INTERVIU | Mihaela Buzărnescu şi-a trasat ţintele: Top 10 WTA, titlul cu echipa de Fed Cup şi calificarea la JO. ”Federaţia nu ne ajută decât cu terenul şi cu câteva mingi. E o minune faptul că România are două jucătoare în Top 20 şi 6 în top 100!”. Zi inedită pentru Miki, la Cotnari, în vizită la sponsorul ei. Ce vin a degustat FOTO #România100

3 dec 2018 2455 afişări Tenis
INTERVIU | Mihaela Buzărnescu şi-a trasat ţintele: Top 10 WTA, titlul cu echipa de Fed Cup şi calificarea la JO. ”Federaţia nu ne ajută decât cu terenul şi cu câteva mingi. E o minune faptul că România are două jucătoare în Top 20 şi 6 în top 100!”. Zi inedită pentru Miki, la Cotnari, în vizită la sponsorul ei. Ce vin a degustat FOTO #România100
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Anul 2018 a fost unul de vis pentru Mihaela Buzărnescu. Jucătoarea noastră de tenis în vârstă de 30 de ani a ajuns până în top 20 mondial şi va încheia anul pe locul 24, ratând de puţin şansa de a se califica în premieră la Turneul Campioanelor, din cauza unei accidentări. Optimea de finală la simplu şi sfertul la dublu la Roland Garros au fost cele mai bune rezultate din acest an, un 2018 de departe fabulos.

Rezultatele foarte bune din circuitul WTA i-au adus sportivei de 30 de ani şi un prim sponsor, Compania Cotnari încheind în luna mai un parteneriat care s-a dovedit a fi de bun augur. Astăzi, numărul 24 WTA a acceptat invitaţia sponsorului Cotnari de a vizita combinatul din judeţul Iaşi. Sportiva a venit la Iaşi alături de părinţii ei, au vizitat combinatul, au aflat povestea unuia dintre cele mai renumite vinuri din lume şi au degustat un vin vechi de... 30 de ani, o Grasă de Cotnari de vârsta Mihaelei. La fel de valoros pe piaţa mondială. De altfel, întreaga familie Buzărnescu a primit în dar câte o cutie cu un vin de colecţie din partea producătorului de vinuri, dar şi promisiunea că parteneriatul va fi prelungit.

Cu prilejul vizitei la Cotnari, Mihaela Buzărnescu a vorbit depre anul foarte bun 2018 şi despre planurile pentru 2019, dar nu s-a sfiit să critice Federaţia Română de tenis pentru lipsa de implicare în susţinerea valorilor din tenisul românesc.

ProSport: Mihaela, ce crezi că a contribuit cel mai mult la ascensiunea ta fulminantă din acest an?
Mihaela Buzărnescu: Cel mai mult a contat faptul că am reuşit meciuri foarte bune, pe care le-am câştigat. Asta mi-a dat multă încredere. Mi-a dat posibilitatea să joc cât mai multe turnee, cu ajutorul companiei Cotnari, care a început să mă sprijine din luna mai. În tenis, cu cât câştigi mai multe meciuri şi joci în mai multe competiţii, cu atât rezultatele sunt mai pozitive. Pe mine m-a ajutat foarte mult, victoriile mi-au dat încredere.

Fizic cum eşti acum? Te-ai refăcut după accidentare?
Sunt bine din punct de vedere fizic, chiar sunt recuperată total. Pe 27 plec în Australia, la circuitul de trei turnee, după care plec la Fed Cup şi la alte două turnee în Asia Mică. Mi-am făcut programul pentru primele şapte turnee. Totul e bine acum. Am confirmat participarea la Brisbane, apoi voi juca Hobart, Australian Open, voi merge după aceea la un turneu în Asia, după care urmează Fed Cup.

Eşti pe locul 24 mondial acum, după ce la un moment dat ai fost în top 20, ce ţi-ai propus pentru 2019?
Obiectivul meu este să reintru în top 20 şi chiar în top 10. Foarte multă lume mi-a spus că am potenţial de top 10. Şi eu cred la fel. Nu este ceva ce nu poate fi făcut. Aşa că acesta este obiectivul meu pe 2019, plus o participare la Olimpiadă. Mi-aş dori foarte mult să pot participa la Jocurile Olimpice. În plus, îmi doresc ca echipa de Fed Cup să câştige un titlu anul viior. Cam astea ar fi obiectivele.

Pentru a atinge top 10 trebuie să te axezi pe turneele importante. Ţi-ai făcut o strategie?
Aşa este, pentru a atinge top 10 trebuie să ai rezultate bune la Grand Slamuri, unde se punctează cel mai bine, precum şi la celelalte turnee mari. Voi lua în considerare cele mai importante turnee, dar voi jongla şi cu cele de categorie mai mică.

Va fi o presiune anul acesta pentru tine, având în vedere că ai de apărat puncte importante?
Nu va fi o presiune. Şi anul trecut am câştigat multe turnee ITF, 7-8 la număr, care m-au adus pe locul 70 la sfârşitul anului, iar anul acesta nu am avut această presiune. E nomal să te gândeşti că ai de apărat puncte, dar am învăţat să nu mă mai gândesc la acest lucru. Când intru pe teren îmi doresc să joc fiecare meci ca şi cum ar fi ultimul şi să nu am nicio aşteptare de la competiţie. Pentru mine este foarte important acest lucru, pentru că astfel mintea mea este mult mai limpede şi mai relaxată şi privesc altfel lucrurile când intru pe teren.

Este această echipă de Fed Cup cea mai bună din istoria participărilor României?
Da, aşa este. Noi şi echipa Cehiei, cu care din păcate vom juca, avem cele mai bune jucătoare pentru Fed Cup. Eu cred că am putea câştiga titlul, dacă am fi toate disponibile, să participăm la fiecare confruntare. Ar fi o realizare foarte mare şi pentru ţara noastră.

Ne poţi spune cum vă ajută Federaţia Română de Tenis? Dacă vă ajută cu ceva?
Jucătorii şi jucătoarele de la loturile de tineret şi cei din Fed Cup şi Davis Cup beneficiază de teren gratuit în cadrul Federaţiei. Şi la nevoie de nişte mingi. Cam asta e susţinerea lor, din păcate. La ce jucători avem, am fi putut fi susţinuţi mult mai bine. Dar trebuie să ne sacrificăm cum putem, iar de cele mai multe ori părinţii sunt cei care suportă tot. În acest sport, cheltuielile sunt foarte mari, cu deplasări, antrenori, cazări... Poate pe viitor şi federaţia va face rost de un buget. De 5-6 ani de când sunt în circuit nu au reuşit să facă nimic. Au avut şi finanţări. Nu pot să comentez eu mai mult, pentru că nu am putere.

Cam ce sumă cheltuie o jucătoare de tenis de top într-un sezon?
Cheltuielile de-a lungul carierei mele au fost exorbitante. Mult mai mari decât am câştigat din tenis. Anul acesta, recunosc, am aut câştiguri mai bune decât în trecut, dar cheltuielile la acest nivel sunt mult mai ridicate, pentru că trebuie să fii mereu cu cel puţin o persoană sau două alături, antrenor, preparator fizic, fizioterapeut, deplasările sunt foarte costisitoare. Cu cât urci în clasament, cu atât cheltuielile sunt mai mari, şi necesităţile, şi cerinţele. Într-un sezon se cheltuie peste 200.000 de euro.

De aceea, sprijinul de la Cotnari a fost foarte important, a fost un ajutor important. A fost primul sponsor al meu după o pauză de 10-12 ani şi sper că a fost benefic şi pentru ei. Pentru mine sigur a fost, pentru că a venit la începutul turneului de la Roland Garros, unde am avut cel mai bun rezultat, optimi la simplu şi sfert de finală la dublu. Pentru mine este foarte important să pot promova imaginea unei companii care are încredere în mine şi care şi-a dorit să mă susţină. Sper că şi ei au avut feedback pozitiv şi îmi doresc ca acest parteneriat să continue. Tot timpul când am fost la conferinţe de presă am spus că am parteneriat cu firma Cotnari şi sunt mândră să-i reprezint. Toată lumea a fost încântată de acest lucru, spunând că este cea mai bună companie din România şi mă între cum s-a ajuns la acest parteneriar în tenis.

"Faptul că Simona a devenit numărul 1 mondial a avut un impact foarte mare şi tenisul a fost mai cunoscut la noi"

În aceste condiţii, fără susţinere din partea federaţiei, se poate spune că prezenţa voastră acolo, în top, este o minune?
Se poate spune că este o minune faptul că România are două jucătoare în top 20 şi şase în top 100. Avem o ţară mică, dar cu sportivi mari ambiţioşi, care aduc beneficii ţării.

În momentul în care ai ajuns în top 20, aveai şanse de calificare la Turneul Campioanelor de la Singapore. Este o ţintă pentru tine acest turneu major în 2019?
Categoric, este o ţintă pentru mine Turneul Campioanelor în 2019. Eram pe locul 16 în clasamentul pentru Singapore şi cu şanse foarte mari de calificare. Nu am ce să fac, m-am accidentat şi am ratat această şansă. Nu a ţinut de mine. Nu a fost vina mea. Îmi pare rău, dar trebuie să învinovăţesc WTA, pentru că eu am anunţat la acel meci în care m-am accidentat că terenul este ud şi trebuie întrerupt meciul pentru câteva minute. După două puncte eu m-am accidentat. Chestia asta mi-a provocat anumite neplăceri, pe o perioadă scurtă, ce-i drept, de câteva luni. Dar acum mă bucur că mi-am revenit şi pot juca în continuare.

Ascensiunea Simonei Halep v-a dat şi vouă un imbold?
La nivel mondial şi uman, faptul că Simona a devenit numărul 1 mondial a avut un impact foarte mare şi tenisul a fost mai cunoscut la noi. Dar pentru mine personal, eu tot timpul m-am raportat la persoana mea, nu m-am comparat cu alte jucătoare. Faptul că o româncă a devenit numărul 1 după o lungă perioadă este o mare realizare pentru ţara noastră. Ea este un model şi sper să fiu la fel şi eu un model pentru sportivii din ţara noastră, ca şi celelalte jucătoare din top 100.

În ce măsură voi din top 100 puteţi influenţa tinerii din România să vă calce pe urme?
Eu m-am gândit şi voi lansa o campanie în următoarea perioadă. Voi merge în câteva şcoli din Bucureşti şi din alte oraşe să le vorbesc liceenilor despre performanţă în sport, să le împărtăşesc din experienţa mea, să le vorbesc despre cum mi-am împlinit eu visul. Să le explic să nu renunţe la visurile lor, în orice domeniu, chiar dacă nu este în sport. Sper să-i ajut să aibă o motivaţie mai bună, să-şi aleagă mai bine idolul şi să promovăm puţin sportul. Aş vrea în cât mai multe zone să merg, dacă am posibilitate, cu mai multe companii alături, oriunde am posibilitatea. Cât îmi permite timpul şi sunt acasă, îmi doresc foarte mult să fac asta. Din păcate, sportul nu mai e ce a fost odată la noi.

Ce îţi place să faci în timpul liber?
Îmi place să schiez, să vizitez.

Oraşul care te-a fascinat cel mai mult?
Nice, din Franţa. Şi Parisul.

Mihaela, cu ce ai rămas după vizita la combinatul Cotnari?
Mă bucur mult că am venit astăzi la Cotnari şi că a fost invitată aici, am avut ocazia să vizitez combinatul şi să văd bogăţiile acestei fabrici şi tot ce ţine de istoria acestui vin. Sunt încântată şi onorată să reprezint această companie şi sper că a fost un succes şi pentru ei, ca şi pentru mine.

Accident la ultima vizită în Iaşi

Mihaela Buzărnescu şi-a amintit de ultima sa vizită la Iaşi. Se întâmpla prin 2004, când a participat la un turneu ITF, iar amintirea de atunci nu este prea plăcută. ”Îmi amintesc că ultima dată am fost în Iaşi în 2004, la un turneu ITF. Era foarte cald. Am fost eliminată în turul 2, iar când am plecat de la Iaşi am avut accident de maşină pe drum. De atunci nu am mai fost. Uite că am revenit după 14 ani într-o cu totul altă postură şi sunt fericită să mă aflu aici”.

Constantin Deleanu: ”Întotdeauna am avut mână bună la sportivi”

Preşedintele companiei Cotnari, Constantin Deleanu a declarat că speră să continue parteneriatul cu Mihaela Buzărnescu, afirmând că societatea pe care o conduce a avut mână bună la sportivi întotdeauna: ”Noi tot timpul am avut mână bună când am colaborat cu sportivi. Au avut rezultate bune. Aşa se întâmplă şi cu Mihaela. Îmi doresc ca această colaborare să continue şi să fie un stimulent şi pentru ea. Cotnariul este o podgorie a românilor şi suntem mândri de asta. Mihaela reprezintă România cu cinste în întreaga lume, la fel cum o facem şi noi. Ieri am fost la decernarea unui premiu în Bucovina şi am auzit o vorbă frumoasă de la un preot, şi vă rog să o reţineţi.

Este despre Eminescu, care îi spune la un moment dat o vorbă mamei sale. Cică mamă, mă tot întreabă multă lume dacă să le spun că sunt român sau nu. Şi nu ce să fac. Să le spun că sunt român? La care mama îi răspunde: Păi de ce să nu le spui dragă că eşti român? Da, dar să nu creadă că mă laud după aceea. Aşa că, Mihaela, să fii mândră că eşti româncă şi să nu te sfieşti niciodată să o spui, atunci când o să fii pe cele mai înalte culmi. Ne onorează că familia Mihaelei a acceptat invitaţia noastră de a veni astăzi la Cotnari”, a declarat Constantin Deleanu, care l-a avut alături în carul vizitei şi pe directorul de marketing Cătălin Grecu.

Premiu de 3.000 de euro pentru tatăl şi antrenorul Mihaelei

Managerul Constantin Deleanu i-a oferit un premiu de 3.000 de euro tatălui Mihaelei Buzărnescu, care este şi antrenorul sportivei. ”Vă mulţumesc foarte mult şi îmi doresc ca această colaborare să continue şi să fie un stimulent pentru Mihaela. Ea se bucură că poartă această emblemă pe tricou, o poartă cu drag. Ne dorim foarte mult să revenim în top 20, iar apoi să atacăm top 10”, a declarat Mihai Buzărnescu, tatăl sportivei.

La rândul său, mama Mihaelei a făcut o dezvăluire incredibilă: Cu puţin timp înainte de a ajunge în top 20 am visat într-o noapte că fata mea va fi în top 20. Sincer vă spun acest lucru. Şi iată că visul a devenit realitate”.

A semnat în cartea de onoare

La plecare, Mihaela Buzărnescu a semnat în cartea de onoare a combinatului şi a scris următorul mesaj: ”Mulţumesc pentru parteneriatul de succes de care am parte începând cu turneul de la Roland Garros. Sunt onorată să particip astăzi la fabrica Cotnari, o companie de mare succes naţional şi internaţional! Mult succes în continuare pe toate planurile! Cu drag, Mihaela Buzărnescu”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.