INTERVIU | Boris Becker: „Mi-ar plăcea să fiu Regină!” Cum s-a folosit de șah la tenis, cum și-a primit porecla, cum îl alinta pe Novak Djokovic și răspunsul la întrebarea: „V-ați lăsa copiii să fie manageriați de Ion Țiriac?”

INTERVIU | Boris Becker:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Boris Becker și-a făcut apariția la București, marți, înconjurat de Mari Maeștri ai șahului mondial. „În tenis nu avem așa ceva. Dar avem campioni de Grand Slam. Simt că este ceva similar, așa că mă simt confortabil în prezența lor”, spune fostul număr unu mondial din tenis. „Superbet Rapid & Blitz Chess” l-a avut ca oaspete de onoare pe un Boris Becker zâmbitor, parolist în a onora o promisiune făcută, chiar dacă în urmă cu doar o săptămână, se operase la genunchiul stâng. ProSport a fost acolo, pentru a-l urmări și a-l aduce la microfon, pentru un interviu față în față, după o rundă de întrebări și răspunsuri în regim de conferință de presă.

Germanul nu este străin de competiție în afara terenului de tenis. În 2007, el se prezenta lumii, oficial, ca jucător de poker. Devenea ambasador, om de imagine, jucător înrăit. Asta nu l-a ferit însă de stânjenitorul moment în care a fost declarat falit. Cu șahul este o poveste lungă de tot. Sinceră.

Șahul a făcut, de-a lungul anilor, parte din rutina mea dinaintea meciurilor. A fost parte din strategia mea pentru meciuri importante„, este mărturisirea care te face să ciulești bine de tot urechile în holul de la etajul unu, la Stejarii Country Club.

Și… știți unul dintre secretele sârbului Novak Djokovic, campion în finala anului, în fața lui Roger Federer, după tranșarea autoritară a primului tiebreak jucat vreodată în setul decisiv într-un meci de trofeu la Wimbledon? „Chiar și când îl pregăteam pe Novak Djokovic, ca antrenor, am jucat multe meciuri de șah cu el, ca un exercițiu de concentrare înaintea unor partide importante„, admite mai departe Becker.

Mai spunea Becker: „Iubesc de mult timp șahul. Șahul este ca tenisul. Unu la unu, bărbat contra bărbat. Și ai nevoie de un set de abilități. Ultima mutare contează, nu prima. Răbdarea este un factor, trebuie să ai un bun management al emoțiilor și al tacticii„.

Memorăm și întrebarea i-o a s-au înfiripat oare, rivalități și la masa de șah rivalități între Becker și rivalii de pe terenul de tenis? „Jucam șah cu antrenorii. Am avut noroc, pentru că majoritatea antrenorilor cu care am lucrat erau jucători buni de șah. Da, am jucat și cu alți sportivi din circuit, dar, fiind în principal o rutină de meci, parte din pregătirea meciului sau din etapa de după, era o chestie internă. Majoritatea jucătorilor de tenis practică șahul„, lămurește Becker.

Aceasta este o altă fațetă a lui „Bum-Bum” Becker. Am spus „Bum-Bum”? ProSport i-a trimis mingea în rachetă, la fileu, acolo unde îi plăcea, chiar dacă asta însemna să se arunce în plonjon în urmărirea mingii.

În tenis, sunt la modă poreclele. Ne povestiți cum ați primit-o pe a dumneavoastră, „Bum-Bum”?
Adevărul este că un jucător de tenis indian celebru, Vijay Amritraj, mi-a spus „Bum-Bum” încă din 1985. Jucam împreună la dublu, la Rotterdam. De ce? Pentru că mi-a spus că nu a văzut pe nimeni care să dea atât de tare. Dar mi-a mai spus atunci și „Succes cu ăsta!”, pentru că nu intră tot timpul. El este „vinovat” că mi se spune „Bum-Bum”.

Ați ajuns la rândul dumneavoastră să dați o poreclă unui jucător?
Da, în perioada în care îl antrenam pe Novak Djokovic. Îl numeam „schatzie” (n.r. – dragă) un cuvânt german pentru „I like you”. Este un alint.

Care este povestea celui de-al doilea nume, Franz? Și ce ați gândit când v-ați botezat băiețelul Amadeus Benedict Edley Luis Becker?
Este o tradiție la mine în familie. Numele al doilea provine de la bunicul. Numele lui era Franz Becker. De aceea, numele meu este Franz Boris Becker. Sunt mai mulți membrii ai familiei care se regăsesc acolo. Am și eu băiat al cărui nume mijlociu este Carl, așa că am păstrat tradiția.

Cred în orice sportiv care, indiferent de era în care a concurat, a reușit să găsească o modalitate de a câștiga. Mi-aș da șanse în fața oricărui jucător, pe iarbă!

Tenisul rămâne însă Sportul, cu „S” mare pentru Becker. Pentru „Bum-Bum” Becker. Un tip încrezător. Care nu se teme de plonjon. Nici de contactul cu pământul. Nici de trasoarele ce amenință să îl depășească „pe benzi” ca avioanele.

Șahul este un exercițiu de logică, în care ești condamnat să anticipezi și să îți proiectezi mental următoarele mutări. Ale tale și ale adversarului. Boris Becker primește provocarea de a vizualiza altceva. Cum ar arăta, cu calitățile sale, în tenisul actual. Ar fi numărul unu? Ar câștiga Grand Slam-uri?

Cred în orice sportiv care, indiferent de era în care a concurat, a reușit să găsească o modalitate de a câștiga„, spune Becker. Și detaliază.

Este un lucru remarcabil. Avem o eră formidabilă cu Federer, Nadal și Djokovic, Dar gândiți-vă la Bjorn Borg. La Connors și Lendl. Stefan Edberg, Pete Sampras, Andre Agassi.

Fiecare generație are campionii ei și cred cu tărie că un campion ar găsi calea de a câștiga, fie azi, fie în urmă cu zece ani, sau 20 de ani, oricum. Este adevărat că tenisul a evoluat, pregătirea fizică a evoluat, uitați-vă la cât a evoluat Roger Federer! Cred că au rivalități la fel de bune ca ale noastre. E adevărat, jucătorii sunt acum mai puternici, mai rapizi. Dar să ne gândim și cum erau mingile din anii ’80 și cum sunt acum.

Să spunem că cel mai de succes jucător de tenis este Roger Federer. Dar alături de el este Rod Laver, care a reușit de două ori Grand Slam-ul, câștigând patru Grand Slam-uri la rând într-un an. Da, are mai puține titluri în total, dar noi aveam cariere mai scurte. Este imposibil să spui cine este cel mai bun. Fiecare generație are un cel mai bun jucător”, conchide Becker, încrezător.

Apoi afirmă: „Mi-aș da șanse în fața oricărui jucător actual pe iarbă. Dați-mi înapoi cei 25 de ani de atunci!

Boris Becker, despre Simona Halep: „Probabil că Darren Cahill va dori să se uite mai bine la asta”

Boris Becker mărturisește că vine în România ca la o a doua „acasă”.

Pentru că a învățat de la Ion Țiriac. „Am câștigat primul titlu de Mare Șlem la 17 ani. Foarte tânăr. Este foarte greu să repeți apoi acest tip de performanță. Apare întrebarea: pentru ce joci? Pentru trofeu? Pentru bani? Sau pentru a fi din ce în ce mai bun? Cred că asta am învățat de la Ion Țiriac„, spune Becker, câștigător a șase titluri de Mare Șlem.

Ați lucrat cu Ion Țiriac la începuturile carierei. V-ați lăsa copiii să fie manageriați de Ion Țiriac?
În continuare este foarte implicat în tenis, cred că nu mai este la fel de interesat de managerierea unui spotiv, are o companie, evident, este un om care înțelege tenisul foarte bine, dar – nu!

A învățat de la Gunther Bosch, omul despre care se spune că a contribuit la baza sistemului tenisului din Germania. Ce are special Gunther Bosch, omul despre care Germania întreagă vorbește la superlativ? „Aaa.. Gunther Bosch a fost foarte important pentru cariera mea. L-am cunoscut când lucra deja pentru Federația Germană. El coordona un grup. El mi-a făcut cunoștință că Ion Țiriac, la Monte Carlo. Aveam 15 ani. Gunther Bosch era un antrenor agil. Vorbea germana, iar primii ani ai carierei mele au fost făcuți alături de el. Îi sunt recunoscător„, spune Boris Becker.

Pe Simona Halep a adăugat-o recent în categoria prieteni. O urmărește și o comentează adesea la microfonul Eurosport. O consideră agilă, ageră, isteață în jocul ei. Dar, spune Becker, „Simona pare că obosește în a doua parte a sezonului, pentru că are tendința de a alerga enorm. În a doua jumătate a sezonului lucrurile se complică pentru ea și ajunge să se accidenteze. Probabil că Darren Cahill va dori să se uite mai bine la modul de alcătuire al programului ei pentru a doua jumătate a anului. Este uriaș ce a reușit – să câștige două Grand Slam-uri, ce a reușit să facă la Australian Open, pe o a treia suprafață este de asemenea impresionant și are potențialul de a câștiga și acolo.” spune Becker.

Plusăm.

Tehnic vorbind, care este cea mai bună lovitură a Simonei Halep?
Cred că, totuși, vorbim de mentalitate. Are un joc complet per total, nu are o slăbiciune, dar cred că ceea ce o diferențiază de celelalte sportive și o duce în față este mentalitatea.

Totuși, marți nu a fost despre tenis. Ci mai mult despre șah. Și poveștile lui Boris Becker… „M-am împrietenit cu Kasparov (n.r. – 56 ani, Mare Maestru al șahului din Rusia, deținătorul celui mai bun coeficient ELO din 1985, până în 2005). Am jucat de câteva ori! Evident, nu am câștigat niciodată, dar m-a lăsat să trăiesc un pic„.

Ilie Năstase declara că cea mai mare personalitate împotriva căreia a jucat tenis a fost Donald Trump. Pentru dumneavoastră cine ar fi aceasta?
Pentru mine, cel mai mare VIP cu care am jucat a fost Bjorn Borg. Am avut șansa să mă antrenez cu el în anii ’90. Nu îmi venea să cred. Vă dați seama – el juca cu o rachetă de lemn. Ne-am antrenat cu rachete de lemn și era cu mult mai bun decât mine. Mereu este bine să joci cu idolii tăi.

Ne întoarcem și încheiem cu sportul lui Kasparov. Ce piesă de șah ați alege să fiți?
Mi-ar plăcea să fiu Regină! (n.r. – râde)

Sunteți un mai bun jucător de șah sau de poker?
E o întrebare bună, dar cred că alții ar trebui să vă răspundă la asta.

Boris Becker râde, cu luminile reflectoarelor pregătite special pentru interviuri evidențiindu-i trăsăturile. Urmează un alt tir de întrebări. Și o vizită la masa de șah.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen