Roger Federer îl învinge pe Djokovic cu o evoluție aproape perfectă și merge în semifinalele Turneului Campionilor, din Grupa Bjorn Borg. Berrettini, 2-0 cu Thiem | LIVE TEXT

Roger Federer îl învinge pe Djokovic cu o evoluție aproape perfectă și merge în semifinalele Turneului Campionilor, din Grupa Bjorn Borg.  Berrettini, 2-0 cu Thiem | LIVE TEXT
  • Publicat:
  • Actualizat:

Roger Federer s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor 2019, după un meci perfect în fața lui Novak Djokovic, închis cu 6-4, 6-3, într-o oră și 13 minute. Elvețianul li se alătură lui Dominic Thiem și Stefanos Tsitsipas în careul de ași. Rafael Nadal și Sascha Zverev se vor duela de la distanță, vineri, pentru ultimul loc în semifinale.

  • Roger Federer (#3) – Novak Djokovic (#2) 6-4, 6-3. Federer accede pentru a 16-a oară din 17 participări în semifinalele Super 8-ului de final de an al tenisul masculin.
  • Matteo Berrettini – Dominic Thiem 7-6(3), 6-3. Italianul, deja eliminat de la Super 8-ul de la Londra, a obținut prima sa victorie la ATP Finals 2019, în fața austriacului, deja învingător al grupei. Fără set câștigat în primele două meciuri, Berrettini a reușit primul break într-o manșă rapidă, a servit la 5-4, dar a fost nevoit în cele din urmă să joace tiebreak pentru a închide setul. Matteo a reușit apoi break-ul decisiv în game-ul șase al setului secund. Dominic Thiem nu îl mai are alături de el pe antrenorul Nicolas Massu, plecat de urgență la Madrid pentru a coordona echipa de Cupa Davis a statului Chile, însă acest eșec nu îi afectează poziția în grupă.

 

♦ GAME, SET, MECI ȘI CALIFICARE ÎN SEMIFINALE PENTRU ROGER FEDERER, DUPĂ 6-4, 6-3 ÎN FAȚA LUI NOVAK DJOKOVIC!

Elvețianul încheie partida cu un nou break, la zero.

♦ Patru servicii de top îl duc pe Federer la un game de semifinale!

♦ Cu un stop-voleu de zile mari, Djokovic rezistă la distanță de un singur break de Federer. 6-4, 4-3 plus serviciul pentru elvețian.

♦ Federer confirmă break-ul, încheind cu un raliu în care a lovit pe tușă și apoi l-a prins pe picior greșit pe Novak, jucându-l ca la dublu, cu dreaptă tare pe centrul terenului.

♦ BREAK FEDERER! Cu o tribună întreagă ce cântă Let’s go Roger! Djokovic ratează trei lovituri la rând, oferind trei mingi de break consecutive. Sârbul lasă prea mult teren descoperit pe a doua minge de break, mizând pe lung de linie, iar Federer găsește diagonala câștigătoare!

♦ Djokovic prelungește schimbul de mingi și își procură prima minge de break a meciului. Tribuna salută ceea ce pare a fi un as al elvețianului, Djokovic cere proba video, care indcă out-ul. Elvețianul salvează totuși, jucând perfect cu dreapta. Federer înlătură pericolul prompt și duce scorul la 2-2.

♦ Djokovic a crescut evident nivelul, deschizând tura pe lansare cu două forehanduri câștigătoare în lung de linie. Djokovic închide conturile cu punct spre colțul de rever al adversarului său.

♦ Federer deschide tura pe lansare cu un 1-2 brutal, care îl întinde din colț în colt pe Djokovic. Numărul doi mondial se schimonosește de durere, acuzând o mișcare greșită cu repercusiuni la nivelul cotului. Elvețianul simte presiunea și se vede egalat, după o primă dublă greșeală și după ce Djokovic trimite, la 40-15, cel mai bun retur al său în partidă, semnând apoi cu autograf un passing de nota zece. Federer continuă însă să mizeze pe servicii mari și atacuri la fileu și egalează scorul la 1.

♦ Federer presează și în start de set doi, își procură mingi consecutive de break și, deși reușește un retur foarte bun cu reverul pe al doilea breakpoint, își calculează greșit poziționarea la fileu și este pasat de Djokovic. Sârbul fructifică abia a doua minge de game, rezistând eroic în primul game, la fel ca și în setul inaugural.

♦ Roger Federer câștigă primul set al finalei pentru semifinale cu Novak Djokovic, 6-4.

Federer încheie primul set cu as, în 35 de minute. Elvețianul a reușit al treilea hold la zero consecutiv.

Statistica sa din primul set este impresionantă: a greșit neforțat o singură dată, reușind să impună un ritm cu raliuri foarte scurte. De asemenea, Federer nu a pierdut punct pe serviciul doi.

♦ Djokovic îl forțează pe Federer să încheie setul pe serviciu, după ce a revenit de la 0-30, cu mult calm. Elvețianul are o serie în derulare de zece puncte consecutive câștigate la serviciu în acest moment.

♦ Recitalul pe serviciu al lui Federer continuă. Închide game-ul în mai puțin de 80 de secunde, la zero.

♦ Djokovic închide a doua tură consecutivă pe lansare la 30, fiind din nou testat de un retur câștigător al elvețianului.

♦ Cu doi ași, unul pe prima minge, al doilea – pe al doilea, Federer închide conturile game-ului de 4-2.

♦ Federer pune presiune într-un game început de Djokovic cu 40-0. Sperând la egalitate, elvețianul se mută pentru a lovi returul cu dreapta din zona de rever, însă nu poate trece de un Djokovic cu reacții bune la fileu. Elvețianul va servi la 3-2.

♦ Federer confirmă break-ul, spre bucuria tribunei. Elvețianul joacă doar cu prima minge, ferm și precis, revenind de la 15-30 cu multă siguranță.

Emoții pentru Djokovic? Sârbul comite două duble greșeli în startul game-ului trei, iar Federer își procură trei mingi consecutive de break accelerând minunat cu reverul spre reverul lui Djokovic. Elvețianul joacă mai departe inspirat cu reverul, pistonând spre zona de teren apărată de backhand-ul cu două mâini al lui Djokovic. Sârbul nu are replică, mingea sa ajunge în fileu și Federer preia conducerea, 2-1!

♦ Federer este mult mai eficient în primul game pe serviciu, impunându-se la zero.

♦ DJOKOVIC SALVEAZĂ MINGE DE BREAK ÎN PRIMUL GAME AL MECIULUI. Agresiv, Djokovic a început cu serviciu nereturnabil, urmat de un raliu închis cu rever câștigător pe diagonală scurtă. Sârbul a variat tactic încă din primele puncte, ajungând în schimbul de mingi cu numărul trei să dicteze de la fileu, chiar dacă fără succes. Un as i-a adus minge de game, o dublă greșeală l-a ținut în viață pe Federer, dându-i șansa mai apoi să joace un prim punct din poziția dominantă. Federer a legat două puncte, înainte ca sârbul să revină la conducere cu dreapta. Servicii apăsate l-au ajutat pe Nole să închidă game-ul, câștigător.

22:05 Meciul meciurilor la Turneul Campionilor? Probabil. Time! Pentru Djokovic versus Federer. Suedezul Mohamed Lahyani este arbitrul de scaun.


Finala pentru semifinale: Djokovic – Federer. Programul ultimei etape a fazei grupelor la Turneul Campionilor 2019:

Turneul Campionilor ziua a cincea. Grupa Bjorn Borg, joi:

  • Ora 16:00 – Dominic Thiem (#5) – Matteo Berrettini (#8), 2-1 la „directe”
  • Ora 22:00 – Novak Djokovic (#2) – Roger Federer (#3), 26-22 la „directe”

Turneul Campionilor ziua a șasea. Grupa Andre Agassi, vineri:

  • Ora 16:00 – Rafael Nadal (#1) – Stefanos Tsitsipas (#6), 4-1 la „directe”
  • Ora 22:00 – Daniil Medvedev (#4) – Alexander Zverev (#7), 1-4 la „directe”

Finala pentru semifinale: Djokovic – Federer, la Turneul Campionilor 2019, un derby veritabil pentru Grupa Andre Agassi

Meciul dintre Djokovic, lider mondial în fiecare săptămână din 2019 până pe data de 4 noiembrie, și Federer, recordmenul absolut al tenisului masculin, a fost cel mai așteptat duel încă de la tragerea la sorți a grupelor, efectuată marțea trecută.

Djokovic – Federer este cea mai stufoasă rivalitate pe care o vedem în grupele Turneului Campionilor, cu 48 de meciuri directe (26-22). Doar Djokovic și Nadal s-au înfruntat de mai multe ori în circuit (54 de meciuri).

Dinamica rivalității s-a schimbat de manieră evidentă. Federer l-a dominat pe sârb în primii ani. Cei doi s-au înfruntat în premieră în 2006, la Monte Carlo. Elvețianul a câștigat primele patru meciuri. Dominația elvețianului a continuat, iar la final de 2010, Federer avea avantaj 13-6. 2011-le, an în care Djokovic l-a învins de trei ori din patru meciuri pe Federer, a anunțat schimbarea. Djokovic a șters complet ecartul lui Federer în 2015, sezon în care cei doi s-au înfruntat de opt ori.

2015 a fost și ultimul an în care Roger Federer l-a învins pe Novak Djokovic, chiar la Turneul Campionilor, tot în grupă. Djokovic a câștigat următoarele patru meciuri, preluând conducerea în rivalitate. Mai trebuie spus și faptul că Djokovic a câștigat 9 dintre ultimele 11 meciuri directe cu Federer.

Meciul de astăzi, de la Londra, este cu atât mai interesant cu cât aceasta este prima reîntâlnire dintre Djokovic și Federer după spectaculoasa, dramatica și copleșitoarea finală de la Wimbledon, smulsă de sârb dintre degetele elvețianului, 13-12, în setul cinci, la tiebreak, după ce Roger servise pentru victorie la 8-7 în decisiv.

Djokovic mai are în CV două victorii similare în fața lui Federer, în semifinalele US Open 2010 și 2011, când s-a impus în cinci seturi, după ce a salvat câte două mingi de meci. În primul caz, Federer a răspuns imediat cu trei victorii la rând. În al doilea, elvețianul a pierdut alte două meciuri în minimum de seturi, reușind să îl învingă din nou pe sârb doar la revenirea în templul său, la Wimbledon.

Federer a ratat accesul în semifinale o singură dată în carieră, în 16 participări anterioare. În 2008, învins în primul meci din grupă de Gilles Simon, Federer era scos în afara semifinalelor de orgoliul lui Andy Murray, deja calificat. Acum însă, meciul cu Djokovic este unul de totul sau nimic, sârbul având o miză în plus – câștigarea trofeului pentru a spera să termine anul pe primul loc în clasamentul mondial pentru a șasea oară în carieră.

De partea cealaltă, Djokovic a jucat finala Turneului Campionilor la toate edițiile la care a participar începând cu 2012. La începutul carierei, sârbul a ratat însă de trei ori calificarea în semifinale.

Ce au spus Djokovic și Federer înainte de duelul direct din finala Grupei Bjorn Borg, de la Turneul Campionilor 2019:

Sunt nerăbdător să joc împotriva lui. Trebuie să fiu concentrat pe jocul meu, pe ceea ce fac cel mai bine. Lăsând la o parte ceea ce trebuie să fac, sper să joc bine.


Cred că ceea ce s-a întâmplat la Wimbledon s-a dus deja pentru mine. S-au întâmplat multe de atunci. Nu mi-am dorit în secret să nu fie pe secțiunea mea de tablou. Nu mi-am dorit să nu mai trebuiască să îl înfrunt vreodată. Sincer vorbind, cred că este bine că joc cu el. Este o șansă să îmi iau un fel de revanșă.

Roger Federer, despre reîntâlnirea cu Djokovic după finala Wimbledon 2019

Sunt încă în turneu. Mă lupt cu Federer. Învingătorul merge în semifinale. Cel care pierde nu se califică. E atât de simplu.
Novak Djokovic, după ce a recuperat două break-uri în decisivul meciului cu Thiem, doar pentru a pierde apoi în tiebreak, de la 4-1

Turneul Campionilor, ziua a cincea: Dominic Thiem – Matteo Berrettini, duelul eclipsat al liderului Grupei Bjorn Borg

Aflat la a patra participare la Nitto ATP Finals, Dominic Thiem și-a asigurat în premieră prezența în semifinale. Austriacul încearcă să obțină joi a treia victorie în grupe, în fața italianului Berrettini.

La rândul său, Berrettini țintește un succes de palmares, de onoare, în condițiile în care este outisder-ul evident al lotului de la Londra.

Berrettini și Thiem și-au împărțit victoriile în ultimele două luni, la Shanghai și Viena.

Sunt extrem de bucuros și de mândru de calificarea în semifinale. A fost un obiectiv mare, dar, desigur, nu mai este suficient acum. Voi încerca să fac un meci bun împotriva lui Matteo. E puțin confort știind că nu am presiune la acest meci, dar, evident, îmi doresc să continui seria bună. Apoi, mă voi concentra asupra semifinalei.
Dominic Thiem, primul jucător calificat în semifinalele ediției 2019 a Turneului Campionilor

  • Dacă Thiem ar câștiga titlul, având și trei victorii în grupă, iar Federer nu ar trece de Djokovic, atunci austriacul l-ar depăși pe Roger Federer în clasamentul mondial.

Criteriile de departajare în grupe la Turneul Campionilor 2019:

  1. Numărul de victorii.
  2. Numărul de meciuri disputate. Bilanțul „două victorii și o înfrângere” „bate” un bilanț perfect al unui jucător care nu a disputat decât două meciuri. De asemenea, 1-2 este mai bun decât 1-0 sau 1-1.
  3. Meciul direct, în caz de egalitate între doi jucători.
  4. La egalitate între trei sportivi, este eliminat automat jucătorul cu mai puține meciuri disputate și se face mai departe departajarea între ceilalți doi. În caz de egalitate la numărul de meciuri disputate, se iau mai departe în considerare: procentajul de seturi câștigate, apoi procentajul de game-uri câștigate și, în cele din urmă – pozițiile în clasamentul mondial. În momentul în care unul dintre criteriile enumerate în caz de egalitate în trei departajează jucătorul aflat în avantaj, următorii doi sportivi sunt departajați în baza criteriilor egalității între doi sportivi
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen