EXCLUSIV | Hărțuire dură. ‘Răsplata’ jucătorului de tenis după 6 ore intense de meci jucate în 24 de ore. „E un fenomen. Nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori”

EXCLUSIV | Hărțuire dură. 'Răsplata' jucătorului de tenis după 6 ore intense de meci jucate în 24 de ore.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre realitatea urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin. 

A jucat șase ore, cumulat, în două partide programate în zile consecutive. Asta ar fi fost o provocare fizică, sub soare torid, și pentru un jucător din ATP. A asudat, a luptat, a doborât-o pe Timea Babos (a 41-a în lume) cu execuții variate care au făcut deliciul oamenilor de la butoanele WTA care postează în timp real cele mai spectaculoase puncte, iar după nici 24 de ore a luat-o de la capăt. A asudat, a luptat, a fost – clar – mai puțin inspirată și a fost învinsă de o jucătoare tânără, de 18 ani, fără experiență și aflată doar pe locul 260 WTA.

A durut-o. Și când încă nu i uscase pe frunte sudoarea, de pe ecranul luminat brusc al telefonului a primit venin. Muncise șase ore, pe rupte, torsionându-și genunchiul suferind și vizibil bandajat pe terenul sportului pe care îl iubește ‘no matter what’ și i se dădea cu pământul în cap, cu acuzații de blat, de meci trântit, amenințări, cuvinte urâte de tot pentru ea și familia ei.

Prin asta a trecut în primele două zile din mai Alexandra Dulgheru, cândva, prin 2010-2011, vârf de lance în tenisul românesc feminin.

ProSport a încercat să afle povestea din spatele unui schimb de mesaje care capta imediat atenția pe wall-ul de Facebook, la ceas târziu în noapte. Un mesaj venit din partea unei utilizatoare, la o postare a Alexandrei care nu avea vreo legătură cu meciul și care arăta fix… ca nuca în perete. Ce se întâmplase? Am aflat că este doar un exemplu dintr-o serie. Este genul de mesaj pe care îl vezi și pe ‘cronologia’ (n.r. – ‘wall’, în engleză) altor jucătoare din România, pe Twitter sau Facebook, în rândul comentariilor de la articole, imagini sau postări cu scoruri.

  •     Alexandra Dulgheru a acceptat să vorbească pentru ProSport despre această realitate urâtă, a doua fațetă a vieții unei jucătoare – sau jucător – de tenis. Pariorii se răzbună pe sportivi și aruncă la foc continuu injurii, în formule jignitoare. Jucătorii sunt abuzați verbal. Devin o țintă, cu puține opțiuni de a riposta, dar de multe ori, jucătorii și jucătorele evită să vorbească în forță despre acest subiect.
  •     La Rabat, Alexandra Dulgheru (176 WTA) a câștigat două meciuri în calificări, a fost învinsă în turul trei de Fiona Ferro (Franța, 279 WTA), a intrat pe tabloul principal din postura de lucky loser, a învins-o în primul tur pe Timea Babos (41 WTA, scor 2-6, 7-6/7, 7-5), apoi în turul doi a fost învinsă de Katarina Zavatska (Ucraina, 260 WTA, scor 5-7, 6-2, 4-6).

Miercuri noapte, Alexandra a răspuns unui mesaj venit pe pagina sa oficială. Scris cu greșeli și jigniri tari. A fost o răbufnire și din partea ei. Și-a șters apoi mesajul, dar și textele în care este acuzată de blat în termenii cei mai tari. „Am șters multe mesaje. Am primit peste 30 de astfel de mesaje ieri. Și după turul din calificări, la fel. Joacă la pariuri și scriu foarte urât”, spune Alexandra Dulgheru pentru ProSport. Și nu este prima dată. „Pățesc asta mereu după meciuri, nu doar eu, cam toate primim. Ce am scris… a fost un mesaj cam pentru toată lumea. I-am raportat pe toți, și pe Facebook, și pe Instagram. Dar sunt prea mulți”, spune Alexandra.

Soluția imediată pentru Alexandra Dulgheru – să schimbe o setare, pentru ca măcar aceste mesaje să nu mai iasă în evidență pe telefonul ei. Jucătoarea este însă categorică: „Nu mă interesează ce au de spus în comentarii, eu îmi văd de treabă. Dar în momentul în care devine agresiune la locul de muncă, nu este acceptabil”.

Astfel, Alexandra se apără, alături de managerul ei, Maria Tudor: ‘block’ (n.r. – blochează), ‘ban’ (n.r. – interzice) și ‘report’ (n.r. – raportează) pe rețelele de socializare. Direct. Apoi, pornesc e-mail-urile către WTA. Nu pot fi raportate toate, însă într-un an de colaborare, de la Maria Tudor spre WTA au pornit cinci astfel de mesaje conținând colecții de postări injurioase și acuzații. Mai multe e-mail-uri au pornit în aceeași perioadă de la Alexandra către un vechi contact din WTA.

WTA ‘ia act’ de existența problemei, lansează o investigație, dă mai departe. Apare un lanț de rapoarte și raportări. Procesul de verificare este anevoios, iar în momentul în care ai blocat pe cineva pe rețelele de socializare, nu mai afli ce se întâmplă mai departe. „Să nu-i dai ‘blochează’ în secunda doi doar pentru a afla ce se petrece… nu este de dorit”, completează Maria Tudor.

Este un fenomen

În 2014, Marius Copil, la ora actuală singurul reprezentant al României în Top 100 ATP, își închidea contul de Facebook, exasperat. „Primeam multe mesaje cu înjurături de mamă și amenințări pe care nu vreau să le am!”, spunea arădeanul. Simona Halep declara că a fost învățată să nu își citească nicicând comentariile, ea fiind ținta unor atacuri violente chiar dacă se află în Top 10 de aproape patru ani. Nu doar Simona este pusă în gardă în legătură cu tot ceea ce pot scrie diverși utilizatori pe conturile de pe rețelele de socializare (cazul extrem, acoperit pe larg de ProSport în aprilie 2015, când amenințări cu moartea au venit din partea unui danez), ci și administratorii paginilor de susținere care îi sunt dedicate.

„Sunt foarte mulți și cei care confundă paginile de fani cu paginile oficiale ale sportivilor. Chiar dacă scrie FanSpace, sau altceva lângă, ei cred că vorbesc cu Simona. (…) Așa realizăm exact și cam ce ajunge la urechile ei… ce se trimite spre ea. În privat nu am avut foarte multe mesaje negative față de ea. Dar la comentarii mai vine câte un pierzător la pariuri care scrie lucruri oribile. Le ștergem direct, pentru că așa ceva nu ar trebui să existe. Sunt multe, multe exagerări”, povestea pentru ProSport Anca, administrator și membru fondator al paginii Simona Halep FanSpace. Și victoriile sunt contestate de hateri, dar înfrângerile declanșează o avalanșă.

La nivel mondial,una dintre cele mai importante răbufniri i-a aparținut Arinei Rodionova,

„Aici nu e vorba de patimă. Oamenii aceștia care comentează urât nu sunt suporteri. Sunt pariori. Din punctul meu de vedere, văzând ceea ce se întâmplă și cu alți colegi care lucrează cu jucători din WTA și ATP – da, este un fenomen”, spune deschis Maria Tudor, din postura de manager care, pe alocuri, se transformă și în scut pentru jucătoarea sa.

Problema este specifică jucătorilor profesioniști. Și, aflăm cu ceva surprindere de la Maria Tudor, reacțiile cele mai violente apar atunci când se joacă în WTA, nu în ITF. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul Alexandrei, care a primit mult mai puține mesaje atunci când a jucat în turnee ITF (multe în calendarul ei, din cauza accidentărilor care au tras-o în jos în clasament). De ce surprinzător? Pentru că luna trecută, ITF a dat publicității rezultatele unei investigații care a relevat un adevărat „tsunami al problemelor și al acuzațiilor de meciuri trucate la nivelul cel mai de jos al tenisului”. Cu toate acestea, se pare că, deocamdată, tirul pariorilor români este ațintit mai abitir asupra unor turnee WTA.

Analiza meciului declanșator, la rece

Sportivii, mai ales cei experimentați, își fac o analiză la sânge a prestațiilor. O fac Nadal, Federer, Serena Williams (vă aduceți aminte ce spunea despre jocul ei americanca, după ce o lăuda pe româncă, la capătul înfrângerii de la Turneul Campioanelor? – „Serviciul meu a fost la nivel de juniori azi. Cam rușinos. Rușinos e un cuvânt care descrie cel mai bine. Forehandul a lipsit, cred că și-a luat vacanță mai devreme„). Sugestiv este și ce spunea, în urmă câteva zile, Graeme Dott, un jucător de snooker de 40 de ani, după ce a ratat finalul meciului inaugural la ediția 2018 a CM de snooker: „Voi fi criticat de mulți, dar, vă asigur, nimeni nu mă va critica mai aspru decât o voi face eu.

Alexandra Dulgheru a fost și ea francă în ceea ce privește prestația ei de la Rabat: „De la început am jucat slab, ieri. Primul meci, frumos, oricum s-ar fi terminat„. Acum, obosită, cu puține meciuri legate în ultima perioadă, Alexandra admite că oboseala o afectează mai mult. Dar încearcă încă să mai ajungă o dată în prima sută.

Și totuși… În loc de concluzie

Imaginea de ansamblu este gri-cenușie.

În patru zile sau cinci, cât am stat la Rabat, să primești 50 de astfel de mesaje mi se pare enorm. Știu însă și situații în care s-au primit sute de astfel de mesaje, pe zi. Oricum, mesajele astea vin constant, iar atunci când turneul este mai mare, crește și numărul mesajelor. În principal, sunt mesaje de tip – ‘Ai dat meciul!’, ‘Cum ai putut să pierzi?’, ‘Cum ai făcut cu scorul ăsta?’

Noi le dăm ‘blochează’, automat. Dar, la un moment dat, sesizezi că sunt persoane cu diverse conturi false. Scriu și revin cu același mesaj, texte kilometrice… Le dai ‘blochează’ și vin cu un ‘copy-paste’ (n.r. – text copiat). Parcă și spun – ‘nu-i nimic, mai am un cont. Și mai am un cont. Și mai am un cont’. Țin minte, într-o zi, am primit de cinci ori același mesaj de pe conturi diferite. Ajungi să crezi că sunt bolnavi mintal. E clar că nu au altceva de făcut. Eu, de cele mai multe ori, văd aceste mesaje înaintea ei. Pentru că eu nu joc, stau cu telefonul în mână. Mesaje vin și în timpul meciului. Ea, când ajunge în sfârșit la telefon, le vede automat, din păcate… În alte țări există dezvoltate programe importante anti-bullying (n.r. – împotriva hărțuirii). La noi în țară nu știu dacă se iau măsuri de genul acesta, deși ar trebui. Din păcate, ca jucător, trebuie să dai pur și simplu – ‘ignor‘. Nu ai cum să faci, altfel înnebunești. Ignori, treci peste, pentru că nu este un subiect plăcut despre care să vorbești„, trage linie Maria Tudor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele