Horia a câștigat finala istorică de la Turneul Campionilor: Tecău/Rojer – Mergea/ Bopanna 6-4, 6-3! Ilie Năstase are un urmaș la dublu

Horia a câștigat finala istorică de la Turneul Campionilor: Tecău/Rojer - Mergea/ Bopanna 6-4, 6-3! Ilie Năstase are un urmaș la dublu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Echipa Horia Tecău/Jean Julien Rojer (România/Olanda) a învins perechea Florin Mergea/Rohan Bopanna (România/India), în finala de dublu a Turneului Campionilor de la Londra, scor 6-4, 6-3.

Horia Tecău (30 de ani) a devenit al doilea român din istorie care câștigă trofeul de la Turneul Campionilor, după Ilie Năstase în anii 1971, 1972, 1973 și 1975 (toate la simplu)! Constănțeanul a făcut un turneu superb alături de olandezul Jean Julien Rojer, impunându-se în minimum de seturi în toate cele cinci meciuri de la Londra. În finala de duminică, una istorică pentru tenisul românesc, Horia și Julien au jucat fără greșeală în fața echipei româno-indiene Florin Mergea/Rohan Bopanna. Tecău/Rojer, o echipă mult mai sudată, formată încă de la începutul anului 2014, a tranșat finala într-o oră de joc, cu scorul de 6-4, 6-3.

Florin și Rohan, care evoluează împreună de doar 7 luni, rămân cu cea mai frumoasă experiență a carierei, una pe care voiau să o transforme într-un vis frumos. Mergea și-a etalat loviturile tehnice din spatele liniei de fund, însă Bopanna nu l-a dublat așa cum se întâmplase în precedentele patru meciuri din O2 Arena. Rohan și-a pierdut serviciul în debutul fiecărui set, iar rebreak-ul nu a venit în niciun moement, în ciuda unei determinări exemplare a românului și a indianului. Serviciul exploziv al lui Horia, dar și efectele ireale ale lui Julien, i-au ținut la distanță pe outsideri, astfel că Tecău și-a adjudecat un trofeu prețios, dar și un cec pe măsură: 423.000 de dolari!

Horia Tecau y Jean-Julien Rojer, Maestros de 2015. pic.twitter.com/pkS2SSdxOr

Tecău și Rojer îi devansează pe frații Bryan în clasamentul mondial, iar prestația din finală reflectă forța și coeziunea superioară dintre Horia și „Juls”! Lider mondial începând cu 23 noiembrie, Tecău încheie superb unul dintre cele mai onorante sezoane pentru tenisul românesc, câștigând ambele trofee majore organizate acasă la inventatorii sportului alb, în Marea Britanie: Wimbledon și Turneul Campionilor. Tecău promite ca în 2016 să atace și Australian Open, Roland Garros sau US Open, însă va avea un adversar redutabil care va urmări să-l învingă pentru prima oară în carieră: Florin Mergea! 


UPDATE 19:00 I-a venit rândul campionului Horia la microfon: „Pentru noi este un titlu fantastic! Am făcut pași mici pentru această victorie și am crezut tot timpul în ea. Le sunt recunoscător prietenilor care au venit lângă mine la toate meciurile de aici. De asemenea, le mulțumesc fanilor români, au fost minunați. Le doresc lui Florin și Rohan să continue pe același drum în 2016”, a spus Tecău, care a câștigat al doilea trofeu major al carierei, după Wimbledon 2015.


UPDATE 18:55 Florin Mergea nu pare foarte apăsat după meci! Vorbește cu zâmbetul pe buze, știind că a fost cea mai importantă finală a carierei pentru el, una care în urmă cu câțiva ani părea imposibilă: „Pe Horia îl cunosc de la 6 ani și îl felicit pentru acest succes! Vreau să îi mulțumesc soției mele. Daiana este centrul universului meu, nu aș fi fost aici fără ea”, a spus Mergea la festivitatea de premiere.


UPDATE 18:50 Victorie pentru Horia Tecău și Jean Julien Rojer în finala Turneului Campionilor, scor 6-4, 6-3 în fața echipei Florin Mergea/Rohan Bopanna. Horia este al doilea român care câștigă Turneul Campionilor în ultimii 40 de ani, după Ilie Năstase în 1975 la simplu!


UPDATE 18:45 Tecău și Rojer se apropie la un singur game de titlu! Mergea și Bopanna servesc pentru a rămâne în meci!


UPDATE 18:42 Mergea/Bopanna vin aproape, scor 4-3, însă Tecău urmează la serviciu.


UPDATE 18:40 Serviciul perechii româno-olandeze rămâne de neatins, scor 4-2! Romică Tecău, tatăl lui Horia, se ridică în picioare și îl face invidios pe tatăl lui Roger Federer, care probabil nu va avea prea multe ocazii de mândrie în timpul finalei cu Nole Djokovic.


UPDATE 18:35 Break Tecău/Rojer și în setul secund, scor 3-2! Execuție magnifică a olandezului, care la 15-40 îi lobează superb pe Mergea și Bopanna!


UPDATE 18:30 Tecău are o privire de luptător de gherilă atunci cânde servește! Horia mai lansează o rachetă și câștigă un game alb grație unui nou as!


UPDATE 18:15 Bopanna, singurul jucător care și-a pierdut serviciul până acum, începe mai atent setul doi. Florin se mobilizează și el, pune prima minge în teren, iar scorul devine 2-1 pentru echipa româno-indiană.


UPDATE 18:15 SET Tecău și Rojer, scor 6-4, după 31 de minute de joc! Horia a închis manșa cu un as, al șaselea pentru echipa sa. De partea cealaltă, Mergea și Bopanna au reușit doar 3 servicii direct câștigătoare.


UPDATE 18:10 Chiar dacă s-a îmbrăcat într-un echipament care seamănă izbitor cu al „Portocalei mecanice”, Bopanna nu-l intimidează deloc pe olandezul Rojer. Acesta servește impecabil și duce scorul la 5-3!


UPDATE 18:05 Mergea și Bopanna aleargă după rebreak și își creează primele două șanse pe serviciul advers, dar pe care românul și indianul nu le pot fructifica. Florin a făcut 30-40 cu un retur magic, aplaudat de Horia, care închide până la urmă game-ul cu un as, scor 4-2!


UPDATE 17:58 Serviciul echipei Tecău/Rojer este fantastic în startul partidei și diferența se menține, scor 3-1. În tribune se află și un spectator special, tatăl lui Roger Federer. Acesta se uită mai mult la ceva ce seamănă cu programul zilei decât la meci: „Am venit prea devreme. Credeam că se joacă finala de simplu înainte”.


UPDATE 17:50 Horia și Julien au început perfect, cu break urmat de un game lejer, scor 2-0! Indianul Bopanna și-a pierdut serviciul în debutul finalei, la punct decisiv.


UPDATE 17:45 Televiziunea britanică îl arată pe jucătorul Victor Crivoi, aflat în loja lui Horia Tecău, în prim-plan. Reacția spectatorilor a fost mai zgomotoasă decât atunci când l-am văzut pe David Beckham.


UPDATE 17:35 Jucătorii au intrat în arena de 20.000 de locuri, iar arbitrul francez Cedric Mourier le explică regulile jocului, ca și cum cei patru nu le-ar cunoaște: „Aveți 25 de secunde între puncte! Atunci când solicitați challenge, vreau să aud vocea voastră”.


UPDATE 17:15 După ce am aflat ce spun fanii din țară, să vedem care este atmosfera și la Londra. În stafful lui Florin se simte entuziasmul, soția sa împărtășind gândurile cu prietenii de pe Facebook. Daiana Mergea, care este și managerul sportivului, a postat o imagine superbă de la fața locului, însoțită de mesajul: „O zi superbă care se încheie cu o săptămână de vis”.


UPDATE 17:00 Vă întrebați ce făceau Horia și Florin în urmă cu 13 ani? Erau campionii juniorilor de la Wimbledon și acordau interviuri în redacția ProSport! Într-o fotografie postată pe pagina de Facebook dedicată lui Mergea, fanii jucătorului ni-i prezintă pe coechipierii de atunci și adversarii de astăzi. Dacă Florin are un look diferit, Horia pare neschimbat.


UPDATE 16:45 Mesaj de susținere inedit pentru Horia și Florin, transmis de loturile naționale de tenis de masă, cadeți și juniori, prin intermediul colegului Andru Nenciu. Chiar înainte de a pleca în Franța, la Campionatul Mondial, ei s-au pozat duminică la prânz cu un mesaj sugestiv pentru cei doi campioni din tenis. Imagine din cantonamentul din Buzău:


UPDATE 16:30 Salut! Sunt Alex Tăcină și voi urmări împreună cu voi finala campionilor români de la Turneul Campionilor! Un fan al tenisului, pe numele său Mihai Costea, fără vreo legătură cu fostul jucător al Stelei, mi-a trimis o poezie dedicată lui Tecău și Mergea:

Locul 1 e pentru români

Nimeni nu le stă în cale
ÈŠn acest bun început.
Ajung în semifinale
Fără niciun set pierdut.

Rojer, Horia Tecău,
Cu un tenis incredibil,
Florin Mergea și Bopanna,
Cu ei totul e posibil.

Mândri ar trebui să fim,
Cu steagul sus ridicat
Hai Horia! Hai Florin!
Finaliști neapărat!


Horia Tecău îl înfruntă pe Florin Mergea într-un meci de gală, unic în istoria tenisului românesc, programat de la 17:30, în ultimul act al Turneului Campionilor. Horia, alături de olandezul Jean Julien Rojer, și Florin, împreună cu indianul Rohan Bopanna, se luptă pentru marele trofeu din O2 Arena, în cadrul primei finale de dublu din istoria Turneului Campionilor în care se duelează doi români. Cel mai important este faptul că, după fix 40 de ani de așteptare, România va avea din nou un câștigător la Turneul Campionilor! Ultimul tricolor care a triumfat la prestigioasa competiție a fost Ilie Năstase, în proba de simplu desfășurată în anul 1975 (6-2, 6-2, 6-1 cu suedezul Bjorn Borg).

Mergea nu l-a învins pe Tecău în cariera sa de jucător profesionist

Horia și Florin, foști parteneri de dublu, au ajuns în postura de a-și disputa un trofeu extrem de important pentru cariera fiecăruia dintre ei. Pentru Mergea, un triumf la prima sa prezență la Turneul Campionilor ar fi echivalent cu cel mai important titlu al carierei. Jucătorul în vârstă de 30 de ani nu a mai jucat până acum o finală majoră, iar câștigarea ultimului act de la Londra i-ar aduce o altă realizare în premieră: victoria în fața lui Horia Tecău! Echipele Mergea/Bopanna și Tecău/Rojer s-au mai întâlnit de trei ori în circuit, toate meciurile fiind câștigate în 2015 de perechea româno-olandeză: 6-2, 5-7, 10-8 în optimi la Roma, 6-3, 6-7, 6-3 în optimi la Roland Garros și 4-6, 6-2, 6-3, 4-6, 13-11 în semifinale la Wimbledon.

Horia și Julien și-au asigurat locul 1 în clasament

De partea cealaltă, Tecău își poate trece în palmares al doilea trofeu major al carierei la dublu masculin, constănțeanul impunându-se în acest an și la Wimbledon, tot în echipă cu Rojer (7-6, 6-4, 6-4 în finală cu Murray/Peers). Grație calificării în finala Turneului Campionilor, Horia și Julien și-au asigurat statutul de lideri mondiali în 2015, astfel că sunt favoriți pe hârtie în fața lui Florin și Rohan. Ambele echipe se află însă în mare formă, venind după două succese uluitoare în faza semifinalelor: Tecău și Rojer i-au învins sâmbătă cu 6-4, 6-4 pe americanii Bob Bryan și Mike Bryan, iar Mergea și Bopanna au trecut cu 6-4, 6-2 de Ivan Dodig (Croația) și Marcelo Melo (Brazilia).

Ca urmare a parcursului perfect până în finală, perechea Tecău/Rojer și-ar putea asigura un cec în valoare de 423.000 de dolari, în timp ce Mergea și Bopanna, care au pierdut un meci în grupe, ar pleca acasă, în cazul unei victorii, cu 391.000 de dolari.

După meciul dintre Tecău/Rojer și Bopanna/Mergea, transmis în direct de Digisport, va urma blockbusterul de la simplu dintre Novak Djokovic (Serbia) și Roger Federer (Elveția).

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen