ISTORIC | 'Nada' de făcut în faţa 'Djokominatorului'. Novak Djokovic a câştigat pentru a şaptea oară în carieră titlul la Australian Open, anihilându-l total pe Rafael Nadal, într-o finală de două ore

27 ian 2019 10921 afişări Tenis
ISTORIC | 'Nada' de făcut în faţa 'Djokominatorului'. Novak Djokovic a câştigat pentru a şaptea oară în carieră titlul la Australian Open, anihilându-l total pe Rafael Nadal, într-o finală de două ore Novak Djokovic - Rafael Nadal, blockbuster cu 31 titluri de Mare Şlem pe masă. Unde merge al 32-lea? Foto: Australian Open via Twitter
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • Novak Djokovic câştigă titlul la Australian Open, după un meci perfect în faţa lui Rafael Nadal, încheiat în două ore şi patru minute de joc, scor 6-3, 6-2, 6-3.
  • Campionul ediţiei 2019 de Australian Open a fost decis de o finală-blockbuster, transformată de Djokovic într-o cursă uni-direcţională spre istorie: sârbul a comis doar 4 greşeli neforţate în primele două seturi, în timp ce Nadal a fost darnic, cu 20 UEs. Sârbul a câştigat 7 game-uri pe serviciu la zero, a înfruntat o singură minge de break, la o oră şi 45 de minute de la startul partidei şi i-a administrat lui Nadal prima înfrângere în minimum de seturi într-o finală de Grand Slam.â
  • Naomi Osaka este campioana de la feminin la Australian Open 2019.

 

Novak Djokovic a câştigat, duminică, al treilea titlu de Mare Şlem consecutiv, alipind succeselor de la Wimbledon şi US Open 2018 primul titlu important pe 2019, la Australian Open. Sârbul l-a învins pentru a opta oară consecutiv pe Nadal în minimum de seturi pe hard, confirmându-şi superioaritatea în acest moment al rivalităţii în faţa ibericului care, în fazele incipiente, conducea 14-4 la meciurile directe.

Nivelul de joc accesat de Djokovic în finală a fost superior faţă de ceea ce liderul mondial arătase în primele şase meciuri de la Australian Open 2019, în timp ce Nadal nu a replicat prestaţiile inspirate. Djokovic a făcut un pas în plus clar spre linia de fund a terenului şi a luat un start lansat de meci, având minge de 4-0. Perfect cu primul serviciu, agresiv şi extrem de eficient în toate segmentele jocului, greşind doar de patru ori în primele două seturi, Djokovic a defilat spre trofeu, obţinând un al 15-lea titlu de Mare Şlem al carierei, la 11 ani distanţă de la primul succes al carierei, în 2008, chiar pe Rod Laver Arena.

Djokovic a câştigat acum 14 dintre ultimele 36 de titluri de Mare Şlem puse în joc (Nadal - 11), sârbul depăşind totalul lui Pete Sampras - cândva record absolut în tenisul masculin - apropiindu-se la 2 lungimi de numărul de titluri avute de Nadal şi la 5 de Federer.

FILMUL, PAS CU PAS, AL FINALEI MASCULINE DE LA AUSTRALIAN OPEN 2019, NOVAK DJOKOVIC - RAFAEL NADAL

►GAME, SET, MECI şi TROFEU, al 7-lea al carierei, pentru NOVAK DJOKOVIC.

Cu 34 de lovituri câştigătoare, faţă de 21 ale ibericului, doar 8 greşeli neforţate în cont şi cu 28 de cadouri primite de la numărul doi mondial, dar mai cu seamă cu cifre fabuloase în profilul serviciului (3 puncte cedate pe serviciul doi, 10 pe primul - doar în ultimele două seturi), Djokovic obţine a 8-a victorie consecutivă pe rapid în faţa lui Nadal.

► PRIMA MINGE DE BREAK pe serviciul lui Djokovic. După o oră şi 45 de minute, Nadal îşi procură o primă minge de break pe lansarea lui Djokovic, dar cedează iniţiativa în punct după un start inspirat cu forehandul, iar diagonala de rever a lui Rafa eşuează în fileu. Nadal încearcă să copieze tactica lui Djokovic, încercând o scurtă, însă fără succes, iar Djokovic urcă la 4-2 pe tabelă.

► Schimb de terenuri cu două ture confortabile pe serviciu adjudecate de Djokovic şi Nadal, în această ordine, la 15.

► Djokovic îl execută pe Nadal cu un retur câştigător, deşi este departe de poziţia de echilibru. O dublă greşeală a ibericului produce rumoare şi 15-30 pe tabelă, urmează greşeală neforţată, prim serviciu ratat la dublu break-point de Nadal. Rafa salvează prima minge, rezistând eroic unui raliu de 15 lovituri, însă Djokovic îl execută pe a doua oportunitate, cu scurtă în centrul terenului, pe care elevul lui Carlos Moya nu o poate ajunge. 2-0 la seturi, 2-1 plus serviciul pentru Djokovic.

► Cea mai stufoasă rivalitate din tenisul masculin s-a mutat la fileu în start de set trei: Djokovic taie ritmul de trei ori cu drop-shot-ul, Nadal supravieţuieşte, sprijinindu-se pe serviciu.

SET DJOKOVIC, 6-3, 6-2. Sârbul închide cu as şi un nou hold la zero o serie de cinci game-uri consecutive, care îi aduce şi victoria în manşă, şi 2-0 la general, la seturi, după o oră şi 16 minute de joc.

Djokovic a avansat în finală cu jumătate de metru faţă de media primelor şase meciuri la Australian Open 2019. Nadal a schimbat racheta, dar cu 9 greşeli neforţate, faţă de 1 a sârbului nu îi face faţă sârbului. Zero oportunităţi de break pentru Nadal şi o misiune ce pare imposibilă: să îl întoarcă pe Djokovic de la 2-0 la seturi.

► Sextuplul campion este parcă lipit de linia de fund a terenului, nadal se zbate metri buni înapoia liniei de baseline. Primul serviciu nu intră, vine dubla greşeală, iar Djokovic izbeşte necruţător, şi cu reverul, dar maik ales cu dreapta. Djokovic câştigă un nou break, la 15 şi pare cu 9 degete pe trofeul de la Australian Open. Patru game-uri consecutive câştigate de Djoko-minator, cu doar 7 puncte smulse de iberic. "Djokovic este de nejucat", afirmă Mats Wilander, în comentariul partidei.

► Djokovic joacă primul game cu prelungiri pe serviciu, fiind împins de Nadal cu un lung de linie imparabil la egalitate. Reuşita ibericului este însă izolată, sârbul sărbătoreşte izbânda scoţând pieptul înainte şi confirmă break-ul, pentru 4-2.

► BREAK DJOKOVIC, 6-3, 3-2. Djokovic returnează serviciile lui Nadal cu regularitate, ibericul greşeşte de trei ori şi nu punctează decât cu un as. La minge de break, mingea lui Nadal devine din ce în ce mai scurtă, sârbul îl provoacă cu o scurtă, iar Rafa nu poate trece nici cu passingul, nici cu un lob la disperare, care aterizează lung. 18 greşeli neforţate pentru Nadal în meci, doar 14 din 26 puncte câştigate în spatele primului serviciu, iar ibericul loveşte cu furie în corzile rachetei sale, cu o mină deznădăjduită.

► Djokovic îşi continuă defilarea la serviciu. Al cincilea hold la zero, în timp ce Nadal are din nou emoţii, după un voleu îngropat în fileu, cu tot terenul liber. Ibericul îl prinde pe pcior de linie cu un forehand în lung de linie pe Djokovic, iar de aici, ibericul avansează lin în game, spre 2-1.

Actriţa Rose Byrne suferă pentru greşeala imensă a ibericului.

► Nadal mizează pe serviciu-voleu în primul punct al setului doi, dar Djokovic îi pune returul în picioare, imparabil. Ibericul trece însă, în premieră în meci, la conducere pe tabelă.

► SET DJOKOVIC, 6-3. Nole pierde un prim punct pe serviciu în start de game, pe o greşeală neforţată, însă tactica sa este perfectă în faţa unui Nadal care, ultetior, de-a lungul unui schimb de 21 de lovituri, ezită să aleagă lungul de linie decisiv şi nu se poate apropia prea mult de liniile terenului.

Sextuplul campion de la Australian Open închide primul set în 36 de minute. 10 puncte în plus la frecvenţa primului serviciu pentru Djokovic (71% - 61%), 15 din 15b puncte făcute de Djokovic cu prima minge, 12-6 raportul la winners şi 3 la 11 raportul greşelilor neforţate.

► Hold la zero pentru Nadal. Mats Wilander aplaudă ultimul punct reuşit de Nadal: serviciu la teu plus forehand riscant, câştigător. Aşa trebuie să joace - exclamă suedezul, la microfonul Eurosport.

DEVASTATOR. Djokovic se distanţează la 5-2 pe tabelă, câştigând la zero al patrulea game pe serviciu. 16 din 16 puncte, iar Nadal este de nerecunoscut, ratând contactul cu mingea, la un forehand de pe linia de fund a terenului. 11-5 raportul loviturilor câştigătoare pentru sârb.

Nadal apără al doilea game consecutiv pe serviciu şi reuşeşte punctul începutului de meci. La 30-30 pe lansare, Rafa Nadal se apără excelent, lansându-se într-o cursă infernală pentru a recupera o scurtă a sârbului. Ibericul returnează, aleargă înapoia liniei de fund a terenului pentru a-l pasa pe sârb şi îşi oferă oferă minge de game, pe care o fructifică cu serviciu nereturnabil.

► Campionul din 2009 salvează o situaţie dificilă, anulând cu serviciu impunător minge de dublu break a sârbului. Toate cele cinci puncte câştigate de spaniol au aparţinut intervalului 0-4 lovituri. Ibericul punctează pe tabelă, după patru game-uri, însă nu are replică şi pe serviciul lui Djokovic, sârbul câştigând a treia tură consecutiv pe serviciu la zero.

STATISTICĂ: 9-2 raportul loviturilor câştigătoare în favoarea lui Djokovic, 1-7 la greşeli neforţate.

► BREAK Djokovic, 2-0, în 7 minute. Nadal câştigă un singur punct în start de meci. Liderul mondial dă de pământ cu jocul reinventat al rivalul său, forţându-l pe Nadal să joace două schimburi de 12 puncte pe serviciu, în condiţiile în care media în turneu a ibericului era de sub patru lovituri. Nadal greşeşte cu forehandul, reuşind doar un atac 1-2 la fileu.

► Djokovic deschide finala Australian Open cu un hold la zero. Nadal comite prima greşeală neforţată în-trun raliu de 9 lovituri.

► STANDING OVATION! Jucătorii sunt introduşi în arenă.

► Iată un rezumat sugestiv al parcursului celor doi finalişti: agresivitatea lui Nadal este evidentă, lungimea medie a punctului său fiind mai mică decât a lui Djokovic, spaniolul reuşeşte să joace mai des cu forehand-ul a treia lovitură în raliu - ceea ce înseamnă că a controlat punctele mai devreme şi mai autoritar. În plus, comparativ cu finala din 2012, Nadal a adăugat 18 km/h la viteza medie a serviciului doi (156 km/h faţă de 138 km/h), potrivit datelor furnizate de Game Insight Group în parteneriat cu Infosys, pentru site-ul Australian Open-ului.

10:15 Bună dimineaţa! Australian Open ne răsfaţă cu cea mai intensă rivalitate a tenisului. John McEnroe, prezent în studioul Eurosport, prefaţează meciul care punct maratonului de 14 zile de tenis la Melbourne: "folosim atât de des cuvântul epic, însă m-aş mira dacă acesta nu va fi un meci excelent. Mă aşteptam ca Djokovic să câştige turneul, dar Nadal m-a surprins plăcut. Nu ştiam la ce să ne aşteptăm de la el, având în vedere faptul că nu a mai jucat de la US Open. Cred că a făcut cel mai bun turneu pe hard din întreaga sa carieră"


Primii doi favoriţi ai tabloului de concurs reiau cea mai stufoasă rivalitate din tenisul masculin cu episodul cu numărul 53. Deşi Nadal a dominat autoritar începutul rivalităţii cu Djokovic, având un categoric 14-4 la meciurile directe, sârbul îl conduce acum pe spaniol la meciurile directe, 27-25, reuşind în actuala sa serie de 20 de victorii în Grand Slam-uri şi un succes devenit deja un clasic al tenisului, anul trecut, în semifinale, la Wimbledon (victorie cu 10-8 în decisiv). Nadal nu l-a mai învins pe Djokovic, pe hard, de la finala din 2013 de la US Open, iar meciul despre care toată lumea vorbeşte în aceste zile este finala Australian Open din 2012, în care Djokovic s-a impus dramatic, 7-5 în decisiv, chiar pe Rod Laver Arena. Ibericul are avantaj, 9-5, în Grand Slam-uri şi, spre deosebire de meciul de la Londra, în loja "Matadorului" se va afla de această dată super-strategul Carlos Moya, cel care, conform contractului, îşi ia liber în fiecare an pe durata sezonului de iarbă, pentru a sta alături de familie.

Novak Djokovic - Rafael Nadal este duelul granzilor, între jucătorul invincibil în Slam-uri de la momentul în care şi-a recâştigat încrederea în fizicul său, după operaţia la cot, şi campionul care, o dată în plus, s-a reinventat, reuşind să mai revină după o accidentare, o operaţie şi un sezon ferfeniţit de accidentări.

Novak Djokovic - Rafael Nadal: miza finalei

Ca orice meci care îi implică pe 2 dintre cei mai titraţi 3 sportivi din tenisul actual, finala Australian Open 2019 va scrie o pagină semnificativă de istorie.

Dacă se impune Nadal, ibericul devine primul tenismen cu minim două victorii în toate cele patru Grand Slam-uri ale anului, al treilea per total, după Roy Emerson şi Rod Laver. În egală măsură, ecartul lui Federer în clasamentul celor mai multe titluri de Mare Şlem câştigate s-ar reduce la 2 - cu o mare probabilitate ca acest avans să se înjumătăţească la Roland Garros 2019, având în vedere dominaţia incontestatbilă a spaniolului pe roşu. Un Ten Year-Challenge reuşit pentru Nadal ar însemna că ibericul, cu victorii în 2009 şi 2019 la Openul Vesel, ar devini primul sportiv de la australianul Ken Rosewall încoace care reuşeşte să ridice din nou trofeul într-un anumit turneu de Grand Slam la distanţă de 10 ani ori mai mult (victorii pentru Ken în 1953 şi 1968 la Roland Garros).

Dacă se impune Djokovic, atunci sârbul ar stabili un nou record în ceea ce priveşte numărul de victorii la Australian Open (ar fi al şaptelea trofeu) şi l-ar lăsa în urmă ca număr de trofee de Mare Şlem pe Pete Sampras. Djokovic ar ajunge, totodată, la Roland Garros, cu oportunitatea de a realiza un al doilea Nole-Slam în carieră - adică să deţină toate cele patru titluri de Mare Şlem de-odată.

Chiar dacă finala de duminică nu poate schimba ordinea în clasamentul mondial, cu cele 800 de puncte în plus rezervate campionului, Nadal ar putea menţine vie lupta pentru numărul unu mondial în viitorul cel mai apropiat, păstrând ecartul lui Djokovic la nivelul a 1000 de puncte. Un succes al actualului lider mondial i-ar asigura acestuia un liniştitor avans de 2635 de puncte ATP.

Miza financiară este, şi ea, consistentă: 4,1 milioane de dolari va primi campionul şi doar jumătate din bani, finalistul - 2,05 milioane de dolari.

Novak Djokovic - Rafael Nadal: omul momentului versus omul momentului

Având în minte amintirea finalei Australian Open 2012 şi a semifinalei Wimbledon 2018, Alex Corretja prefaţa duelul tare dintre Nadal şi Djokovic, la microfonul Eurosport: "cred că se vor ucide. Tenisistic vorbind: vor da tot şi vom revedea scenele de la finalul meciului din 2012. La începutul turneului l-aş fi dat pe Djokovic favorit clar, dar urmărindu-l pe Nadal de-a lungul acestor săptămâni, i-aş acorda lui un mic avantaj".


În 2012, Djokovic şi Nadal nu au putut sta în picioare de-a lungul tradiţionalei ceremonii de premiere, din cauza epuizării fizice

Novak Djokovic a câştigat 20 de meciuri consecutiv pe sistem 3 din 5 în Grand Slam-uri şi, după mici semne de epuizare în optimi, a demonstrat că a accesat un nivel superior de joc înaintea semifinalei. De partea cealaltă, Nadal este jucătorul care a reuşit cel mai mare salt din punct de vedere al jocului pentru această ediţie a Australian Open-ului, şi asta nu pentru că, practic, pornea de la zero, având în vedere că ultimul său meci oficial fusese la US Open 2018.

Nadal este un jucător schimbat - în primul rând. Mats Wilander explica extrem de sugestiv diferenţa dintre vechiul Nadal şi noul Nadal, transmiţând şi o avertizare: "Nadal şi-a reinventat atât lovitura de forehand, cât şi serviciul. Înainte, mişcarea lui era unică, distinctă. Acum, dacă am putea face abstracţie de detaliile fizice, Nadal are o mişcare de serviciu comparabilă cu cea a lui Goran Ivanisevic şi o dreaptă ca a Kvitovei. Parcă ar servi Ivanisevic pe teren. Va fi interesant de urmărit meciul, întrucât, pentru prima dată în viaţă, Nadal este jucătorul agresiv, care îşi asumă riscuri şi care şi greşeşte. El nu mai poate acum să se uite în ochii adversarului său la început de meci, să îl întrebe - rezişti să te lupţi cu mine cinci ore şi cinci seturi? Djokovic rezistă, el îi poate spune lui Nadal, din postura sextuplului campion - să te văd ce poţi. Dar Nadal nu rezistă. Dacă Nadal întinde meciul, dacă va face asta, atunci va pierde", a transmis suedezul, campion în 1983, 1983 şi 1988 la Australian Open.

Novak Djokovic - Rafael Nadal: faţă în faţă, drumul spre finală

Rafael Nadal dispută a 25-a finală de Grand Slam a carierei, în timp ce Novak Djokovic este la finala cu numărul 24. Ibericul a reuşit un adevărat tur de forţă, ajungând în meciul de titlu fără set pierdut - pentru a şaptea oară în carieră. Nadal a triumfat de fiecare dată când s-a calificat cu linie perfectă de seturi în finala unui turneu de Mare Şlem, iar de trei ori, la Roland Garros, a câştigat trofeul fără să piardă set (2008, 2010, 2017). În total, elevul lui Carlos Moya a cedat, în medie, doar 2,66 game-uri la această ediţie a Openului Vesel.

De partea cealaltă, Novak Djokovic a pierdut 2 seturi, însă per total a jucat tot atâtea manşe cât Nadal, având în vedere abandonul din start de set doi al lui Nishikori, în sferturi.

0 înfrângeri pentru Novak Djokovic în cele 6 finale disputate până acum la Australian Open

3 finale consecutive a pierdut Nadal la Australian Open, după titlul câştigat în urmă cu exact 10 ani

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.