IRINA SPÎRLEA 45 | "La Indian Wells n-a fost trofeu pentru finalistă, i-au dat doar câştigătoarei. Nu ştiu de ce în acel an mi-au dat doar un trandafir". Trei seturi cu Irina Spîrlea, aniversata zilei

26 mar 2019 3409 afişări Tenis
IRINA SPÎRLEA 45 | "La Indian Wells n-a fost trofeu pentru finalistă, i-au dat doar câştigătoarei. Nu ştiu de ce în acel an mi-au dat doar un trandafir". Trei seturi cu Irina Spîrlea, aniversata zilei

Irina Spîrlea, fost număr 7 WTA (13 octombrie 1997), sărbătoreşte azi împlinirea vârstei de 45 de ani. Semifinalista de la US Open, stabilită în capitala Italiei alături de soţul său Massimilano Pace şi de copiii Tommaso şi Francesca, rămâne o figură discretă după retragerea din activitatea competiţională, la 26 de ani, dar şi un model pentru generaţii de pasionaţi de tenis şi micuţi care aspiră la glorie pe terenul cu praf cărămiziu.

Irina Spîrlea a fost prima jucătoare de tenis din România care a reuşit să le învingă pe ambele surori Williams, performanţă egalată, între timp, de Simona Halep. A fost tenis până la urmă pentru Irina Spîrlea "pentru că ai mei m-au dus la patinaj pe la 6 ani şi după trei luni mi-am dat seama că îngheţam prea tare pe patinoar. Apoi am ajuns să am tot soarele din lume la turnee din diferite perioade ale lunii. Şi din diferite colţuri ale lumii."

3 seturi cu SPÎRLEA: care, de ce şi cum...

CARE SUNT TROFEELE DIN TENIS CARE AU SURPRINS-O "Când incepi să joci şi îţi continui cariera, observi că organizatorii oferă din ce în ce mai puţine trofee. Un exemplu care-mi vine acum în minte... La Indian Wells mi-au dat un trandafir. Chiar l-am pus într-o carte. Îl păstrez şi acum. E singurul trofeu de acest gen. La Indian Wells (n.r. în 1997) n-a fost trofeu pentru finalistă, i-au dat doar câştigătoarei. Nu ştiu de ce în acel an mi-au dat doar un trandafir. Trofeele de care nu-mi mai aduc aminte sunt cele care nu aveau emblema pe ele. Unele nu aveau niciun semn distinctiv şi îmi pare rău pentru că nu-mi mai aduc aminte de unde sunt, din ce an! Cu ochii de acum aş vrea să mă uit la ele, nu cu ochii de atunci."

DE CE S-A RETRAS LA 26 DE ANI  "Să ştii că unii mi-au spus că sunt nebună! Cred că reuşeam să mă menţin în top 20 mult timp. Dar hotărâsem cu şase luni înainte, mi-am zis să mai stau cu prietenele în circuit, dar apoi: gata! Asta am decis, asta am făcut. Ce-am realizat în tenis rămânea într-o carte a amintirilor, iar prioritatea mea devenea alta. O familie. Pentru un băiat e mai uşor. Îşi ia copiii, soţia şi îl acompaniază peste tot. Pentru o fată nu este aşa. Eu voiam să fiu mamă şi nu m-aş fi văzut făcând parte din grupul jucătoarelor care revin după ce devin mămici."

CUM A ÎNVINS-O ŞI CUM O ÎNVINGI PE SERENA WILLIAMS  "Poate că am excelat cu o răutate pozitivă, cu forţă şi cu lovituri surprinzătoare.Când ai intrat între primele 20 sau eşti în apropiere, respectul i-l arăţi adversarei doar în afara terenului. Nu ai voie să ai vreun complex în faţa Serenei sau în faţa Victoriei Azarenka când ai atins acest nivel. Trebuie să te autoconvingi că le poţi răpune."

 

CV Irina Spîrlea

Data şi locul naşterii: 26 martie 1974 / Bucureşti
Înălţime/greutate: 1,85 m/70 kg
Părinţi: Tttăl, Dumitru Spîrlea, cel mai valoros reprezentant român al pentatlonului modern, mama Georgeta, desenator tehnic
Căsătorită cu Massimiliano Pace
Copii: Tommaso şi Francesca
Cea mai înaltă poziţie ocupată în WTA: 7 (13 octombrie 1997)
Retragere: 2000, la 26 de ani, ca jucătoare de Top 20
Titluri la simplu: 4 (Palermo '94 şi '95, Amelia Island '96, Strasbourg '98)
Finale la simplu: 6 (Sapporo '93, Taranto '94, Jakarta '95, Indian Wells '97, Hilton Head '98, Cairo '99)
Titluri la dublu: 6 (Taranto '94, Jakarta '95, Roma '96, Paris, Luxemburg şi Linz '99)
Prezenţe în Top 20 la final de an: 3 ('96-'98)
Cele mai bune rezultate în turneele de Mare Şlem: semifinală la US Open '97 şi sfert de finală la Australian Open '97
Bani câştigaţi din tenis: 2.650.000 de dolari

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.