Djokovic e OUT de la Roland Garros! Călăul său era suspendat din tenis din cauza pariurilor în urmă cu doi ani, a fost la două mingi de eliminare în primul tur în fața lui Marius Copil, dar acum este în semifinalele de la Paris, de pe locul 72 ATP. Cronica unui meci fabulos, cu două tiebreak-uri de infarct, încheiat cu o execuție de generic

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Jun. 2018, 21:03 Actualizat: 05 Jun. 2018, 22:18 Tenis
Djokovic e OUT de la Roland Garros! Călăul său era suspendat din tenis din cauza pariurilor în urmă cu doi ani, a fost la două mingi de eliminare în primul tur în fața lui Marius Copil, dar acum este în semifinalele de la Paris, de pe locul 72 ATP. Cronica unui meci fabulos, cu două tiebreak-uri de infarct, încheiat cu o execuție de generic

Marco Cecchinato (72 ATP) a furnizat șocul zilei de marți la Roland Garros: l-a învins cu 6-3, 7-6(4), 1-6, 7-6(11) pe campionul din 2016 de la Paris, Novak Djokovic (22 ATP).

Italianul își adaugă pe lista cu victime importante făcute la Paris la această ediție a French Open-ului scalpul lui Djokovic, după ce îi învinsese și pe ibericul Pablo Carreno-Busta (10), dar și pe David Goffin (8) și va juca pentru un loc în finală împotriva austriacului Dominic Thiem (cap de serie 7 – învingător în fața accidentatului Alexander Zverev în minimum de seturi – detalii AICI).

Cecchinato a revenit incredibil în setul patru, răspunzând unei serii de nouă game-uri câștigate de Djokovic din zece disputate, a recuperat de la 2-5, a salvat trei mingi de set decisiv în tiebreak și a valorificat a patra sa minge de meci.

Filmul pas cu pas al partidei care a încins Arena Suzanne Lenglen

Stadiul 1: meciul devine interesant. Brusc

Pe Central, acolo unde sunt cele mai multe boxe de comentarii pentru presă, vestea că Novak Djokovic a pierdut primul set al sfertului de finală cu cvasi-necunoscutul italian Marco Cecchinato (72 ATP) a ajuns rapid. Chiar dacă pe teren era în plină desfășurare unul dintre primele game-uri ale partidei dintre Sloane Stephens și Daria Kasatkina, jurnalistul francez țipă, de-a dreptul. Djokovic este diminuat, transmite ziaristul.

Primul set s-a încheiat, într-adevăr, cu o surpriză importantă. 6-3 pentru Cecchinato. Spre deosebire de Central, arena Suzanne Lenglen e plină-ochi. Și în tribuna jurnaliștilor găsești cu greu un loc. Djokovic este condus și în start de set doi. Cu break.

Stadiul 2: Cecchinato e omul cu scurtele!

Cum recuperează Djokovic break-ul în start de set doi? Pe patru greșeli neforțate ale lui Cecchinato. Dublă greșeală, tentativă ratată de scurtă și o minge pusă în fileu la minge de break, după ce un fan din tribună a strigat exact în momentul în care italianul se pregătea să lovească. Rămași fără reprezentant pe tablou, francezii de pe Lenglen l-au adoptat pe Djokovic. De la 1-2, sârbul a făcut ușor saltul la 3-2.

Cecchinato însă rezistă. Egalează la trei și are din nou două mingi de break. S-a dus la 40-15 pe serviciul campionului din 2016 după un rever superb, în lung de linie și o scurtă care a închis punctul pentru totdeauna. Dar Djokovic atacă, execută bine smash-ul, este în control pe serviciu, apără ambele puncte și ajunge la minge de game. Dreapta îl trădează pe Cecchinato, underdog clar la startul meciului, iar Djokovic trece din nou în avantaj, 4-3.

Cecchinato strânge pumnul după fiecare punct. Îi place să facă pasul în teren după serviciu. Două dintre aceste servicii puternice îl trec în mai puțin de 30 de secunde de la 3-4 și 30-15, la 4-4. Djokovic ajunge din nou să lanseze jocul și exagerează cu bătutul mingii. Primul serviciu e afară, vine al doilea, iar fileul îi scoate mingea în out lui Cecchinato. Apoi, după ce sârbul bate mingea de 25 de ori, serva la teu e imparabilă. Iese la rampă un rever-cross trimis exact pe tușă, pe care Cecchinato îl ajunge târziu. Arbitrul dă out următorul serviciu. Djokovic îl cheamă în teren, apoi îl întoarce la jumătatea drumului, după o discuție cu Marco – se pare că s-a lămurit care e urma. Nole nu câștigă punctul, pentru că ratează lungul de linie, dar de la 40-0 își permite. Și, puțin mai târziu, punctul pe tabelă este trecut în dreptul lui.

E presiune pe Cecchinato la 4-5. Italianul reușește o scurtă de senzație, dar Djokovic a simțit punctul nevralgic pe reverul cu o mână al italianului, presează acolo și primește două mingi de break consecutive, atunci când surprinzătorul Cecchinato forțează la prima ocazie pe care o întrevede pentru a lovi cu dreapta. Serviciul îl scoate din impas. Cecchinato apără, egalează – și cu un pic de noroc. Iar Djokovic primește avertisment pentru coaching.

Se face 5-5 în setul secund. Fanii exultă. Djokovic trece prompt testul serviciului. Are 6-5 și câștigă și primele puncte la retur. Cecchinato smulge eroarea pe reverul sârbului, dar este taxat și el pentru coaching. Italianul nu înțelege. Publicul fluieră, arbitrul Carlos Ramos e însă prompt. Cecchinato îl plimbă stânga-dreapta pe Djokovic, apoi închide cu o nouă scurtă de generic. Este arma lui principală. Este 30-30, dar tribuna ține clar cu Djokovic. Cecchinato conduce următorul punct, are de executat un smash, dar nu închide punctul, ajunge din nou la scurtă, dar de data asta, execuția îl trădează. Este minge de break și set pentru Djokovic. Cecchinato ajunge, cumva, la egalitate. Dar oferă o nouă minge de break, atunci când reverul său în lung de linie prinde un pic din banda fileului și cade înapoi în terenul său. Salvează din nou, trimițând câștigător fix spre reverul lui Djokovic. Un nou atac țintit spre reverul sârbului îi aduce game-ul italianului. A salvat trei mingi de set și a avut nevoie de 12 puncte pentru a ajunge la tiebreak.

Djokovic servește primul în tiebreak și ia punctul. Cecchinato răspunde cu două lovituri câștigătoare – evident, unul fiind o scurtă. Apoi, vine mini-break-ul – o dreaptă în lung de linie, câștigătoare. A sărutat tușa. Djokovic se vede obligat să atace la plasă. Strânge scorul, pentru că passing-ul italianului nu trece și revine la 2-3. Apoi, fostul număr unu mondial își ia mini-break-ul înapoi. Schimbă terenul la 3-3. Djokovic trimite o minge-balon, înaltă, care îl surprinde pe Cecchinato, iar smash-ul italianului, de pe linia de fund intră în fileu. La 4-3, Djokovic încearcă să se desprindă pe tabelă, folosind procedeul favorit, astăzi, al adversarului său. Scurta sa însă nu trece fileul. Cecchinato revine la egalitate – 4-4, apoi ia un nou mini-break avantaj – cum altfel, decât cu scurtă? Djokovic caută să egaleze la 5 cu un rever în lung de linie, dar îl ratează. Sunt două mingi de set doi pentru Marco Cecchinato. Și italianul nu iartă – trimite perfect un smash, fix pe centrul terenului!

După o oră si 40 de minute de joc, Djokovic este condus, 2-0 la seturi. Și schimbă tricoul. De la negru, la alb.

Stadiul 3: Intermezzo marca Djokovic. Defilare, defilare promptă

Setul trei începe cu schimb de break-uri. Un ușor recul după intensul set doi. Soarele s-a ascuns între nori. Tribuna freamătă. Se aude un bâzâit constant. Djokovic a revenit de patru ori în carieră de la 0-2 la seturi. Este cifra de care se agață cu gândul fanii săi – mulți – din tribunele arenei Suzanne Lenglen. Deși, cei mai mulți pot fi confundați cu acei fani conjuncturali, de-un meci. Nu sunt organizați ca belgienii care au umblat tot turneul cu recuzita ca pentru un meci de fotbal pentru Goffin&Co. Nu au steaguri ale Serbiei, nici echipamentul de joc promovat de sârb. Dar îl susțin.

Cecchinato își pierde rapid cumpătul. A ratat o scurtă la egalitate și se trezește din nou condus, cu break, de Djokovic, cu 2-1. Primele trei game-uri ale acestui set au fost break-uri.

Jocul cedat pe serviciu, la a patra minge de break, își pune amprenta asupra jocului italianului. Ratările sale vin acum pe bandă rulantă, iar Djokovic, cu întreaga sa experiență, este acolo pentru a fructifica. 5-1, la începutul celei de-a treia ore de joc.

Imediat, ajungem la borna 2 ore și 10 minute de joc. Djokovic a închis setul trei, 6-1. Marco Cecchinato, jucătorul care în primul tur a fost la două mingi de eliminare în fața lui Marius Copil, la 4-5 și egalitate în setul decisiv, este acum la vestiare. Djokovic a chemat medicul și acuză probleme la picior. Da, arădeanul l-a condus cu 2-0 la seturi pe Marco Cecchinato, care acum are nevoie doar de încă un set pentru a-l invinge pe Djokovic. Dar Marius a pierdut decisivul, 8-10.

Stadiul 4: Ă‚sta este vintage Djokovic, nu?

Setul patru începe cu o controversă: Marco Cecchinato este oprit pe teren din drumul spre linia de fund a terenului și primește avertisment, plus punct pierdut. Lumea huiduie. Nole a revenit la tricoul negru. Dar tribuna a trecut, sensibil, în tabăra lui Marco. Îl consideră nedreptățit și îl încurajează.

Djokovic câștigă lejer prima tură pe lansare. Cecchinato este convins că, pe serviciul lui, are 30-0. Djokovic a greșit prima minge, italianul a dat un rever în lung de linie ce părea câștigător. Dar, din scaun, mingea e dată out. Sârbul merge să verifice, e o decizie grea. Dar, fostul număr unu, aflat într-o situație complicată pe tabelă, nu cedează punctul așa cum a făcut-o de câteva ori atunci când se afla, clar, în avantaj. Se bucură. Apoi, fostul campion găsește o diagonală scurtă de excepție. A pornit spre break și rupe serviciul advers, după o nouă eroare în fileu a lui Cecchinato. 2-0 în start de set trei.

Înainte de a ajunge la bancă, pentru pauză, sârbul face al nouălea game din ultimele zece jucate.

Djokovic servește la 3-1 în setul patru. Începe ploaia. Lumea se foiește, dar Djokovic nu clipește. Jurnaliștii sârbi nu au nicio problemă în a deschide umbrele în tribună. Care obstrucționează vederea. Le închid după protestele jurnaliștilor din jur.

Cecchinato servește și are, din nou, de apărat minge de break, după o combinație scurtă-lob a sârbului. Game-ul se prelungește: Djokovic prinde cu greu o scurtă a italianului, returnează în cross, italianul e acolo, dar trimite lungul de linie în culoarul de dublu. Însă, până la urmă, diferența rămâne de un singur break.

Stadiul 5: Grand finale

Și este momentul în care Novak Djokovic servește pentru set decisiv. Și se clatină. Vine lungul de linie decisiv al lui Cecchinato și break-ul inapoi. Sârbul este în continuare în față, dar va primi returul la 5-4. Ținta sârbului s-a dereglat, brusc. Ratează atacul spre dreapta lui Cecchinato, apoi returul. Italianul nu pune pe tabelă game-ul alb, pentru că Djokovic inventează un passing excelent. Dar egalitatea este doar amânată.

Tribuna erupe. De data asta, lumea îi strigă numele lui Marco. Este 5-5, 30-30 și reverul lui Djokovic ratează de puțin linia. A fost un lung de linie îndrăzneț. Este minge de break pentru Cecchinato. Fotografii aflați în spatele liniei de fund a terenului mută iute obiectivul de pe italian pe sârb. Pentru a nu rata nimic. Doar reverul italianului eșuează în plasă. Egalitate, apoi avantaj Djokovic, după un atac bun pe dreapta adversă. Djokovic fructifică această șansă, dând tare, dar cu marjă de siguranță – cu dreapta.

Setul trei va fi decis, ca și al doilea, la tiebreak.

Djokovic servește din nou primul, în liniște perfectă. O face cu doi-ul, ia la țintaă reverul advers, își creează avataj, urcă la plasă pentru finalizare, schimbă colțul de atac și ratează linia. Este mini-break pentru Cecchinato. O nouă ratare Djokovic, apoi serviciu tare și lung de linie din teren pentru un 3-0 de neimaginat în urmă cu zece minute, al italianului. Djokovic ia următoarele două servicii – a fost suspans, deoarece, pentru o clipă, tribuna nu a știut dacă lobul italianului nu cumva a prins terenul. Vine, apoi, rândul lui Cecchinato să rateze un rever lung de linie din poziție favorabilă. Și se schimbă terenul, din nou, la 3-3. Cechinato se ceartă. O noua ratare îl lasă la 3-4, dar frustrarea o pune în următorul atac, care îl îndoaie în defensivă pe Djokovic. 4-4.

Cecchinato are acum două servicii pentru a inchide meciul, la 5-4. Djokovic a crezut că mingea italianului iese afară, aceasta a ajuns pe tușă și sârbul nu a mai avut ce face. Dar atacă la 4-5 și recuperează. La 5-5, italianul rezistă eroic în defensivă, Djokovic dă drumul la volum, dar winner-ul vine de la italian. Cecchinato are minge de meci pe serviciul lui Djokovic. Sârbul salvează în extremis, cu o minge cross, scurtă, care abia prinde terenul. Se schimbă din nou jumătățile, la 6-6. Tribuna erupe.

Djokovic își arată clasa la fileu și anulează prima minge de meci. Toată lumea e în picioare. Rapid, apare serie de oportunități pentru Djokovic. Prima, vine și dispare la 7-6. Apoi, este tot minge de set pentru Djokovic, la 8-7. Apasă contra reverului, dar lasă descoperită jumătatea de forehand și este pedepsit de Marco Cecchinato. Vine un nou winner pentru Nole, pentru 9-8. Și o reacție de frustrare maximă, tot pentru Djokovic, după un super-retur, aplaudat imediat de public, pe care italianul îl trimite înapoi totuși și pe care, dintr-o poziție confortabilă, Djokovic nu îl poate trimite la rândul său mai departe în teren, pentru a merge în al cincilea set.

După trei mingi de set ratate de sârb, urmează mai mult suspans: Cecchinato dă cu dreapta, câștigător, pentru 10-9. Djokovic rezistă, datorită serviciului și loviturii de dreapta. Cecchinato returnează cu greu următorul punct, dar mingea lui Djokovic e agățată de fileu și se prăvălește tot în terenul său. Numărul 72 ATP ratează primul serviciu și încă o minge de meci. Dar Djokovic ajută din nou, cu eroare. Cecchinatto are 12-11, a patra minge de meci și îl trece cu un retur excepțional pe Djokovic, pornit spre fileu.

  • Jucătorul fără meci câștigat pe tabloul principal al vreunui Grand Slam până la startul acestui turneu, suspendat în 2016 după ce a fost acuzat că ar fi pariat că va pierde un meci, suspendat inițial 18 luni, apoi doar 12, este acum în semifinalele de la Roland Garros.
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Jun. 2018, 21:03 Actualizat: 05 Jun. 2018, 22:18 Tenis
Pe aceeași temă
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat buletinul unui bebeluş mort
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat ...
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode si nu s-a mai plans nimeni!”
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode ...
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Se relaxează restricţiile în România! Bucurie uriaşă pentru români chiar din acest weekend (SURSE)
Se relaxează restricţiile în România! Bucurie uriaşă pentru români chiar din acest weekend (SURSE)
Nicolae Ceaușescu, la un pas să scape de execuție! A făcut însă o greșeală fatală
Nicolae Ceaușescu, la un pas să scape de execuție! A făcut însă o greșeală fatală
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
ATENȚIE! Poți să iei amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Mulți șoferii nu știu acest lucru
ATENȚIE! Poți să iei amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Mulți șoferii nu știu acest lucru
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
Cele mai bune cauciucuri de iarnă și all-season în 2020. Detaliul care se repetă la fiecare test
Cele mai bune cauciucuri de iarnă și all-season în 2020. Detaliul care se repetă la fiecare test
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Român mort în chinuri cumplite: bătut şi incendiat în Italia. Ucigaşii săi, pedepsiţi exemplar de magistraţi
Român mort în chinuri cumplite: bătut şi incendiat în Italia. Ucigaşii săi, pedepsiţi exemplar de magistraţi
Anunțul făcut de Carmen de la Sălciua după ce a postat prima imagine cu iubitul: Ăsta nu este anul în care poți avea chiar tot
Anunțul făcut de Carmen de la Sălciua după ce a postat prima imagine cu iubitul: Ăsta nu este anul în care poți ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
Ana-Maria Mocanu o ia pe urmele Oanei Zăvoranu! Vedeta le-a atacat pe cele care-și editează prea mult pozele
Ana-Maria Mocanu o ia pe urmele Oanei Zăvoranu! Vedeta le-a atacat pe cele care-și editează prea mult pozele