Life is life, doar cu tenis!** Ea este Alexandra Cadanțu, tenismena care a urcat 600 de locuri în WTA în doar doi ani

Life is life, doar cu tenis!** Ea este Alexandra Cadanțu, tenismena care a urcat 600 de locuri în WTA în doar doi ani
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alexandra Cadanțu este un exemplu de sportivă care a strâns din dinți, care și-a sacrificat întreaga copilărie, care a plâns și s-a bucurat de pe urma unui drum sinuos cu urcușuri și coborâșuri. Din 2009, jucătoarea privește doar înainte, rezultatul fiind unul incredibil în tot acest interval de timp: salt de 600 de locuri în WTA și intrarea în Top 100, mai exact pe locul 98, în ultimul clasament dat publicității luni. Modestă, cu picioarele pe pământ și cu un plan de viitor bine conturat, Alexandra Cadanțu a explicat pentru ProSport cum a reușit să pătrundă într-o lume exclusivistă, așa cum este prima sută mondială din WTA.

Privești ultimul clasament WTA și constați că ești în prima sută mondială. Ce sentiment te încearcă?
Un sentiment de satisfacție. În primul rând pentru că este un obiectiv îndeplinit. De când am început să joc profesionist, mi-am dorit să intru în prima sută mondială. La 16 ani am scris pe o foaie de hârtie că îmi doresc să ajung în acest punct și am pus-o pe perete. Iar această dorință mi s-a împlinit.

Ai intrat în Top 100 la 21 de ani. A venit acest rezultat la timpul potrivit sau se putea și mai devreme?

Cred că se putea și mai devreme, dar e bine că s-a întâmplat și acum. La 18 ani am fost la un pas să renunț la tenis și să mă înscriu la o universitate în Statele Unite. Nu aveam posibilități financiare pentru a juca turnee mai mari, să ies în afara țării, astfel că băteam pasul pe loc. Norocul meu a venit după ce am câștigat un turneu de 10.000 de euro la Dinu Pescariu, ulterior găsind și un sponsor care să mă susțină.

Când ai făcut primul pas pe un teren de tenis?
Chiar după prima ieșire din spital, după ce m-am născut, am fost pe terenul de tenis (n.r. – râde!). Tata juca tenis de plăcere, este un împătimit al acestui sport, și mă lua și pe mine la teren. La 4 ani am început să țin racheta în mână.

Să înțeleg că ai „sărit” peste copilărie?
Nici la grădiniță nu am fost. Nu știu cum este să te joci cu copiii, cum e să ieși în oraș. Este adevărat că am pierdut o copilărie, însă acum sunt împlinită. Fac ce îmi place, iar rezultatele au început să apară.

Și-ar dori un meci cu Șarapova

Publicul din România te cunoaște foarte puțin în acest moment. Care ar fi atuurile tale în momentul de față, loviturile preferate?
Voința, dorința de a câștiga și psihicul. Loviturile mele preferate sunt cele de „dreapta” și reverul.

Iar capitolul la care ar trebui să mai lucrezi?
Serviciul ar trebui să-l mai pun la punct. Mai am de lucrat și la partea fizică.

Sunteți foarte multe jucătoare tinere din România în plină ascensiune. Este o concurență și între voi?

Este dorința fiecăreia de a ajunge cât mai sus, dar nu concurăm în mod direct. Important este să fim cât mai multe jucătoare în topul mondial, iar cele de sus le pot ridica după ele și pe celelalte.

Cum ar fi ca la Australian Open să joci, spre exemplu, cu Maria Șarapova?
Ar fi foarte frumos, chiar mi-aș dori să joc împotriva ei. Acum nu este important cu cine joc, ci faptul că ajung pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam. La Australian Open voi fi în premieră în această postură.

Îi mai rămâne timp doar pentru câte un film

Care este jucătoarea ta preferată?
Justine Henin mi-a plăcut foarte mult. Și ea a avut foarte multe probleme, dar a ajuns sus.

Părinții asistă la meciurile tale?
De un an și jumătate, de când ies în afară, ei ajung mai greu. Dar în țară, tata nu rata meciurile. (n.r. – în discuție intervine antrenorul Bogdan Popovici). „Domnul Cadanțu nu este cu Alexandra în turnee, dar este cu ochii pe internet de dimineața și până seara. Are o pasiune extraordinară pentru tenis”.

Sunt jucătoare care preferă ca părinții să nu asiste la jocuri, pentru a nu fi creată o presiune în plus. Cum este în cazul tău?
(râde!) Nu am nicio presiune când sunt părinții în tribune (n.r. – Bogdan Popovici preia ștafeta). „Tatăl Alexandrei este un personaj carismatic, un părinte foarte vioi și foarte implicat”.

Care ar fi cea mai frumoasă amintire de până acum?
Aș putea spune că meciul câștigat pe tabloul principal cu Yakimova, din primul tur la Luxemburg, dar cred că memorabilă va rămâne partida din ultimul tur al calificărilor cu Barthel.

Ce îți propui pentru 2012?

În primul rând să muncesc și mai mult, întrucât știu că voi avea în față adversare mult mai valoroase. Dacă am intrat în Top 100, acum mi-am stabilit ca următoare țintă Top 50.

Tenisul îți ocupă tot timpul sau mai ai și alte preocupări?
Nu mai am timp pentru absolut nimic. În turnee, când sunt plecată, reușesc doar să mă mai uit la câte un film.

5 ore pe zi se antrenează Alexandra Cadanțu, programul ei cuprinzând trei ședințe de pregătire: două pe terenul de tenis și una în sala de forță

14.880 de dolari este premiul cel mai mare câștigat de Alexandra Cadanțu dintr-un turneu de tenis. Acesta a fost obținut după o finală ITF jucată la Biella (Italia), în septembrie

„Alexandra? Un model de urmat”

De aproximativ doi ani, Alexandra Cadanțu face echipă cu Bogdan Popovici (foto, în dreapta), antrenor care a lucrat în trecut și cu Sorana Cîrstea. Și pentru că prezența în Top 100 cere și o susținere pe măsură, în echipă a fost cooptat și preparatorul fizic Alexandru Rusu (foto, în stânga).
În acest interval de timp, Alexandra Cadanțu a făcut un salt de aproximativ 600 de locuri în WTA. „Foarte puține jucătoare din lume au avut un asemenea progres, poate doar Ana Ivanovic sau Andrea Petkovic. Alexandra este o jucătoare foarte talentată, doar că nu a avut posibilități să iasă încă de mică la turnee internaționale”, ne explică Bogdan Popovici.

Antrenorul ne spune și care sunt secretele ascensiunii elevei sale: „Pe lângă factorii tehnici, tactici, fizici, Alexandra și-a dorit foarte mult să ajungă sus și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a realiza ultimele performanțe. Stă foarte bine din punct de vedere mental, iar în meciuri se bate până la ultima minge. Dar cum răspunde la antrenamente? Este un model de jucătoare pentru mine. Am lucrat cu multe fete, dar Alexandra este un monument al seriozității”.

„N-ar fi rău un meci cu Na Li sau Wozniacki”

Imediat după ce a pătruns în prima sută, echipa Alexandrei a trecut deja la planificarea turneelor pe 2012. „Vom merge la trei turnee pe început de an, la Hobart, Sydney și Australian Open. Probabil că la primele două vom intra din calificări, unde vom încerca să adunăm cât mai multe puncte. Suprafețele de joc cred că i se potrivesc Alexandrei”, ne-a precizat Bogdan Popovici, care a încheiat spunând că și-ar dori ca eleva lui să prindă un meci cu Na Li sau cu Caroline Wozniacki: „Dacă ar fi să nimerească o jucătoare din Top 10, atunci să fie una dintre cele două. Ar fi cele mai accesibile”.

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup