EXCLUSIV | Hărțuire dură. ‘Răsplata’ jucătorului de tenis după 6 ore intense de meci jucate în 24 de ore. „E un fenomen. Nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 04 May. 2018, 08:04 Actualizat: 04 May. 2018, 17:24 Tenis

Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre realitatea urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin. 

A jucat șase ore, cumulat, în două partide programate în zile consecutive. Asta ar fi fost o provocare fizică, sub soare torid, și pentru un jucător din ATP. A asudat, a luptat, a doborât-o pe Timea Babos (a 41-a în lume) cu execuții variate care au făcut deliciul oamenilor de la butoanele WTA care postează în timp real cele mai spectaculoase puncte, iar după nici 24 de ore a luat-o de la capăt. A asudat, a luptat, a fost – clar – mai puțin inspirată și a fost învinsă de o jucătoare tânără, de 18 ani, fără experiență și aflată doar pe locul 260 WTA.

A durut-o. Și când încă nu i uscase pe frunte sudoarea, de pe ecranul luminat brusc al telefonului a primit venin. Muncise șase ore, pe rupte, torsionându-și genunchiul suferind și vizibil bandajat pe terenul sportului pe care îl iubește ‘no matter what’ și i se dădea cu pământul în cap, cu acuzații de blat, de meci trântit, amenințări, cuvinte urâte de tot pentru ea și familia ei.

Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin.

ProSport a încercat să afle povestea din spatele unui schimb de mesaje care capta imediat atenția pe wall-ul de Facebook, la ceas târziu în noapte. Un mesaj venit din partea unei utilizatoare, la o postare a Alexandrei care nu avea vreo legătură cu meciul și care arăta fix… ca nuca în perete. Ce se întâmplase? Am aflat că este doar un exemplu dintr-o serie. Este genul de mesaj pe care îl vezi și pe ‘cronologia’ (n.r. – ‘wall’, în engleză) altor jucătoare din România, pe Twitter sau Facebook, în rândul comentariilor de la articole, imagini sau postări cu scoruri.

  •     Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre această realitate urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare – sau jucător – de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Devin o țintă, cu puține opțiuni de a riposta, dar de multe ori, jucătorii și jucătorele evită să vorbească în forță despre acest subiect.
  •     La Rabat, Alexandra Dulgheru (176 WTA) a câștigat două meciuri în calificări, a fost învinsă în turul trei de Fiona Ferro (Franța, 279 WTA), a intrat pe tabloul principal din postura de lucky loser, a învins-o în primul tur pe Timea Babos (41 WTA, scor 2-6, 7-6/7, 7-5), apoi în turul doi a fost învinsă de Katarina Zavatska (Ucraina, 260 WTA, scor 5-7, 6-2, 4-6).

Miercuri noapte, Alexandra a răspuns unui mesaj venit pe pagina sa oficială. Scris cu greșeli și jigniri tari. A fost o răbufnire și din partea ei. Și-a șters apoi mesajul, dar și textele în care este acuzată de blat în termenii cei mai tari. „Am șters multe mesaje. Am primit peste 30 de astfel de mesaje ieri. Și după turul din calificări, la fel. Joacă la pariuri și scriu foarte urât”, spune Alexandra Dulgheru pentru ProSport. Și nu este prima dată. „Pățesc asta mereu după meciuri, nu doar eu, cam toate primim. Ce am scris… a fost un mesaj cam pentru toată lumea. I-am raportat pe toți, și pe Facebook, și pe Instagram. Dar sunt prea mulți”, spune Alexandra.

Soluția imediată pentru Alexandra Dulgheru – să schimbe o setare, pentru ca măcar aceste mesaje să nu mai iasă în evidență pe telefonul ei. Jucătoarea este însă categorică: „Nu mă interesează ce au de spus în comentarii, eu îmi văd de treabă. Dar în momentul în care devine agresiune la locul de muncă, nu este acceptabil”.

Astfel, Alexandra se apără, alături de managerul ei, Maria Tudor: ‘block’ (n.r. – blochează), ‘ban’ (n.r. – interzice) și ‘report’ (n.r. – raportează) pe rețelele de socializare. Direct. Apoi, pornesc e-mail-urile către WTA. Nu pot fi raportate toate, însă într-un an de colaborare, de la Maria Tudor spre WTA au pornit cinci astfel de mesaje conținând colecții de postări injurioase și acuzații. Mai multe e-mail-uri au pornit în aceeași perioadă de la Alexandra către un vechi contact din WTA.

WTA ‘ia act’ de existența problemei, lansează o investigație, dă mai departe. Apare un lanț de rapoarte și raportări. Procesul de verificare este anevoios, iar în momentul în care ai blocat pe cineva pe rețelele de socializare, nu mai afli ce se întâmplă mai departe. „Să nu-i dai ‘blochează’ în secunda doi doar pentru a afla ce se petrece… nu este de dorit”, completează Maria Tudor.

Este un fenomen

În 2014, Marius Copil, la ora actuală singurul reprezentant al României în Top 100 ATP, își închidea contul de Facebook, exasperat. „Primeam multe mesaje cu înjurături de mamă și amenințări pe care nu vreau să le am!”, spunea arădeanul. Simona Halep declara că a fost învățată să nu își citească nicicând comentariile, ea fiind ținta unor atacuri violente chiar dacă se află în Top 10 de aproape patru ani. Nu doar Simona este pusă în gardă în legătură cu tot ceea ce pot scrie diverși utilizatori pe conturile de pe rețelele de socializare (cazul extrem, acoperit pe larg de ProSport în aprilie 2015, când amenințări cu moartea au venit din partea unui danez), ci și administratorii paginilor de susținere care îi sunt dedicate.

„Sunt foarte mulți și cei care confundă paginile de fani cu paginile oficiale ale sportivilor. Chiar dacă scrie FanSpace, sau altceva lângă, ei cred că vorbesc cu Simona. (…) Așa realizăm exact și cam ce ajunge la urechile ei… ce se trimite spre ea. În privat nu am avut foarte multe mesaje negative față de ea. Dar la comentarii mai vine câte un pierzător la pariuri care scrie lucruri oribile. Le ștergem direct, pentru că așa ceva nu ar trebui să existe. Sunt multe, multe exagerări”, povestea pentru ProSport Anca, administrator și membru fondator al paginii Simona Halep FanSpace. Și victoriile sunt contestate de hateri, dar înfrângerile declanșează o avalanșă.

La nivel mondial,una dintre cele mai importante răbufniri i-a aparținut Arinei Rodionova,

„Aici nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori. Din punctul meu de vedere, văzând ceea ce se întâmplă și cu alți colegi care lucrează cu jucători din WTA și ATP – da, este un fenomen”, spune deschis Maria Tudor, din postura de manager care, pe alocuri, se transformă și în scut pentru jucătoarea sa.

Problema este specifică jucătorilor profesioniști. Și, aflăm cu ceva surprindere de la Maria Tudor, reacțiile cele mai violente apar atunci când se joacă în WTA, nu în ITF. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul Alexandrei, care a primit mult mai puține mesaje atunci când a jucat în turnee ITF (multe în calendarul ei, din cauza accidentărilor care au tras-o în jos în clasament). De ce surprinzător? Pentru că luna trecută, ITF a dat publicității rezultatele unei investigații care a relevat un adevărat „tsunami al problemelor și al acuzațiilor de meciuri trucate la nivelul cel mai de jos al tenisului”. Cu toate acestea, se pare că, deocamdată, tirul pariorilor români este ațintit mai abitir asupra unor turnee WTA.

Analiza meciului declanșator, la rece

Sportivii, mai ales cei experimentați, își fac o analiză la sânge a prestațiilor. O fac Nadal, Federer, Serena Williams (vă aduceți aminte ce spunea despre jocul ei americanca, după ce o lăuda pe româncă, la capătul înfrângerii de la Turneul Campioanelor? – „Serviciul meu a fost la nivel de juniori azi. Cam rușinos. Rușinos e un cuvânt care descrie cel mai bine. Forehandul a lipsit, cred că și-a luat vacanță mai devreme„). Sugestiv este și ce spunea, în urmă câteva zile, Graeme Dott, un jucător de snooker de 40 de ani, după ce a ratat finalul meciului inaugural la ediția 2018 a CM de snooker: „Voi fi criticat de mulți, dar, vă asigur, nimeni nu mă va critica mai aspru decât o voi face eu.

Alexandra Dulgheru a fost și ea francă în ceea ce privește prestația ei de la Rabat: „De la început am jucat slab, ieri. Primul meci, frumos, oricum s-ar fi terminat„. Acum, obosită, cu puține meciuri legate în ultima perioadă, Alexandra admite că oboseala o afectează mai mult. Dar încearcă încă să mai ajungă o dată în prima sută.

Și totuși… În loc de concluzie

Imaginea de ansamblu este gri-cenușie.

În patru zile sau cinci, cât am stat la Rabat, să primești 50 de astfel de mesaje mi se pare enorm. Știu însă și situații în care s-au primit sute de astfel de mesaje, pe zi. Oricum, mesajele astea vin constant, iar atunci când turneul este mai mare, crește și numărul mesajelor. În principal, sunt mesaje de tip – ‘Ai dat meciul!’, ‘Cum ai putut să pierzi?’, ‘Cum ai făcut cu scorul ăsta?’

Noi le dăm ‘blochează’, automat. Dar, la un moment dat, sesizezi că sunt persoane cu diverse conturi false. Scriu și revin cu același mesaj, texte kilometrice… Le dai ‘blochează’ și vin cu un ‘copy-paste’ (n.r. – text copiat). Parcă și spun – ‘nu-i nimic, mai am un cont. Și mai am un cont. Și mai am un cont’. Țin minte, într-o zi, am primit de cinci ori același mesaj de pe conturi diferite. Ajungi să crezi că sunt bolnavi mintal. E clar că nu au altceva de făcut. Eu, de cele mai multe ori, văd aceste mesaje înaintea ei. Pentru că eu nu joc, stau cu telefonul în mână. Mesaje vin și în timpul meciului. Ea, când ajunge în sfârșit la telefon, le vede automat, din păcate… În alte țări există dezvoltate programe importante anti-bullying (n.r. – împotriva hărțuirii). La noi în țară nu știu dacă se iau măsuri de genul acesta, deși ar trebui. Din păcate, ca jucător, trebuie să dai pur și simplu – ‘ignor‘. Nu ai cum să faci, altfel înnebunești. Ignori, treci peste, pentru că nu este un subiect plăcut despre care să vorbești„, trage linie Maria Tudor.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 04 May. 2018, 08:04 Actualizat: 04 May. 2018, 17:24 Tenis
Pe aceeași temă
Concedieri la Antena 1! Jumătate din oameni au fost dați afară din acest departament
Concedieri la Antena 1! Jumătate din oameni au fost dați afară din acest departament
SUV electric de la Dacia: cum va arăta şi cât va costa FOTO VIDEO
SUV electric de la Dacia: cum va arăta şi cât va costa FOTO VIDEO
Cristoiu detoneaza BOMBA in politica! Anunta DEZASTRUL pentru un PARTID
Cristoiu detoneaza BOMBA in politica! Anunta DEZASTRUL pentru un PARTID
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Show FANTASTIC PENTRU Romania la o echipa din liga a 6-a!!! Atmosfera FABULOASA pe stadion
Show FANTASTIC PENTRU Romania la o echipa din liga a 6-a!!! Atmosfera FABULOASA pe stadion
Scandal monstru la un restaurant. Două vedete de la Antena 1 s-au bătut și s-au înjurat ca la ușa cortului
Scandal monstru la un restaurant. Două vedete de la Antena 1 s-au bătut și s-au înjurat ca la ușa cortului
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă simt pierdută». «Mă laşi să te găsesc eu?»“
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă ...
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro
Femeia nu are VOIE să atingă această zonă, altfel îşi produce răni. GHIDUL sexual al tinerilor de acum 100 de ani
Femeia nu are VOIE să atingă această zonă, altfel îşi produce răni. GHIDUL sexual al tinerilor de acum 100 de ani
Cum a reuşit actualul premier Ludovic Orban să trăiască în Bucureşti cu 3.100 de lei pe lună în 2018
Cum a reuşit actualul premier Ludovic Orban să trăiască în Bucureşti cu 3.100 de lei pe lună în 2018
FOTO-ŞOC! Cât de sexy a putut să se îmbrace Antonia la sala de fitness. Alex Velea va înnebuni
FOTO-ŞOC! Cât de sexy a putut să se îmbrace Antonia la sala de fitness. Alex Velea va înnebuni
Comoara României e în pericol! Klaus Iohannis trage semnalul de alarmă
Comoara României e în pericol! Klaus Iohannis trage semnalul de alarmă
Bărbatul pentru care Anamaria Prodan l-a lăsat pe Reghe! Ce s-a întâmplat cu iubitul misterios
Bărbatul pentru care Anamaria Prodan l-a lăsat pe Reghe! Ce s-a întâmplat cu iubitul misterios
Confesiunea şocantă a femeii care a acceptat să facă sex cu şeful ei pentru o promovare: „La câteva săptămâni, mi-a dat un sms… Am înlemnit!”
Confesiunea şocantă a femeii care a acceptat să facă sex cu şeful ei pentru o promovare: „La câteva săptămâni, ...
Dezvaluire BOMBA despre Viorica Dancila! SE SCHIMBA tot ce se stia despre ea! E ULUITOR
Dezvaluire BOMBA despre Viorica Dancila! SE SCHIMBA tot ce se stia despre ea! E ULUITOR
Vameșii din Giurgiu au înlemnit. Ce avea o femeie pe sub haine întrece orice imaginație
Vameșii din Giurgiu au înlemnit. Ce avea o femeie pe sub haine întrece orice imaginație
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul e incredibil. „Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns. Altele s-ar bucura!”
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul ...
Grănicerii din Giurgiu au descoperit ceva ULUITOR pe corpul unei femei. Nimeni nu îşi explică cum au încăput acolo | FOTO
Grănicerii din Giurgiu au descoperit ceva ULUITOR pe corpul unei femei. Nimeni nu îşi explică cum au încăput acolo ...
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
Ce nu s-a vazut la receptia organizata de Regina Elisabeta! Gestul lui Carmen Iohannis fata de Melania Trump
Ea e vedeta care a născut acum doua luni și deja a facut liposuctie! Are 36 de ani si si-a mutilat corpul
Ea e vedeta care a născut acum doua luni și deja a facut liposuctie! Are 36 de ani si si-a mutilat corpul
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Această rusoaică s-a urcat în lift fără să ştie că o aşteaptă cursa vieţii. Ce i s-a întâmplat înăuntru e uimitor - VIDEO
Această rusoaică s-a urcat în lift fără să ştie că o aşteaptă cursa vieţii. Ce i s-a întâmplat înăuntru e ...
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
VESTE INCREDIBILĂ! Lidia Buble se retrage din muzică: ”Ușor, ușor mă duc către Biserică.”
VESTE INCREDIBILĂ! Lidia Buble se retrage din muzică: ”Ușor, ușor mă duc către Biserică.”
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Alergia la prezervative: cum se depistează şi care sunt simptomele
Alergia la prezervative: cum se depistează şi care sunt simptomele