Halep trece greu, cu emoții și nervi, și hopul cu Kerber. Filmul „sfertului” de la Roland Garros, secvență cu secvență: un derby deja consacrat în tenisul feminin. Corespondență din Paris

  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului de la Roland Garros după ce a trecut cu 6-7(2), 6-3, 6-2 de a 12-a jucptoare a lumii, Angelique Kerber (Germania). Românca va lupta, joi, cu Garbine Muguruza (Spania) pentru un loc în a treia finală a carierei la competiția din Franța (precedentele două prezențe au fost în 2014 și 2017). Partida a durat 2 ore și 14 minute, de aproape două ori mai mult decât celălalt sfert de pe jumătatea superioară, dintre Muguruza și Maria Șarapova (o oră și 10 minute).

Dintre cele zece partide directe Simona Halep – Angelique Kerber, înfruntarea de la Paris a fost a cincea ajunsă în decisiv. A doua consecutivă, după blockbuster-ul din semifinalele Australian Open-ului. Meciul de la French Open a fost dramatic – însă sub nivelul celui de la Melbourne. Pentru că cele mai multe răsturnări de scor s-au concentrat în primul set, iar Simona, învingătoare de ambele dăți, nu a mai avut aici de salvat mingi de meci ale rivalei din țara lui Graf și Becker.

Cum a arătat partida? ProSport vă propune să o luăm secvență cu secvență. Pentru că a fost un film de bună calitate.

Kerber a auzit pistolul la start, Halep – nu

Miercuri, în startul „sfertului”, Kerber își impune dreapta. Break la prima oportunitate, apoi 2-0 în cinci minute. Sportiva din Germania se mișcă extrem de calculat, aproape economicos în aceste puncte. De partea cealaltă a fileului, cea mai bună jucătoare a lumii pune pe un șirag imaginar greșelile. Reverul – excepțional în meciul cu Mertens – este atras ca de un magnet în fileu. Vine o „dudă” și de pe forehand, pe avansare spre fileu. 7 dintre primele 15 puncte ale partidei s-au încheiat cu eroare neforțată a numărului unu mondial. Și imaginea, acum, arată rău.

Halep este la serviciu și luptă pentru a rămâne la distanță rezonabilă de Kerber. Este egalitate, intră în acea fâșie lată cuprinsă între baseline și careul de serviciu – no man’s land. Lovește de trei ori de aici, dar nu decisiv, Kerber o împinge înapoi și pe urmă îi dă lovitura de grație. Și nemțoaica are minge de 3-0. O scapă printre degete pe prima, apoi pe a doua, după ce decide să folosească un rever tăiat, cu slice, pe care Halep îl înfulecă de parcă ar fi micul dejun. Eleva lui Darren Cahill trimite câștigător, pe colțul nemțoaicei, puternic. Simona este însă mult prea amabilă și prea generoasă cu Angelique Kerber – dublă greșeală, apoi încă o eroare cu reverul. Halep a ajuns, în 12 minute, la 12 greșeli directe. Kerber se uită în jos, de la 3-0, cu doar două astfel de erori în cont.


Foto: Cezara Paraschiv

Este prima pauză a meciului și singurii doi fotografi prezenți în primul rând din tribuna presei au părăsit în grabă arena. Pleacă pe Central, la Șarapova – Muguruza, un meci deocamdată cu ZERO lovituri câștigătoare și 2-0 pentru spaniolă.

Simona se dezmeticește. Cel mai spectaculos punct de până acum îl câștigă după mult efort, mai întâi în defensivă, apoi cu două voleuri la plasă. Kerber a avut 40-15, dar Simona a forțat egalitatea. Însă în aceste prime patru jocuri, nu a ajuns niciodată la minge de game.

Trezirea

În fine, cifra zero se schimbă din dreptul Simonei. După 20 de minute, românca pune pe tabelă un game alb. Are exact jumătate din puncte câștigate și pe prima, și pe a doua minge. Acum, Simona s-a pornit. O fixează pe Kerber în defensivă, deși nemțoaica servește. O aleargă, o pune în șpagat și nu mai ratează finalizarea. La scurta lui Angie răspunde perfect, acoperă fileul ca o veritabilă jucătoare de dublu și are 40-0, adică trei mingi de break. Primele două se duc cu winner marca Angie Kerber și serviciu de top. Dar Halep e acolo și o ia pe a treia. Este din ce în ce mai agresivă. Cum i-o cereau și Cahill, și Wilander, și Mouratoglou. Halep strânge pumnul tare. Este cu spatele la Kerber, mijește ochii și probabil nu aude ropotul de aplauze din tribună. A înjumătățit avantajul lui Kerber. E la 2-4.

Kerber nu este însă dispusă să lase acest set să-i scape. Insistă pe serviciul Simonei și returnează bine. Reținem punctul în care returul vine atât de prompt în corpul româncei, încât singura soluție este o minge-balon care se duce ca racheta în sus. Ajunge fără viteză în terenul lui Kerber și aceasta relansează punctul cu un smash de pe linia de fund. Kerber are minge de break. Și ne-am mutat, brusc, în scenariul semifinalei de la Australian Open, ca intensitate a schimburilor. Jucătoarele sunt mai gălăgioase decât tribuna. Iar Simona scapă, după 32 de minute și alte două mingi de break în acest game. Se face 3-4, statistica greșelilor este acum mult mai echilibrată (14 Halep, 10 Kerber), iar românca a preluat conducerea la winners, 11-6. Pe Central, este un 4-0 care îți dă fiori pe șira spinării la Muguruza – Șarapova.


Foto: Cezara Paraschiv

Asalt pentru primul set: Halep revine, rupând spin după spin

Simona Halep e bine acum. În meci, aproape de Kerber, chiar un pic peste. Germanca întrerupe însă seria româncei cu o tură de serviciu la 30, care o duce la 5-3. Sau la un game de câștigarea primului set. Balanța frecvenței primului serviciu s-a răsturnat. Este acum cu zece procente mai bună pentru româncă.

După primele 40 de minute, Halep și Kerber își șterg transpirația. Este 5-4, plus serviciul la reluare, pentru Kerber. Nu e soare, nu e muzică între game-uri, nu prea sunt nici încurajări din tribună. Doar câte o încurajare care se aude clar, din spatele baseline-ului. Simona pune stăpânire pe linia de fund a terenului. Iar Kerber forțează și greșește. Este 5-5. Simona a revenit de la 0-4. Asta în timp ce, pe Central, Muguruza are 5-2 în fața Șarapovei.


Foto: Cezara Paraschiv

Se joacă de 45 de minute. Și țipetele lui Angie Kerber, ca o văicăreală constantă, provoacă râsete în tribună. Însă pe zgură. raliul continuă, pe acest fundal ca de sitcom. Jucătoarea cu două titluri de Mare Șlem în palmares îngroapă mingea în teren – da, este clar în dezavantaj în raliurile lungi. Simona revine de la 0-30 la 15-30. Dar surprizele continuă – exact pe un schimb lung, Kerber găsește inspirația în momentul decisiv și ia un nou break. Va servi pentru a treia oară cu scopul de a închide, câștigătoare, primul set. Halep are deja 23 de erori neforțate. Și 12 lovituri câștigătoare.

  • Pe Central, Muguruza se odihnește deja după ce a câștigat primul set în fața Șarapovei: 6-2.


Foto: Cezara Paraschiv

Totul la patru puncte. Sau când finișul te sufocă

Pe Lenglen, rafalele cele grele ale primului set încă nu s-au tras. Simona își croiește drum prin tranșee și recuperează și al treilea break. Avem tiebreak. 

Aici, e 2-0 rapid pentru Kerber. Vine un punct controversat – Simona dă forehand în lung de linie, dar de la linie se strigă out. Kader Nouni, arbitrul pe care mulți fani îl vor urî, probabil, toată viața, pentru finala Roland Garros 2014, corectează prompt. Anunță minge bună și punct pentru Halep. Coboară din scaun, îi arată și îi explică nemțoaicei. Decizia  din scaun rămâne. După 56 de minute e 3-2 cu mini-break pentru Kerber, dar Simona – tocmai acum! – nu profită de mingea a doua a elevei fostului ei antrenor. E 2-4 la schimbul de terenuri. Simona vine să joace în jumătatea de teren apropiată de loja ei. Un contact vizual scurt, intens, cu Darren. Halep este concentrată. Dar…

Jocul Simonei se frânge tocmai acum. Mingile sunt prea joase, o coardă a rachetei cedează și ea. Și, după o oră și trei minute, tiebreak-ul se încheie cu 7-2, după al cincilea punct consecutiv făcut de nemțoaică.

30 de greșeli neforțate a făcut Simona Halep în primul set, cu 9 mai multe decât Kerber. Lovituri câștigătoare au fost și ele mai multe penru Halep, cu șase unități (14-8)

Au fost cinci răsturnări dramatice în primul set. Halep a ieșit a doua. Pentru un strop. Și doare, pentru moment.


Foto: Cezara Paraschiv

Reset în setul doi

Da, Simona știe care este antidotul. Cum să alunge gustul amar. Cu un 2-0 dulce pe tabelă și un bilanț de opt puncte câștigate din zece. Între timp, de pe Central se aud aplauze. Și un anunț prea puțin inteligibil al crainicului. Ce s-a întâmplat? Garbine Muguruza este în semifinale, după 6-2, 6-1 cu Șarapova.

Pe Lenglen se schimbă game-uri albe pe serviciu. Apoi, Halep pune presiune pentru al doilea break. Dar ratează. Nu degeaba spunea Kerber la conferința de presă dinaintea meciului să anuleze toată lumea planurile pentru cină.

A ieșit soarele. Se joacă din nou tare pe serviciul lui Kerber, la 4-2 pentru Simona. Din tușă în tușă. Halep câștigă setul pe o dublă greșeală a lui Kerber. Are 6-3. Și lupta continuă.

Decisivul break-urilor

Cât de mic o fi un ou mare? Întreabă reclama. La tenis, în meciul Halep – Kerber, întrebarea e  – Cât de decisiv o fi un break în setul decisiv? Când tabela indică două ore de joc, consemnăm deja două break-uri în start de set trei. Halep, în față, la 2-1. Este soare, este tensiune, Sunt zone pline-ochi de tribună și zone libere. Ion Țiriac, venit la meci într-un costum inspirat parcă de culoarea zgurii, a plecat de la partidă. Stătea, ca de obicei, în spatele baseline-ului, dar pe partea opusă a terenului față de Cahill & Co.


Foto: Cezara Paraschiv

Kerber cere intervenția medicului. Și un mic război psihologic este câștigat de Simona Halep. Dar nu numai. Nemțoaica acuză probleme la piciorul stâng. Iar deplasarea îi este afectată, la revenire. Vrea puncte mai scurte, iar asta o avantajează pe Halep. Reușește un nou break, care o duce la 3-1. Apoi conservă fără emoții pe lansare. 4-1. Dar, să nu uităm – cât de decisiv este un break în setul decisiv?

Simona este atentă. A răbufnit pe teren, s-a descărcat. Dar acum, pe teren, e stăpână. Și încheie cu joc făcut pe retur. Mingea de meci este primită cu aplauze de spectatori. Nu se fac valuri mexicane, așa cum s-a întâmplat toată prima săptămână pe Central. Dar sunt aplauze sacadate, frumoase. Care trimit energie pură. Și Simona o ia. Ridică mâinile în aer. Este în semifinalele turneului de la Roland Garros pentru a treia oară în carieră.

O va înfrunta pe Muguruza. Cel mai tare test de până acum a fost trecut. 6-7(2), 6-3, 6-2. Nu a fost simplu, nu a fost perfect, dar așa are mai mult farmec.

53 de greșeli neforțate a înregistrat statistica la final de partidă în dreptul reprezentantei Germaniei, Angelique Kerber. A 12-a jucătoare a lumii a depășit-o până la urmă pe Halep la acest capitol, după un start extrem de compact. Simona a închis partida cu bilanț de 26 de lovituri câștigătoare și 46 de erori directe, în timp ce Kerber a avut 24-53

Pe aceeași temă
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
S-a întâmplat la TV. Telespectatorii au văzut mai mult decât ar fi trebuit, în direct VIDEO
S-a întâmplat la TV. Telespectatorii au văzut mai mult decât ar fi trebuit, în direct VIDEO
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Vestea care zguduie showbizul! Anca Serea a primit un diagnostic TERIBIL de la medici
Vestea care zguduie showbizul! Anca Serea a primit un diagnostic TERIBIL de la medici
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Delia a lăsat să se vadă TOT în această poză! Fanii au reacţionat imediat. FOTO!
Delia a lăsat să se vadă TOT în această poză! Fanii au reacţionat imediat. FOTO!
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Accident dramatic la Trofeul Câmpulung, după ce o mașină s-a răsturnat de mai multe ori. Momentul impactului, surprins în imagini
Accident dramatic la Trofeul Câmpulung, după ce o mașină s-a răsturnat de mai multe ori. Momentul impactului, surprins în imagini
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Emma Răducanu, prima fotografie cu presupusul ei iubit: Are 22 de ani şi e o vedetă FOTO
Emma Răducanu, prima fotografie cu presupusul ei iubit: Are 22 de ani şi e o vedetă FOTO
Salariile vor scădea şi angajaţii vor pleca. Un alineat din PNRR sperie companiile din România
Salariile vor scădea şi angajaţii vor pleca. Un alineat din PNRR sperie companiile din România
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`