Cehia - România, 1-1 după prima zi, în Fed Cup. Simona Halep şi Karolina Pliskova şi-au confirmat statutul de #1, au adus punct pentru echipele lor, iar miza duelului direct, de duminică, a devenit şi mai clară

9 feb 2019 20759 afişări Tenis
Cehia - România, 1-1 după prima zi, în Fed Cup. Simona Halep şi Karolina Pliskova şi-au confirmat statutul de #1, au adus punct pentru echipele lor, iar miza duelului direct, de duminică, a devenit şi mai clară DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA
  • Cehia - România, 1-1, după prima zi de întrecere: cele două aspirante la un loc în semifinale au punctat după victorii clare ale rachetelor numărul unu. Karolina Pliskova a dus Cehia în avantaj după primul meci, iar Simona Halep a egalat.
  • Meciul 1: Karolina Pliskova (5 WTA) - Mihaela Buzărnescu (29 WTA), 6-1, 6-4. Pliskova îşi menţine invincibilitatea în meciurile inaugurale jucate pentru Cehia în Fed Cup. Numărul cinci mondial a dominat primul set, după un prim game lung, echilibrat, în care a apărat două mingi de break ale Mihaelei. Cu un serviciu foarte performant, lovituri tari, plate, puse în valoare de suprafaţa de joc foarte rapidă, Pliskova a găsit nivelul just de agresivitate. După ce în primul set a punctat abia după jumătate de oră, Buzărnescu a luat un start bun de set doi: tură autoritară la serviciu, a avut minge de break în game-ul doi, a răzbit într-un game 3 maraton, în care ambele rachete au fost izbite de pământ. Mai eficientă în raliu, a pus-o sub presiune pe Pliskova, însă racheta numărul unu a Cehiei a accelerat exact în final de set, trecându-şi în cont a treia victorie din tot atâtea partide în faţa bucureştencei în vârstă de 30 de ani.
  • Meciul 2: Katerina Siniakova (44 WTA) - Simona Halep (3 WTA),4-6, 0-6. Cea mai bună jucătoare a României şi-a impus clar valoarea în faţa numărului unu al probei de dublu: a făcut diferenţa devreme în partidă, s-a desprins rapid pe tabelă, însă a avut şi un moment de deconectare, la 5-2, când nu a reuşit să închidă conturile manşei inaugurale. Halep a avut nevoie de şase mingi de set pentru a câştiga primul act, trei dintre 'set point'-uri fiind irosite cu duble greşeli. Românca nu i-a mai dat însă nicio şansă adversarei în setul doi, Siniakova câştigându-i doar 10 puncte şi neavând vreo minge de game în setul doi.
  • Duelul Cehia - România se reia, duminică, de la ora 14:00, cu meciul direct Karolina Pliskova - Simona Halep, urmat de Katerina Siniakova - Mihaela Buzărnescu. În caz de egalitate, 2-2, partida de dublu va fi decisivă.
  • Echipa de Fed Cup a României înfruntă în weekendul 9-10 februarie, la Ostrava, echipa cu şase trofee în ultimele opt ediţii ale competiţiei pe naţiuni din tenisul feminin. Este singurul duel din această fază a competiţiei care aduce la start două jucătoare din Top 5 WTA (la simplu). În plus, gazdele mizează şi pe ocupantele primelor două poziţii în clasamentul mondial al probei de dublu.

VICTORIE, SIMONA HALEP Românca încheie partida cu şapte game-uri câştigate la rând, după un adevărat tur de forţă în setul secund: Siniakova a câştigat doar 10 puncte în manşă, nu a avut minge de game. Singura sincopă din jocul Simonei a apărut, din nou, la minge de meci, când românca a comis o nouă dublă greşeală, la fel ca în setul doi.

► 18 minute în setul doi şi un 4-0 ca un pansament pentru echipa României.

DUBLU BREAK HALEP Românca nu face nicio clipă economie la efort, iar erorile Siniakovei se înmulţesc, iar România este în pole-position pentru a puncta la general.

BREAK HALEP. Românca repetă istoria din primul set, începând cu break şi manşa a doua.

SET HALEP, 6-4! Simona nu scapă de emoţii nici în acest game, văzându-se condusă, 0-30 pe lansare. Serviciul a funcţionat cu intermitenţă: a scos-o din bucluc la 0-30, a încurcat-o din nou la minge de set (a treia dublă greşeală comisă pe minge de set), apoi a adus liniştea - as la egalitate şi serviciu doi de top pentru un 6-4 în 47 de minute. Simona a încheiat manşa pe plus, însă şi-a stricat puţin cifrele statistice.

► Siniakova câştigă al doilea game consecutiv, chiar dacă ajunge să facă şpagatul pe suprafaţa de joc după un atac al Simonei. Românca serveşte din nou pentru partidă, la 5-4.

PATRU MINGI DE SET RATATE DE SIMONA, BREAK RECUPERAT DE SINIAKOVA. Simona Halep ratează închiderea manşei inaugurale, de la 40-0, ratând servicii consecutive, oferind şansa tribunei de a inteveni şi a o motiva pe jucătoarea lor de 22 de ani.

DUBLU BREAK HALEP Partida curge logic, conform calculelor hârtiei. Simona nu are nevoie să se întrebuinţeze prea mult, Siniakova alternează momentele ireproşabile la serviciu cu greşeli şi ezitări de toate tipurile. Haleo este la post, aplică presiune şi, de la 30-0 pentru reprezentanta gazdelor, îşi măreşte avantajul pe tabelă.

► Simona revine de la 15-30 într-un game în care i-a întredeschis uşa Sianiakovei. Românca a trimis de două ori mingea în fileu, însă Siniakova nu a putut finaliza corect mingea de 15-40, iar Simona nu a ezitat să profite, pentru 4-2.

► Siniakova ţine scorul strâns, ajungând la opt puncte câştigate consecutiv pe serviciu. Simona păstrează avantajul break-ului iniţial, la 3-2.

► Simona Halep păstrează nivelul de agresivitate şi, cu lovituri apăsate, confirmă break-ul, la 15. Răspunsul Siniakovei vine sub forma unui game alb pe serviciu.

BREAK HALEP A treia jucătoare a lumii a început perfect şi a făcut break pe serviciul adversarei. 1-0 la game-uri în primul set.

16:00 Cehia - România, meciul al doilea. Katerina Siniakova - Simona Halep.

VICTORIE PENTRU KAROLINA PLISKOVA, 6-1, 6-4. Racheta numărul unu a Cehiei a pus capăt partidei într-o oră şi 25 de minute, reuşind mai multe lovituri câştigătoare decât Buzărnescu (17-13) şi având o greşeală neforţată mai puţin (25-26)

BREAK PLISKOVA, care va servi pentru victorie şi 1-0 la general. Mihaela scapă în primă fază, la 15-40, când lobul sportivei din Cehia aterizează lung, însă Pliskova o valorifică pe a doua.

► Pliskova revine de la 0-30 cu nervi de oţel şi un joc tactic inspirat. Mihaela a întrezărit o oportunitate, însă în ciuda unei curse în mare viteză spre un drop permisiv al Karolinei, nu izbuteşte passing-ul.

► Mihaela a preluat conducerea la capitolul "lovituri câştigătoare", 10-6, fiind mai performantă cu reverul. Un passing superb o duce pe Mihaela la 4-3 pe tabelă în setul secund.

► Mihaela Buzărnescu nu reuşeşte să se desprindă pe tabelă după ce a salvat la limită game-ul trei. Jucătoarele se impun la 30 pe serviciu la următorul schimb de terenuri. Jocul româncei a crescut însă semnificativ.

HOLD important pentru Mihaela Buzărnescu. Românca îi răspunde Karolinei Pliskova cu un game intens pe serviciu, de peste 10 minute, care aminteşte de primul joc al meciului. A fost nevoie de 26 de puncte pentru a decide învingătoarea, Mihaela a salvat două mingi de break, şi chiar dacă tricolora a fost prima care a dat cu raheta de pământ, Pliskova şi-a pierdut cumpătul decisiv după ratarea în fileu de la BP.

Vedeţi aici cine este neaşteptatul lider al galeriei tricolore la meciul Mihaelei Buzărnescu.

► 6-1, 1-1. Hold autoritar şi minge de break nefructificată pentru Buzărnescu. Miki începe promiţător setul secund, ameninţând din nou serviciul advers. Cu ambele picioare în interiorul terenului, Pliskova nimiceşte însă în doi timpi speranţele Mihaelei la minge de break, cu un forehand contre-pied, trimis inteligent în locul lăsat liber de româncă după retur, în tentativa de a acoperi jumătatea sa de rever, rămasă descoperită.

SET PLISKOVA, 6-1.  Numărul cinci mondial nu se clinteşte la serviciu, pune capăt manşei inaugurale în 35 de minute, cu 7-3 raportul loviturilor câştigătoare şi 8-7 la greşeli neforţate.

► La 32 de minute de la startul duelului, Mihaela Buzărnescu reuşeşte să puncteze pe tabelă, cu un prim game. Un serviciu la teu a închis conturile, deşi fanii români au avut emoţii şi aici, de la 40-15, comiţând o nouă dublă greşeală.

► 5-0, Pliskova se distanţează din nou la 40-0 pe serviciu, cu rapiditate şi închide la 15.

DUBLU BREAK PLISKOVA 4-0 în 24 de minute pentru Pliskova. Racheta numărul unu a Cehiei pune pe tabelă dublu break-ul, cu o lovitură câştigătoare în lung de linie care arată clar jucătoarea dominantă. Mihaela Buzărnescu se apără disperat pe alocuri, încercând să nu cedeze metri faţă de linia de fund a terenului.

► Pliskova are startul pe care l-a visat, cu un 3-0 autoritar. Serviciul face diferenţa pentru 'domnişoara as' a circuitului WTA, chiar dacă Mihaela Buzărnescu o întoarce din drumul spre scaun, la 40-0, cu trei puncte consecutive pentru a forţa egalitatea. Românca nu are însă ce face cu returul în ultimele două puncte.

BREAK PLISKOVA, după un game slab pentru Mihaela Buzărnescu. Românca joacă jumătate din puncte cu serviciul doi, este împinsă în defensivă de dreapta înţepătoare a Pliskovei, iar două duble greşeli îi zădărnicesc eforturile, ultima dintre acestea venind chiar la minge de break pentru Pliskova.

2 mingi de break pentru Buzărnescu în primul game. Pliskova începe ezitant partida şi comite multe erori neforţate, în timp ce Mihaela prelungete punctul cu duel pe diagonală, contra reverului advers. Două mingi de break sunt apărate de Karolina, după servicii impunătoare. Mihaela riscă o schimbare de direcţie şi un atac, încercând să îşi ofere a treia minge de break, însă trimite departe de ţintă, ducând-o pe Karolina la minge de game. Pliskova ratează însă finalizarea, la un voleu  pe centru, iar game-ul inaugural depăşeşte opt minute de joc. Pliskova supravieţuieşte, cu cinci greşeli neforţate comise şi două mingi de break apărate, închizând game-ul pe lansare după 11 minute.

De notat şi faptul că arbitrul a avut deja un prim moment încins de gestionat, când Pliskova nu a fost de acord cu rejucarea punctului, după o intervenţie eronată de la linie.

► Primul meci al zilei este arbitrat de spaniolul Jaume Campistol, arbitru "Gold-Bagde" începând cu 2017. Ostravar Arena nu este încă plină.

► Doamnelor şi domnilor, echipa României.

► Fanii români nu au cumpărat toate biletele rezervate lor de către Federaţia Cehă, dar s-au făcut auziţi în momentul intonării imnului.

► Toată lumea ştie, acum: trofeul Fed Cup este acum în "bucket list"-ul Simonei Halep. Mai mult, este prioritatea numărul unu.


13:00 Cehia - România, primul meci.

O oră până la startul partidei de la Ostrava. Cehia începe duelul cu România cu cea mai în formă jucătoare pe hard a momentului. Site-ul WTA a publicat un "clasament al adevărului", care ia în calcul rezultatele înregistrate de sportive pe o singură suprafaţă de joc, în ultimele patru sezoane - punctele acumulate anul acesta având pondere mai mare. Karolina Pliskova ocupă prima poziţie în "Hard Court Power Index", în faţa danezei Caroline Wozniacki şi a câştigătoarei ultimelor două turnee de Mare Şlem, Naomi Osaka. Simona Halep ocupă locul şase.

Adversara Mihaelei Buzărnescu a adunat, deja, 10 victorii pe hard în 2018, fiind învinsă o singură dată, de Naomi Osaka, la Melbourne. Pliskova a câştigat trofeul la Brisbane (turneu de categorie Premier) şi este semifinalistă la Australian Open, ea punctând bine şi în meciurile strânse (6 seturi decisive câştigate, din 7 jucate). Sportiva cehă a învins patru jucătoare din Top 30 WTA în 2019. Cu Pliskova în teren, Cehia nu a pierdut vreun duel în Fed Cup.

În tabăra tricoloră, Mihaela Buzărnescu are o dublă provocare. În primul rând, "Miki' speră să obţină prima victorie la simplu pe 2019 - ultimul său succes în circuit înregistrându-se la începutul lui august 2018, la Montreal, înainte ca bucureşteanca să se accidenteze la gleznă. În al doilea rând, Buzărnescu trebuie să îşi gestioneze perfect trăirile, ea fiind, practic, pentru prima dată, în situaţia de a juca un meci cu asemenea miză după momentul emoţionant, unic, al intonării imnului (vezi AICI cum a trăit Ana Bogdan momentul intonării imnului la debutul său în Fed Cup, sau ce spunea Sorana Cîrstea despre intensitatea momentului care deschide, oficial, o partidă Fed Cup). Revenită în echipa României pentru prima dată după 2012 (an în care obţinea, de altfel, două victorii în meciul de deschidere al unor înfruntări Fed Cup pentru România, cu Ungaria şi Luxemburg), Mihaela Buzărnescu se poate aştepta la un amalgam de emoţii. Adversara sa a mai trecut prin astfel de momente, în Grupa Mondială, de 3 ori (de fiecare dată când Karolina a deschis confruntarea pentru Cehia a câştigat meciul, iar echipa sa a triumfat - 2015, contra Canadei, 2016, cu România şi Franţa).


FED CUP 2019, Cehia - România. Echipa de Fed Cup a României înfruntă în weekendul 9-10 februarie, la Ostrava, echipa cu şase trofee în ultimele opt ediţii ale competiţiei pe naţiuni din tenisul feminin. Derby-ul sferturilor de finală ale Grupei Mondiale Fed Cup este singurul duel care aduce la start două jucătoare din Top 5. În plus, gazdele aliniază la start şi un dublu de vis, cu ocupantele primelor două poziţii în clasamentul mondial al probei de dublu.

Pe o suprafaţă de joc verde, mai rapidă decât hard-ul întâlnit în majoritatea turneelor WTA, România deschide duelul cu racheta a doua, Mihaela Buzărnescu. Bucureşteanca în vârstă de 30 de ani, ocupanta locului 29 în clasamentul WTA, o înfruntă pe Karolina Pliskova (26 ani, 5 WTA), liderul echipei Cehiei în absenţa finalistei de la Australian Open 2019, Petra Kvitova. Pliskova, jucătoarea care contribuia la toate cele trei puncte ale Cehiei în duelul cu România din 2016, de la Cluj, în victoria cu 3-2 din aceeaşi fază a competiţiei, a câştigat de-a lungul anilor ambele meciuri directe cu Mihaela Buzărnescu, în set decisiv, ultima dată în turul trei la Wimbledon, în 2018, scor 3-6, 7-6(3), 6-1.

În absenţa Kvitovei, Marketa Vondrousova (19 ani, 72 WTA la simplu) este singura jucătoare de mâna stângă din lotul Cehiei, însă singura stângace programată să intre pe teren, deocamdată, este Mihaela Buzărnescu (cei doi căpitani-nejucători pot efectua înlocuiri şi după tragerea la sorţi, pentru meciurile din ziua a doua). Florin Segărceanu a ales să respecte întocmai ordinea din clasamentul WTA în alcătuirea formulei de start. Alegerea Mihaelei a fost o mică surpriză pentru Karolina Pliskova: jucătoarea care, constant, se află în topul celor mai mulţi aşi serviţi în sezon a recunoscut că se pregătea mental pentru un duel dur cu slice-ul Monicăi Niculescu (106 WTA la simplu, o sportivă cu victorie la simplu la Karolina Pliskova, care a evoluat în partida România - Cehia din 2016 şi cu un succes în 2018, la Indian Wells, la dublu, în faţa surorilor Pliskova).

"Nu cred că suntem favorite, Simona Halep e o jucătoare foarte bună şi ne va fi greu. Sper ca suprafaţa să ne avantajeze pe noi. Nu e cea mai rapidă, dar nici cea mai lentă. Am auzit că româncelor nu le place, dar nici nouă nu ne-a convenit cea de la Cluj în 2016. Va fi un tenis mai frumos împotriva Mihaelei decât dacă aş fi jucat contra Monicăi Niculescu. Dacă aş fi fost căpitan nejucător al României aş fi pus-o pe Niculescu să joace cu mine. Mihaela e o jucătoare bună, stângace, evoluează bine şi la dublu", a declarat Karolina Pliskova la conferinţa de presă, citată de gsp.ro.

În al doilea duel al zilei, Simona Halep o înfruntă pe Katerina Siniakova. Cele două şi-au împărţit victoriile în partidele disputate la ediţii consecutive ale turneului de la Shenzhen (în 2017 s-a impus cu 7-5 în decisiv sportiva din Cehia, în 2018 a triumfat Simona, 6-0 în decisiv).

"Faţă de meciul precedent cu Cehia, consider că avem şi noi mai multă experienţă în Fed Cup. Cred că anul trecut am câştigat meciuri importante. De asemenea, atmosfera în echipă cred că e mult mai bună. Suntem mult mai unite, mai mature. În Fed Cup nu e uşor să gestionezi emoţiile. Sunt emoţii diferite pentru că joci pentru ţara ta şi totul aduce o presiune în plus. Dar sper să facem faţă bine şi să ieşim învingătoare de data asta", a declarat Simona Halep, la o conferinţă de presă, la Ostrava.

Cehia - România, în FED CUP:

Sala: Ostravar Arena, Ostrava

Suprafaţa de joc: hard, Novacrylic Ultracushion

Mingile folosite: Wilson Tour All Court

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.