După douăzeci de ani de tăcere absolută, un neurolog dezvăluie miracolul vindecării fiicei sale de leucemie! Corina Morariu câștigase Wimbledon și era numărul 1 mondial la dublu! Legătura cu Securitatea și ajutorul neprețuit acordat de Ion Țiriac. „A rămas fără păr! Incapabilă să se ridice din pat”! VIDEO EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Albin Morariu a scăpat de cancer un șef al Securității lui Nicolaea Ceaușescu, pentru ca apoi să fie rugat de Pete Sampras pentru a-i salva antrenorul de la moarte.

Emigrat în Statele Unite ale Americii acum aproape o jumătate de veac, clujeanul de 83 de ani stabilit în Florida, deconspiră un secret știut numai de el și de Ion Țiriac.

Geniu mondial în neurologie, Albin Morariu și-a diagnosticat fiica cu o formă rară de leucemie (acută promielocitară – APL): americanca de origine română, campioană la Wimbledon în 1999, Corina Morariu
ajunsese numărul 1 mondial la „dublu” și cucerise al doilea ei titlu de Grand Slam, în echipa cu sud-africanul Ellis Ferreira, la Australian Open.

După douăzeci de ani de tăcere absolută, un neurolog de geniu emigrat din Cluj dezvăluie miracolul vindecării fiicei lui de leucemie după ce aceasta câștigase “Wimbledon-ul” și ajunsese numărul 1 mondial la “dublu”

Medicul neurolog și totodată tatăl Corinei Morariu, Albin, avea să trăiască o dramă.

„Dragă, trebuie să te duci la un control!” au fost primele cuvinte adresate de Albin Morariu fiicei sale, după ce a observat sângerari nazale necontrolate și corpul plin de vânătăi.

„Asta s-a întâmplat chiar după ce Corina a câștigat Wimbledon-ul cu Lindsay Davenport. Ea juca, la un turneu favorit, la Bol, în Croația, la care a fost în finală de trei ori. A pierdut de două ori și a câștigat ultima finală. Venea din Europa și nu se simțea bine, nu se putea concentra, era ceva cu ea dar nimeni nu știa ce are” a declarat Albin Morariu despre fiica sa.

„Hematologul îmi dă telefon: Domnu’ doctor, este ceva serios!…Asta a fost marți, joi dimineața, i-a făcut ce se numește biopsie de maduvă din coapsă. Cu biopsia, am fost chiar la spitalul ăsta, Delray
Medical Center Community (n.red.- dr. Morariu are clinica Florida Neurologic Center în Delray Beach), m-am dus la patolog și m-am uitat la lame. Și el, și eu, am văzut că are leucemie! Erau celule tinere, multiple, care erau, peste tot, în corpul ei. În special în oase. Nu am știut ce să fac, am vrut să o trimit la Seattle, nu putea să meargă nicăieri. D-abia am ajuns în Miami (n.red.- distanța între Miami și Delary Beach este de 80.9 kilometri), am dus-o cu mașina. Din fericire, am ajuns la un individ care cunoștea medicină și era expert în tratarea leucemiei. Era hematolog” a continuat medicul.

Departe de terenurile cu zgură de la Paris și fără a fi în stare să urmărească la televizor un meci înteg de la Roland Garros 2001, Corina a auzit-o pe buna ei prietenă, Jennifer Capriati, cum îi dedică, de pe centralul „Philippe Chatrier”, triumful ei la French Open. Asta după ce i se citise scrisoarea trimisă de
Lance Armstrong, supraviețuitor al unui cancer testicular!

„A rămas fără păr! Incapabilă să se ridice din pat”

„Dupa 6 luni au fost semne pozitive. Asta după ce 4 luni din acea jumătate de an, Corina a făcut chimioterapie de inducție. A rămas fără păr, cu tractul gastrointestinal afectat și cu embolie pulmonară, incapabilă să se ridice din pat motiv pentru care eu și fiul meu, Mircea (n.red.- fratele Corinei este și el medic neurolog) am făcut de gardă, cu rândul, în Jackson Memorial Hospital din Miami”

În noiembrie 2001, de “Ziua Recunoștinței”, Corina a părăsit spitalul din Miami după ce învinsese cancerul de sânge, cel mai temut adversar împotriva căruia a jucat vreodată.

La începutul lui 2002, a reluat antrenamentele dar obosea după 5 minute de lovit mingea până ce, în aprilie, ajunsese să stea pe teren două ore pe zi. Abia în iunie a jucat, la San Diego, prima ei partidă după „meciul vieții contra cancerului”. Nu a ratat nici US Open, numai că Serena Williams a câștigat, în doua seturi, 6-2, 6-3.

„Căutam să vedem cine ar putea să îi doneze măduvă dacă ajunge la stadiul respectiv de gravitate. Fratele ei, Mircea (n.red.-mai mare cu 10 ani decât Corina), care este și jucător de pickleball, este 100%
compatibil cu ea, așa că avea un donator de măduvă, dacă avea nevoie. Din fericire, nu i-a trebuit!”

A „pasat” cancerul dar nu și-a putut salva căsnicia: în 2003, Corina a divorțat de Andrew Turcinovich, soțul și antrenorul ei care a ales să se întoarcă în Australia natală.

„Pete Sampras l-a sunat, în lacrimi, rugându-l să îi salveze de la moarte antrenorul”

Albin Morariu nu ascunde că, în 2001, a trăit la capul fiicei sale ceea ce îl cutremurase, cu șase ani înainte, mai mult decât evadarea din România comunistă a lui Ceaușescu: numărul 1 mondial, Pete
Sampras l-a sunat, în lacrimi, rugându-l să îi salveze de la moarte antrenorul, pe Tim Gullikson.

„Într-o zi Tim Gullikson a avut o criză de epilepsie. Era la Stuttgart, la turneul cel mare organizat de Ion Țiriac, în Germania(n.r. -Eurocard Open, Masters Series – unul dintre cele mai mari 9 turnee ATP la acea vreme, desfășurat în Hans Martin Schleyer Halle, înainte să fie mutat de român la Madrid).

„Sampras m-a chemat, am zburat acolo, la Stuttgart. Am încercat să-l ajut pe Tim, în primul rând, să controlam criza de epilepsie. Din nefericire, cauza crizei de epilepsie a fost o tumoră cerebrală care a fost inoperabilă. Sfârșitul nu a fost bun pentru că nu s-a putut opera” a precizat doctorul de 83 de ani.

Este antologic momentul de la Australian Open când Pete Sampras a izbucnit în plâns în timpul sfertului de finală cu Jim Courier după ce antrenorul lui, Tim Gullikson, leșinase în tribuna terenului central de la Melbourne.

Curajul și voința nepământene au răsplătit-o, însă, pe Corina: în 2005 a ajuns din nou într-o finală de Grand Slam, tot în echipă cu Lindsay Davenport, dar cele două au pierdut ultimul act de
la Australian Open.

Trei luni mai tîrziu, a debutat în echipa de Cupa Federației a Statelor Unite într-o partidă în care a pecetluit, la dublu victoria,5-0 contra Belgiei, alături de…Lindsay Davenport.

Imediat după Wimbledon, Morariu a zburat la Moscova ca să facă pereche cu Venus Williams în semifinala Fed Cup dar Rusia, cu Myskina, Dementieva și Safina, a învins cu 4-1.

„Șeful Securității, numit în Salaj, avea cancer iar eu am izbutit să-l scap de la moarte”

Licențiat în medicină la Cluj, în 1963, Albin Morariu a așteptat trei ani de zile ca să obțină viza pentru Statele Unite chiar dacă cercetările lui erau studiate în întreaga lume științifică:

„Am izbutit să plec în America printr-un hatâr al destinului. Ceaușescu a renunțat la reorganizarea administrativă pe regiuni și raioane din 1950 și a înființat județele iar Salajul a apărut pe harta României cu întreaga conducere de partid și servicii. Șeful Securității, numit în Salaj, avea cancer iar eu am izbutit să-l scap de la moarte. Mi-a făcut rost de viză pentru Statele Unite în 1973. După Veteran Administration Hospital and University of Minnesota din Minneapolis, am ajuns în echipa de medici specialiști în neurologie de la Henry Ford Hospital din Detroit, oraș în care s-a născut Corina” a mai afirmat Morariu.

Fascinat de Roland Garros pentru care în fiecare an își lua concediu ca să prindă prima săptămână de la French Open, Albin Morariu divulgă, în premieră pentru Prosport, cum a ajuns fiica lui, Corina, jucătoare profesionistă de tenis: cu ajutorul lui Ion Țiriac.

„L-am sunat pe domnul Țiriac dacă poate să-i ofere Corinei un wild-card (invitație pentru o jucătoare fără clasament). El era atunci la Roma, se ocupa de organizarea turneului de la Foro Italico. M-a reapelat în 5 minute și mi-a spus…Are un wild-card la Nicolosi, în Sicilia, lângă muntele Etna. Este turneu de 10.000 dolari.

După ce s-a terminat turneul îl sun pe domnul Țiriac ca să îi spun că a făcut să schimbe viața fiicei mele: Corina a câștigat și proba de simplu și proba de dublu ! Și, de acolo, a fost începutul carierei ei
în tenis” a dezvăluit Albin Morariu.

foto: wikipedia

Bogdan Savin / Autor
Activează de peste 17 în presa sportivă. La început a fost colaborator al departamentului care se ocupa de ligile inferioare, a „făcut practica” la meciuri din Liga 2 sau a treia și treptat a ajuns la secția „Fotbal Intern” a ProSport. A acumulat experiență și după patru ani a acceptat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen