„Este real! Și tocmai s-a întâmplat!” L-a învins pe marele Federer, apoi a confirmat: Tsitsipas este primul semifinalist la Australian Open. Cu Stefanos, tenisul este binecuvântat de Zei + momentul în care antrenorul Serenei Williams și-a vârât coada, punându-l în dificultate pe grec

  • Publicat:
  • Actualizat:

„E ca un basm. Trăiesc visul. Pentru asta am muncit din totdeauna. Am muncit din greu pentru a fi în semifinalele unui turneu de Mare Șlem. Este real! Și tocmai s-a întâmplat”. Stefanos Tsitsipas a reușit, la 20 de ani, să scrie o pagină uriașă în istoria sportului din Grecia: este primul semifinalist din toate timpurile dat de tenisul elen într-un turneu de Mare Șlem. După ce l-a învins în optimi pe marele Roger Federer, deținătorul ultimelor două titluri la Australian Open, Stefanos Tsitsipas a confirmat, învingându-l, marți, pe spaniolul Roberto Bautista-Agut, tot în patru manșe, 7-5, 4-6, 6-4, 7-6(2), după 3 ore și 15 minute. La final de meci, eroul cu plete blonde îi repeta lui Jim Courier, în interviul de la centrul terenului e real, s-a întâmplat.

Stefanos Tsitsipas se anunță a fi următorul superstar al tenisului. Cu un joc spectaculos, cu artificii – aduse pe teren de desele urcări la fileu, grecul a preluat ștafeta, simbolic, acum două zile, de la Roger Federer. „Evident, este o victorie mare în fața lui Roger. Toți știm cine este Roger Federer și ce a reușit el în tenis. Hai să spunem că este o bornă, un punct de pornire pentru ceea ce va urma”, spunea, duminică, băiatul salvat de la înec de tatăl său, Apostolos, într-o zi în care viața sa s-a schimbat, maturizându-l într-o secundă. Coincidența face ca puștiul înalt de 1,93 m să repete, parcă la indigo, un moment iconic în sportul alb: în aceste zile, Tsitsipas ocupă locul 15 în clasamentul mondial, are un titlu câștigat în carieră și l-a învins în turul patru la Australian Open pe Roger Federer, așa cum în 2001, Roger Federer ocupa locul 15 în clasamentul mondial, avea un titlu câștigat în carieră și îl învingea în turul patru la Wimbledon pe regele Pete Sampras. Anii au demonstrat că Federer nu doar că l-a învins la acea ediție a Wimbledonului pe Sampras, ci devenea urmașul de drept și, ulterior, cel avea să îi strice toate recordurile în tenis. Tsitsipas a făcut, pentru moment, un pas în plus față de Federer, ajungând în semifinale, având în vedere faptul că, la Wimbledon 2001, Federer pierdea imediat ‘sfertul’ cu eroul local, Tim Henman, în patru seturi.

3-1 este scorul cu care Stefanos Tsitsipas a câștigat toate partidele la Australian Open 2019, disputând astfel 20 de seturi pentru a avansa în semifinale. Învinșii săi: Berrettini, Troicki, Basilashvili (#19), Federer (#3), Bautista-Agut (#22)

Startul revenirilor pentru Tsitsipas: două seturi salvate de la 2-4

Stefanos Tsitsipas a revenit după un start greoi pentru a câștiga primul set în 49 de minute. Grecul a scăpat din mână game-ul inaugural, pe lansare, după ce a irosit două mingi consecutive de game, în fața unui iberic conștient că are nevoie să atace pentru a-i face față ‘călăului lui Federer’. Trei lovituri câștigătoare l-au dus pe Roberto Bautista-Agut spre break și un avantaj pe care jucătorul în vârstă de 30 de ani l-a dublat rapid, cu un hold la zero. Pedepsind nesiguranța grecului, Bautista-Agut a avansat apăsat spre 3-1. Game-ul al cincilea a adus însă descătușarea pentru tânărul Tsitsipas, trei ași consecutivi oferindu-i încrederea necesară pentru a-i da cu ușa peste degete ibericului, protejatul lui Mouratoglou declanșând, începând cu următoarea tură pe serviciu, o serie furibundă, cu cinci game-uri adjudecate din șase jucate, pentru o victorie la limită, 7-5, de la 2-4.

Aceeași varietate în selecția execuțiilor care l-a neutralizat pe Federer, plus 18 lovituri câștigătoare i-au adus avantaj atenianului: în timp ce ibericul a punctat decisiv aproape exclusiv cu forehandul de pe linia de fund a terenului, Tsitsipas a finalizat de pe ambele părți, de pe linia de fund a terenului, dar și cu voleul, passing-ul și cu lovitura de avansare spre fileu.

Bautista-Agut nu a mai comis aceeași greșeală în setul doi. Spaniolul a luat din nou avantaj devreme, câștigând cu lejeritate break în game-ul al treilea, în ciuda faptului că, per total, în primele două seturi, grecul nu a pierdut decât trei puncte începute cu prima servă. Frecvența primului serviciu a fost însă în scădere pentru Stefanos, spre un 45% de neiertat la acest nivel, iar de această dată, Roberto nu s-a mai clintit, un break fiindu-i suficient pentru a lua manșa cu 6-4 și a egala situația la general, după ce și-a curățat jocul, coborând numărul greșelilor neforțate de la 10 – în primul set, la 4, în timp ce Tsitsipas a păstrat conducerea în statistică la capitolul lovituri câștigătoare.

Tsitsipas a părut pe punctul de a scăpa meciul din mână, când Bautista Agut a câștigat break și în setul trei și s-a desprins la 4-2. Dominant pe serviciu, îmbinând loviturile tari cu schimbări de ritm copiate parcă din carnețelul cu artificii al grecului, omul care îi executa pe Murray, trimițându-l spre retragere, în primul tur la Australian Open 2019, l-a împins în corzi pe noul ‘Puști de Aur’ al circuitului, însă în game-ul opt, balanța s-a înclinat din nou spre Tsitsipas. Cu un raliu superb, de 23 de lovituri, Bautista-Agut a anulat o primă minge de break a grecului născut în Atena și stabilit la Nicosia, în Cipru, apoi, cu un un-doi ferm a forțat egalitatea, însă erori consecutive l-au costat break-ul pe elevul lui Tomas Carbonell și al lui Pepe Vendrell.

Cu 33 de sprinturi în manșă, Tsitsipas a revenit decisiv de la 2-4, la fel ca și în primul set, pentru a se impune de această dată cu 6-4, după o replică de maestru cu reverul la o scurtă provocatoare a lui Bautista-Agut. Detaliul interesant în statistică: la. număr egal de greșeli (10-10), Bautista-Agut a preluat conducerea la numărul de lovituri câștigătoare (15-14).

Antrenorul Serenei Williams și-a vârât coada: avertisment pentru Stefanos Tsitsipas

În drum spre vestiare pentru o pauză ‘a la Șarapova’, Stefanos Tstsipas a fost pedepsit de arbitra Marisa Cicak cu avertisment pentru coaching. Responsabil pentru problemele lui Tsitsipas? Francezul Patrick Mouratoglou, aflat în loja grecului alături de padre Apostolos Tsitsipas, nimeni altul decât omul care a provocat scandalul din finala feminină de la US Open 2018, făcându-i un gest clar Serenei Williams, lucru sancționat prompt de arbitrul Carlos Ramos, momentul fiind transformat de campioana americană într-un circ de proporții.

Setul patru a stat sub semnul echilibrului și a unei dominații clare a serviciului. Bautista-Agut a ajuns în postura de a servi pentru tiebreak având procentaj de sută la sută puncte câștigate cu serviciul doi, Tsitsipas cu 10 din 11. Per total, 6 game-uri din 11 s-au încheiat din patru puncte, la zero, și doar unul a văzut 2 puncte adjudecate de sportivul aflat la retur. Pus sub presiune de faptul că a servit al doilea în manșă, Bautista-Agut a fost aproape de a capota, trimițând o dublă greșeală la 30-30. Cu o tribună net favorabilă adversarului său, Bautista-Agut a consrtuit excelent punctul, cu răbdare, finalizând câștigător cu o dreaptă feroce un raliu de 21 de lovituri, pentru a anula mingea de meci a grecului.

Tiebreak-ul a început sub dominația clară a lui Tsitsipas: serviciu nereturnat, forehand și apoi rever câștigător spre dreapta adversarului, pentru a închide raliuri de 18 și, respectiv 14 lovituri, l-au dus la 3-0. Încăpățânatul Bautista-Agut nu a cedat, a pus presiune pe dreapta adversă și a câștigat ambele puncte pe serviciul lui Stefanos. Avertizat pentru depășirea timpului de serviciu, la 2-3, Bautista Agut a lăsat un strop de pasivitate în jocul său, iar Tsitsipas a evadat pe tabelă, la 6-2, prăbușindu-se pe spate, în careul de serviciu, de îndată ce a înțeles că serviciul său nu este returnat de omul greu de ucis al acestei ediții a Australian Open-ului, Roberto Bautista-Agut.

Cifrele meciului pentru Stefanos Tsitsipas

68 lovituri câștigătoare, față de 50 – Roberto Bautista-Agut

22 ași

33 atacuri la fileu (19 reușite)

131 puncte câștigate, în total, față de 126 pentru spaniol

Pe aceeași temă
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Spectacol pe cer la începutul lunii decembrie. Luna, Jupiter, Saturn şi Venus se aliniază
Spectacol pe cer la începutul lunii decembrie. Luna, Jupiter, Saturn şi Venus se aliniază
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că se va întâmpla asta. ESTE CUMPLIT
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că se va întâmpla asta. ESTE…
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit.
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul…
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Premieră la Uber. Ţara în care locuitorii îşi pot rezerva o călătorie prin Whatsapp
Premieră la Uber. Ţara în care locuitorii îşi pot rezerva o călătorie prin Whatsapp
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice modernizate B61
Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice…
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<