Dominic Thiem – Stefanos Tsitsipas, finala ediției 2019 a Turneului Campionilor. LIVE TEXT: austriacul a trecut de Zverev, iar grecul l-a învins pe Federer

Dominic Thiem - Stefanos Tsitsipas, finala ediției 2019 a Turneului Campionilor. LIVE TEXT: austriacul a trecut de Zverev, iar grecul l-a învins pe Federer
  • Publicat:
  • Actualizat:

Stefanos Tsitsipas și Dominic Thiem se vor înfrunta, duminică, de la ora 20:00, în finala Turneului Campionilor. Vecini în clasamentul mondial, pe pozițiile 5 și 6, Tsitsipas și Thiem, câștigătorii celor două grupe de la Nitto ATP Finals 2019, au reușit victorii în minimum de seturi, sâmbătă, în semifinale, în fața lui Roger Federer și, respectiv, Alexander Zverev.

Semifinalele Turneul Campionilor 2019:

♦ Dominic Thiem câștigă a doua semifinală de la Turneul Campionilor, 7-5, 6-3 în fața lui Alexander Zverev.

Zverev începe game-ul supraviețuirii cu un retur excelent, urmat de un passing și mai bun. Thiem trece în față, cu un punct de atac construit prompt pe avantajul dat de serviciu. Două serve nereturnabile îi aduc două mingi consecutive de meci, iar un 1-2, serviciu exterior și forehand în lung de linie, îi asigură victoria, după o oră și 34 de minute.

♦ Zverev rămâne în partidă, închizând cu as un game în care Thiem amenințase, după un punct în care s-a apărat excelent, punctând decisiv cu dreapta în lung de linie.

♦ Thiem confirmă break-ul, după două mingi de rebreak salvate. Zverev mizează pe cartea atacului la fileu în start de game și câștigă primele două puncte. Thiem găsește primul serviciu pentru a reveni în zona de confort și a echilibra scorul. Când germanul trebuie să facă punctul decisiv pentru rebreak, germanul este însă indecis, iar asta îl costă.

♦ BREAK THIEM, care se distanțează la set și 4-2.

Este ziua smash-urilor ratate la Turneul Campionilor. După ce Roger Federer a ratat două astfel de execuții în primul său game pe lansare în semifinala cu Tsitsipas. Zverev ratează și el două smash-uri în game-ul șase din setul secund. La fel ca și elvețianul, care a vorbit pe larg despre ratarea celor două smash-uri în conferința de presă de după meci, Zverev ajunge să regrete greșelile. Își pierde serviciul, văzându-se condus 4-2 în manșa secundă de Thiem.

Austriacul a fost răsplătit pentru insistență. Dacă pe prima minge de break nu a avut ce face, fiind trecut cu un serviciu imparabil de Zverev, iar pe a doua a ratat un lung de linie accesibil, Dominic a jucat foarte bine cu passingul pe a treia, reușind, după trei încercări, să îl învingă pe german.

♦ Thiem deschide setul secund cu tură adjudecată la zero pe serviciu, apoi, în drum spre 2-1, ajunge la 11 puncte câștigate consecutiv pe serviciu.

Dominic Thiem a încheiat primul set cu bilanț pozitiv, 14 lovituri câștigătoare și 12 greșeli neforțate. Zverev a comis 19 greșeli neforțate, lovind decisiv doar de 10 ori.

♦ Semifinalele Turneul Campionilor LIVE: Thiem câștigă primul set al duelului cu Sascha Zverev, 7-5.

După un set de așteptare, fără oportunități pentru el la retur, Thiem a pus presiune pe dreapta lui Zverev în start de game. Austriacul și-a procurat, astfel, două mingi de break. Thiem a avut mingea în rachetă, pe forehand, pentru un atac decisiv, însă a ratat. Setul îi revine totuși, după o dublă greșeală a lui Zverev.

Germanul se răzbună pe rachetă.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Zverev câștigă un raliu intens, de 20 de lovituri, pentru a-și crea o oportunitate, la 15-30 pe serviciul adversarului. Thiem lansează însă câștigător la teu și egalează, apoi primește un cadou după o ramă a lui Sascha. Dominic își asigură tiebreak-ul, la 6-5, deși are în continuare frecvența primului serviciu la 50%.Se descurcă însă bine cu mingea a doua, având procentaj de reușită 60%.

♦ Zverev scapă de un prim game complicat pe serviciu. Thiem și-a creat avantaj cu reverul, iar neamțul s-a văzut ajuns la egalitate după o dublă greșeală. Servicii uriașe îl duc însă în siguranță la 5-5 pe deținătorul trofeului.

♦ Thiem tușește mult, sugerând faptul că ar putea fi victima unei răceli. El trece mai ușor de ultimul game jucat cu mingile inițiale, avansând la 4-3.

♦ Thiem salvează minge de break pentru al doilea game consecutiv.

Finalistul de la Roland Garros suferă, cu un procentaj al primei mingi la doar 52%. Austriacul conduce 3-2.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Zverev reușește o lovitură de trecere cu forehand-ul de nota zece în drum spre 2-2.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Thiem are emoții, trecând pe la egalitate într-un game în care, pe rând, ambii jucători au lovit tranșant cu dreapta. Austriacul a salvat minge de break și face 2-1 pe tabelă.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Meciul începe cu ture autoritare pe lansare. 1-1, cu Zverev având un mic avantaj, după ce a pus toate cele patru prime servcii în teren.

♦ Zverev a câștigat tragerea la sorți și a ales să îl trimită la serviciu pe Thiem în start de partidă. Nicolas Massu a revenit la Londra, după o vizită-fulger la Madrid, pentru a fi alături de echipa de Cupa Davis a țării sale, Chile, pentru a fi alături de Dominic.

♦ A doua semifinală a Turneului Campionilor începe acum. Vom afla răspunsul la întrebările: Zverev sau Thiem? și cine va fi adversarul lui Tsitsipas?


♦ STEFANOS TSITSIPAS ÎL ÎNVINGE PE ROGER FEDERER ÎN PRIMA SEMIFINALĂ DE LA TURNEUL CAMPIONILOR, 6-3, 6-4, ȘI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ!

Federer își procură două mingi de break, într-un raliu dominat cap-coadă, în care a lovit la limită cu reverul, pe tușă. Cu terenul liber, elvețianul finalizează decisiv. Ratează prima oportunitate, lovind cu rama. Tsitsipas salvează a doua minge de break – a 11-a per total în meci, printr-un serviciu imparabil. La egalitate, Federer are avantaj în duelul de rever, dar ratează cu mult atacul cu forehandul. Tsitsipas închide meciul cu as, învingându-l pentru a doua oară în sezon pe Federer.

Prima semifinală s-a încheiat după o oră și 36 de minute, Roger Federer încheind meciul cu 26 de greșeli neforțate în statistică, 17 dintre ele venite de pe forehand. Elvețianul nu a reușit decât 7 lovituri câștigătoare cu lovitura sa favorită.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. A 15-a greșeală neforțață comisă cu forehandul de Federer îl aduce pe Tsitsipas la 30-30 în game-ul de retur. Grecul anulează minge de game, intrând în teren după retur și sancționând un răspuns prea scurt al elvețianului. Cu un serviciu la teu, Federer tranșează totuși în favoarea sa tura pe lansare, forțându-l pe Tsitsipas să închidă meciul cu serviciul.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Tsitsipas se apropie la un game de victorie cu hold la 30, după o ratare venită de această dată de pe reverul lui Federer.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Chiar dacă a depășit deja distanța acoperită în meciul cu Djokovic cu aproape 400 de metri (o tură de stadion), Federer nu are răspunsurile în fața lui Tsitsipas. Sau mai degrabă – execuțiile, pentru că în continuare elvețianul ratează mingi de manieră necaracteristică, chiar și atunci când ajunge la fileu. Tsitsipas confirmă break-ul, pentru 4-2, însă Federer rupe seria nefastă la serviciu și reduce ecartul grecului la o unitate.

♦ AL DOILEA BREAK CONSECUTIV PENTRU TSITSIPAS!

Federer continuă să risipească puncte cu dreapta în game-ul pe serviciu. Consemnează o nouă premieră în meci – salvând o primă minge de break a lui Tsitsipas, cu joc agresiv, dar, după trei egalități, nevoit fiind să se apere cu serviciul doi la o a doua minge de break în game, joacă scurt și este pedepsit cu o dreaptă în forță, câștigătoare, de Tsitsipas. Grecul revine la conducere, 3-2 în manșa secundă.

♦ REBREAK Federer! Tribuna cântă ca la un concert rock: Ro-ger!, Ro-ger! Tabela indică 2-2 în setul doi!

Federer crește nivelul și este mai eficient cu dreapta, luând primele trei puncte pe retur.

Deși în primul set a avut o vulnerabilitate clară pe serviciul doi (44% procentaj de reușită, la jumătate față de Federer), Tsitsipas salvează primele două mingi de break chiar cu mingea a doua. Federer a dat o ramă la primul retur! Tsitsipas continuă revenirea de la 0-40, jucând foarte agresiv și finalizând din preajma fileului cu precizie, în fața unui Federer aflat într-o poziție defensivă disperată.

Federer întrerupe seria câștigătoare a lui Tsitsipas abia după patru puncte, anulând minge de game cu un forehand pe linie din interiorul terenului. Elvețianul se mută pentru a lovi cu dreapta în lung de linie din zona de rever, apoi închide punctul cu o scurtă bine amortizată și foarte surprinzătoare, pentru a-și procura a zecea minge de break în partidă.

Sala erupe când grecul greșește cu forehandul și Federer obține primul său break!

♦ BREAK Tsitsipas. Grecul câștigă la zero pe serviciul lui Federer. Elvețianul a lovit ezitant, a făcut cadouri, iar Stefanos este într-o dispoziție de joc în care profită de șansele ivite ca un veritabil campion.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Setul secund începe mai degajat, cu tură la zero pe lansare pentru Federer și un răspuns la fel de apăsat al grecului, pentru 1-1.

În primul set, forehandul lui Federer a făcut de două ori mai multe puncte directe pentru Tsitsipas decât pentru elvețian. Cu patru lovituri câștigătoare și opt greșeli neforțate venite de pe dreapta, o frecvență la primul serviciu de doar 60% și 58% eficiență în spatele acestuia, Federer nu a arătat jocul necesar pentru a emite pretenții la finală.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE: Tsitsipas câștigă manșa întâi în fața lui Federer, 6-3, după un game de 14 minute, cu două mingi de break salvate, la a șaptea minge de set!

Tsitsipas revine de la 0-30 pe serviciu, însă la 30-30 Federer iese învingător dintr-un duel aspru, purtat mai întâi în dialog cu reverul pe diagonală, mutat apoi pe dreapta și închis prompt cu forehand în unghi scurt de elvețian. Federer are din nou minge de break în primul set – a cincea, dar Tsitsipas joacă de trei ori cu dreapta inversă spre același colț de rever al elvețianului și câștigă punctul, menținându-și procentajul perfect la mingi de break salvate.

La minge de set pentru grec, Federer inventează un retur magic cu reverul în lung de linie, care îl prinde pe grec în tranziție spre fileu.

Tsitsipas trimite un serviciu la exterior ferm, dar comite dublă greșeală pe a doua minge de set de care dispune.

Federer salvează o nouă minge de set cu retur decisiv, trimis de această dată cu dreapta.

Tsitsipas oferă a doua minge de break a game-ului, după un rever scăpat de sub control. Deși găsește un retur bun, Federer ratează lovitură de construcție, se ajunge la egalitate, iar Tsitsipas își procură o a treia minge de set.

Tsitsipas este în control în prima parte a punctului, dar Federer are ultimul cuvânt, cu un nou winner venit de pe rever, care duce scorul la egalitate.

Un rever în lung de linie superb al lui Stefanos închide un raliu de 23 de lovituri în care spectatorii au intervenit zgomotos, la o minge la limită a grecului, considerând-o out. Grecul beneficiază de a cincea minge de set.

La 44 de minute de joc în manșă, tabela înregistrează o a șaptea egalitate în game. Grecul beneficiază imediat de a șasea minge de set, după un serviciu nereturnabil. Nici de această dată însă game-ul nu se încheie, grecul ratând din nou ținta.

Federer ratează însă următorul retur, iar Tsitsipas are a șaptea minge de set. Cu un serviciu la teu, grecul își adjudecă game-ul după 14 minute și, odată cu el, și primul set.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Federer prelungește primul set cu un nou hold la zero. Tsitsipas va servi la 5-3.

♦ Trei mingi de break salvate de Tsitsipas!

Roger Federer a descifrat serviciul lui Tsitsipas. Presează, iar grecul se vede imediat la 0-40, după o greșeală cu reverul. Dreapta îl ajută pe Stefanos să anuleze prima minge de break, din interiorul terenului, apoi un contre-pied – pe a doua. Tsitsipas repetă de trei ori serviciul pe al treilea breakpoint și scapă cu fața curată, trimițând inspirat serviciul doi, smulgând un out direct de la Federer. Elvețianul aleargă mult în defensivă pentru a anula mingea de game obținută de grec și prelungește game-ul. Tsitsipas insistă însă spre dreapta elvețianului și este răsplătit, beneficiind de o nouă minge de 5-2. Federer îngroapă returul în fileu, cedând astfel un game în care a beneficiat de trei mingi de break.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Federer a crescut nivelul serviciului, trimite un voleu ferm și se impune din nou în raliu cu reverul. În tribună, printre spectatori, îl regăsim și pe Mark Selby, triplu campion mondial al snookerului, în 2014, 2016 și 2017.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Tsitsipas deschide game-ul de serviciu cu 30-0, punând cu mâna o diagonală de forehand exact pe tușă. Grecul se vede însă pasat după o tentativă nereușită de scurtă și game-ul ajunge la egalitate, după un rever în lung de linie ratat. Deși din tribună se aud doar fanii lui Federer, Stefanos joacă foate calm, alegând just colțurile la 1-2, pentru a reveni în avantaj. Grecul închide game-ul și păstrează avantaj consistent, 4-1, după 18 minute.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Federer animă tribuna, cu un game autoritar pe serviciu, adjudecat la zero. Elvețianul punctează în premieră pe tabelă.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Tsitsipas confirmă break-ul, cu tură la 15 pe lansare. Schimbă terenul la 3-0, după 12 minute.

♦ BREAK TSITSIPAS. Dreapta este lovitura problematică pentru Federer în aceste minute de început. Elvețianul începe ezitant game-ul de serviciu, cu un smash ratat, apoi cu o dreaptă în diagonală prea tare. La 0-30 însă, Federer se regrupează, joacă mai calculat și cu mai puțin risc, egalând. Ajuns în apropierea fileului, Federer oferă minge de break cu un smash ratat, îngropat în fileu. Tsitsipas îl fixează eficient pe elvețian în colțul de rever și finalizează câștigător în lung de linie spre dreapta adversă, convertind astfel prima minge de break avută și punând pe tabelă un 2-0 apăsat în start de meci.

Federer a câștigat doar 1 din 4 puncte cu primul serviciu în acest game secund al partidei.

♦ Minge de break ratată de Federer. După un prim retur ratat și o dreaptă fâlfâită, Federer avansează apăsat în game-ul pe lansarea lui Tsitsipas. Un retur trimis în ultimul moment cu reverul este urmat de un passing în lung de linie încântător, elvețianul mascându-și bine intenția. Serviciul lui Stefanos vine cu precizie, mingea de break dispare, iar după două egalități, elvețianul scapă o nouă dreaptă ce îi trece game-ul în cont mezinului întrecerii.

Semifinalele Turneului Campionilor LIVE. Roger Federer și Stefanos Tsitsipas sunt pe teren, la încălzire. Grecul va servi primul.

♦ Liderii mondiali ai probei de dublu ratează accesul în finala Turneului Campionilor. Calificați cu o singură victorie din grupa în care au evoluat și Tecău și Rojer, Cabal și Farah au pierdut în semifinale, 7-6(5), 6-7(10), 6-10.

♦ Time! Semifinalele Turneului Campionilor încep acum. Probabil că acest mesaj postat pe contul ATP spune chiar totul despre primul duel de sâmbătă: Roger avea 17 ani când s-a născut Stefanos.

Avem parte de o mică întârziere în program, întrucât semifinala de dublu programată înaintea duelului Federer – Tsitsipas nu s-a terminat nici după două ore de luptă. Columbienii Cabal și Farah abia încep match-tiebreak-ul cu perechea Klaasen / Venus.


Semifinalele Turneului Campionilor, LIVE:

  • Roger Federer (#3) – Stefanos Tsitsipas (#6), 2-1 la „directe”
  • Dominic Thiem (#5) – Alexander Zverev (#7), sâmbătă, de la ora 22:00, 5-2 la „directe”

Toți cei patru semifinaliști și-au încheiat parcursul în grupe cu câte două victorii și o înfrângere. Tsitsipas și Thiem, calificați de pe primul loc din cele două grupe, au câștigat primele două partide, pierzând meciul trei, unul fără miză directă pentru ei. Roger Federer a revenit după înfrângerea din meciul inaugural, cu victorii clare la Berrettini și Djokovic. Zverev a încadrat cu victorii în minimum de seturi înfrângerea din etapa a doua, în fața lui Stefanos Tsitsipas.

  • Roger Federer joacă sâmbătă a 16-a semifinală a carierei la ATP Finals, din 17 participări. De șase ori campion la Turneul Campionilor, elvețianul țintește primul trofeu din 2011 încoace.
  • Alexander Zverev este al cincilea jucător în activitate cu prezențe consecutive în semifinalele Turneului Campionilor. El încearcă să devină primul tenismen după Novak Djokovic (2015) care își apără trofeul.
  • Dominic Thiem joacă prima sa semifinală la Turneul Campionilor, la a patra participare.
  • Stefanos Tsitsipas încearcă să îi calce pe urme bulgarului Grigor Dimitrov, ultimul jucător care a câștigat Turneul Campionilor la debutul în competiție.

Semifinalele Turneului Campionilor, LIVE: Roger Federer – Stefanos Tsitsipas

La 38 de ani, Roger Federer este cel vârstnic participant la ediția 2019 a Turneului Campionilor. La 21 de ani, Stefanos Tsitsipas este cel mai tânăr participant.

Cei doi au disputat toate cele trei meciuri directe în acest an, grecul reușind o victorie de senzație la Australian Open în fața elvețianului, salvând 12 din 12 mingi de break înfruntate pe serviciul său.

Federer îl învinsese pe Tsitsipas în demonstrativul de la Cupa Hopman, care nu figurează în statistica ATP, după două tiebreak-uri, Stefanos având și aici procentaj de sută la sută la mingi de break salvate (3/3). Federer l-a mai învins pe grec, de fiecare dată cu 6-4, 6-4, în finală la Dubai și în semifinală, la Basel. Duelul celor doi de la Roma nu s-a mai disputat, Federer abandonând înainte de startul sfertului de finală.

Tsitsipas a avut doar aproximativ 12 ore pentru a se recupera după un duel dur cu Nadal, de două ore și 52 de minute. Acesta a fost cel mai lung meci de până acum la Nitto ATP Finals 2019. Grecul a declarat însă la conferința de presă că se simte bine din punct de vedere fizic. Federer a beneficiat de o zi de pauză după terminarea partidelor în Grupa Bjorn Borg.

Semifinalele Turneului Campionilor, LIVE: Dominic Thiem – Alexander Zverev

Thiem și Zverev se înfruntă în premieră în 2019.

Patru dintre cele cinci victorii ale austriacului în fața germanului au venit pe suprafața sa favorită, zgura. Thiem a câștigat totuși și ultimul duel pe hard, dar în aer liber, în 2017, la Rotterdam (3-6, 6-3, 6-4). Zverev l-a învins pe Thiem la Beijing, în 2016 (4-6, 6-1, 6-3), dar și la Madrid, în 2018.

  • Djokovic este ultimul jucător care și-a apărat trofeul la Turneul Campionilor, dar și ultimul jucător care a jucat finale consecutive la Super 8-ul de final de an.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…