Interviu eveniment cu Irina Spîrlea, unica româncă învingătoare în fața surorilor Williams: „Halep urcă rapid în top 10!”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

 

Irina Spîrlea anticipează că Simona Halep (19 WTA) și Sorana Cîrstea (21 WTA) vor intra în Top 10 cel târziu în debutul lui 2014. Fosta mare jucătoare (7 WTA – 1997) îi creionează portretul Serenei Williams și spune ce atitudine trebuie să adopte româncele în duelurile cu liderul mondial. Spîrlea atingea în urmă cu 16 ani semifinalele la US Open

Stabilită în Roma, Irina e unica jucătoare din România care a învins-o pe Serena Williams (1 WTA)

Locuiește în Roma, dar călătorește până în Sardinia, pentru vacanța de vară, cu toate meciurile în gând. La telefon se aud păsări de tot felul, povești de la fileu și o lecție de atitudine. Ea a reușit! Din tehnică, din intuiție, din joacă și din instict. Dintr-o răutate pozitivă, din schimburi intense, servicii precise și mingi în adâncime. Din primul antrenament de pe 23 august, din scânteia generată de o ciocnire umăr în umăr și din replicile date liderilor mondiali.  

Irina, Roma e mai frumoasă acum sau când jucai?
Să știi că am admirat nenumăratele puncte de atracție din Roma mai mult pe vremea în care jucam tenis, când veneam la turnee. Mult mai mult decât în prezent! Dar mai apuc să revăd diferitele frumuseți doar atunci când vin prietenii pe la noi.

În tenis mai ești implicată?
Nu mai sunt implicată, soțul meu e antrenor (n.r. Massimiliano Pace), dar le urmăresc des pe fetele din România și am fost și la turneul de la Roma, am citit despre evoluțiile lor. Tind să cred că vor ajunge repede pe culmi pentru că mă bazez pe progresul din jocul lor din ultimul timp.

Și…
Simona are tupeu, e o jucătoare curajoasă, nu cred că are probleme în acest sens. Dar pot exista însă zile în care nu-ți iese nimic. Simo e muncitoare, e o fată ascultătoare.  Și Sorana posedă calități. Cred că vor ajunge repede pe culmi pentru că mă bazez pe progresul din jocul lor.

Simona are doar 1,68 m. Încetinește acest dezavantaj ascensiunea ei?
Pe vremea mea, majoritatea fetelor erau mai scunde și eu făceam parte din catergoria jucătoarelor înalte (n.r. are 1,82 m). Acum e exact invers, circuitul este plin de jucătoare  de talie, dar Simona compensează prin explozie, prin inspirație, prin soluțiile găsite.

Elan de la Sabatini

Vorbeai de vremea ta. Care e cea mai frumoasă amintire?
Sunt multe importante, dar un moment apropiat sufletului meu rămâne victoria împotriva Gabrielei Sabatini de la Roma, din 1994. Ea avusese bye în runda inaugurală și victoria obținută în fața ei mi-a dat aripi. Dar să știi că am amintiri frumoase și din eșecuri.

Mai exact…
Pe vremea mea erau jucătoare pe care era imposibil să le bat și dacă ele jucau la 30% din capacitate și eu la 90%.

Cum avem și în prezent?
Există un grup de 2-3 jucătoare care par invincibile. Serena Williams, Azarenka, Șarapova. Dar Halep și Cîrstea pot oricând să le învingă pe toate celelalte prezențe din partea superioară a ierarhiei. Eu percepția asta o am. Și îți dau și un exemplu. O jucătoare ca Li Na poate câștiga acum Roland Garros și imediat să piardă. Dezechilibrul nu e atât de evident între Serena, Vika și celelalte.

Și când vor pătrunde Halep și Cîrstea în Top 10?
Cu puțină încredere și puțin noroc, și până la sfârșitul anului sau în debutul anului viitor.
 
Cine va intra prima pe viitor în Top 10?
Ambele au șansele egale.

De ce nu poate fi învinsă Serena?
Acum se află într-o formă foarte bună. E foarte lucrată la sală, foarte antrenată și nimeni nu-i poate pune probleme. Am văzut-o la Roma (a învins-o în finală pe Azarenka) și la Roland Garros (a trecut în ultimul act de Șarapova) și chiar posedă o forță de nebănuit. Dar a luat-o și în freză la Wimbledon anul acesta (a pierdut în turul 4 la Sabine Lisicki) și aceste momente trebuie speculate. Când nu-i iese nimic. Bine, se întâmplă foarte rar asta.

Ai reușit să o bați o singură dată, la a treia voastră întâlnire, în turul 4 la US Open din 1997. Cum?
Era intrată bine în circuit, bifase meciuri grele. Poate că am excelat cu o răutate pozitivă, cu forță și cu lovituri surprinzătoare.

Apare un complex? Nicio româncă nu a mai eliminat-o.
Când ai intrat între primele 20 sau ești în apropiere, respectul i-l arăți adversarei doar în afara terenului. Nu ai voie să ai vreun complex în fața Serenei sau în fața Viktoriei Azarenka când ai atins acest nivel. Trebuie să te autoconvingi că le poți răpune..

Și pe Venus ai învins-o. Rămâne și acel episod din semifinala de la US Open când v-ați ciocnit în momentul schimbului de teren. Ce s-a întâmplat?
Noi două n-am avut niciodată nimic de împărțit și totul a fost alimentat de mass-media. Eram în același grup cu americancele, cu asiaticele… și când m-am mai văzut cu fetele sau cu Serena, le-am transmis să o salute pe Venus.

„Jos pălăria în fața lui Roger Federer!”

Spîrlea explică de ce-l admiră pe Federer de ce nu există terenuri de iarbă în România și anticipează că albul caracteristic Wimbledonului ar putea în timp să dispară. În țară nu avem niciun teren omologat

Românca stabilită în Roma regăsește la Cîrstea o lovitură pe care o prefera și ea


Regăsești anumite părți din stilul tău de joc la generația actuală din România?
Poate la Cîrstea, cu acea lovitură de dreapta decisivă – ca o măciucă – atunci când se așează și lovește. La alte fete…. nu pot identifica ceva care să-mi aducă aminte de stilul meu de joc. Dar acum 15 ani, loviturile erau altfel pentru că tenisul și-a consumat cursul lui firesc. Nu poți compara epocile, fiecare eră impresionează printr-un grup de jucătoare. Acum vezi rar un slice, un stop, un backhand cu o singură mână, totul pare liniar în ziua de azi.

Dar ies din tipar coafurile, stilul vestimentar, accesoriile…
E normal, în toate sporturile s-au schimbat aceste amănunte datorită mediatizării, a banilor, a publicității, a notorietății pe care o ating protagoniștii, a popularizării fenomenului. Crezi că la Wimbledon va rămâne și peste ani albul ca semn distinctiv al turneului…?

De ce nu există terenuri de iarbă în România?
Nici mie nu mi-e ușor să-mi întrețin iarba din curte, dar să gestionezi un teren de iarbă! E foarte greu! Crezi că la Wimbledon, în afara celor două săptămâni, suprafața arată bine!? Nicidecum.

Federer, Djokovic sau Nadal?
Jos pălăria pentru Federer! Știi ce apreciez cel mai mult? Faptul că un tip ca el, care mai e și tătic și soț pe deasupra, reușește să o ia mereu și mereu de la căpăt după ce acum, la vârsta lui… chiar câți ani are?


32...

E un clasic. La 32 de ani să o iei de la căpăt cu antrenamentele și cu drumurile spre alte turnee, după ce ești eliminat în sferturi, în faze inferioare… e impresionantă puterea lui. El! Cel obișnuit doar cu finala și semifinalele! Îl admir mai ales pentru aceste momente grele când e eliminat prematur și de asta spun din nou: Jos pălăria !

Cam asta a spus și Ilie Năstase în fața lui, a lui Nadal, Djokovic, la reunirea foștilor lideri ATP. Doar că el a îngenuncheat în fața lor.
Ilie e showman. A fost și va râmâne! E un personaj și nu-l poți compara cu nimeni. Toată lumea îl cunoaște și pentru spectacolul pe care îl face și cred că au înțeles cel mai bine asta și tenismenii pe care i-ai enumerat.

Meciurile Irinei cu surorile Williams
Irina Spîrlea vs Serena Williams 1-3
1998 Australian Open    hard    R128    7-6, 3-6, 1-6
1998 Miami    hard    R64    6-7, 0-6
1998 US Open    hard    R32    6-3, 0-6, 7-5
1999 Roma    zgură    R16    2-6, 3-6
Irina Spîrlea vs Venus Williams 1-3
1997 US Open    hard    Semi    6-7, 6-7
1997 Philadelphia    hard    R32    6-3, 6-2
1999 Zurich    hard    R16    3-6, 2-6
2000 Hamburg    zgură    R16    7-6, 2-6, 2-6

Alte dueluri cu starurile din 90
Gabriela Sabatini    2-2
Monica Seles    2-4
Arantxa Sanchez    5-5
Steffi Graf    0-2
Amanda Coetzer    4-4
Martina Hingis    0-6
Mary Pierce    3-5
Lindsay Davenport    1-6
Anna Kournikova    2-1

„Mi-au spus că sunt nebună când m-am retras la 26 de ani”

Irina explică de ce s-a retras în vârf de formă și de ce nu ar mai fi determinat-o nimic să se întoarcă

Fostul nr. 7 WTA consideră că „23 august” și clubul lui Dinu Pescariu posedă caracteristile unor centre de top
A intrat în top 10 WTA pe 23 decembrie 1996 – prima româncă de la Ruzici (1981)

De ce tenis?
Pentru că ai mei m-au dus la patinaj pe la 6 ani și după trei luni mi-am dat seama că înghețam prea tare pe patinoar. Și am ajuns să am tot soarele din lume la unele turnee din diferite perioade ale lunii. Și din diferite colțuri ale lumii.

De ce te-ai retras la doar 26  de ani?
Să știi că unii mi-au spus că sunt nebună! Cred că reușeam să mă mențin în top 20  mult timp. Dar hotărâsem cu șase luni înainte, mi-am zis să mai stau cu prietenele în circuit, dar apoi: gata! Asta am decis, asta am făcut. Ce-am realizat în tenis rămânea într-o carte a amintirilor, iar prioritatea mea devenea alta. O familie.

De ce n-ai fi mers cu familia la turnee?
Pentru un băiat e mai ușor. Își ia copiii, soția și îl acompaniază peste tot. Pentru o fată nu este așa. Eu voiam să fiu mamă și nu m-aș fi văzut făcând parte din grupul jucătoarelor care revin după ce devin mămici.

„Nu vreau să-mi stresez băiatul

Tommaso și Francesca joacă tenis?
Joacă. Și Tommaso chiar a participat în 2013 la primele campionate naționale din Italia, dar eu nu prea mă duc cu el pentru că nu vreau să-l stresez. Dacă ar fi practicat spre exemplu baschet, ar fi fost și mai bine. Pentru că nu mă pricep! Fetița face și tenis și înot, dar vrea să se axeze pe tenis și karate.

Te-ai întoarce în România?
Sincer, așa a fost să fie, să mă căsătoresc în Italia, să dăm copiii la școală aici. Dacă în trecut m-am gândit la această posibilitate, acum nu o mai fac.

Ultima oară când ai venit acasă ai sesizat un salt calitativ în privința terenurilor?
Da, la 23 august – eu așa îi spun și acum actualulului Centru Național de Tenis – și la clubul lui Dinu Pescariu. Mi-au plăcut foarte mult.

O ultimă întrebare. Cu câți români te întâlnești în Italia?
Să știi că în Roma nu prea văd români, dar acum mă aflu în Sardinia, în vacanță și chiar sunt foarte mulți români în jurul meu.

A trecut de 1 milion de dolari când a atins semifinalele la US Open. A fost învinsă de Venus Williams


Irina Spîrlea
Data și locul nașterii: 26 martie 1974 / București
Înălțime/greutate: 1,82 m/70 kg
Tatăl, Dumitru Spîrlea, cel mai valoros reprezentant român al pentatlonului modern, mama Georgeta, desenator tehnic
Căsătorită cu Massimiliano Pace, au doi copii: Tommaso (11 ani) și Francesca (8 ani)
Cel mai înalt loc ocupat în WTA: 7 (13 octombrie 1997)
S-a retras în 2000, la 26 de ani
A terminat trei ani (1996-1998 între primele 20 de jucătoare ale lumii)
Titluri la simplu: 4
(Palermo 94 și 95, Amelia Island 96, Strasbourg 98)
Finale la simplu: 6 (Sapporo 93, Taranto 94, Jakarta 95, Indian Wells 97, Hilton Head 98, Cairo 99)
Titluri la dublu: 6
(Taranto 94, Jakarta 95, Roma 96, Paris, Luxemburg, Linz 99)
Semifinalistă la US Open 97
Sfert-finalistă la Australian Open 97
Bani câștigați din tenis:
2.650.000 de dolari

Kournikova avea calități, n-a fost vreo panaramă, cum spunem noi, în tenis. Dar cel mai mare noroc al ei a fost că era frumușică și a făcut bani din publicitate. Dar avut și un mare ghinion! N-a câștigat niciodată vreun turneu de simplu
Irina Spîrlea, fost nr. 7 WTA

Dacă-i dai și lui Goran Ivanisevici o rachetă modernă, el va servi la fel de puternic precum băieții care excelează la acest capitol
Irina Spîrlea, fost nr. 7 WTA

Croatul Ivanisevic nu se află în top 40 all time la capitolul viteza serviciului (225 km/k – ultimii clasați).
263 km/h e recordul la masculin – Samuel Groth (Aus), la Busan 2012
209 km/h e recordul la feminin – Venus Williams (SUA), la US Open 2007

Participantă la JO de la Barcelona
Carte favorită: Pe aripile vântului (Margaret Mitchell)
Sportivi favoriți: Steffi Graf și Carl Lewis
Fostă antrenoare a echipei României de Fed Cup

Două mingi de meci a avut Spîrlea în semifinala pierdută cu Venus Williams în 1997, la US Open

Cîrstea, scoasă de nr. 109 WTA

Sorana Cîrstea, cap de serie numărul 19 și locul 22 WTA, a ratat aseară calificarea în turul trei la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Cîrstea a fost învinsă, în turul doi, cu scorul de 7-5, 6-1, după o oră și 24 de minute, de Kurumi Nara (Japonia), poziția 109 în ierarhia mondială. Sorana Cîrstea va primi 53.000 de dolari și 100 de puncte WTA. După închiderea ediției, urmau să înceapă partidele din turul secund: Alexandra Dulgheru – Ana Ivanovic (Serbia) și Simona Halep – Donna Vekic (Croația).
 

Pe aceeași temă
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Adidas a renunţat la Ilie Năstase după 49 de ani! Cât a valorat, iniţial, un contract uriaş pentru sportul mondial
Adidas a renunţat la Ilie Năstase după 49 de ani! Cât a valorat, iniţial, un contract uriaş pentru sportul mondial
STUDIU Tratamentul COVID-19 obţinut de la o lamă numită Fifi are rezultate promiţătoare. Cum acţionează nanocorpii
STUDIU Tratamentul COVID-19 obţinut de la o lamă numită Fifi are rezultate promiţătoare. Cum acţionează nanocorpii
Adi Popa și-a găsit echipă! Cu cine s-a înțeles fostul jucător al FCSB-ului
Adi Popa și-a găsit echipă! Cu cine s-a înțeles fostul jucător al FCSB-ului
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
HALEP a anunţat despărţirea din luna de miere. Toţi fanii sunt în stare de ŞOC
HALEP a anunţat despărţirea din luna de miere. Toţi fanii sunt în stare de ŞOC
Au găsit-o moartă lângă mama ei! Știrea care zguduie România!
Au găsit-o moartă lângă mama ei! Știrea care zguduie România!
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Imagini ȘOCANTE din New York unde străzile sunt pline de păsări MOARTE. Cauza este ALARMANTĂ
Imagini ȘOCANTE din New York unde străzile sunt pline de păsări MOARTE. Cauza este ALARMANTĂ
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Școala vieții! Câte clase are Dani Mocanu, de fapt. Cum arăta în tinerețe, când era 'normal'
Școala vieții! Câte clase are Dani Mocanu, de fapt. Cum arăta în tinerețe, când era 'normal'
El este fiul neștiut al lui Florin Piersic! Ce s-a ales de Daniel după despărțirea părinților: 'A fost greu'
El este fiul neștiut al lui Florin Piersic! Ce s-a ales de Daniel după despărțirea părinților: 'A fost greu'
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e indicat să bei ultima cafea
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e indicat să bei ultima cafea
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Simona Halep se desparte de Darren Cahill, antrenorul care a dus-o pe locul 1 mondial
Simona Halep se desparte de Darren Cahill, antrenorul care a dus-o pe locul 1 mondial
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Explicaţiile halucinante ale unui şofer oprit de Poliţie pentru că rula cu 123 de kilometri la oră prin oraş
Explicaţiile halucinante ale unui şofer oprit de Poliţie pentru că rula cu 123 de kilometri la oră prin oraş
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Chip tuning motorizare diesel vs benzină. Câtă putere poți stoarce din fiecare?
Chip tuning motorizare diesel vs benzină. Câtă putere poți stoarce din fiecare?
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`