Halep – Șarapova 6-1, 2-6, 3-6, în finala de la Madrid. Forța Mariei, decisivă. Simona a făcut legea doar în primul set

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 11 May. 2014, 20:45 Actualizat: 12 May. 2014, 00:57 Tenis

Simona Halep (5 WTA) a disputat prima finală din categoria Premier Mandatory a carierei, la Madrid, în fața Mariei Șarapova (9 WTA), încheiată cu scorul de 6-1, 2-6, 3-6. Pe lângă prețiosul trofeu pe care îl putea câștiga, constănțeanca își putea asigura și un cec de 700.000 de euro și 1000 de puncte WTA, grație cărora ar fi urcat pe locul 4 în ierarhia mondială, în locul Victoriei Azarenka.

Iar Simona nu s-a aflat departe. A dominat categoric un prim act în care serviciul i-a funcționat perfect și i-a închis unghiurile adversarei prin lovituri generate de o energie maximă. Tabela indica 6-1 după primul set și nimic nu anunța uraganul care avea să se dezlănțuie de partea cealaltă a fileului. Șarapova a intrat tot mai des în teren, și-a pus în aplicare dreapta devastatoare și inevitabilul s-a produs. Halep a bătut în retragere în două seturi pe care le-a pierdut cu 6-2 și 6-3. Pentru jucătoarea antrenată de belgianul Wim Fissette urmează o altă competiție din seria Premier Mandatory, la Roma, unde va  beneficia de tur liber. 


UPDATE 20:15 Maria Șarapova, campioana de la Madrid, pleacă acasă cu un cec în valoare de 700.000 de euro și 1000 de puncte WTA, în timp ce Halep va primi 342.000 de euro și 650 de puncte WTA, pentru prezența în ultimul act. „Anul trecut a fost foarte greu să pierd în finală, apoi a urmat acea accidentare care m-a ținut departe de teren pentru mult timp. Acum a venit această finală, am muncit mult timp și mă bucur că am câștigat. Vreau să mulțumesc echipei mele, una cu adevărat specială, familiei mele și suporterilor, dar și oamenilor care au făcut ca acest turneu să devină atât de special”, a spus campioana la final.


UPDATE 20:00 Simona, la ceremonia de decernare a trofeului. „Vreau să-mi felicit adversara, pentru că a jucat un tenis excepțional. Le mulțumesc tuturor românilor care m-au încurajat și celor care m-au susținut din lojă. A fost o săptămână foarte frumoasă și m-am simțit excelent aici, la Madrid”.


UPDATE 19:55 În ciuda înfrângerii din ultimul act, Simona Halep merită toate felicitările. Un joc încântător afișat în primul set, precedat de alte cinci meciuri în care a defilat pe zgura spaniolă.


UPDATE 19:50 Mesaj pentru Grigor Dimitrov? Iubitul Mariei se simte mândru, cu siguranță, pentru performanța reușită duminică. Două titluri consecutive pentru Șarapova, ambele pe zgură: Stuttgart și Madrid.


UPDATE 19:40. Game, set și meci, Șarapova: 1-6, 6-2, 6-3, după două ore de joc. Halep a impresionat în primul act, în care a dominat la Caja MAgica, însă experiența și puterea Mariei au fost factorii prin care scorul s-a răsturnat pe tabelă. Urmează ceremonia de premiere, iar Simona trebuie felicitată pentru prezența în prima finală din categoria Premier Mandatory.


UPDATE 19:37 Explozia Mariei, cât o mie de cuvinte. Șarapova n-o lasă pe Halep să-și recapete ritmul, își face serviciul și se află la un game distanță de câștigarea trofeului de la Madrid.


UPDATE 19:32 Halep reintră în joc prin două game-uri consecutive. Un break rapid, în care și-a spus cuvântul relaxarea Șarapovei, urmat de un serviciu sigur al româncei, care a strâns scorul la 4-3.


UPDATE 19:25 Șarapova reușește încă un break pe serviciul lui Halep, iar eleva lui Fissette pare descumpănită, 4-1. Loja rusoaicei explodează simultan cu dublu break-ul favoritei.


UPDATE 19:20 Răcnetele Mariei sunt urmate de un „Come on” care răsună pe centralul „Manolo Santana” de la Caja Magica. Șarapova și-a valorificat break-ul, 3-1. Energia Simonei pare că se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri.


UPDATE 19:15 Statistica din manșa a doua, favorabilă Mariei Șarapova la capitolele importante: procentajul primului serviciu, mingi direct câștigătoare și greșeli neforțate.


UPDATE 19:11 Șarapova a făcut break-ul și în decisiv, după ce Halep a dispus de trei mingi consecutive pentru a prelua conducerea cu 2-1. Continuă eficiența cvadruplei câștigătoare de Grand Slam în ceea ce privește șansele pe serviciul româncei: 3 din 3 convertite. Riscurile rusoaicei se dovedesc câștigătoare, iar Simona nu găsește antidotul pentru loviturile de ciocan produse de racheta Mariei.


UPDATE 19:05 Primul joc al setului al treilea a mers în dreptul lui Halep, după o serie de mingi expediate în out de Șarapova. 1-0. Rusoaica a egalat imediat, în urma unui game alb.


UPDATE 18:55 Set Șarapova, 6-1, 2-6. Halep joacă mai timid decât în primul act, lăsându-și adversara să intre tot mai des cu dreapta în teren, lovitura ei preferată. Simona va începe cu serviciul în decisiv și are nevoie de un prim game câștigător.


UPDATE 18:50 Dublu break pentru Șarapova în actul al doilea. Rusoaica a demonstrat o eficiență maximă în ce privește mingile de break fructificate, două din două.


UPDATE 18:45 Două game-uri pentru fiecare jucătoare, cu serviciul, duc scorul la 3-2. Șarapova a început să intre în control prin loviturile năprasnice care o caracterizează și urmează la serviciu.


UPDATE 18:40 Brad Gilbert, fostul antrenor al lui Andre Agassi, Andy Murray sau Andy Roddick, pe Twitter: „Sharapova și-a regăsit forma în setul al doilea. Va fi interesant cum va răspunde Halep în cea mai importantă finală a carierei”.


UPDATE 18:32 Jocul s-a schimbat, datorită preciziei cu care trimite rusoaica loviturile puternice, 2-0. Simona reușește încă un serviciu bine plasat și strânge scorul la 2-1.


UPDATE 18:25 Nicio minge de break nu și-a creat Șarapova în primul act. Diferența de cinci game-uri s-a făcut în special datorită raportului greșelilor neforțate. 15 pentru Maria și doar 5 pentru Simona. Halep a dat dovadă de inteligență în jocul din spatele terenului.


UPDATE 18:18 Șarapova s-a trezit din pumni și a realizat break-ul în primul game din setul al doilea, grație unui rever câștigător în lung de linie de toată frumusețea.


UPDATE 18:11 Set Halep, 6-1! Simona i-a rupt pentru a treia oară serviciul Mariei, după un rever în fileu al rusoaicei. Primul act a durat doar 29 de minute, iar eleva lui Fissette a defilat, nelăsând-o pe Șarapova să preia controlul în niciun moment al jocului. Halep va începe cu serviciul în setul doi.


UPDATE 18:05 Rusoaica a mai făcut două duble greșeli, însă a reușit într-un final, prin câteva atacuri riscante, să câștige primul game al meciului. 4-1 pentru Halep, cu dublu break. Același scor pentru Șarapova în ce privește dublele greșeli. Expresia feței Mariei exprimă multe referitor la începutul de meci.


UPDATE 17:55 Dublu break, Halep, în urma unei duble-greșeli comise de rusoaică. Simona atacă fiecare minge cu agresivitate și conduce cu 3-0.


UPDATE 17:50 Constănțeanca și-a fructificat game-ul reușit pe serviciul Mariei, cu o prestație hotărâtă la serviciu. Prima minge a Simonei cu serviciul a funcționat perfect în această săptămână la Madrid. Virgina Ruzici, managerul româncei, asistă și ea la finala de la Caja MAgica.


UPDATE 17:45 Halep n-a ezitat la primele două mingi de break pe care și le-a creat, profitând de o dreaptă în out a adversarei. 1-0 și serviciul pentru Simona


UPDATE 17:40 Simona a câștigat tragerea la sorți și a ales să primească prima. O superstiție la care recurge și Rafael Nadal de fiecare dată.


UPDATE 17:35 Halep și Șarapova schimbă mingile pentru încălzirea dinaintea meciului anului, pentru ambele jucătoare. 24 de grade Celsius sunt la Madrid, vreme perfectă pentru tenis. Francezul Kader Nouni, arbitrul din scaun.


UPDATE 17:30 10 minute au mai rămas până la startul partidei dintre Halep și Șarapova. Rusoaica n-a pierdut niciun meci din momentul când și-a sărbătorit ziua de naștere, 19 aprilie, obținând 10 succese. Ultima înfrângere a Simonei datează din 24 aprilie, când a pierdut cu Svetlana Kuznetsova (Rusia), în primul tur la Stuttgart.


UPDATE 17:00 „Mi-am dat șapca jos și am schimbat tactica”. Simona a vorbit despre meciul câștigat în semifinale la Madrid, cu Kvitova, pe blogul de pe site-ul oficial WTA: „A fost un meci greu cu Petra, pentru că a jucat foarte bine. Atunci când mă conducea cu set și 3-1, mi-am dat șapca jos, pentru că mă cam deranja,  apoi am schimbat tactica în actul al doilea. Am jucat mai lung și mi-am deschis mai mult unghiurile, pentru că atunci când îi vine mingea la nivelul stomacului, lovește foarte puternic”. A cincea jucătoare a lumii s-a arătat entuziasmată de meciul în care va fi protagonistă de la ora 17:30: „Sunt foarte încântată pentru că joc în cea mai importantă finală din cariera mea. Maria se află la un nivel înalt și voi încerca să mă bucur de meci”.


UPDATE 16:35 21 de victorii și 8 înfrângeri a contabilizat Halep în 2014, incluzând și meciurile din Fed Cup. De partea cealaltă, Șarapova și-a fixat un scor de 22 de succese și 5 eșecuri. Într-o statistică ce vizează partidele disputate pe zgură în toată cariera, atât în circuitul WTA cât și în turneele Futures, Simona are un palmares de 110 meciuri câștigate și 44 pierdute, iar Maria de 123 – 22.


UPDATE 16:05 Simona e all in! „Destinați pentru lucruri mărețe, suntem bucuroși să anunțăm venirea Simonei Halep în familia Adidas Tennis”. Românca a semnat un contract cu compania de echipament sportiv, eveniment pe care ProSport l-a anunțat în exclusivitate în urmă cu o lună. Cei de la Adidas îi țin pumnii strânși Simonei în finala cu Șarapova.

Destined for great things. We’re thrilled to welcome @Halep_Official to the @adidasTennis family. pic.twitter.com/R1ikZbHcDr

 


UPDATE 15:45 „Vă pup pe toți. Mulțumesc! Simona”, a a fost mesajul pentru fani, pe care constănțeanca l-a scris cu markerul pe camera de filmat, sâmbătă, după victoria din semifinale cu Petra Kvitova.

Disfrutando en el @MutuaMadridOpen #aquihaymagia pic.twitter.com/I5t07Qnbul

 


UPDATE 15:15 3.00 este cota pe care bookmakerii i-au acordat-o Simonei pentru victorie, în timp ce Maria este cotată cu o șansă de câștig de 1.40. Halep nu a mai primit o cifră atât de mare la pariuri din 16 august 2013, atunci când o întâlnea pe Serena Williams în sferturi la Cincinnati, cotă 9.00. Meciul din SUA s-a încheiat cu victoria primei jucătoare a clasamentului, 6-0, 6-4.


UPDATE 14:40  Gabriela Szabo , Ministrul Tineretului și Sportului, se află la Madrid, pentru a o susține pe Halep: „Împreună cu Simona, înainte de a pleca spre finală. Baftă”!

Ministrul Tineretului și Sportului Gabriela Szabo, alături de Simona și de stafful său (antrenorul Wim Fissette, primul din stânga)


Simona Halep, în vârstă de 22 de ani, se află în fața unei performanțe care ar propulsa-o și mai adânc în Hall of Fame-ul tenisului mondial. Nu doar pentru că ar cuceri pentru prima dată un turneu din seria Premier Mandatory, a doua categorie după competițiile de Grand Slam. Nici pentru faptul că ar urca pe locul patru în clasamentul WTA, făcând schimb de locuri cu Victoria Azarenka, lider mondial în 2012. Și nici pentru că și-ar îmbogăți conturile cu aproape 700.000 de euro. Cea mai importantă realizare ar consta în câștigarea trofeul de la Madrid în fața jucătoarei momentului în circuit, Maria Șarapova (9 WTA).

Șarapova n-a mai pierdut de trei ani pe zgură, exceptând meciurile cu Serena Williams

Rusoaica vine după zece victorii consecutive pe zgură, suprafața pe care se joacă în capitala Spaniei. Succesele jucătoarei de 27 de ani au contribuit la câștigarea titlului de la Stuttgart (19-27 aprilie) și la calificarea în ultimul act la Madrid, trecând de nume grele pe cele două trasee: Agnieszka Radwanska (3 WTA), Sara Errani (11 WTA), Ana Ivanovic (12 WTA) sau Li Na (2 WTA). Un alt atu remarcabil al cvadruplei câștigătoare de Grand Slam constă într-o invincibilitate pe suprafața roșiatică în ultimii trei ani, exceptând meciurile cu Serena Williams (1 WTA).  După ce a pierdut în fața chinezoaicei Li Na, în semifinale la Roland Garros 2011, Șarapova și-a setat un palmares de 46-3 pe zgură,  iar singurele înfrângeri au venit atunci când a evoluat în fața americancei Williams, în 2012 și 2013 la Madrid și în finala de la Roland Garros 2013.

Plusurile și minusurile Mariei Șarapova

Plusuri:

  • forehandul: este lovitura prin care realizează cele mai multe puncte câștigătoare
  • reverul: consistent și puternic.
  • forță: prin mingile pe care le exepdiază, este una dintre cele mai puternice jucătoare din circuit.
  • mentalul: este o luptătoare prin definiție, tratând fiecare punct ca și cum ar fi ultimul.

Minusuri:

  • deplasarea în teren: la începutul carierei, Maria se mișca exemplar pe teren. Odată cu trecerea timpului, a câștigat în greutate, iar rusoaica nu se mai poate deplasa așa cum o făcea atunci când triumfa la Wimbledon, în 2004.
  • jocul la fileu și voleurile: urcă foarte rar la fileu, iar lovitura de vole este cea mai slabă din arsenalul ei.
  • reflexele: de multe ori pare că este depășită atunci când adversara rupe ritmul.

În ambele întâlniri directe de până acum, Șarapova a învins-o pe Halep în minimum de seturi. La Indian Wells 2012, scor 6-3, 6-4, și la Beijing 2012, 7-5, 7-5. Însă, la acea vreme situația se prezenta diferit. Rusoaica se afla pe locul al doilea în lume, în timp ce Simona se găsea în apropierea locului 50 WTA.

  • Halep (5 WTA) s-a calificat în ultimul act de la Madrid, turneu din seria Premier Mandatory, după ce a trecut în semifinale de cehoaica Petra Kvitova, scor 6-7, 6-3,  6-2. În drumul către marea finală, constănțeanca le-a mai învins pe Julia Goerges (Germania), 6-2, 6-0, Lara Arruabarrena (Spania), Sabine Lisicki (Germania), 5-7, 6-3, 6-2 și pe Ana Ivanovic (Serbia), cu 6-2, 6-2.
  • Șarapova (9 WTA) le-a eliminat la Madrid, turneu dotat cu 3.671.405 de euro, pe Klara Koukalova (Cehia), scor 6-1, 6-2, Christina McHale (SUA), 6-1, 4-6, 6-4, Samantha Stosur (Australia), 6-4, 6-3, Li Na (China), 2-6, 7-6, 6-3 și pe Agnieszka Radwanska (Polonia), 6-1, 6-4.
  • Simona a câștigat șapte trofee în carieră (Nurnberg, Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, și Turneul Campioanelor de la Sofia, în 2013 și Doha în 2014), în timp ce în vitrina Mariei se găsesc 30 de trofee, printre care și patru de Grand Slam, câte unul la fiecare mare turneu de acest tip.

 

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 11 May. 2014, 20:45 Actualizat: 12 May. 2014, 00:57 Tenis
Pe aceeași temă
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
Invazia urşilor: cauze şi consecinţe periculoase. „Ursul nu aleargă
în joacă. Atacă!” VIDEO
Invazia urşilor: cauze şi consecinţe periculoase. „Ursul nu aleargă în joacă. Atacă!” VIDEO
Salariu de fotbalist, plătit şi de suporteri: Ideea celor de la Fenerbahce Istanbul pentru a-l păstra pe mijlocaşul Mesut Ozil
Salariu de fotbalist, plătit şi de suporteri: Ideea celor de la Fenerbahce Istanbul pentru a-l păstra pe mijlocaşul Mesut ...
‘Perlele’ lui Becali, dorite LA PACHET la o echipa de traditie din Europa! Cine a pus ochii pe Dennis Man si Florinel Coman
‘Perlele’ lui Becali, dorite LA PACHET la o echipa de traditie din Europa! Cine a pus ochii pe Dennis Man si Florinel ...
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
HOROSCOPUL săptămânii. Zodia care și-ar putea găsi jumătatea
HOROSCOPUL săptămânii. Zodia care și-ar putea găsi jumătatea
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Cutremur total în Europa. Va fi obligatoriu în toate țările UE!? Ce restricție se introduce
Cutremur total în Europa. Va fi obligatoriu în toate țările UE!? Ce restricție se introduce
Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în România. Cazuri confirmate în București, Giurgiu și Suceava
Varianta mai contagioasă a coronavirusului se răspândește în România. Cazuri confirmate în București, Giurgiu și Suceava
Celebru interlop român, ÎMPUȘCAT în cap în urmă cu puțin timp! Avem detalii de ultimă oră
Celebru interlop român, ÎMPUȘCAT în cap în urmă cu puțin timp! Avem detalii de ultimă oră
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Horoscop marţi, 26 ianuarie 2021. Zodia care are mari probleme financiare
Horoscop marţi, 26 ianuarie 2021. Zodia care are mari probleme financiare
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un bărbat
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un bărbat
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
Și-a înjunghiat soțul când a văzut pozele unei femei în telefonul lui. Când și-a dat seama cine e „rivala”, a încremenit
Și-a înjunghiat soțul când a văzut pozele unei femei în telefonul lui. Când și-a dat seama cine e „rivala”, a încremenit
Florin Piersic rupe tradiţia aniversărilor sale: „Mi-am pierdut un prieten de o viaţă, răpus de boala asta blestemată, iar o minunată parteneră a mea se zbate între viaţă şi moarte”
Florin Piersic rupe tradiţia aniversărilor sale: „Mi-am pierdut un prieten de o viaţă, răpus de boala asta blestemată, ...
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
Olăroiu, dat dispărut în China: Ce a scris presa locală în ziua în care s-a reunit Jiangsu Suning
Olăroiu, dat dispărut în China: Ce a scris presa locală în ziua în care s-a reunit Jiangsu Suning
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Imagini-bombă! Prezentatoare celebră, prinsă cu amantul în pădure!
Imagini-bombă! Prezentatoare celebră, prinsă cu amantul în pădure!
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi și acum!
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi ...
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!