„I-am spus asta și a câștigat la Doha, a făcut semifinale la Indian Wells, finală la Madrid și Roland Garros”. Wim Fissette, într-un interviu despre performanțele uluitoare ale Simonei Halep

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • În ziua în care Simona Halep a devenit prima româncă din istorie care s-a calificat în semifinalele de la Wimbledon, după ce a trecut de Sabine Lisicki, scor 6-4, 6-0, wtatennis.com a publicat un interviu amplu cu omul din spatele succeselor sportivei: antrenorul Wim Fissette, care în trecut s-a ocupat de destinul unor jucătoare precum Kim Clijsters sau Sabine Lisicki.
  • Belgianul a vorbit la superlativ despre sportiva originară din Constanța și a dezvăluit detalii puțin cunoscute despre munca din spatele succeselor uluitoare din 2014.

În pofida unui 2013 perfect, care i-a adus în vitrina de trofee 6 titluri și i-a garantat prezența între cele mai bune 10 din lume, Simona Halep a simțit nevoia să treacă la următorul nivel și l-a angajat, în acest sens, pe Wim Fissette. Cei doi au părut a forma o echipă redutabilă încă de la început și chiar dacă în timpul jocurilor intervențiile belgianului nu sunt foarte vizibile, el pare să-i fi oferit Simonei acel plus de încredere și de știință de care avea nevoie pentru a face un pas înainte în circuitul WTA.

Halep a devenit numărul 3 în lume, și este la un meci distanță de a doua finală de Grand Slam, iar tehnicianul pare că are o contribuție esențială la îmbunătățirile din jocul Simonei. Dornici să afle cât mai multe despre sportiva din Constanța, jurnaliștii de la wtatennis.com au realizat un interviu special cu Fissette, pe care vi-l prezentăm mai jos integral.

Spuneți-ne cum ați devenit antrenorul Simonei și care au fost primi pași împreună?

Am primit un telefon înainte de Australian Open și am fost extrem de încântat de o eventuală colaborare, pentru că o urmărisem și știam ce potențial enorm are. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să încerc să lucrez la mentalul ei. Mi-a dezvăluit că, pe durata sfertului de finală de la Antipozi (n.r. – pierdut în fața Cibulkovei), a avut emoții teribile, așa că trebuia schimbat ceva. Talentul care a adus-o la cel mai înalt nivel era acolo, însă avea mici probleme de încredere. Știa că joacă în cele mai importante competiții, contra celor mai bune jucătoare din lume și asta îi genera mari probleme la nivel emoțional. I-am explicat că este într-o formă excelentă și nu are motive să se teamă, pentru că adversarele o văd ca pe o mare campioană. A înțeles asta și a câștigat la Doha, a făcut semifinale la Indian Wells, finală la Madrid și Roland Garros. A înțeles că e un pas firesc în cariera sa.

Ați venit în staff-ul ei într-un moment în care jocul ei funcționa foarte bine. Fiecare antrenor are metodele lui de pregătire, ați avut grijă să implementați aceste lucruri fără a risca să o bulversați?
Dacă reușești să câștigi șase turnee într-un an, e clar că ești un jucător de mare valoare. La acest nivel, totul ține de detalii fine. Ce m-a interesat în primul rând a fost cum să îi dau Simonei mai multă încredere în propriile forțe. Consider că acum e mult mai clar în timpul meciurilor că nu își pierde busola, crede în ea indiferent de scor. La începutul anului, obiectivul ei era să rămână în TOP 20 – mi-a zis că e foarte greu să se mențină în TOP 10, pentru că are multe puncte de apărat. Acum e pe locul 3, o performanță pe care nu o vedea posibilă în urmă cu șase luni. Acum, cu fiecare meci pe care îl joacă, crede mai mult în ea, a început să i se pară firesc să fie în vârf, simte că acolo îi este locul.

Simona e acum la un anumit nivel. Ce obiective ați stabilit pentru viitorul apropiat în termeni de rezultate?
Nu vorbim foarte mult despre rezultate, acestea vin ca o consecință firească a muncii. Încerc, cu fiecare zi care trece, să îi îmbunătățesc jocul, azi să fie mai bună ca ieri. Rezultatele țin de mai mulți factori, de multe ori nu poți să le controlezi, pentru că diferențele între jucătoarele de top sunt mici. Așadar, obiectivul e să aibă mereu un joc mai bun – acest lucru îl poate controla – și, în cele din urmă, garantează obținerea performanțelor.

Au fost și câteva înfrângeri în acest an. Îmi vin acum în minte eșecurile de la Indian Wells, contra Radwanskăi, și de la Stuttgart, învinsă de Kuznetsova. Cum le-ați gestionat?
Simona este foarte inteligentă și în afara terenului, nu doar când are racheta în mână. E capabilă să își analizeze excelent jocul și știe să tragă concluziile cele mai bune în urma înfrângerilor. Am discutat relaxat, amândoi știm că nu poți să obții victorii pe linie. Important e să identifici erorile și să încerci în viitor să îmbunătățești acele aspecte unde ești vulnerabil.

Ce spuneți de condiția ei fizică? Se mișcă excelent pe teren, dar apar și accidentări destul de frecvent. Ce se întâmplă?
Unul dintre principalele puncte forte ale ei e reprezentat de capacitatea de efort. Se mișcă senzațional și caută tot timpul să își îmbunătățească condiția fizică. Accidentările apar, dar staff-ul ei este unul extrem de numeros și le gestionează perfect: are un antrenor specializat pentru fitness, dar și un fizioterapeut, care au grijă în permanență de starea ei.

„A progresat mult la serviciu”

Ce lovitură credeți că este subestimată?
Poate serviciul. Toți vorbesc despre cât de bine se apără, de cât de bine se mișcă și cum reușește să facă puncte câștigătoare ușor, dar nu observă cât de mult și-a îmbunătățit serviciul. Acesta a devenit foarte precis, dar și mult mai puternic: atinge uneori și 170-180 km/h, ceea ce este impresionant pentru o sportivă de talia ei. Mai mult, are o agresivitate suplimentară pe al doilea serviciu și trimite mult mai variat, ceea ce creează probleme suplimentare pentru adversare.

La Roland Garros, Halep a fost în prima sa finală de Grand Slam. E presiune mare să evoluezi pe „Central”, într-un meci cu o asemenea miză. Ce ați discutat cu ea, ce i-ați transmis?
Când managerul ei m-a sunat în iarnă (n.r. – Virginia Ruzici), mi-a spus că are nevoie de cineva care să aibă experiență la cel mai înalt nivel, pentru că simte că Simona are probleme la turneele de Mare Șlem. A fost presiune mare pe ea la Paris, pentru că simțeam că toți se așteaptă la o performanță unică. Dar să știți că am simțit mai multă tensiune în primele tururi, pentru că toți îi prevedeau un parcurs lung și ar fi fost greu să explicăm un eventual insucces. Am vorbit mult cu Simona și am simțit-o tot timpul extrem de calmă, s-a descurcat excelent din acest punct de vedere. De la primul până la ultimul meci a fost relaxată, iar la acest lucru a contribuit mult și familia ei. Toți au fost alături de ea și au încercat să o deconecteze de la miza partidelor. A fost foarte isteț din partea ei să stea alături de cei apropiați, dacă te gândești tot timpul doar la tenis, e foarte posibil să eșuezi. Ea a găsit mixul ideal în acest sens și totul a ieșit aproape de perfecțiune.

Ce s-a întâmplat după înfrângerea în fața Șarapovei? Ce a făcut în zilele de după finală?
A făcut un meci mare în ultimul act de la Roland Garros. A fost aproape să câștige, asfel că nu era cazul să fie dezamăgită, ci mândră de realizările sale. O primă finală de Grand Slam nu e niciodată ușoară. Un astfel de efort te stoarce de energie în plan mental și asta s-a văzut clar la s’Hertogenbosch. Am simțit-o cât de obosită este, vreau să vă spun că a dormit și câte 14 ore pe zi. Am redus intensitatea antrenamentelor, corpul ei avea nevoie de o astfel de perioadă în care să se recupereze.

Halep are nevoie de libertate pe teren

Cum pregătiți meciurile importante? Bănuiesc că, la experiența dumneavoastră, aveți o mulțime de date despre adversare.
Am lucrat cu Clijsters, am lucrat cu Sabine Lisicki sau cu alte sportive de top și pot să vă spun că partidele se pregătesc în funcție de structura fiecărei jucătoare. O informez pe Simona despre adversare, dar niciodată nu o încarc prea mult din acest punct de vedere. Sunt de părere că astfel de informații, în cazul ei, nu sunt menite să o ajute foarte mult. Simona e extrem de intelgientă și are nevoie doar să îi arăt direcția, tactica de bază. Dacă i-aș oferi prea multe informații și aș încerca să îi explic în detaliu cum să evolueze, simt că i-aș îngrădi din libertate și acest lucru nu ar fi în avantajul ei.

Ce preferă să facă Simona în timpul liber? Cum se deconectează de la miza meciurilor?
Merge la cumpărături (râde). Mereu cumpărături. Îi place, de asemenea, să îi aibă lângă ea pe apropiați și să iasă la restaurant pentru o cină liniștită. Și mai adoră deserturile.

Țin minte că am stat de vorbă cu Simona, după victoria ei de la New Haven, și mi-a mărturisit atunci că, pe lângă tenis, un obiectiv important e să „lucreze” la limba engleză. Cum comunicați?
În engleză, firește. Țin minte că în primul mail pe care mi l-a trimis și-a cerut scuze pentru lacunele avute. Dar engleza ei nu era deloc rea, singurul lucru care îi lipsea era exercițiul. Acum e la alt nivel și din acest punct de vedere, e nevoită să discute în engleză mult mai des: atât cu mine, cât și cu presa. Cred că faptul că acum stăpânește atât de bine engleza îi influențează în bine și jocul: încrederea în sine are o importanță mai mare decât vă imaginiați și toate aceste mici detalii o fac mai puternică.

În final vreau să vă întreb ceva și despre Wimbledon. Simona a jucat măcar sfert de finală în toate cele trei turnee de Mare Șlem din 2014. Ce așteptări aveți de la acest final de săptămână?
Trebuie să ne concentrăm pe prima dispută, fără a ne gândi ce s-ar putea întâmpla după. Simona a jucat foarte mult în ultimele săptămâni și nu e niciodată ușor să faci tranziția de la zgură la iarbă. Dar ea a reușit să etaleze un tenis foarte bun și a ajuns deja foarte departe în turneu. Tot ce obține acum în plus e un bonus.

„Simona are calități pentru a câștiga un titlu de Grand Slam. Are mult timp la dispoziție și multe șanse”
Wim Fissette, pentru ProSport, în timpul turneului de la Roland Garros

  • Simona Halep și Eugenie Bouchard sunt singurele jucătoare din lume care au atins cel puțin „sferturile” în toate turneele de Mare Șlem din 2014. Cele două vor fi față în față joi, de la ora 16:30, în semifinalele de la Wimbledon
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Florin Prunea a auzit că Niculae e OUT de la Rapid și a răbufnit
Florin Prunea a auzit că Niculae e OUT de la Rapid și a răbufnit
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu a avut nicio șansă
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu a avut nicio șansă
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Mara Bănică, de NERECUNOSCUT după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Mara Bănică, de NERECUNOSCUT după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Codrin Ştefănescu, prima apariţie după diagnosticul de cancer: Am cerut să îmi fie lăsat sicriul deschis indiferent cum o să arăt
Codrin Ştefănescu, prima apariţie după diagnosticul de cancer: Am cerut să îmi fie lăsat sicriul deschis indiferent cum o să…
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat ordin definitiv
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat ordin definitiv
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Bill May e pe cale să devină primul bărbat în înotul sincron olimpic
Bill May e pe cale să devină primul bărbat în înotul sincron olimpic
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri