INTERVIU | George Cosac se pregăteşte de predarea ştafetei la şefia FR de Tenis: ”A fost un mandat extrem de dificil. Federaţia Română de Tenis ar fi fost mult mai departe dacă nu am fi fost blocaţi de procese!”. Ce spune despre realizările echipei sale şi pe cine vede preşedinte

10 iun 2019 1401 afişări Tenis
INTERVIU | George Cosac se pregăteşte de predarea ştafetei la şefia FR de Tenis: ”A fost un mandat extrem de dificil. Federaţia Română de Tenis ar fi fost mult mai departe dacă nu am fi fost blocaţi de procese!”. Ce spune despre realizările echipei sale şi pe cine vede preşedinte

Federaţia Română de Tenis îşi va alege pe data de 19 iunie, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare, noua echipă de conducere – preşedintele şi patru vicepreşedinţi. George Cosac, cel care a condus FRT din postura de preşedinte în ultimii şase ani, şi-a respectat cuvântul dat şi nu s-a mai înscris la funcţia de preşedinte odată cu intarea lui Ion Ţiriac în cursa pentru cea mai importantă funcţie federală.

Într-un interviu acordat ProSport, George Cosac vorbeşte despre satisfacţiile şi regretele mandatului său.

Domnule Cosac, vă pregătiţi să predaţi ştafeta. Cum aţi caracteriza mandatul dumneavoastră de preşedinte?

A fost un mandat extrem de dificil, cu foarte multe greutăţi. Dar pe cât de mari au fost provocările, pe atât de mari au fost şi satisfacţiile. A fost dificil pentru că am preluat o federaţie cu datorii de 60.000 de euro. Zece luni din anul 2014 federaţia a fost blocată de controalele de la Parchetul general, ca rezultat al plângerii penale înaintate de fosta conducere a federaţiei împotriva domnilor Ilie Năstase şi Dumitru Hărădău. Plângerea a fost depusă în 2012 şi a fost ulterior închisă ca neîntemeiată.  Din 2016, a început cascada proceselor din instanţă, generate de situaţia deja binecunoscută de la federaţie, cu eroarea birocratică apărută şi perpetuată din 2001. După cum se ştie, multe cluburi au fost afiliate, îndeplinind toate criteriile impuse de minister şi de statutul FRT, însă documentele nu au fost depuse la Registrul sportiv al federaţiilor. În fine, din 2017, federaţia a avut finanţarea sistată. Cu toate aceste probleme enumerate, a fost cea mai prolifică perioadă din istoria Federaţiei Române de Tenis. Le sunt recunoscător celor care m-au ales, am fost onorat să ocup această funcţie de mare responsabilitate şi de mare nobleţe. Nimic nu ar fi fost însă posibil fără lucrul în echipă şi de aceea ţin să le mulţumesc colegilor cu care am împărţit şi bune, şi rele în toată această perioadă, Răzvan Itu, Adrian Marcu, Marin Stănică, Alina Tecşor, Dinu Pescariu senior şi Ionuţ Moldovan.

Vă referiţi strict la rezultatele obţinute pe plan internaţional?

Nu le pot ignora sau ocoli. Au făcut parte din realitatea mea, a echipei mele. Personal le-am trăit cu intensitatea pe care o resimte un fost jucător de tenis. Cu emoţii, cu bucurii, cu tristeţi, cu mândria de a fi român atunci când numărul 1 mondial este un român de-al tău, Simona Halep. Nu vreau să fiu acuzat că-mi asum aceste rezultate, dar nu pot să nu amintesc de rezultatele care mi-au făcut sufletul să vibreze în această perioadă, finala turneului campionilor când Horia Tecău a jucat împotriva lui Florin Mergea, finala de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, cu Tecău şi Mergea la un pas de aurul olimpic, victoria Simonei de la Roland Garros, meciurile fantastice din Cupa Federaţiei, cu publicul minunat care ne-a însoţit peste tot, performanţele Simonei Halep, ale Irinei Begu, Soranei Cârstea şi a tuturor celorlalţi jucători români.

MULTE PROIECTE PENTRU ATRAGEREA COPIILOR

A fost o perioadă tumultoasă. Care au fost mai multe? Realizările sau proiectele pe care le-aţi avut pe listă, dar nu aţi putut duce la îndeplinire?

Categoric, realizările. Zilele acestea am trecut în revistă proiectele pe care le-am realizat şi pot să spun că au fost foarte multe. Aşa cum spuneam, nu aş fi putut realiza nimic dacă nu aş fi avut alături de mine o echipă de care sunt mândru şi căreia vreau să-i mulţumesc pentru eforturile şi munca depuse.

Care ar fi cele mai importante realizări?

Aş dori să încep cu un punct extrem de important în strategia noastră, promovarea tenisului în rândul copiilor. În premieră, datorită acestor proiecte, am fost premiaţi de Tennis Europe, care ne-a acordat titlul de ”Most Improved Nation” şi ”Best B Nation”. Proiectele au vizat atragerea copiilor către tenis şi au fost desfăşurate în două etape. Primul a fost ”Născuţi pentru tenis”, care s-a adresat copiilor de 6-10 ani şi a avut loc în peste 120 de şcoli în orele de educaţie fizică, cu sprijinul a 41 de cluburi sportive. Această iniţiativă a avut ca obiectiv selecţionarea a minimum 400 de copii, care au beneficiat de pregătire gratuită, plătită de FR de Tenis, timp de patru săptămâni. Aproximativ 25.000 de copii au luat primul contact cu tenisul. Finanţarea cluburilor implicate în proiect a constat în materiale sportive, terenuri de minitenis, rachete, mingi de burete, filee, set de tuşe, plata antrenorilor pentru orele petrecute în şcoli şi plata pentru primele patru săptămâni de pregătire organizată a copiilor care au fost selecţionaţi.

”Din venituri proprii ale FRT am reuşit să facem investiţii la Centrul Naţional de Tenis. Am refăcut terenurile de hard şi suprafaţa de joc din sală, am schimbat iluminatul. De la buget am achiziţionat un balon care acoperă cinci terenuri”
George Cosac, preşedinte Federaţia Română de Tenis

Al doilea proiect s-a intitulat ”Primii paşi în tenis” şi a urmărit creşterea numărului de participanţi la competiţiile din cadrul clubului, respectiv realizarea unei baze de selecţie pentru obţinerea de performanţă în tenis. Au fost implicate 20 de cluburi din 17 localităţi, care au mers în aproape 50 de şcoli, reuşind să implice aproape 200 de copii în fiecare şcoală la orele de sport. În total au fost vizaţi aproape 10.000 de copii. Şi în acest proiect, pentru derularea activităţii de selecţie, FR de Tenis a pus la dispoziţia cluburilor câte un set de echipament sportiv, kit minitenis, cu fileu minitenis, mingi de burete, conuri, tuşe pentru realizarea terenului de 11 metri, baloane şi rachete. Echipamentele menţionate au rămas după terminarea proiectului în proprietatea cluburilor implicate. Pentru fiecare copil atras în urma acţiunii, clubul participant a primit o indemnizaţie pentru o lună în valoare de 150 de lei.

Sunt, pe undeva, proiecte normale pentru orice federaţie…

Da, dar trebuie să ţineţi cont de contextul general în care ne-am aflat. Eforturile au fost uriaşe. Alte proiecte în care au fost implicaţi mii de copii au fost ”Micul As”, în care s-au înscris 20 de cluburi, cu peste 1000 de copii, ”Cunoaşte mai bine sportivul tău” din programul Pierre de Coubertin, desfăşurat la Poiana Braşov cu 160 de copii din 20 de cluburi din Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Brăila, Timişoara, Galaţi, Baia Mare, ”Sportivi de perspectivă ai cluburilor”, desfăşurat în două serii cu câte 40 de sportivi, aparţinând de 27 de cluburi, ”Descoperă campionul din clubul tău”, cu participarea a 200 de copii din 20 de cluburi, ”Competiţia micilor campioni”, cu 60 de întreceri de minitenis pe fiecare nivel, unde au participat 2500 de copii din reşedinţele de judeţ din ţară, şi nu în ultimul rând proiectul ”Descoperă campionul din tine”, derulat împreună cu Institutul Naţional de Cercetare în Sport, în urma căruia au fost identificaţi cei mai promiţători trei copii cu vârste între 5 şi 8 ani din fiecare sector al Capitalei. Federaţia a susţinut toate aceste proiecte cu burse, materiale sportive, cazare, plata specialiştilor şi a antrenorilor pentru orele petrecute în şcoli.

180 DE TURNEE FUTURES ŞI APROAPE 100 ITF SI TENNIS EUROPE

Care ar fi regretele preşedintelui George Cosac din manadatul său?

Nu am terminat cu realizările. Au fost lucruri bune făcute pe toate planurile, de la organizarea de turnee, la investiţiile realizate la Centrul Naţional de Tenis, de la pregătirea cadrelor de specilitate la evaluarea sportivilor din loturile naţionale. Pentru prima dată FRT a fost recompensată cu bonusuri substanţiale pentru modul în care a organizat întâlnirile de la Cupa Federaţiei şi Cupa Davis. Pentru prima dată am ales locaţii noi pentru aceste meciuri, în zone în care am încercat să promovăm tenisul, Galaţi, Arad, Constanţa, Piatra Neamţ. Pentru prima dată au fost realizate parteneriatele cu COSR, prin care juniorii din loturi au beneficiat de burse olimpice, iar seniorii de susţinerea financiară pentru participarea la competiţii. Important a fost şi parteneriatul cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin care antrenorii au putut iavea acces în şcoli, astfel încât să predea tenis şi să facă selecţie la orele de educaţie fizică. Dar mai ales ne mândrim cu numărul mare de turnee organizate în mandatul nostru.

Aveţi o cifră?

Au fost organizate peste 180 de turnee futures, de 10 şi 15 mii dolari, cu puncte ATP şi WTA, pentru susţinerea tinerilor în trecerea lor de la juniorat la seniorat. Pe lângă acestea, au mai fost aproape 100 de turnee ITF şi Tennis Europe. Şi să nu uităm de cel mai mare turneu WTA din sud-estul Europei, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul şase. Acest turneu a fost câştigat de Simona Halep de două ori şi de Irina Begu, o dată. De asemenea, la turneul WTA le-am acordat wild-card unor jucătoare tinere, care au avut posibilitatea să debuteze la acest nivel şi să câştige puncte. Jucătoare tinere precum Ana Bogdan, Patricia Ţig, Gabriela Ruse, Jacqueline Cristian. Tot la acest capitol, al organizării, am avut un proiect foarte important, ”Tenis 10 FRT”, prin care federaţia a devenit partenerul cluburilor interesate să organizeze o astfel de competiţie, în primii ani organizatorii având din partea FRT mingi, diplome, medalii, rachete, filee. De asemenea puteau cumpăra de la firmele Head, Babolat şi Wilson echipament sportiv cu reducere între 10 şi 25 %.

”În 2016 am organizat patru din cele mai importante evenimente sportive la nivelul întregii ţări: meciurile de Cupa Fedeaţiei cu Cehia şi Germania, meciul de Cupa Davis cu Spania şi turneul WTA de la Bucureşti”
George Cosac, preşedinte Federaţia Română de Tenis

Proiecte la nivelul performanţei

Au fost verificări complete ale componenţilor loturilor naţionale în 2014, cu testări la Institutul Naţional pentru Cercetare în Sport. S-a urmărit evaluarea biochimică a răspunsului la efort, evaluarea psihologică, evaluarea biomotrică. În urma testării au fost realizate rapoarte individuale şi s-au transmis fişe fiecărui sportiv. În ce priveşte pregătirea cadrelor de specialitate, a fost realizat şi trimis tuturor cluburilor din ţară DVD-ul cu metodica unitară şi au fost organizate mai multe cursuri pentru antrenori, cel mai important fiind ”Global Professional Tennis Coach Association”, susţinut de unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti, Alberto Castelani. Toate aceste proiecte amintite în acest interviu au fost la îndemâna tuturor persoanelor interesate. Doar cei care nu au dorit să se implice nu au profitat de pe urma lor.

CEL MAI MARE PROIECT DE INVESTIŢII, ÎN LINIE DREAPTĂ

Care ar fi proiectele pe care le-aţi avut în plan, dar pe care nu le-aţi putut finaliza?

În primul rând marele proiect al sălii cu şase terenuri, 40 de camere, centru de recuperare şi cantină de la Centrul Naţional de Tenis. Am avut o finanţare de la CNI de 13 milioane de euro, dar nu l-am putut realiza la timp din cauza PUZ-ului, care depăşea cotele aferente terenului din spatele CNT. Acest proiect abia acum intră în linie dreaptă. În luna aprilie, împreună cu Gică Popescu şi Alin Petrache am susţinut în plenul Consiliului General al PMB eliminarea PUZ-ului. Cu majoritate de voturi s-a decis ca edificiile sportive de interes naţional să se realizeze fără acest PUZ, doar cu avizele necesare. Va fi cel mai mare proiect de investiţii din istoria FRT. Tot de o întârziere a avut parte şi proiectul de la Doherty, fostul TCB. De curând am refăcut autorizaţia de construcţie, cea iniţială nefiind pusă în practică din cauza licitaţiilor şi a proceselor cu o firmă aflată în insolvenţă.

Credeţi că aţi avut un mandat fără fisuri?

Nimeni nu spune acest lucru. Sigur că sunt încă multe lucruri de făcut. Sigur că am avut şi lipsuri, dar în condiţiile în care ne-am aflat în ultimii doi ani, fără finanţare, cu peste 20 de procese intentate de un individ care nu a fost ales, cred că suntem pe plus. Dacă nu ar fi existat această perioadă cu siguranţă că FRT ar fi fost mult mai departe.

Nu v-aţi mai înscris la funcţia de preşedinte. Cu cine aţi vota?

Din punctul meu de vedere, cred că este o onoare pentru tenisul românesc că domnul Ion Ţiriac şi-a exprimat dorinţa să candideze la preşedinţia federaţiei.

Candidaţi totuşi la funcţia de vicepreşedinte…

Da, pentru că mai sunt proiecte aflate în derulate, care trebuie duse la capăt. Decizia este însă a oamenilor din tenis.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.