EXCLUSIV | Hărțuire dură. ‘Răsplata’ jucătorului de tenis după 6 ore intense de meci jucate în 24 de ore. „E un fenomen. Nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori”

EXCLUSIV | Hărțuire dură. 'Răsplata' jucătorului de tenis după 6 ore intense de meci jucate în 24 de ore.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre realitatea urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin. 

A jucat șase ore, cumulat, în două partide programate în zile consecutive. Asta ar fi fost o provocare fizică, sub soare torid, și pentru un jucător din ATP. A asudat, a luptat, a doborât-o pe Timea Babos (a 41-a în lume) cu execuții variate care au făcut deliciul oamenilor de la butoanele WTA care postează în timp real cele mai spectaculoase puncte, iar după nici 24 de ore a luat-o de la capăt. A asudat, a luptat, a fost – clar – mai puțin inspirată și a fost învinsă de o jucătoare tânără, de 18 ani, fără experiență și aflată doar pe locul 260 WTA.

A durut-o. Și când încă nu i uscase pe frunte sudoarea, de pe ecranul luminat brusc al telefonului a primit venin. Muncise șase ore, pe rupte, torsionându-și genunchiul suferind și vizibil bandajat pe terenul sportului pe care îl iubește ‘no matter what’ și i se dădea cu pământul în cap, cu acuzații de blat, de meci trântit, amenințări, cuvinte urâte de tot pentru ea și familia ei.

Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin.

ProSport a încercat să afle povestea din spatele unui schimb de mesaje care capta imediat atenția pe wall-ul de Facebook, la ceas târziu în noapte. Un mesaj venit din partea unei utilizatoare, la o postare a Alexandrei care nu avea vreo legătură cu meciul și care arăta fix… ca nuca în perete. Ce se întâmplase? Am aflat că este doar un exemplu dintr-o serie. Este genul de mesaj pe care îl vezi și pe ‘cronologia’ (n.r. – ‘wall’, în engleză) altor jucătoare din România, pe Twitter sau Facebook, în rândul comentariilor de la articole, imagini sau postări cu scoruri.

  •     Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre această realitate urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare – sau jucător – de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Devin o țintă, cu puține opțiuni de a riposta, dar de multe ori, jucătorii și jucătorele evită să vorbească în forță despre acest subiect.
  •     La Rabat, Alexandra Dulgheru (176 WTA) a câștigat două meciuri în calificări, a fost învinsă în turul trei de Fiona Ferro (Franța, 279 WTA), a intrat pe tabloul principal din postura de lucky loser, a învins-o în primul tur pe Timea Babos (41 WTA, scor 2-6, 7-6/7, 7-5), apoi în turul doi a fost învinsă de Katarina Zavatska (Ucraina, 260 WTA, scor 5-7, 6-2, 4-6).

Miercuri noapte, Alexandra a răspuns unui mesaj venit pe pagina sa oficială. Scris cu greșeli și jigniri tari. A fost o răbufnire și din partea ei. Și-a șters apoi mesajul, dar și textele în care este acuzată de blat în termenii cei mai tari. „Am șters multe mesaje. Am primit peste 30 de astfel de mesaje ieri. Și după turul din calificări, la fel. Joacă la pariuri și scriu foarte urât”, spune Alexandra Dulgheru pentru ProSport. Și nu este prima dată. „Pățesc asta mereu după meciuri, nu doar eu, cam toate primim. Ce am scris… a fost un mesaj cam pentru toată lumea. I-am raportat pe toți, și pe Facebook, și pe Instagram. Dar sunt prea mulți”, spune Alexandra.

Soluția imediată pentru Alexandra Dulgheru – să schimbe o setare, pentru ca măcar aceste mesaje să nu mai iasă în evidență pe telefonul ei. Jucătoarea este însă categorică: „Nu mă interesează ce au de spus în comentarii, eu îmi văd de treabă. Dar în momentul în care devine agresiune la locul de muncă, nu este acceptabil”.

Astfel, Alexandra se apără, alături de managerul ei, Maria Tudor: ‘block’ (n.r. – blochează), ‘ban’ (n.r. – interzice) și ‘report’ (n.r. – raportează) pe rețelele de socializare. Direct. Apoi, pornesc e-mail-urile către WTA. Nu pot fi raportate toate, însă într-un an de colaborare, de la Maria Tudor spre WTA au pornit cinci astfel de mesaje conținând colecții de postări injurioase și acuzații. Mai multe e-mail-uri au pornit în aceeași perioadă de la Alexandra către un vechi contact din WTA.

WTA ‘ia act’ de existența problemei, lansează o investigație, dă mai departe. Apare un lanț de rapoarte și raportări. Procesul de verificare este anevoios, iar în momentul în care ai blocat pe cineva pe rețelele de socializare, nu mai afli ce se întâmplă mai departe. „Să nu-i dai ‘blochează’ în secunda doi doar pentru a afla ce se petrece… nu este de dorit”, completează Maria Tudor.

Este un fenomen

În 2014, Marius Copil, la ora actuală singurul reprezentant al României în Top 100 ATP, își închidea contul de Facebook, exasperat. „Primeam multe mesaje cu înjurături de mamă și amenințări pe care nu vreau să le am!”, spunea arădeanul. Simona Halep declara că a fost învățată să nu își citească nicicând comentariile, ea fiind ținta unor atacuri violente chiar dacă se află în Top 10 de aproape patru ani. Nu doar Simona este pusă în gardă în legătură cu tot ceea ce pot scrie diverși utilizatori pe conturile de pe rețelele de socializare (cazul extrem, acoperit pe larg de ProSport în aprilie 2015, când amenințări cu moartea au venit din partea unui danez), ci și administratorii paginilor de susținere care îi sunt dedicate.

„Sunt foarte mulți și cei care confundă paginile de fani cu paginile oficiale ale sportivilor. Chiar dacă scrie FanSpace, sau altceva lângă, ei cred că vorbesc cu Simona. (…) Așa realizăm exact și cam ce ajunge la urechile ei… ce se trimite spre ea. În privat nu am avut foarte multe mesaje negative față de ea. Dar la comentarii mai vine câte un pierzător la pariuri care scrie lucruri oribile. Le ștergem direct, pentru că așa ceva nu ar trebui să existe. Sunt multe, multe exagerări”, povestea pentru ProSport Anca, administrator și membru fondator al paginii Simona Halep FanSpace. Și victoriile sunt contestate de hateri, dar înfrângerile declanșează o avalanșă.

La nivel mondial,una dintre cele mai importante răbufniri i-a aparținut Arinei Rodionova,

„Aici nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori. Din punctul meu de vedere, văzând ceea ce se întâmplă și cu alți colegi care lucrează cu jucători din WTA și ATP – da, este un fenomen”, spune deschis Maria Tudor, din postura de manager care, pe alocuri, se transformă și în scut pentru jucătoarea sa.

Problema este specifică jucătorilor profesioniști. Și, aflăm cu ceva surprindere de la Maria Tudor, reacțiile cele mai violente apar atunci când se joacă în WTA, nu în ITF. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul Alexandrei, care a primit mult mai puține mesaje atunci când a jucat în turnee ITF (multe în calendarul ei, din cauza accidentărilor care au tras-o în jos în clasament). De ce surprinzător? Pentru că luna trecută, ITF a dat publicității rezultatele unei investigații care a relevat un adevărat „tsunami al problemelor și al acuzațiilor de meciuri trucate la nivelul cel mai de jos al tenisului”. Cu toate acestea, se pare că, deocamdată, tirul pariorilor români este ațintit mai abitir asupra unor turnee WTA.

Analiza meciului declanșator, la rece

Sportivii, mai ales cei experimentați, își fac o analiză la sânge a prestațiilor. O fac Nadal, Federer, Serena Williams (vă aduceți aminte ce spunea despre jocul ei americanca, după ce o lăuda pe româncă, la capătul înfrângerii de la Turneul Campioanelor? – „Serviciul meu a fost la nivel de juniori azi. Cam rușinos. Rușinos e un cuvânt care descrie cel mai bine. Forehandul a lipsit, cred că și-a luat vacanță mai devreme„). Sugestiv este și ce spunea, în urmă câteva zile, Graeme Dott, un jucător de snooker de 40 de ani, după ce a ratat finalul meciului inaugural la ediția 2018 a CM de snooker: „Voi fi criticat de mulți, dar, vă asigur, nimeni nu mă va critica mai aspru decât o voi face eu.

Alexandra Dulgheru a fost și ea francă în ceea ce privește prestația ei de la Rabat: „De la început am jucat slab, ieri. Primul meci, frumos, oricum s-ar fi terminat„. Acum, obosită, cu puține meciuri legate în ultima perioadă, Alexandra admite că oboseala o afectează mai mult. Dar încearcă încă să mai ajungă o dată în prima sută.

Și totuși… În loc de concluzie

Imaginea de ansamblu este gri-cenușie.

În patru zile sau cinci, cât am stat la Rabat, să primești 50 de astfel de mesaje mi se pare enorm. Știu însă și situații în care s-au primit sute de astfel de mesaje, pe zi. Oricum, mesajele astea vin constant, iar atunci când turneul este mai mare, crește și numărul mesajelor. În principal, sunt mesaje de tip – ‘Ai dat meciul!’, ‘Cum ai putut să pierzi?’, ‘Cum ai făcut cu scorul ăsta?’

Noi le dăm ‘blochează’, automat. Dar, la un moment dat, sesizezi că sunt persoane cu diverse conturi false. Scriu și revin cu același mesaj, texte kilometrice… Le dai ‘blochează’ și vin cu un ‘copy-paste’ (n.r. – text copiat). Parcă și spun – ‘nu-i nimic, mai am un cont. Și mai am un cont. Și mai am un cont’. Țin minte, într-o zi, am primit de cinci ori același mesaj de pe conturi diferite. Ajungi să crezi că sunt bolnavi mintal. E clar că nu au altceva de făcut. Eu, de cele mai multe ori, văd aceste mesaje înaintea ei. Pentru că eu nu joc, stau cu telefonul în mână. Mesaje vin și în timpul meciului. Ea, când ajunge în sfârșit la telefon, le vede automat, din păcate… În alte țări există dezvoltate programe importante anti-bullying (n.r. – împotriva hărțuirii). La noi în țară nu știu dacă se iau măsuri de genul acesta, deși ar trebui. Din păcate, ca jucător, trebuie să dai pur și simplu – ‘ignor‘. Nu ai cum să faci, altfel înnebunești. Ignori, treci peste, pentru că nu este un subiect plăcut despre care să vorbești„, trage linie Maria Tudor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen