INTERVIU | Mihaela Buzărnescu și-a trasat țintele: Top 10 WTA, titlul cu echipa de Fed Cup și calificarea la JO. „Federația nu ne ajută decât cu terenul și cu câteva mingi. E o minune faptul că România are două jucătoare în Top 20 și 6 în top 100!”. Zi inedită pentru Miki, la Cotnari, în vizită la sponsorul ei. Ce vin a degustat FOTO #România100

INTERVIU | Mihaela Buzărnescu și-a trasat țintele: Top 10 WTA, titlul cu echipa de Fed Cup și calificarea la JO.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Anul 2018 a fost unul de vis pentru Mihaela Buzărnescu. Jucătoarea noastră de tenis în vârstă de 30 de ani a ajuns până în top 20 mondial și va încheia anul pe locul 24, ratând de puțin șansa de a se califica în premieră la Turneul Campioanelor, din cauza unei accidentări. Optimea de finală la simplu și sfertul la dublu la Roland Garros au fost cele mai bune rezultate din acest an, un 2018 de departe fabulos.

Rezultatele foarte bune din circuitul WTA i-au adus sportivei de 30 de ani și un prim sponsor, Compania Cotnari încheind în luna mai un parteneriat care s-a dovedit a fi de bun augur. Astăzi, numărul 24 WTA a acceptat invitația sponsorului Cotnari de a vizita combinatul din județul Iași. Sportiva a venit la Iași alături de părinții ei, au vizitat combinatul, au aflat povestea unuia dintre cele mai renumite vinuri din lume și au degustat un vin vechi de… 30 de ani, o Grasă de Cotnari de vârsta Mihaelei. La fel de valoros pe piața mondială. De altfel, întreaga familie Buzărnescu a primit în dar câte o cutie cu un vin de colecție din partea producătorului de vinuri, dar și promisiunea că parteneriatul va fi prelungit.

Cu prilejul vizitei la Cotnari, Mihaela Buzărnescu a vorbit depre anul foarte bun 2018 și despre planurile pentru 2019, dar nu s-a sfiit să critice Federația Română de tenis pentru lipsa de implicare în susținerea valorilor din tenisul românesc.

ProSport: Mihaela, ce crezi că a contribuit cel mai mult la ascensiunea ta fulminantă din acest an?
Mihaela Buzărnescu: Cel mai mult a contat faptul că am reușit meciuri foarte bune, pe care le-am câștigat. Asta mi-a dat multă încredere. Mi-a dat posibilitatea să joc cât mai multe turnee, cu ajutorul companiei Cotnari, care a început să mă sprijine din luna mai. În tenis, cu cât câștigi mai multe meciuri și joci în mai multe competiții, cu atât rezultatele sunt mai pozitive. Pe mine m-a ajutat foarte mult, victoriile mi-au dat încredere.

Fizic cum ești acum? Te-ai refăcut după accidentare?
Sunt bine din punct de vedere fizic, chiar sunt recuperată total. Pe 27 plec în Australia, la circuitul de trei turnee, după care plec la Fed Cup și la alte două turnee în Asia Mică. Mi-am făcut programul pentru primele șapte turnee. Totul e bine acum. Am confirmat participarea la Brisbane, apoi voi juca Hobart, Australian Open, voi merge după aceea la un turneu în Asia, după care urmează Fed Cup.

Ești pe locul 24 mondial acum, după ce la un moment dat ai fost în top 20, ce ți-ai propus pentru 2019?
Obiectivul meu este să reintru în top 20 și chiar în top 10. Foarte multă lume mi-a spus că am potențial de top 10. Și eu cred la fel. Nu este ceva ce nu poate fi făcut. Așa că acesta este obiectivul meu pe 2019, plus o participare la Olimpiadă. Mi-aș dori foarte mult să pot participa la Jocurile Olimpice. În plus, îmi doresc ca echipa de Fed Cup să câștige un titlu anul viior. Cam astea ar fi obiectivele.

Pentru a atinge top 10 trebuie să te axezi pe turneele importante. Ți-ai făcut o strategie?
Așa este, pentru a atinge top 10 trebuie să ai rezultate bune la Grand Slamuri, unde se punctează cel mai bine, precum și la celelalte turnee mari. Voi lua în considerare cele mai importante turnee, dar voi jongla și cu cele de categorie mai mică.

Va fi o presiune anul acesta pentru tine, având în vedere că ai de apărat puncte importante?
Nu va fi o presiune. Și anul trecut am câștigat multe turnee ITF, 7-8 la număr, care m-au adus pe locul 70 la sfârșitul anului, iar anul acesta nu am avut această presiune. E nomal să te gândești că ai de apărat puncte, dar am învățat să nu mă mai gândesc la acest lucru. Când intru pe teren îmi doresc să joc fiecare meci ca și cum ar fi ultimul și să nu am nicio așteptare de la competiție. Pentru mine este foarte important acest lucru, pentru că astfel mintea mea este mult mai limpede și mai relaxată și privesc altfel lucrurile când intru pe teren.

Este această echipă de Fed Cup cea mai bună din istoria participărilor României?
Da, așa este. Noi și echipa Cehiei, cu care din păcate vom juca, avem cele mai bune jucătoare pentru Fed Cup. Eu cred că am putea câștiga titlul, dacă am fi toate disponibile, să participăm la fiecare confruntare. Ar fi o realizare foarte mare și pentru țara noastră.

Ne poți spune cum vă ajută Federația Română de Tenis? Dacă vă ajută cu ceva?
Jucătorii și jucătoarele de la loturile de tineret și cei din Fed Cup și Davis Cup beneficiază de teren gratuit în cadrul Federației. Și la nevoie de niște mingi. Cam asta e susținerea lor, din păcate. La ce jucători avem, am fi putut fi susținuți mult mai bine. Dar trebuie să ne sacrificăm cum putem, iar de cele mai multe ori părinții sunt cei care suportă tot. În acest sport, cheltuielile sunt foarte mari, cu deplasări, antrenori, cazări… Poate pe viitor și federația va face rost de un buget. De 5-6 ani de când sunt în circuit nu au reușit să facă nimic. Au avut și finanțări. Nu pot să comentez eu mai mult, pentru că nu am putere.

Cam ce sumă cheltuie o jucătoare de tenis de top într-un sezon?
Cheltuielile de-a lungul carierei mele au fost exorbitante. Mult mai mari decât am câștigat din tenis. Anul acesta, recunosc, am aut câștiguri mai bune decât în trecut, dar cheltuielile la acest nivel sunt mult mai ridicate, pentru că trebuie să fii mereu cu cel puțin o persoană sau două alături, antrenor, preparator fizic, fizioterapeut, deplasările sunt foarte costisitoare. Cu cât urci în clasament, cu atât cheltuielile sunt mai mari, și necesitățile, și cerințele. Într-un sezon se cheltuie peste 200.000 de euro.

De aceea, sprijinul de la Cotnari a fost foarte important, a fost un ajutor important. A fost primul sponsor al meu după o pauză de 10-12 ani și sper că a fost benefic și pentru ei. Pentru mine sigur a fost, pentru că a venit la începutul turneului de la Roland Garros, unde am avut cel mai bun rezultat, optimi la simplu și sfert de finală la dublu. Pentru mine este foarte important să pot promova imaginea unei companii care are încredere în mine și care și-a dorit să mă susțină. Sper că și ei au avut feedback pozitiv și îmi doresc ca acest parteneriat să continue. Tot timpul când am fost la conferințe de presă am spus că am parteneriat cu firma Cotnari și sunt mândră să-i reprezint. Toată lumea a fost încântată de acest lucru, spunând că este cea mai bună companie din România și mă între cum s-a ajuns la acest parteneriar în tenis.

„Faptul că Simona a devenit numărul 1 mondial a avut un impact foarte mare și tenisul a fost mai cunoscut la noi”

În aceste condiții, fără susținere din partea federației, se poate spune că prezența voastră acolo, în top, este o minune?
Se poate spune că este o minune faptul că România are două jucătoare în top 20 și șase în top 100. Avem o țară mică, dar cu sportivi mari ambițioși, care aduc beneficii țării.

În momentul în care ai ajuns în top 20, aveai șanse de calificare la Turneul Campioanelor de la Singapore. Este o țintă pentru tine acest turneu major în 2019?
Categoric, este o țintă pentru mine Turneul Campioanelor în 2019. Eram pe locul 16 în clasamentul pentru Singapore și cu șanse foarte mari de calificare. Nu am ce să fac, m-am accidentat și am ratat această șansă. Nu a ținut de mine. Nu a fost vina mea. Îmi pare rău, dar trebuie să învinovățesc WTA, pentru că eu am anunțat la acel meci în care m-am accidentat că terenul este ud și trebuie întrerupt meciul pentru câteva minute. După două puncte eu m-am accidentat. Chestia asta mi-a provocat anumite neplăceri, pe o perioadă scurtă, ce-i drept, de câteva luni. Dar acum mă bucur că mi-am revenit și pot juca în continuare.

Ascensiunea Simonei Halep v-a dat și vouă un imbold?
La nivel mondial și uman, faptul că Simona a devenit numărul 1 mondial a avut un impact foarte mare și tenisul a fost mai cunoscut la noi. Dar pentru mine personal, eu tot timpul m-am raportat la persoana mea, nu m-am comparat cu alte jucătoare. Faptul că o româncă a devenit numărul 1 după o lungă perioadă este o mare realizare pentru țara noastră. Ea este un model și sper să fiu la fel și eu un model pentru sportivii din țara noastră, ca și celelalte jucătoare din top 100.

În ce măsură voi din top 100 puteți influența tinerii din România să vă calce pe urme?
Eu m-am gândit și voi lansa o campanie în următoarea perioadă. Voi merge în câteva școli din București și din alte orașe să le vorbesc liceenilor despre performanță în sport, să le împărtășesc din experiența mea, să le vorbesc despre cum mi-am împlinit eu visul. Să le explic să nu renunțe la visurile lor, în orice domeniu, chiar dacă nu este în sport. Sper să-i ajut să aibă o motivație mai bună, să-și aleagă mai bine idolul și să promovăm puțin sportul. Aș vrea în cât mai multe zone să merg, dacă am posibilitate, cu mai multe companii alături, oriunde am posibilitatea. Cât îmi permite timpul și sunt acasă, îmi doresc foarte mult să fac asta. Din păcate, sportul nu mai e ce a fost odată la noi.

Ce îți place să faci în timpul liber?
Îmi place să schiez, să vizitez.

Orașul care te-a fascinat cel mai mult?
Nice, din Franța. Și Parisul.

Mihaela, cu ce ai rămas după vizita la combinatul Cotnari?
Mă bucur mult că am venit astăzi la Cotnari și că a fost invitată aici, am avut ocazia să vizitez combinatul și să văd bogățiile acestei fabrici și tot ce ține de istoria acestui vin. Sunt încântată și onorată să reprezint această companie și sper că a fost un succes și pentru ei, ca și pentru mine.

Accident la ultima vizită în Iași

Mihaela Buzărnescu și-a amintit de ultima sa vizită la Iași. Se întâmpla prin 2004, când a participat la un turneu ITF, iar amintirea de atunci nu este prea plăcută. „Îmi amintesc că ultima dată am fost în Iași în 2004, la un turneu ITF. Era foarte cald. Am fost eliminată în turul 2, iar când am plecat de la Iași am avut accident de mașină pe drum. De atunci nu am mai fost. Uite că am revenit după 14 ani într-o cu totul altă postură și sunt fericită să mă aflu aici”.

Constantin Deleanu: „Întotdeauna am avut mână bună la sportivi”

Președintele companiei Cotnari, Constantin Deleanu a declarat că speră să continue parteneriatul cu Mihaela Buzărnescu, afirmând că societatea pe care o conduce a avut mână bună la sportivi întotdeauna: „Noi tot timpul am avut mână bună când am colaborat cu sportivi. Au avut rezultate bune. Așa se întâmplă și cu Mihaela. Îmi doresc ca această colaborare să continue și să fie un stimulent și pentru ea. Cotnariul este o podgorie a românilor și suntem mândri de asta. Mihaela reprezintă România cu cinste în întreaga lume, la fel cum o facem și noi. Ieri am fost la decernarea unui premiu în Bucovina și am auzit o vorbă frumoasă de la un preot, și vă rog să o rețineți.

Este despre Eminescu, care îi spune la un moment dat o vorbă mamei sale. Cică mamă, mă tot întreabă multă lume dacă să le spun că sunt român sau nu. Și nu ce să fac. Să le spun că sunt român? La care mama îi răspunde: Păi de ce să nu le spui dragă că ești român? Da, dar să nu creadă că mă laud după aceea. Așa că, Mihaela, să fii mândră că ești româncă și să nu te sfiești niciodată să o spui, atunci când o să fii pe cele mai înalte culmi. Ne onorează că familia Mihaelei a acceptat invitația noastră de a veni astăzi la Cotnari”, a declarat Constantin Deleanu, care l-a avut alături în carul vizitei și pe directorul de marketing Cătălin Grecu.

Premiu de 3.000 de euro pentru tatăl și antrenorul Mihaelei

Managerul Constantin Deleanu i-a oferit un premiu de 3.000 de euro tatălui Mihaelei Buzărnescu, care este și antrenorul sportivei. „Vă mulțumesc foarte mult și îmi doresc ca această colaborare să continue și să fie un stimulent pentru Mihaela. Ea se bucură că poartă această emblemă pe tricou, o poartă cu drag. Ne dorim foarte mult să revenim în top 20, iar apoi să atacăm top 10”, a declarat Mihai Buzărnescu, tatăl sportivei.

La rândul său, mama Mihaelei a făcut o dezvăluire incredibilă: Cu puțin timp înainte de a ajunge în top 20 am visat într-o noapte că fata mea va fi în top 20. Sincer vă spun acest lucru. Și iată că visul a devenit realitate”.

A semnat în cartea de onoare

La plecare, Mihaela Buzărnescu a semnat în cartea de onoare a combinatului și a scris următorul mesaj: „Mulțumesc pentru parteneriatul de succes de care am parte începând cu turneul de la Roland Garros. Sunt onorată să particip astăzi la fabrica Cotnari, o companie de mare succes național și internațional! Mult succes în continuare pe toate planurile! Cu drag, Mihaela Buzărnescu”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen