Interviu eveniment cu Irina Spîrlea, unica româncă învingătoare în faţa surorilor Williams: "Halep urcă rapid în top 10!"

30 aug 2013 14382 afişări Tenis
Interviu eveniment cu Irina Spîrlea, unica româncă învingătoare în faţa surorilor Williams: "Halep urcă rapid în top 10!" 15 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/11280926/2/spirlea-psp821.jpg

 

Irina Spîrlea anticipează că Simona Halep (19 WTA) şi Sorana Cîrstea (21 WTA) vor intra în Top 10 cel târziu în debutul lui 2014. Fosta mare jucătoare (7 WTA - 1997) îi creionează portretul Serenei Williams şi spune ce atitudine trebuie să adopte româncele în duelurile cu liderul mondial. Spîrlea atingea în urmă cu 16 ani semifinalele la US Open

Stabilită în Roma, Irina e unica jucătoare din România care a învins-o pe Serena Williams (1 WTA)

Locuieşte în Roma, dar călătoreşte până în Sardinia, pentru vacanţa de vară, cu toate meciurile în gând. La telefon se aud păsări de tot felul, poveşti de la fileu şi o lecţie de atitudine. Ea a reuşit! Din tehnică, din intuiţie, din joacă şi din instict. Dintr-o răutate pozitivă, din schimburi intense, servicii precise şi mingi în adâncime. Din primul antrenament de pe 23 august, din scânteia generată de o ciocnire umăr în umăr şi din replicile date liderilor mondiali.  

Irina, Roma e mai frumoasă acum sau când jucai?
Să ştii că am admirat nenumăratele puncte de atracţie din Roma mai mult pe vremea în care jucam tenis, când veneam la turnee. Mult mai mult decât în prezent! Dar mai apuc să revăd diferitele frumuseţi doar atunci când vin prietenii pe la noi.

În tenis mai eşti implicată?
Nu mai sunt implicată, soţul meu e antrenor (n.r. Massimiliano Pace), dar le urmăresc des pe fetele din România şi am fost şi la turneul de la Roma, am citit despre evoluţiile lor. Tind să cred că vor ajunge repede pe culmi pentru că mă bazez pe progresul din jocul lor din ultimul timp.

Şi...
Simona are tupeu, e o jucătoare curajoasă, nu cred că are probleme în acest sens. Dar pot exista însă zile în care nu-ţi iese nimic. Simo e muncitoare, e o fată ascultătoare.  Şi Sorana posedă calităţi. Cred că vor ajunge repede pe culmi pentru că mă bazez pe progresul din jocul lor.

Simona are doar 1,68 m. Încetineşte acest dezavantaj ascensiunea ei?
Pe vremea mea, majoritatea fetelor erau mai scunde şi eu făceam parte din catergoria jucătoarelor înalte (n.r. are 1,82 m). Acum e exact invers, circuitul este plin de jucătoare  de talie, dar Simona compensează prin explozie, prin inspiraţie, prin soluţiile găsite.

Elan de la SabatiniVorbeai de vremea ta. Care e cea mai frumoasă amintire?
Sunt multe importante, dar un moment apropiat sufletului meu rămâne victoria împotriva Gabrielei Sabatini de la Roma, din 1994. Ea avusese bye în runda inaugurală şi victoria obţinută în faţa ei mi-a dat aripi. Dar să ştii că am amintiri frumoase şi din eşecuri.

Mai exact...
Pe vremea mea erau jucătoare pe care era imposibil să le bat şi dacă ele jucau la 30% din capacitate şi eu la 90%.

Cum avem şi în prezent?
Există un grup de 2-3 jucătoare care par invincibile. Serena Williams, Azarenka, Şarapova. Dar Halep şi Cîrstea pot oricând să le învingă pe toate celelalte prezenţe din partea superioară a ierarhiei. Eu percepţia asta o am. Şi îţi dau şi un exemplu. O jucătoare ca Li Na poate câştiga acum Roland Garros şi imediat să piardă. Dezechilibrul nu e atât de evident între Serena, Vika şi celelalte.Şi când vor pătrunde Halep şi Cîrstea în Top 10?
Cu puţină încredere şi puţin noroc, şi până la sfârşitul anului sau în debutul anului viitor.
 
Cine va intra prima pe viitor în Top 10?
Ambele au şansele egale.

De ce nu poate fi învinsă Serena?
Acum se află într-o formă foarte bună. E foarte lucrată la sală, foarte antrenată şi nimeni nu-i poate pune probleme. Am văzut-o la Roma (a învins-o în finală pe Azarenka) şi la Roland Garros (a trecut în ultimul act de Şarapova) şi chiar posedă o forţă de nebănuit. Dar a luat-o şi în freză la Wimbledon anul acesta (a pierdut în turul 4 la Sabine Lisicki) şi aceste momente trebuie speculate. Când nu-i iese nimic. Bine, se întâmplă foarte rar asta.

Ai reuşit să o baţi o singură dată, la a treia voastră întâlnire, în turul 4 la US Open din 1997. Cum?
Era intrată bine în circuit, bifase meciuri grele. Poate că am excelat cu o răutate pozitivă, cu forţă şi cu lovituri surprinzătoare.

Apare un complex? Nicio româncă nu a mai eliminat-o.
Când ai intrat între primele 20 sau eşti în apropiere, respectul i-l arăţi adversarei doar în afara terenului. Nu ai voie să ai vreun complex în faţa Serenei sau în faţa Viktoriei Azarenka când ai atins acest nivel. Trebuie să te autoconvingi că le poţi răpune..

Şi pe Venus ai învins-o. Rămâne şi acel episod din semifinala de la US Open când v-aţi ciocnit în momentul schimbului de teren. Ce s-a întâmplat?
Noi două n-am avut niciodată nimic de împărţit şi totul a fost alimentat de mass-media. Eram în acelaşi grup cu americancele, cu asiaticele... şi când m-am mai văzut cu fetele sau cu Serena, le-am transmis să o salute pe Venus.„Jos pălăria în faţa lui Roger Federer!”

Spîrlea explică de ce-l admiră pe Federer de ce nu există terenuri de iarbă în România şi anticipează că albul caracteristic Wimbledonului ar putea în timp să dispară. În ţară nu avem niciun teren omologat

Românca stabilită în Roma regăseşte la Cîrstea o lovitură pe care o prefera şi ea


Regăseşti anumite părţi din stilul tău de joc la generaţia actuală din România?
Poate la Cîrstea, cu acea lovitură de dreapta decisivă – ca o măciucă - atunci când se aşează şi loveşte. La alte fete.... nu pot identifica ceva care să-mi aducă aminte de stilul meu de joc. Dar acum 15 ani, loviturile erau altfel pentru că tenisul şi-a consumat cursul lui firesc. Nu poţi compara epocile, fiecare eră impresionează printr-un grup de jucătoare. Acum vezi rar un slice, un stop, un backhand cu o singură mână, totul pare liniar în ziua de azi.

Dar ies din tipar coafurile, stilul vestimentar, accesoriile...
E normal, în toate sporturile s-au schimbat aceste amănunte datorită mediatizării, a banilor, a publicităţii, a notorietăţii pe care o ating protagoniştii, a popularizării fenomenului. Crezi că la Wimbledon va rămâne şi peste ani albul ca semn distinctiv al turneului...?

De ce nu există terenuri de iarbă în România?
Nici mie nu mi-e uşor să-mi întreţin iarba din curte, dar să gestionezi un teren de iarbă! E foarte greu! Crezi că la Wimbledon, în afara celor două săptămâni, suprafaţa arată bine!? Nicidecum.

Federer, Djokovic sau Nadal?
Jos pălăria pentru Federer! Ştii ce apreciez cel mai mult? Faptul că un tip ca el, care mai e şi tătic şi soţ pe deasupra, reuşeşte să o ia mereu şi mereu de la căpăt după ce acum, la vârsta lui... chiar câţi ani are?


32...

E un clasic. La 32 de ani să o iei de la căpăt cu antrenamentele şi cu drumurile spre alte turnee, după ce eşti eliminat în sferturi, în faze inferioare... e impresionantă puterea lui. El! Cel obişnuit doar cu finala şi semifinalele! Îl admir mai ales pentru aceste momente grele când e eliminat prematur şi de asta spun din nou: Jos pălăria !

Cam asta a spus şi Ilie Năstase în faţa lui, a lui Nadal, Djokovic, la reunirea foştilor lideri ATP. Doar că el a îngenuncheat în faţa lor.
Ilie e showman. A fost şi va râmâne! E un personaj şi nu-l poţi compara cu nimeni. Toată lumea îl cunoaşte şi pentru spectacolul pe care îl face şi cred că au înţeles cel mai bine asta şi tenismenii pe care i-ai enumerat.Meciurile Irinei cu surorile Williams
Irina Spîrlea vs Serena Williams 1-3
1998 Australian Open    hard    R128    7-6, 3-6, 1-6
1998 Miami    hard    R64    6-7, 0-6
1998 US Open    hard    R32    6-3, 0-6, 7-5
1999 Roma    zgură    R16    2-6, 3-6
Irina Spîrlea vs Venus Williams 1-3
1997 US Open    hard    Semi    6-7, 6-7
1997 Philadelphia    hard    R32    6-3, 6-2
1999 Zurich    hard    R16    3-6, 2-6
2000 Hamburg    zgură    R16    7-6, 2-6, 2-6Alte dueluri cu starurile din 90
Gabriela Sabatini    2-2
Monica Seles    2-4
Arantxa Sanchez    5-5
Steffi Graf    0-2
Amanda Coetzer    4-4
Martina Hingis    0-6
Mary Pierce    3-5
Lindsay Davenport    1-6
Anna Kournikova    2-1„Mi-au spus că sunt nebună când m-am retras la 26 de ani”

Irina explică de ce s-a retras în vârf de formă şi de ce nu ar mai fi determinat-o nimic să se întoarcă

Fostul nr. 7 WTA consideră că „23 august” şi clubul lui Dinu Pescariu posedă caracteristile unor centre de top
A intrat în top 10 WTA pe 23 decembrie 1996 – prima româncă de la Ruzici (1981)De ce tenis?
Pentru că ai mei m-au dus la patinaj pe la 6 ani şi după trei luni mi-am dat seama că îngheţam prea tare pe patinoar. Şi am ajuns să am tot soarele din lume la unele turnee din diferite perioade ale lunii. Şi din diferite colţuri ale lumii.

De ce te-ai retras la doar 26  de ani?
Să ştii că unii mi-au spus că sunt nebună! Cred că reuşeam să mă menţin în top 20  mult timp. Dar hotărâsem cu şase luni înainte, mi-am zis să mai stau cu prietenele în circuit, dar apoi: gata! Asta am decis, asta am făcut. Ce-am realizat în tenis rămânea într-o carte a amintirilor, iar prioritatea mea devenea alta. O familie.

De ce n-ai fi mers cu familia la turnee?
Pentru un băiat e mai uşor. Îşi ia copiii, soţia şi îl acompaniază peste tot. Pentru o fată nu este aşa. Eu voiam să fiu mamă şi nu m-aş fi văzut făcând parte din grupul jucătoarelor care revin după ce devin mămici.

„Nu vreau să-mi stresez băiatul

Tommaso şi Francesca joacă tenis?
Joacă. Şi Tommaso chiar a participat în 2013 la primele campionate naţionale din Italia, dar eu nu prea mă duc cu el pentru că nu vreau să-l stresez. Dacă ar fi practicat spre exemplu baschet, ar fi fost şi mai bine. Pentru că nu mă pricep! Fetiţa face şi tenis şi înot, dar vrea să se axeze pe tenis şi karate.

Te-ai întoarce în România?
Sincer, aşa a fost să fie, să mă căsătoresc în Italia, să dăm copiii la şcoală aici. Dacă în trecut m-am gândit la această posibilitate, acum nu o mai fac.

Ultima oară când ai venit acasă ai sesizat un salt calitativ în privinţa terenurilor?
Da, la 23 august – eu aşa îi spun şi acum actualulului Centru Naţional de Tenis - şi la clubul lui Dinu Pescariu. Mi-au plăcut foarte mult.

O ultimă întrebare. Cu câţi români te întâlneşti în Italia?
Să ştii că în Roma nu prea văd români, dar acum mă aflu în Sardinia, în vacanţă şi chiar sunt foarte mulţi români în jurul meu.

A trecut de 1 milion de dolari când a atins semifinalele la US Open. A fost învinsă de Venus Williams


Irina Spîrlea
Data şi locul naşterii: 26 martie 1974 / Bucureşti
Înălţime/greutate: 1,82 m/70 kg
Tatăl, Dumitru Spîrlea, cel mai valoros reprezentant român al pentatlonului modern, mama Georgeta, desenator tehnic
Căsătorită cu Massimiliano Pace, au doi copii: Tommaso (11 ani) şi Francesca (8 ani)
Cel mai înalt loc ocupat în WTA: 7 (13 octombrie 1997)
S-a retras în 2000, la 26 de ani
A terminat trei ani (1996-1998 între primele 20 de jucătoare ale lumii)
Titluri la simplu: 4
(Palermo 94 şi 95, Amelia Island 96, Strasbourg 98)
Finale la simplu: 6 (Sapporo 93, Taranto 94, Jakarta 95, Indian Wells 97, Hilton Head 98, Cairo 99)
Titluri la dublu: 6
(Taranto 94, Jakarta 95, Roma 96, Paris, Luxemburg, Linz 99)
Semifinalistă la US Open 97
Sfert-finalistă la Australian Open 97
Bani câştigaţi din tenis:
2.650.000 de dolari

Kournikova avea calităţi, n-a fost vreo panaramă, cum spunem noi, în tenis. Dar cel mai mare noroc al ei a fost că era frumuşică şi a făcut bani din publicitate. Dar avut şi un mare ghinion! N-a câştigat niciodată vreun turneu de simplu
Irina Spîrlea, fost nr. 7 WTA

Dacă-i dai şi lui Goran Ivanisevici o rachetă modernă, el va servi la fel de puternic precum băieţii care excelează la acest capitol
Irina Spîrlea, fost nr. 7 WTA

Croatul Ivanisevic nu se află în top 40 all time la capitolul viteza serviciului (225 km/k – ultimii clasaţi).
263 km/h e recordul la masculin – Samuel Groth (Aus), la Busan 2012
209 km/h e recordul la feminin – Venus Williams (SUA), la US Open 2007Participantă la JO de la Barcelona
Carte favorită: Pe aripile vântului (Margaret Mitchell)
Sportivi favoriţi: Steffi Graf şi Carl Lewis
Fostă antrenoare a echipei României de Fed Cup

Două mingi de meci a avut Spîrlea în semifinala pierdută cu Venus Williams în 1997, la US OpenCîrstea, scoasă de nr. 109 WTA

Sorana Cîrstea, cap de serie numărul 19 şi locul 22 WTA, a ratat aseară calificarea în turul trei la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Cîrstea a fost învinsă, în turul doi, cu scorul de 7-5, 6-1, după o oră şi 24 de minute, de Kurumi Nara (Japonia), poziţia 109 în ierarhia mondială. Sorana Cîrstea va primi 53.000 de dolari şi 100 de puncte WTA. După închiderea ediţiei, urmau să înceapă partidele din turul secund: Alexandra Dulgheru - Ana Ivanovic (Serbia) şi Simona Halep - Donna Vekic (Croaţia).
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.