I-a luat trei ani să spună adio. Dinara Safina și-a anunțat oficial retragerea din lumea tenisului

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
I-a luat trei ani să spună adio. Dinara Safina și-a anunțat oficial retragerea din lumea tenisului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Dinara Safina (28 de ani) a spus adio tenisului, oficial, la finalul turneului lui Ion Țiriac, de la Madrid.
  • Tot la Caja Magica, unde se impusese la ediția de debut, din 2009, Safina a jucat ultimul său meci, în 2011, chinuită de dureri la spate și fiind învinsă de Julia Georges, scor 4-6, 6-4, 4-6.
  • Mini-ceremonia dedicată rusoiacei a întârziat cu câteva minute bune premierea Simonei Halep și a campioanei Mariei Șarapova.
  • Safina s-a aflat în fotoliul de lideră mondială aproape de trei ori mai multe săptămâni decât fratele său, Marat Safin, a „retras-o” în 2008 pe Justine Henin, dar din trei încercări nu a reușit să pună mâna pe vreun turneu de Mare Șlem.

A jucat trei finale de Mare Șlem, a fost lideră mondială, însă a rămas mereu „sora mai mică” a lui Marat Safin, nebunul frumos al tenisului, care nu și-a atins niciodată cu adevărat potențialul. Dinara Safina a pus punct, oficial, carierei de sportivă profesionistă, la trei ani de la ultimul meci disputat pe un tablou principal, la Madrid, în turneul lui Ion Țiriac, fostul manager al fratelui său, Retragerea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale, la sfârșitul finalei feminine a ediției din acest an a Mutua Madrid Open, cea dintre Simona Halep și Maria Șarapova. Încăpățânată pe teren, luptând cu răbdare și tenacitate pentru mingi imposibile, semnând reveniri spectaculoase și exploatând trăsături specifice zodiei sale, taur, Dinara Safina a fost opusul fratelui său, cu jocul său surprinzător, instinctual.

Dinara Safina și Marat Safin sunt singurii frați care au reușit atins prima poziție în clasamentul mondial feminin și, respectiv, masculin

Urcușul din 2008

Prima răbufnire a Safinei a venit în 2008. Semnalul a venit pe zgură, în fața liderului Justine Henin, pe arena purtând numele unei mare campioane, Steffi Graf. Dinara revenea după un primul set câștigat de belgiancă, cu 7-5, cu două seturi de tenis jucat în forță și adjudecate la trei și la unu. După meci, la câteva zile, Henin își anunța retragerea. Ascensiunea Dinarei continua la Roland Garros, unde învingea pe bandă rulantă trei rusoiace, începând în optimi cu principala favorită a turneului, Maria Șarapova. Safina a fost condusă, cu set și 5-2, însă a luptat, a fost mai insistentă decât Șarapova, a salvat mingi de meci și a câștigat cu 6-2 decisivul. A fost nevoită să repete evoluția în fața Dementievei, forțând schimburile lungi de mingi, de pe linia de fund. În prima sa finală de Mare Șlem a cedat însă în fața Anei Ivanovic.

Otrăvita poziție de lideră mondială

Cel mai mare regret al carierei și o sursă constantă de presiune a fost pentru Dinara lipsa unui titlu de Mare Șlem din palmares. După prezența meteorică a Jelenei Jankovic, de o săptămână, în fruntea ierarhiei mondiale, Dinara a reușit să îi ia numărul unu mondial Serenei Williams, campioana în exercițiu la acea vreme a ultimelor două turnee de Mare Șlem disputate, US Open și Australian Open, pe 20 aprilie 2009. A urcat pe locul 1 fără a avea un triumf în cele mai prestigioase patru turnee ale tenisului. Pentru a doua oară în carieră, după debutul umbrit de succesul, charisma și talentul fratelui său mai mare, Safina era contestată și avea de suportat comentariile și aluziile tăioase din presă sau venite din rândul fanilor. Serena Williams se vedea în continuare lidera de drept a circuitului, iar Safina devenise o intrusă printre marile glorii care au deținut acestă poziție privilegiată, de-a lungul anilor. De același tratament au avut însă parte și Jankovic, și Caroline Wozniacki, cu cele 49 de săptămâni petrecute în fruntea jucătoarelor de tenis.

25 de săptămâni a stat Dinara Safina în fruntea ierarhiei tenisului feminin, în 2009, cel mai bun an al carierei sale, rusoiaca aflându-se pe poziția a 12-a în topul celor mai lungi longevive lidere mondiale, față de 9 săptămâni petrecute pe locul 1 de Marat Safin.

Safina nu a rezistat, nici fizic, nici psihic, iar toamna a prins-o în mijlocul unei crize de formă și de încredere. La Beijing părăsea în lacrimi terenul, după înfrângerea în fața unei jucătoare aflate pe poziția 226 în lume, Shuai Zhang, la capătul unui meci în care a servit 12 duble greșeli și care o readucea pe Serena în fruntea tenisului feminin. Iar la Turneul Campioanelor, durerile la spate i-au permis să rămână pe teren doar două game-uri în prima partidă a grupelor, în fața Jelenei Jankovic.

Svetlana Kuznetsova, cea mai bună prietenă din circuit, i-a suflat în 2009 trofeul de la Roland Garros

Svetlana Kuznetsova a învins-o pe Safina în finala de la Roland Garros din 2009

Sâmbătă, în a doua săptămână a ediției 2009 a Roland Garros-ului, Dinara Safina, lidera mondială, juca a doua finală consecutivă de Mare Șlem, după cea pierdută, în fața Serenei Williams, la Australian Open, și avea pentru a doua oară la rând trofeul pe masă la Paris. De partea cealaltă a fileului se regăsea o conațională, Svetlana Kuznetsova, o prietenă pe care mama sa o antrenase în trecut și pe care o învinsese în semifinale, în două seturi, la ediția precedentă a open-ului francez. De această dată, jocul Safinei s-a dezintegrat, agresivitatea care o adusese fără emoții în finală a dispărut, iar meciul îl ceda cu o dublă greșeală. A fost a treia și ultima finală de Mare Șlem jucată și pierdută de Dinara Safina.

A părăsit circuitul feminin cu dureri la spate

Rusoaica a părăsit circuitul după o accidentare la spate, asemeni unor alte nume mari, precum Ivan Lendl sau Andre Agassi. A încercat de mai multe ori să revină, însă în mesajele trimise fanilor a povestit cum antrenamentele sale se opreau după doar 15 minute, din cauza durerilor. O dată cu părăsirea circuitului, a renunțat și la postările de pe blogul său, reducând numărul cuvintelor și mutându-se… pe twitter. Aici, a alternat postările în engleză, rusă și spaniolă.

Safina, mereu îndrăgostită de sport

Dinara Safina a început să joace tenis la 7 ani, mutându-se alături de familie în Valencia, pentru antrenamentele lui Marat. Juca și fotbal, iar pasiunea pentru sportul cu balonul rotund o păstrează intactă și o împarte cu fanii săi din lumea virtuală, prin intermediul rețelelor de socializare. Astfel, prezentă în Valencia, la mijlocul lunii aprilie, Safina a ajuns dimineața la clubul de tenis la care a debutat, pentru un scurt contact cu tenisul și zgura de acasă, iar seara s-a bucurat din tribune pentru Cupa Spaniei obținută de Real Madrid în fața Barcelonei.

22 de jucătoare au ajuns numărul unu în ierarhia mondială feminină.

Și chiar dacă oficial a încheiat-o cu tenisul și afirmă că deși îi este dor de această disciplină nu concepe o revenire în circuit, pe 18 mai, mezina familiei Safin îi așteaptă pe copii la o repriză de tenis la New York.

Serena: „E mult mai tânără decât mine… ar trebui să mă pună pe gânduri”

Serena Williams a primit cu umor retragerea fostei sale adversare. În cadrul unei conferințe de presă, organizate la Roma, liderul mondial și-a arătat nedumerirea. „E mult mai tânără decât mine… eu mă simt bine la antrenamente, îmi place… încep să mă gândesc că e ceva în neregulă cu mine… ar trebui probabil să îmi pierd din pofta de joc”. Williams însă nu are planuri de retragere.

Maria Șarapova i-a adresat Dinarei cuvinte frumoase chiar pe teren, numind-o „un model pentru sportul rusesc”.

10.585.640 de euro a strâns Dinara Safina din premiile câștigate la turneele de tenis, în 11 ani de carieră

Articol scris de CEZARA PARASCHIV

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată…
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…