Life is life, doar cu tenis! Ea este Alexandra Cadanţu, tenismena care a urcat 600 de locuri în WTA în doar doi ani

28 oct 2011 3198 afişări Comentează şi tu Tenis
Life is life, doar cu tenis! Ea este Alexandra Cadanţu, tenismena care a urcat 600 de locuri în WTA în doar doi ani Life is life! Cu tenis! 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/8905295/1/caseta-wta.jpg

Alexandra Cadanţu este un exemplu de sportivă care a strâns din dinţi, care şi-a sacrificat întreaga copilărie, care a plâns şi s-a bucurat de pe urma unui drum sinuos cu urcuşuri şi coborâşuri. Din 2009, jucătoarea priveşte doar înainte, rezultatul fiind unul incredibil în tot acest interval de timp: salt de 600 de locuri în WTA şi intrarea în Top 100, mai exact pe locul 98, în ultimul clasament dat publicităţii luni. Modestă, cu picioarele pe pământ şi cu un plan de viitor bine conturat, Alexandra Cadanţu a explicat pentru ProSport cum a reuşit să pătrundă într-o lume exclusivistă, aşa cum este prima sută mondială din WTA.

Priveşti ultimul clasament WTA şi constaţi că eşti în prima sută mondială. Ce sentiment te încearcă?
Un sentiment de satisfacţie. În primul rând pentru că este un obiectiv îndeplinit. De când am început să joc profesionist, mi-am dorit să intru în prima sută mondială. La 16 ani am scris pe o foaie de hârtie că îmi doresc să ajung în acest punct şi am pus-o pe perete. Iar această dorinţă mi s-a împlinit.

Ai intrat în Top 100 la 21 de ani. A venit acest rezultat la timpul potrivit sau se putea şi mai devreme?

Cred că se putea şi mai devreme, dar e bine că s-a întâmplat şi acum. La 18 ani am fost la un pas să renunţ la tenis şi să mă înscriu la o universitate în Statele Unite. Nu aveam posibilităţi financiare pentru a juca turnee mai mari, să ies în afara ţării, astfel că băteam pasul pe loc. Norocul meu a venit după ce am câştigat un turneu de 10.000 de euro la Dinu Pescariu, ulterior găsind şi un sponsor care să mă susţină.

Când ai făcut primul pas pe un teren de tenis?
Chiar după prima ieşire din spital, după ce m-am născut, am fost pe terenul de tenis (n.r. - râde!). Tata juca tenis de plăcere, este un împătimit al acestui sport, şi mă lua şi pe mine la teren. La 4 ani am început să ţin racheta în mână.

Să înţeleg că ai "sărit" peste copilărie?
Nici la grădiniţă nu am fost. Nu ştiu cum este să te joci cu copiii, cum e să ieşi în oraş. Este adevărat că am pierdut o copilărie, însă acum sunt împlinită. Fac ce îmi place, iar rezultatele au început să apară.

Şi-ar dori un meci cu Şarapova

Publicul din România te cunoaşte foarte puţin în acest moment. Care ar fi atuurile tale în momentul de faţă, loviturile preferate?
Voinţa, dorinţa de a câştiga şi psihicul. Loviturile mele preferate sunt cele de "dreapta" şi reverul.

Iar capitolul la care ar trebui să mai lucrezi?
Serviciul ar trebui să-l mai pun la punct. Mai am de lucrat şi la partea fizică.

Sunteţi foarte multe jucătoare tinere din România în plină ascensiune. Este o concurenţă şi între voi?

Este dorinţa fiecăreia de a ajunge cât mai sus, dar nu concurăm în mod direct. Important este să fim cât mai multe jucătoare în topul mondial, iar cele de sus le pot ridica după ele şi pe celelalte.

Cum ar fi ca la Australian Open să joci, spre exemplu, cu Maria Şarapova?
Ar fi foarte frumos, chiar mi-aş dori să joc împotriva ei. Acum nu este important cu cine joc, ci faptul că ajung pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam. La Australian Open voi fi în premieră în această postură.

Îi mai rămâne timp doar pentru câte un film

Care este jucătoarea ta preferată?
Justine Henin mi-a plăcut foarte mult. Şi ea a avut foarte multe probleme, dar a ajuns sus.

Părinţii asistă la meciurile tale?
De un an şi jumătate, de când ies în afară, ei ajung mai greu. Dar în ţară, tata nu rata meciurile. (n.r. - în discuţie intervine antrenorul Bogdan Popovici). "Domnul Cadanţu nu este cu Alexandra în turnee, dar este cu ochii pe internet de dimineaţa şi până seara. Are o pasiune extraordinară pentru tenis".

Sunt jucătoare care preferă ca părinţii să nu asiste la jocuri, pentru a nu fi creată o presiune în plus. Cum este în cazul tău?
(râde!) Nu am nicio presiune când sunt părinţii în tribune (n.r. - Bogdan Popovici preia ştafeta). "Tatăl Alexandrei este un personaj carismatic, un părinte foarte vioi şi foarte implicat".

Care ar fi cea mai frumoasă amintire de până acum?
Aş putea spune că meciul câştigat pe tabloul principal cu Yakimova, din primul tur la Luxemburg, dar cred că memorabilă va rămâne partida din ultimul tur al calificărilor cu Barthel.

Ce îţi propui pentru 2012?

În primul rând să muncesc şi mai mult, întrucât ştiu că voi avea în faţă adversare mult mai valoroase. Dacă am intrat în Top 100, acum mi-am stabilit ca următoare ţintă Top 50.

Tenisul îţi ocupă tot timpul sau mai ai şi alte preocupări?
Nu mai am timp pentru absolut nimic. În turnee, când sunt plecată, reuşesc doar să mă mai uit la câte un film.5 ore pe zi se antrenează Alexandra Cadanţu, programul ei cuprinzând trei şedinţe de pregătire: două pe terenul de tenis şi una în sala de forţă

14.880 de dolari este premiul cel mai mare câştigat de Alexandra Cadanţu dintr-un turneu de tenis. Acesta a fost obţinut după o finală ITF jucată la Biella (Italia), în septembrie

"Alexandra? Un model de urmat"

De aproximativ doi ani, Alexandra Cadanţu face echipă cu Bogdan Popovici (foto, în dreapta), antrenor care a lucrat în trecut şi cu Sorana Cîrstea. Şi pentru că prezenţa în Top 100 cere şi o susţinere pe măsură, în echipă a fost cooptat şi preparatorul fizic Alexandru Rusu (foto, în stânga).
În acest interval de timp, Alexandra Cadanţu a făcut un salt de aproximativ 600 de locuri în WTA. "Foarte puţine jucătoare din lume au avut un asemenea progres, poate doar Ana Ivanovic sau Andrea Petkovic. Alexandra este o jucătoare foarte talentată, doar că nu a avut posibilităţi să iasă încă de mică la turnee internaţionale", ne explică Bogdan Popovici.

Antrenorul ne spune şi care sunt secretele ascensiunii elevei sale: "Pe lângă factorii tehnici, tactici, fizici, Alexandra şi-a dorit foarte mult să ajungă sus şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a realiza ultimele performanţe. Stă foarte bine din punct de vedere mental, iar în meciuri se bate până la ultima minge. Dar cum răspunde la antrenamente? Este un model de jucătoare pentru mine. Am lucrat cu multe fete, dar Alexandra este un monument al seriozităţii".

"N-ar fi rău un meci cu Na Li sau Wozniacki"

Imediat după ce a pătruns în prima sută, echipa Alexandrei a trecut deja la planificarea turneelor pe 2012. "Vom merge la trei turnee pe început de an, la Hobart, Sydney şi Australian Open. Probabil că la primele două vom intra din calificări, unde vom încerca să adunăm cât mai multe puncte. Suprafeţele de joc cred că i se potrivesc Alexandrei", ne-a precizat Bogdan Popovici, care a încheiat spunând că şi-ar dori ca eleva lui să prindă un meci cu Na Li sau cu Caroline Wozniacki: "Dacă ar fi să nimerească o jucătoare din Top 10, atunci să fie una dintre cele două. Ar fi cele mai accesibile".

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.