Halep a pierdut finala de la Madrid în minimum de seturi. "Cutia" a fost magică pentru Bertens: Simona a condus 4-2 în primul set, dar nu a închis decât târziu robinetul greşelilor

11 mai 2019 14082 afişări Tenis
Halep a pierdut finala de la Madrid în minimum de seturi. "Cutia" a fost magică pentru Bertens: Simona a condus 4-2 în primul set, dar nu a închis decât târziu robinetul greşelilor
  • Kiki Bertens (7 WTA) a câştigat, sâmbătă, finala turneului de la Madrid, învingând-o cu dublu 6-4, într-o oră şi 27 de minute, pe Simona Halep (3 WTA).
  • Constănţeanca a rarat şansa de a câştiga primul său titlu pe 2019, dar şi de a reveni pe prima poziţie în clasamentul mondial.

Simona Halep rămâne fără trofeu în 2019, după o evoluţie presărată 21 de greşeli neforţate, de peste două ori mai multe decât reuşitele din dreptul rubricii winennrs (9). Per total, startul de partidă i-a compromis şansele în faţa unei adversare a cărei curbă de performanţă a mers armonios, tot în sus.

Eleva lui Daniel Dobre a reuşit să profite parţial în primul set de faptul că Bertens a evoluat, practic, fără primul serviciu la ieşirea de la cabine. Doar două prime servicii ale lui Bertens au prins terenul în start, aceasta fiind nevoită să joace de nouă ori cu al doilea. Simona a jucat şi ea, în acelaşi interval, cu frâna de mână trasă, ieşind însă pe plus în dialogul presărat cu erori. A fost prima secvenţă a meciului, una în care din minusul lui Kiki, cu minusul Simonei, a ieşit per total plus pentru româncă.

Ruptura s-a produs însă la scorul de 4-2. Bertens a început să răstoarne balanţa, să strângă robinetul de erori, în timp ce românca a rămas prinsă într-o zonă cenuşie, cu dubii legate de tactică (moment în care Daniel Dobre i-a indicat, ferm, să ţintească reverul advers), cu greşeli care au adus doar mai multe greşeli, alimentând constant o serie furioasă a adversarei, de şase game-uri câştigate.

Aşa cum prima avea să remarce chiar Simona, Bertens s-a încălzit, s-a acomodat şi a ajuns, în scurt timp, într-o zonă de joc aproape de infailibilitate, dincolo de game-ul cinci al setului secund. Dacă în meciurile precedente, Simonei i-a fost suficent să elimine erorile şi să ridice, de la un anumit moment, nivelul de joc, sâmbătă, minutele de tenis total al constănţencei s-au suprapus peste momente de joc de înalt nivel al lui Bertens.

În fazele finale, Kiki Bertens a legat tuşe în momente decisive fie direct din serviciu, fie cu reverul, fie cu dreapta. Iar într-o zi în care, chiar şi o ratare grosolană a olandezei, precum acel smash de neuitat din game-ul opt al setului secund, de la 15-30, care se ducea lansat spre arbitrii de linie, cu un "dublu breakpoint Simona" scris cu litere strălucitoare, s-a transformat în punct pentru Kiki, după ce a şters-o în viteză pe Halep, lucrurile nu se puteau încheia decât dureros pentru Simona, cu o nouă ratare pe 2019 în meci cu "numărul unu mondial pe masă".

FILMUL FINALEI, PAS CU PAS

► GAME, SET, MECI Kiki Bertens, 6-4, 6-4.  Simona a salvat o minge de meci, Kiki a ratat-o pe a doua, însă serviciul a făcut în cele din urmă diferenţa şi au trecut-o linia de finiş pe olandeză.

Simona salvează minge de meci de manieră incredibilă. Porneşte în faţă, fileul îi agaţă mingea, ea rămâne alertă şi execută un voleu excelent. La egalitate însă, Simona iroseşte un rever în fileu. Bertens ratează a doua  minge de meci, forţând cu dreapta. Simona returnează eficient cu dreapta, dar mingea îi vine pe tuşă, nu poate răspunde decât mult afară, iar mâinile ridicate sus, în semn de dezamăgire - spun totul - Cum se poate? Bertens fructifică a treia minge de meci, cu un serviciu în exterior urmat de minge în diagonală scurtă, în acelaşi colţ.

► Simona cere un dialog cu Daniel Dobre înainte de game-ul în care Bertens serveşte pentru victorie. îl dojeneşte, îi reproşează tactica şi pare resemnată.

Simona apelează la ironie: "Am jucat la început numai pe rever şi am încălzit-o. Uite..."

Daniel Dobre încearcă să o monteze pentru luptă: "poţi să încerci să o mai dai în afară. A servit bine pe rever, ai grijă. a jucat bine şi a avut ;i noroc. Te-ai luptat. Domină cu dreapta ca până acuma. Ai avut şanse În fiecare game. Hai, joci bine"

► Game-ul opt al setului doi este unul extrem de dramatic. Bertens scapă din defensiv ă cu slice-ul într-un punct în care Simona fusese peste tot, găseşte un serviciu imens în exterior la minge de break a Simonei şi românca priveşte neputincioasă cum mingile lansate din racheta olandezei trec pe lângă ea, de trei ori la rând.

► Moment incredibil la 15-30 pe serviciul numărului 7 mondial! Bertens se înfurie, apoi zâmbeşte. Are noroc cu carul: la 15-30, Halep aleargă fantastic în defensivă, trimite o minge în plus înapoi, Kiki ratează clar execuţia la smash, dar, departe înapoia liniei de fund a terenului, mingea o atinge pe Halep! Kiki cere punctul arbitrei, îi spune că mingea a tins-o pe Simona şi primeşte punctul, pentru 30-30

► La 68 de minute de la startul partidei,  Simona strânge scorul setului doi cu game alb pe lansare, pentru 3-4. Nivelul de joc a crescut.

► Bertens este în transă şi punctează decisiv atunci când contează. Halep se zbate, însă este un duel inegal. Serviciu pe linie la egalitate, minge perfectă la teu pentru 4-2.

► BREAK BERTENS. Simona este exasperată! Reverul lui Bertens cade pe tuşă, pentru a-i aduce olandezei minge de break, dreapta ei în diagonală scurtă iese de puţin afară şi degeaba se agaţă cu speranţele de oficialul din scaun pentru a verifica urma.

►BREAK recuperat de Simona! Halep luptă pentru şansa ei şi o pune sub presiune pe Bertens, cu o agresivitate crescută. Olandeza găseşte un seviciu mare la prima minge de break avută de româncă, însă trimite prea larg pe a doua, cu reverul. Este 2-2 în setul doi. Tribuna o încurajează pe Simona, zgomotos.

► Simona spune "Stop!" după şase game-uri câştigate consecutiv de Bertens. Este mai alertă la serviciu, găseşte un incredibil winner cu reverul din mantinelă, execută furibund şi cu dreapta şi temperează elanul adversarei, punctând pe tabelă pentru 1-2 în setul doi.

► BREAK Bertens. Nivelul de joc al lui Kiki Bertens cu greu ar putea fi mai sus, iar al Simonei - cu greu ar putea fi mai jos. Halep nu pune probleme în niciun fel, iar Bertens deschide cu break la 15, jucând exclusiv contra primului serviciu al româncei.

SET Bertens, 6-4. Olandeza încheie manşa cu o serie fantastică, de patru game-uri. De la 4-2, Simona nu a mai câştigat game. Kiki adună game-uri pe bandă, graţie celor 13 greşeli neforţate comise de Simona. Halep nu a lovit decisiv decât de 3 ori, Kiki de 9 - iată sursa căderii în acest set de 37 de minute.

► Schimb de terenuri de uitat pentru Halep. Nu pare capabilă să o mai deranjeze pe Bertens la retur, iar olandeza mai trimite şi un as pentru a mai pune punct seriei de break-uri. Halep încheie cele două game-uri cu un singur punct câştigat, iar vestea cea mai proastă este că, în acest game, Bertens a fpcut diferenţa cu reverul - exact cu lovitura de la care Daniel Dobre anunţa că nu poate veni pericolul. Winner, victorie pe duel direct de rever - nu sunt semne bune. Bertens va servi la 5-4 pentru manşă.

► "Vine mingea cu efect de la ea. Te aşteaptă. Pune-o să rişte cu reverul în ling de linie. Stai un pic mai mult acolo, mai bine cu dreapta, tactic ai ţinut-o bine. Nu te omoară cu reverul. Pune mingea acolo. Eşti ok! Eşti ok ca joc!", i-a transmis Daniel Dobre Simonei.

O remarcă surprinde, fiind total neaşteptată: "Vezi că sunt mingi noi", i-a spus Daniel Dobre elevei sale.

► De ce, Simona? Halep este vizibil iritată, nereuşind să fructifice pe serviciu. Trei erori îi oferă şansă de break alb olandezei, Simona trânteşte un forehand letal, însă imediat cedează game-ul pe dublă greşeală. La 4-3, după o serie de patru break-uri, Simona cere ajutorul lui Daniel Dobre.

Al treilea break consecutiv în set.Halep reface avansul de două game-uri, la 4-2. Bertens a surprins-o din nou cu dropshot-ul, însă două greşeli consecutive de pe forehand îi oferă game-ul româncei. În tribune, după ce a fost la antrenamentul lui Rafael Nadal, a ajuns în tribună pentru finala feminină.

REBREAK Bertens. Simona face un game ezitant pe serviciu, iar Bertens o execută la minge de break cu un dropshot ce nu acceptă replică.

► BREAK Halep. Bertens revine de la băncuţă ezitant, deschizând tura pe lansare cu dublă greşeală şi dreaptă în fileu. La 0-30, Halep construieşte bine, dar ratează finalizarea, însă Bertens o ajută, îi oferă mingi consecutive de break. Olandeza se expune, jucând cu serviciul doi, iar Simona execută excelent returul în lung de linie, pentru 3-1.

Profilul serviciului este groaznic pentru Bertens: doar două prime servicii corecte, nouă puncte începute cu mingea a doua şi doar trei dintre acestea câştigate.

► Primele emoţii apar pe serviciul Simonei, într-un game în care românca a ajuns ferm la 40-15, însă a fost obligată apoi să treacă pe la egalitate. Simona lucrează acum la reglaje, scapă câteva mingi, însă găseşte la momentul oportun schimbarea de registru necesară, fiind clar jucătoarea mai bună pe rever. Bertens îngroapă mingea în fileu când schimbă cu reverul în lung de linie, iar Halep schimbă terenul la 2-1.

► Vedem schimburi prelungite încă din primul game - un lucru deloc surprinzător, având în vedere faptul că pe teren sunt primele două jucătoare din Clay Power Rankings. Bertens loveşte decisiv cu dreapta, Halep stă excelent cu reverul în dialogul în diagonală de backhand şi obţine hold-ul, la 30, după ce nu a ratat niciun prim serviciu.

► 20:00 Simona Halep şi Kiki Bertens sunt pe teren, la încălzire. Tribunele se umplu, încetul cu încetul. Românca deschide cu serviciul, după ce olandeza a câştigat tragerea la sorţi şi a ales primirea.

► 19:45 Tribunele terenului central au fost complet golite, pentru a permite intrarea posesorilor de bilete pentru sesiunea de seară. Aşteptarea continuă.

► Ora de start a finalei feminine se amână, din cauza primei semifinale masculine, programate înainte pe centralul Manolo Santana, dintre liderul mondial Novak Djokovic şi austriacul Dominic Thiem. Duelul dintre Simona Halep şi Kiki Bertens nu va începe înainte de ora 20:00. Sârbul a închis duelul în minimum de seturi (două tiebreak-uri câştigate la 2 şi, respectiv, 4) la cinci minute după ora de start anunţată iniţial pentru finala feminină.

Neînvinsă în partidele jucate pe zgură începând cu finala de la Roma, din 2018, Halep dă ultima reprezentaţie în Caja Magica împotriva unei sportive aflate în cel mai bun moment al carierei. Bertens s-a calificat în finală fără set pierdut, reuşind victorii consecutive în sferturi şi semifinale în faţa unor colege din Top 10 (Petra Kvitova - doar cinci game-uri cedate şi Sloane Stephens - şapte game-uri cedate).

Aflată la a patra finală a carierei la Mutua Madrid Open - un nou record absolut pentru competiţia din capitala Spaniei, Halep se află faţă în faţă cu finalista de anul trecut. Cele două se cunosc bine, fiind la a şasea partidă directă în circuit din 2010 până în prezent, luând la rând toate suprafeţele de joc. Halep are avantaj 3-2 în faţa lui Bertens, meciurile pe zgură fiind împărţite, 1-1. Relevant este însă doar cel de-al doilea lor duel pe zgură, din 2017, din semifinala de la Roma, acolo unde Simona s-a impus în două seturi, la 5 şi la 1. Primul meci pe suprafaţa cărămizie s-a jucat în 2012, cu mult înainte ca jocul celor două să capete valenţele actuale.

În cel mai recent duel direct, în finala de la Cincinnati din 2018, olandeza de 1,82 m a salvat minge de meci şi a construit apoi o revenire impresionantă, folosindu-se de atacuri superbe de pe linia de fund a terenului, câştigând trofeul, după un 2-6, 7-6(6), 6-2.

Mizele finalei

După ce a stabilit un nou record în ceea ce priveşte numărul de finale jucate la Madrid, Simona Halep are şansa de a egala recordul de titluri în Caja Magica, stabilit până acum de Petra Kvitova, cu trei coroane. Cu o victorie în finală, Simona Halep ar reveni, totodată, în fotoliul de lider mondial.

Kiki Bertens joacă pentru al doilea trofeu la simplu pe 2019, după succesul de la St. Petersburg, iar o victorie în faţa Simonei Halep i-ar aduce debutul în Top 5 mondial şi cel mai important titlu al carierei. Cu o victorie cu 2-0 în finală, olandeza ar deveni prima spotivă care se impune la Madrid fără set pierdut.

Campioana Mutua Madrid Open 2019 va încasa un cec în valoare de 1.202.520 euro.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.