INTERVIU | Horia Tecău e pregătit pentru noul sezon: "La final de 2017, avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine"

18 nov 2017 593 afişări Comentează şi tu Tenis
INTERVIU | Horia Tecău e pregătit pentru noul sezon: "La final de 2017, avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine" Foto: Ştefan Sandu / Mediafax Foto

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au încheiat al treilea sezon de colaborare cu trei înfrângeri. Campionii de la US Open nu au reuşit să câştige vreun meci la ediţia 2017 a Turneului Campionilor de la Londra, însă, în ciuda regretului pentru jocul sub nivelul obişnuit, Horia şi Juls sunt pregătiţi pentru "restart", în vederea unui 2018 mai bun. Constănţeanul în vârstă de 32 de ani a vorbit, pentru ProSport, despre ultimul meci al anului, dar şi despre următorul pas.

Adio, Londra. "În momentele importante, s-a jucat foarte puţin cu primul serviciu şi au fost şi câteva greşeli la fileu"

Ca în toate meciurile jucate în grupă la „Turneul Campionilor”, aţi condus fără a menţine şi consolida avantajul dat de break: aţi avut 3-1 în primul set, apoi aţi pierdut cinci game-uri la rând. Care ar fi explicaţia?
La 3-1, după ce faci break, vrei să-ţi ţii serviciul, să consolidezi acel break, acel avantaj. De data aceasta am pierdut serviciul imediat la «punct decisiv» . Asta nu am făcut atât de bine în acest turneu: în momentele importante, s-a jucat foarte puţin cu primul serviciu şi au fost şi câteva greşeli la fileu.

Cât de năucitoare a fost tripla dublă greşeală, făcută de Juls, în acelaşi ghem, la 3-4, pe final de prim set?
N-avem voie, în acele momente importante, să facem astfel de greşeli. Atunci când curăţăm aspectul ăsta din jocul nostru, atunci câştigăm meciul.

Apoi, aţi ratat minge de break la 3-5 pe serviciul lui Harrison, retur rever în fileu Rojer la «punct decisiv» şi minge de set...
Am avut o minge de set, din nou «punct decisiv», retur bun, o intervenţie a lui Juls şi un reflex incredibil al lui Harrison. Punct important, din nou, acolo am ajuns la tiebreak şi, după un avantaj, 4-1, n-am mai făcut niciun mini-break. Au făcut ei, după aia, două mini-break-uri, cu două puncte jucate destul de bine. Aceste puncte au făcut diferenţa.

Mai departe, un moment crucial al meciului a fost mingea de break ratată la 4-3, punct capital care, câştigat, ţi-ar fi dat ocazia să serveşti pentru adjudecarea setului secund...
În acest turneu au fost câteva greşeli în momentele acestea importante. N-am simţit că adversarii au jucat ceva deosebit, dar au fost mai buni decât noi în acele momente importante şi au câştigat multe dintre aceste puncte. Aici s-a făcut diferenţa.

În tiebreak-ul setului secund aţi condus cu 4-1...
Ne-am mobilizat bine să luptăm până la ultimul punct, ne-am motivat, am avut energie bună, am avut o comunicare bună şi aşa ne-am dat şansa să revenim în meci, tot timpul.

Aţi pierdut pe mâna voastră fiecare din cele trei partide jucate. Este greu de acceptat că o minge / un singur punct, poate avea atât de mare importanţă?
E greu să antrenezi aceste puncte, pentru că la antrenament nu ai situaţiile acestea de presiune. Dar, ca execuţii şi ca situaţii de joc, trebuie să fim noi, să avem un procentaj mai mare de reuşită în execuţii.

"Au fost şi perioade în care nu am ştiut exact ce să facem, ce să mai aducem nou în echipă, ce ne lipseşte. Acum avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine"

Putem discuta despre o derută individuală repercutată asupra echipei?
Am continuat să lucrăm la acest parteneriat. Au fost şi perioade în care nu am ştiut exact ce să facem, ce să mai aducem nou în echipă, ce ne lipseşte.

Situaţii similare au fost şi în debutul de sezon oscilant, nu-i aşa?
După un timp ne-am reglat, am avut o energie bună, am comunicat bine, am lucrat bine pe aspectul ăsta de a ne ajuta unul pe celălalt mai mult pe teren şi asta s-a văzut în rezultatele pe care le-am avut în timpul verii, mai ales în America, câştigând US Open-ul. Am avut un final de an mai bun decât începutul, multe meciuri câştigate. Au fost şi perioade bune în care am câştigat multe meciuri, dar şi perioade în care am pierdut mai multe meciuri.

A fost titlul pe zgură, la turneul lui Ion Ţiriac, de la Geneva - un restart?
Diferenţa nu a fost foarte mare între aceste luni, numai că, puţină energie mai bună, comunicare, încredere, un joc mai decisiv, mai hotărât, antrenamente mai intense şi mai specifice au lipsit în anumite perioade. Sunt lucruri pe care le-am învăţat şi noi pe parcurs şi acum avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine. Vom continua să lucrăm, ca să îmbunătăţim acest parteneriat.

În momentele de degringoladă, ţi-ai pus problema să-ţi cauţi alt partener?
N-au fost niciodată discuţii să nu continuăm împreună, dar ne-am gândit cum putem să lucrăm la îmbunătăţirea acestei echipe. Asta a fost grija noastră tot timpul. N-aveam tot timpul răspunsuri şi nu ştiam, pe lângă ce făceam de obicei, ce să mai adăugăm. Răspunsurile au venit pe parcurs, avem suficiente lucruri la care să lucram, ştim cam ce ne trebuie să mai adăugăm jocului nostru ca să jucăm bine în 2018, să venim cu ceva nou pe lângă ce avem deja.

"Ne vom gândi şi la cine ne poate ajuta să obţinem aceste lucruri «extra» în parteneriatul nostru"

Pregătirea pentru sezonul 2018 o vei face la Miami, locul de rezidenţă al lui Rojer. În plus, în Florida, la Bradenton, este şi Gabriel Trifu, momentan antrenorul echipei de "Cupa Davis". Care sunt obiectivele?
Cred că în această perioadă de off-season, pe lângă faptul că vom lucra la aceste aspecte din jocul nostru, ne vom gândi şi la cine ne poate ajuta să obţinem aceste lucruri «extra» în parteneriatul nostru.

De ceva ani, Victor Crivoi este sparring-partener-ul vostru în circuit. Andrei Pavel şi Gabriel Trifu au mai fost la turnee cu voi. V-aţi gândit să completaţi echipa?
Un antrenor, un colaborator, nu trebuie să fie cineva «full-time», dar cu siguranţă o privire, doi ochi din afară - ne pot aduce un plus acestui parteneriat. Să vină cu nişte idei noi, cu nişte strategii noi.

N-ai mai avut un antrenor din 2013 când, la începutul parteneriatului cu Max Mîrnîi, l-aţi angajat pe australianul Ashley Fisher...
Noi comunicăm foarte bine, ne înţelegem bine, dar avem nevoie şi de o părere din afară. Sunt multe lucruri de care noi nu ne dăm seama şi aici e bine să ai un antrenor care să vină şi să-ţi spună exact ce se întâmplă, din afară, să-ţi dea nişte idei noi.

Mulţumesc şi vacanţă plăcută!
Mulţumesc.

  • Horia Tecău şi Hean Julien Rojer au câştigat 4 titluri împreună în 2017 - între care un turneu de Mare Şlem: Dubai, Winston-Salem şi US Open - pe hard, Geneva - pe zgură.
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.