Halep trece greu, cu emoții și nervi, și hopul cu Kerber. Filmul „sfertului” de la Roland Garros, secvență cu secvență: un derby deja consacrat în tenisul feminin. Corespondență din Paris

Halep trece greu, cu emoții și nervi, și hopul cu Kerber. Filmul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului de la Roland Garros după ce a trecut cu 6-7(2), 6-3, 6-2 de a 12-a jucptoare a lumii, Angelique Kerber (Germania). Românca va lupta, joi, cu Garbine Muguruza (Spania) pentru un loc în a treia finală a carierei la competiția din Franța (precedentele două prezențe au fost în 2014 și 2017). Partida a durat 2 ore și 14 minute, de aproape două ori mai mult decât celălalt sfert de pe jumătatea superioară, dintre Muguruza și Maria Șarapova (o oră și 10 minute).

Dintre cele zece partide directe Simona Halep – Angelique Kerber, înfruntarea de la Paris a fost a cincea ajunsă în decisiv. A doua consecutivă, după blockbuster-ul din semifinalele Australian Open-ului. Meciul de la French Open a fost dramatic – însă sub nivelul celui de la Melbourne. Pentru că cele mai multe răsturnări de scor s-au concentrat în primul set, iar Simona, învingătoare de ambele dăți, nu a mai avut aici de salvat mingi de meci ale rivalei din țara lui Graf și Becker.

Cum a arătat partida? ProSport vă propune să o luăm secvență cu secvență. Pentru că a fost un film de bună calitate.

Kerber a auzit pistolul la start, Halep – nu

Miercuri, în startul „sfertului”, Kerber își impune dreapta. Break la prima oportunitate, apoi 2-0 în cinci minute. Sportiva din Germania se mișcă extrem de calculat, aproape economicos în aceste puncte. De partea cealaltă a fileului, cea mai bună jucătoare a lumii pune pe un șirag imaginar greșelile. Reverul – excepțional în meciul cu Mertens – este atras ca de un magnet în fileu. Vine o „dudă” și de pe forehand, pe avansare spre fileu. 7 dintre primele 15 puncte ale partidei s-au încheiat cu eroare neforțată a numărului unu mondial. Și imaginea, acum, arată rău.

Halep este la serviciu și luptă pentru a rămâne la distanță rezonabilă de Kerber. Este egalitate, intră în acea fâșie lată cuprinsă între baseline și careul de serviciu – no man’s land. Lovește de trei ori de aici, dar nu decisiv, Kerber o împinge înapoi și pe urmă îi dă lovitura de grație. Și nemțoaica are minge de 3-0. O scapă printre degete pe prima, apoi pe a doua, după ce decide să folosească un rever tăiat, cu slice, pe care Halep îl înfulecă de parcă ar fi micul dejun. Eleva lui Darren Cahill trimite câștigător, pe colțul nemțoaicei, puternic. Simona este însă mult prea amabilă și prea generoasă cu Angelique Kerber – dublă greșeală, apoi încă o eroare cu reverul. Halep a ajuns, în 12 minute, la 12 greșeli directe. Kerber se uită în jos, de la 3-0, cu doar două astfel de erori în cont.


Foto: Cezara Paraschiv

Este prima pauză a meciului și singurii doi fotografi prezenți în primul rând din tribuna presei au părăsit în grabă arena. Pleacă pe Central, la Șarapova – Muguruza, un meci deocamdată cu ZERO lovituri câștigătoare și 2-0 pentru spaniolă.

Simona se dezmeticește. Cel mai spectaculos punct de până acum îl câștigă după mult efort, mai întâi în defensivă, apoi cu două voleuri la plasă. Kerber a avut 40-15, dar Simona a forțat egalitatea. Însă în aceste prime patru jocuri, nu a ajuns niciodată la minge de game.

Trezirea

În fine, cifra zero se schimbă din dreptul Simonei. După 20 de minute, românca pune pe tabelă un game alb. Are exact jumătate din puncte câștigate și pe prima, și pe a doua minge. Acum, Simona s-a pornit. O fixează pe Kerber în defensivă, deși nemțoaica servește. O aleargă, o pune în șpagat și nu mai ratează finalizarea. La scurta lui Angie răspunde perfect, acoperă fileul ca o veritabilă jucătoare de dublu și are 40-0, adică trei mingi de break. Primele două se duc cu winner marca Angie Kerber și serviciu de top. Dar Halep e acolo și o ia pe a treia. Este din ce în ce mai agresivă. Cum i-o cereau și Cahill, și Wilander, și Mouratoglou. Halep strânge pumnul tare. Este cu spatele la Kerber, mijește ochii și probabil nu aude ropotul de aplauze din tribună. A înjumătățit avantajul lui Kerber. E la 2-4.

Kerber nu este însă dispusă să lase acest set să-i scape. Insistă pe serviciul Simonei și returnează bine. Reținem punctul în care returul vine atât de prompt în corpul româncei, încât singura soluție este o minge-balon care se duce ca racheta în sus. Ajunge fără viteză în terenul lui Kerber și aceasta relansează punctul cu un smash de pe linia de fund. Kerber are minge de break. Și ne-am mutat, brusc, în scenariul semifinalei de la Australian Open, ca intensitate a schimburilor. Jucătoarele sunt mai gălăgioase decât tribuna. Iar Simona scapă, după 32 de minute și alte două mingi de break în acest game. Se face 3-4, statistica greșelilor este acum mult mai echilibrată (14 Halep, 10 Kerber), iar românca a preluat conducerea la winners, 11-6. Pe Central, este un 4-0 care îți dă fiori pe șira spinării la Muguruza – Șarapova.


Foto: Cezara Paraschiv

Asalt pentru primul set: Halep revine, rupând spin după spin

Simona Halep e bine acum. În meci, aproape de Kerber, chiar un pic peste. Germanca întrerupe însă seria româncei cu o tură de serviciu la 30, care o duce la 5-3. Sau la un game de câștigarea primului set. Balanța frecvenței primului serviciu s-a răsturnat. Este acum cu zece procente mai bună pentru româncă.

După primele 40 de minute, Halep și Kerber își șterg transpirația. Este 5-4, plus serviciul la reluare, pentru Kerber. Nu e soare, nu e muzică între game-uri, nu prea sunt nici încurajări din tribună. Doar câte o încurajare care se aude clar, din spatele baseline-ului. Simona pune stăpânire pe linia de fund a terenului. Iar Kerber forțează și greșește. Este 5-5. Simona a revenit de la 0-4. Asta în timp ce, pe Central, Muguruza are 5-2 în fața Șarapovei.


Foto: Cezara Paraschiv

Se joacă de 45 de minute. Și țipetele lui Angie Kerber, ca o văicăreală constantă, provoacă râsete în tribună. Însă pe zgură. raliul continuă, pe acest fundal ca de sitcom. Jucătoarea cu două titluri de Mare Șlem în palmares îngroapă mingea în teren – da, este clar în dezavantaj în raliurile lungi. Simona revine de la 0-30 la 15-30. Dar surprizele continuă – exact pe un schimb lung, Kerber găsește inspirația în momentul decisiv și ia un nou break. Va servi pentru a treia oară cu scopul de a închide, câștigătoare, primul set. Halep are deja 23 de erori neforțate. Și 12 lovituri câștigătoare.

  • Pe Central, Muguruza se odihnește deja după ce a câștigat primul set în fața Șarapovei: 6-2.


Foto: Cezara Paraschiv

Totul la patru puncte. Sau când finișul te sufocă

Pe Lenglen, rafalele cele grele ale primului set încă nu s-au tras. Simona își croiește drum prin tranșee și recuperează și al treilea break. Avem tiebreak. 

Aici, e 2-0 rapid pentru Kerber. Vine un punct controversat – Simona dă forehand în lung de linie, dar de la linie se strigă out. Kader Nouni, arbitrul pe care mulți fani îl vor urî, probabil, toată viața, pentru finala Roland Garros 2014, corectează prompt. Anunță minge bună și punct pentru Halep. Coboară din scaun, îi arată și îi explică nemțoaicei. Decizia  din scaun rămâne. După 56 de minute e 3-2 cu mini-break pentru Kerber, dar Simona – tocmai acum! – nu profită de mingea a doua a elevei fostului ei antrenor. E 2-4 la schimbul de terenuri. Simona vine să joace în jumătatea de teren apropiată de loja ei. Un contact vizual scurt, intens, cu Darren. Halep este concentrată. Dar…

Jocul Simonei se frânge tocmai acum. Mingile sunt prea joase, o coardă a rachetei cedează și ea. Și, după o oră și trei minute, tiebreak-ul se încheie cu 7-2, după al cincilea punct consecutiv făcut de nemțoaică.

30 de greșeli neforțate a făcut Simona Halep în primul set, cu 9 mai multe decât Kerber. Lovituri câștigătoare au fost și ele mai multe penru Halep, cu șase unități (14-8)

Au fost cinci răsturnări dramatice în primul set. Halep a ieșit a doua. Pentru un strop. Și doare, pentru moment.


Foto: Cezara Paraschiv

Reset în setul doi

Da, Simona știe care este antidotul. Cum să alunge gustul amar. Cu un 2-0 dulce pe tabelă și un bilanț de opt puncte câștigate din zece. Între timp, de pe Central se aud aplauze. Și un anunț prea puțin inteligibil al crainicului. Ce s-a întâmplat? Garbine Muguruza este în semifinale, după 6-2, 6-1 cu Șarapova.

Pe Lenglen se schimbă game-uri albe pe serviciu. Apoi, Halep pune presiune pentru al doilea break. Dar ratează. Nu degeaba spunea Kerber la conferința de presă dinaintea meciului să anuleze toată lumea planurile pentru cină.

A ieșit soarele. Se joacă din nou tare pe serviciul lui Kerber, la 4-2 pentru Simona. Din tușă în tușă. Halep câștigă setul pe o dublă greșeală a lui Kerber. Are 6-3. Și lupta continuă.

Decisivul break-urilor

Cât de mic o fi un ou mare? Întreabă reclama. La tenis, în meciul Halep – Kerber, întrebarea e  – Cât de decisiv o fi un break în setul decisiv? Când tabela indică două ore de joc, consemnăm deja două break-uri în start de set trei. Halep, în față, la 2-1. Este soare, este tensiune, Sunt zone pline-ochi de tribună și zone libere. Ion Țiriac, venit la meci într-un costum inspirat parcă de culoarea zgurii, a plecat de la partidă. Stătea, ca de obicei, în spatele baseline-ului, dar pe partea opusă a terenului față de Cahill & Co.


Foto: Cezara Paraschiv

Kerber cere intervenția medicului. Și un mic război psihologic este câștigat de Simona Halep. Dar nu numai. Nemțoaica acuză probleme la piciorul stâng. Iar deplasarea îi este afectată, la revenire. Vrea puncte mai scurte, iar asta o avantajează pe Halep. Reușește un nou break, care o duce la 3-1. Apoi conservă fără emoții pe lansare. 4-1. Dar, să nu uităm – cât de decisiv este un break în setul decisiv?

Simona este atentă. A răbufnit pe teren, s-a descărcat. Dar acum, pe teren, e stăpână. Și încheie cu joc făcut pe retur. Mingea de meci este primită cu aplauze de spectatori. Nu se fac valuri mexicane, așa cum s-a întâmplat toată prima săptămână pe Central. Dar sunt aplauze sacadate, frumoase. Care trimit energie pură. Și Simona o ia. Ridică mâinile în aer. Este în semifinalele turneului de la Roland Garros pentru a treia oară în carieră.

O va înfrunta pe Muguruza. Cel mai tare test de până acum a fost trecut. 6-7(2), 6-3, 6-2. Nu a fost simplu, nu a fost perfect, dar așa are mai mult farmec.

53 de greșeli neforțate a înregistrat statistica la final de partidă în dreptul reprezentantei Germaniei, Angelique Kerber. A 12-a jucătoare a lumii a depășit-o până la urmă pe Halep la acest capitol, după un start extrem de compact. Simona a închis partida cu bilanț de 26 de lovituri câștigătoare și 46 de erori directe, în timp ce Kerber a avut 24-53

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen