faptul că faţă în faţă se vor afla două jucătoare care au răzbit în partide în care, cumulat, s-au realizat 31 de break-uri. Serviciul a fost mai degrabă o vulnerabilitate, atât pentru Monica Niculescu şi Garbine Muguruza, cât şi pentru Caroline Wozniacki şi Aliaksandra Sasnovich. Daneza a închis partida în două seturi, 6-4, 6-4, însă 14 dintre cele 20 de game-uri disputate s-au încheiat cu victoria sportivei aflate la retur. De partea cealaltă, Niculescu şi Muguruza şi-au împărţit echitabil 10 break-uri în cele 12 game-uri ale primului set, înainte ca românca să explodeze în tiebreak, acolo unde s-a impus la zero, încheind cu un superb winner în lung de linie.

Monica Niculescu a făcut ravagii pe serviciul doi al ibericei, câştigând două treimi din punctele începute de Muguruza cu mingea a doua. Mai exact, Monica a câştigat 29 de puncte din 44 returnând pe serviciul doi advers, doar 3 dintre aceste puncte fiind duble greşeli.

De partea cealaltă, Wozniacki a avut ezitări şi un număr sporit de greşeli în special pe rever, un lucru explicabil având în vedere faptul că daneza a pătimit din cauza recent diagnosticatei artrite reumatoide, o boală care nu i-a permis să joace un program complet în acest start de sezon. Wozniacki a obţinut doar a patra victorie stagională (gândiţi-vă că recordul Biancăi Andreescu a ajuns acum la 30 de meciuri câştigate) şi prima post-Australian Open 2019. Sasnovich a ajutat-o pe Wozniacki cu 10 duble greşeli, multe dintre acestea venite în fazele terminale ale game-urilor proprii. Astfel, la rândul său, Caroline a încheiat partida cu procentaj de 63% puncte câştigate contra serviciului doi advers.

  • Monica Niculescu a pierdut toate cele nouă partide anterioare disputate împotriva lui Wozniacki, cel mai strâns meci consumându-se la Madrid, în 2017, în Caja Magica, acolo unde eleva lui Călin Ciorbagiu chiar a condus cu 2-0 în setul decisiv. În 2016, în Luxemburg, Niculescu a avansat mai departe în turneu ca urmare a abandonului danezei înaintea duelului direct din sferturi.
  • Simona Halep nu va juca sâmbătă meciul din turul doi, ci duminică.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.