Halep trece greu, cu emoții și nervi, și hopul cu Kerber. Filmul „sfertului” de la Roland Garros, secvență cu secvență: un derby deja consacrat în tenisul feminin. Corespondență din Paris

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 06 Jun. 2018, 17:51 Actualizat: 06 Jun. 2018, 20:36 Tenis

Simona Halep s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului de la Roland Garros după ce a trecut cu 6-7(2), 6-3, 6-2 de a 12-a jucptoare a lumii, Angelique Kerber (Germania). Românca va lupta, joi, cu Garbine Muguruza (Spania) pentru un loc în a treia finală a carierei la competiția din Franța (precedentele două prezențe au fost în 2014 și 2017). Partida a durat 2 ore și 14 minute, de aproape două ori mai mult decât celălalt sfert de pe jumătatea superioară, dintre Muguruza și Maria Șarapova (o oră și 10 minute).

Dintre cele zece partide directe Simona Halep – Angelique Kerber, înfruntarea de la Paris a fost a cincea ajunsă în decisiv. A doua consecutivă, după blockbuster-ul din semifinalele Australian Open-ului. Meciul de la French Open a fost dramatic – însă sub nivelul celui de la Melbourne. Pentru că cele mai multe răsturnări de scor s-au concentrat în primul set, iar Simona, învingătoare de ambele dăți, nu a mai avut aici de salvat mingi de meci ale rivalei din țara lui Graf și Becker.

Cum a arătat partida? ProSport vă propune să o luăm secvență cu secvență. Pentru că a fost un film de bună calitate.

Kerber a auzit pistolul la start, Halep – nu

Miercuri, în startul „sfertului”, Kerber își impune dreapta. Break la prima oportunitate, apoi 2-0 în cinci minute. Sportiva din Germania se mișcă extrem de calculat, aproape economicos în aceste puncte. De partea cealaltă a fileului, cea mai bună jucătoare a lumii pune pe un șirag imaginar greșelile. Reverul – excepțional în meciul cu Mertens – este atras ca de un magnet în fileu. Vine o „dudă” și de pe forehand, pe avansare spre fileu. 7 dintre primele 15 puncte ale partidei s-au încheiat cu eroare neforțată a numărului unu mondial. Și imaginea, acum, arată rău.

Halep este la serviciu și luptă pentru a rămâne la distanță rezonabilă de Kerber. Este egalitate, intră în acea fâșie lată cuprinsă între baseline și careul de serviciu – no man’s land. Lovește de trei ori de aici, dar nu decisiv, Kerber o împinge înapoi și pe urmă îi dă lovitura de grație. Și nemțoaica are minge de 3-0. O scapă printre degete pe prima, apoi pe a doua, după ce decide să folosească un rever tăiat, cu slice, pe care Halep îl înfulecă de parcă ar fi micul dejun. Eleva lui Darren Cahill trimite câștigător, pe colțul nemțoaicei, puternic. Simona este însă mult prea amabilă și prea generoasă cu Angelique Kerber – dublă greșeală, apoi încă o eroare cu reverul. Halep a ajuns, în 12 minute, la 12 greșeli directe. Kerber se uită în jos, de la 3-0, cu doar două astfel de erori în cont.


Foto: Cezara Paraschiv

Este prima pauză a meciului și singurii doi fotografi prezenți în primul rând din tribuna presei au părăsit în grabă arena. Pleacă pe Central, la Șarapova – Muguruza, un meci deocamdată cu ZERO lovituri câștigătoare și 2-0 pentru spaniolă.

Simona se dezmeticește. Cel mai spectaculos punct de până acum îl câștigă după mult efort, mai întâi în defensivă, apoi cu două voleuri la plasă. Kerber a avut 40-15, dar Simona a forțat egalitatea. Însă în aceste prime patru jocuri, nu a ajuns niciodată la minge de game.

Trezirea

În fine, cifra zero se schimbă din dreptul Simonei. După 20 de minute, românca pune pe tabelă un game alb. Are exact jumătate din puncte câștigate și pe prima, și pe a doua minge. Acum, Simona s-a pornit. O fixează pe Kerber în defensivă, deși nemțoaica servește. O aleargă, o pune în șpagat și nu mai ratează finalizarea. La scurta lui Angie răspunde perfect, acoperă fileul ca o veritabilă jucătoare de dublu și are 40-0, adică trei mingi de break. Primele două se duc cu winner marca Angie Kerber și serviciu de top. Dar Halep e acolo și o ia pe a treia. Este din ce în ce mai agresivă. Cum i-o cereau și Cahill, și Wilander, și Mouratoglou. Halep strânge pumnul tare. Este cu spatele la Kerber, mijește ochii și probabil nu aude ropotul de aplauze din tribună. A înjumătățit avantajul lui Kerber. E la 2-4.

Kerber nu este însă dispusă să lase acest set să-i scape. Insistă pe serviciul Simonei și returnează bine. Reținem punctul în care returul vine atât de prompt în corpul româncei, încât singura soluție este o minge-balon care se duce ca racheta în sus. Ajunge fără viteză în terenul lui Kerber și aceasta relansează punctul cu un smash de pe linia de fund. Kerber are minge de break. Și ne-am mutat, brusc, în scenariul semifinalei de la Australian Open, ca intensitate a schimburilor. Jucătoarele sunt mai gălăgioase decât tribuna. Iar Simona scapă, după 32 de minute și alte două mingi de break în acest game. Se face 3-4, statistica greșelilor este acum mult mai echilibrată (14 Halep, 10 Kerber), iar românca a preluat conducerea la winners, 11-6. Pe Central, este un 4-0 care îți dă fiori pe șira spinării la Muguruza – Șarapova.


Foto: Cezara Paraschiv

Asalt pentru primul set: Halep revine, rupând spin după spin

Simona Halep e bine acum. În meci, aproape de Kerber, chiar un pic peste. Germanca întrerupe însă seria româncei cu o tură de serviciu la 30, care o duce la 5-3. Sau la un game de câștigarea primului set. Balanța frecvenței primului serviciu s-a răsturnat. Este acum cu zece procente mai bună pentru româncă.

După primele 40 de minute, Halep și Kerber își șterg transpirația. Este 5-4, plus serviciul la reluare, pentru Kerber. Nu e soare, nu e muzică între game-uri, nu prea sunt nici încurajări din tribună. Doar câte o încurajare care se aude clar, din spatele baseline-ului. Simona pune stăpânire pe linia de fund a terenului. Iar Kerber forțează și greșește. Este 5-5. Simona a revenit de la 0-4. Asta în timp ce, pe Central, Muguruza are 5-2 în fața Șarapovei.


Foto: Cezara Paraschiv

Se joacă de 45 de minute. Și țipetele lui Angie Kerber, ca o văicăreală constantă, provoacă râsete în tribună. Însă pe zgură. raliul continuă, pe acest fundal ca de sitcom. Jucătoarea cu două titluri de Mare Șlem în palmares îngroapă mingea în teren – da, este clar în dezavantaj în raliurile lungi. Simona revine de la 0-30 la 15-30. Dar surprizele continuă – exact pe un schimb lung, Kerber găsește inspirația în momentul decisiv și ia un nou break. Va servi pentru a treia oară cu scopul de a închide, câștigătoare, primul set. Halep are deja 23 de erori neforțate. Și 12 lovituri câștigătoare.

  • Pe Central, Muguruza se odihnește deja după ce a câștigat primul set în fața Șarapovei: 6-2.


Foto: Cezara Paraschiv

Totul la patru puncte. Sau când finișul te sufocă

Pe Lenglen, rafalele cele grele ale primului set încă nu s-au tras. Simona își croiește drum prin tranșee și recuperează și al treilea break. Avem tiebreak. 

Aici, e 2-0 rapid pentru Kerber. Vine un punct controversat – Simona dă forehand în lung de linie, dar de la linie se strigă out. Kader Nouni, arbitrul pe care mulți fani îl vor urî, probabil, toată viața, pentru finala Roland Garros 2014, corectează prompt. Anunță minge bună și punct pentru Halep. Coboară din scaun, îi arată și îi explică nemțoaicei. Decizia  din scaun rămâne. După 56 de minute e 3-2 cu mini-break pentru Kerber, dar Simona – tocmai acum! – nu profită de mingea a doua a elevei fostului ei antrenor. E 2-4 la schimbul de terenuri. Simona vine să joace în jumătatea de teren apropiată de loja ei. Un contact vizual scurt, intens, cu Darren. Halep este concentrată. Dar…

Jocul Simonei se frânge tocmai acum. Mingile sunt prea joase, o coardă a rachetei cedează și ea. Și, după o oră și trei minute, tiebreak-ul se încheie cu 7-2, după al cincilea punct consecutiv făcut de nemțoaică.

30 de greșeli neforțate a făcut Simona Halep în primul set, cu 9 mai multe decât Kerber. Lovituri câștigătoare au fost și ele mai multe penru Halep, cu șase unități (14-8)

Au fost cinci răsturnări dramatice în primul set. Halep a ieșit a doua. Pentru un strop. Și doare, pentru moment.


Foto: Cezara Paraschiv

Reset în setul doi

Da, Simona știe care este antidotul. Cum să alunge gustul amar. Cu un 2-0 dulce pe tabelă și un bilanț de opt puncte câștigate din zece. Între timp, de pe Central se aud aplauze. Și un anunț prea puțin inteligibil al crainicului. Ce s-a întâmplat? Garbine Muguruza este în semifinale, după 6-2, 6-1 cu Șarapova.

Pe Lenglen se schimbă game-uri albe pe serviciu. Apoi, Halep pune presiune pentru al doilea break. Dar ratează. Nu degeaba spunea Kerber la conferința de presă dinaintea meciului să anuleze toată lumea planurile pentru cină.

A ieșit soarele. Se joacă din nou tare pe serviciul lui Kerber, la 4-2 pentru Simona. Din tușă în tușă. Halep câștigă setul pe o dublă greșeală a lui Kerber. Are 6-3. Și lupta continuă.

Decisivul break-urilor

Cât de mic o fi un ou mare? Întreabă reclama. La tenis, în meciul Halep – Kerber, întrebarea e  – Cât de decisiv o fi un break în setul decisiv? Când tabela indică două ore de joc, consemnăm deja două break-uri în start de set trei. Halep, în față, la 2-1. Este soare, este tensiune, Sunt zone pline-ochi de tribună și zone libere. Ion Țiriac, venit la meci într-un costum inspirat parcă de culoarea zgurii, a plecat de la partidă. Stătea, ca de obicei, în spatele baseline-ului, dar pe partea opusă a terenului față de Cahill & Co.


Foto: Cezara Paraschiv

Kerber cere intervenția medicului. Și un mic război psihologic este câștigat de Simona Halep. Dar nu numai. Nemțoaica acuză probleme la piciorul stâng. Iar deplasarea îi este afectată, la revenire. Vrea puncte mai scurte, iar asta o avantajează pe Halep. Reușește un nou break, care o duce la 3-1. Apoi conservă fără emoții pe lansare. 4-1. Dar, să nu uităm – cât de decisiv este un break în setul decisiv?

Simona este atentă. A răbufnit pe teren, s-a descărcat. Dar acum, pe teren, e stăpână. Și încheie cu joc făcut pe retur. Mingea de meci este primită cu aplauze de spectatori. Nu se fac valuri mexicane, așa cum s-a întâmplat toată prima săptămână pe Central. Dar sunt aplauze sacadate, frumoase. Care trimit energie pură. Și Simona o ia. Ridică mâinile în aer. Este în semifinalele turneului de la Roland Garros pentru a treia oară în carieră.

O va înfrunta pe Muguruza. Cel mai tare test de până acum a fost trecut. 6-7(2), 6-3, 6-2. Nu a fost simplu, nu a fost perfect, dar așa are mai mult farmec.

53 de greșeli neforțate a înregistrat statistica la final de partidă în dreptul reprezentantei Germaniei, Angelique Kerber. A 12-a jucătoare a lumii a depășit-o până la urmă pe Halep la acest capitol, după un start extrem de compact. Simona a închis partida cu bilanț de 26 de lovituri câștigătoare și 46 de erori directe, în timp ce Kerber a avut 24-53

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 06 Jun. 2018, 17:51 Actualizat: 06 Jun. 2018, 20:36 Tenis
Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
EXCLUSIV Cine este bărbatul care l-a ameninţat cu moartea pe Raed Arafat. Raul Coltor susţinea anul trecut că e spion VIDEO
EXCLUSIV Cine este bărbatul care l-a ameninţat cu moartea pe Raed Arafat. Raul Coltor susţinea anul trecut că e spion ...
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi la plecare erau perfect sănătoşi
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi ...
Gigi Becali IL FACE PRAF pe Rotaru dupa declaratiile de ieri: „Nu imi ajunge la unghia mica! E prea mare caciula sa spuna numele meu!”
Gigi Becali IL FACE PRAF pe Rotaru dupa declaratiile de ieri: „Nu imi ajunge la unghia mica! E prea mare caciula sa spuna ...
Cum arată Madonna topless, la 61 de ani
Cum arată Madonna topless, la 61 de ani
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele de baie le-au jucat feste
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele ...
Povestea din spatele scenei a lui Mugur Mihăescu, alias Garcea: turnător la Securitate, politician eşuat şi mitingist anticarantină
Povestea din spatele scenei a lui Mugur Mihăescu, alias Garcea: turnător la Securitate, politician eşuat şi mitingist ...
Stare de urgență?! Nelu Tătaru anunță și carantinarea localităților din România
Stare de urgență?! Nelu Tătaru anunță și carantinarea localităților din România
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! / VIDEO PAPARAZZI
Dragoș Bucurenci și gestul său din plină stradă! Ce a făcut prezentatorul TV, după ce a ieșit cu cățelul la plimbare! ...
LEGEA pe care o aștepta toată România! A trecut de Camera Deputaților
LEGEA pe care o aștepta toată România! A trecut de Camera Deputaților
Doliu în lumea televiziunii! Prezentatorul TV a murit la doar 49 de ani
Doliu în lumea televiziunii! Prezentatorul TV a murit la doar 49 de ani
Semnal de alarmă: Strigătul disperat al fermierilor români către guvernul Orban. „Riscăm să închidem”
Semnal de alarmă: Strigătul disperat al fermierilor români către guvernul Orban. „Riscăm să închidem”
Cum arată viitoarea soţie a fiului lui David Beckham. Este mai mare cu 4 ani
Cum arată viitoarea soţie a fiului lui David Beckham. Este mai mare cu 4 ani
Poliția Română își cumpără mașini moderne. Câți bani va costa fiecare exemplar și ce modele se încadrează în acest buget
Poliția Română își cumpără mașini moderne. Câți bani va costa fiecare exemplar și ce modele se încadrează în acest buget
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut
Veste foarte tristă! A murit o vedetă îndrăgită cu care milenialii din România au crescut
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea o maşină furată
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea ...
Interviu cutremurător! Marcel Pavel mărturii din infern, după ce s-a vindecat de coronavirus
Interviu cutremurător! Marcel Pavel mărturii din infern, după ce s-a vindecat de coronavirus
Ooops! Topul HOT al vedetelor care și-au arătat tot la plajă fără să vrea! Imagini +18
Ooops! Topul HOT al vedetelor care și-au arătat tot la plajă fără să vrea! Imagini +18
Un celebru actor, in doliu! Sotia lui a murit la 57 de ani, dupa o lupta grea cu cancerul la san
Un celebru actor, in doliu! Sotia lui a murit la 57 de ani, dupa o lupta grea cu cancerul la san
Următorul epicentru al pandemiei: Ţara care putea avea 10 milioane de infecţii în luna mai, însă numărul de teste este unul dintre cele mai mici din lume
Următorul epicentru al pandemiei: Ţara care putea avea 10 milioane de infecţii în luna mai, însă numărul de teste ...
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
Despărțirea de Pancu doare! Mihaela, fosta soție a celebrului fotbalist, surprinsă în timp ce încalcă legea / PAPARAZZI 
CFR Cluj – Gaz Metan live score, live video!
CFR Cluj – Gaz Metan live score, live video!
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
×