Djokovic e OUT de la Roland Garros! Călăul său era suspendat din tenis din cauza pariurilor în urmă cu doi ani, a fost la două mingi de eliminare în primul tur în fața lui Marius Copil, dar acum este în semifinalele de la Paris, de pe locul 72 ATP. Cronica unui meci fabulos, cu două tiebreak-uri de infarct, încheiat cu o execuție de generic

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Jun. 2018, 21:03 Actualizat: 05 Jun. 2018, 22:18 Tenis
Djokovic e OUT de la Roland Garros! Călăul său era suspendat din tenis din cauza pariurilor în urmă cu doi ani, a fost la două mingi de eliminare în primul tur în fața lui Marius Copil, dar acum este în semifinalele de la Paris, de pe locul 72 ATP. Cronica unui meci fabulos, cu două tiebreak-uri de infarct, încheiat cu o execuție de generic

Marco Cecchinato (72 ATP) a furnizat șocul zilei de marți la Roland Garros: l-a învins cu 6-3, 7-6(4), 1-6, 7-6(11) pe campionul din 2016 de la Paris, Novak Djokovic (22 ATP).

Italianul își adaugă pe lista cu victime importante făcute la Paris la această ediție a French Open-ului scalpul lui Djokovic, după ce îi învinsese și pe ibericul Pablo Carreno-Busta (10), dar și pe David Goffin (8) și va juca pentru un loc în finală împotriva austriacului Dominic Thiem (cap de serie 7 – învingător în fața accidentatului Alexander Zverev în minimum de seturi – detalii AICI).

Cecchinato a revenit incredibil în setul patru, răspunzând unei serii de nouă game-uri câștigate de Djokovic din zece disputate, a recuperat de la 2-5, a salvat trei mingi de set decisiv în tiebreak și a valorificat a patra sa minge de meci.

Filmul pas cu pas al partidei care a încins Arena Suzanne Lenglen

Stadiul 1: meciul devine interesant. Brusc

Pe Central, acolo unde sunt cele mai multe boxe de comentarii pentru presă, vestea că Novak Djokovic a pierdut primul set al sfertului de finală cu cvasi-necunoscutul italian Marco Cecchinato (72 ATP) a ajuns rapid. Chiar dacă pe teren era în plină desfășurare unul dintre primele game-uri ale partidei dintre Sloane Stephens și Daria Kasatkina, jurnalistul francez țipă, de-a dreptul. Djokovic este diminuat, transmite ziaristul.

Primul set s-a încheiat, într-adevăr, cu o surpriză importantă. 6-3 pentru Cecchinato. Spre deosebire de Central, arena Suzanne Lenglen e plină-ochi. Și în tribuna jurnaliștilor găsești cu greu un loc. Djokovic este condus și în start de set doi. Cu break.

Stadiul 2: Cecchinato e omul cu scurtele!

Cum recuperează Djokovic break-ul în start de set doi? Pe patru greșeli neforțate ale lui Cecchinato. Dublă greșeală, tentativă ratată de scurtă și o minge pusă în fileu la minge de break, după ce un fan din tribună a strigat exact în momentul în care italianul se pregătea să lovească. Rămași fără reprezentant pe tablou, francezii de pe Lenglen l-au adoptat pe Djokovic. De la 1-2, sârbul a făcut ușor saltul la 3-2.

Cecchinato însă rezistă. Egalează la trei și are din nou două mingi de break. S-a dus la 40-15 pe serviciul campionului din 2016 după un rever superb, în lung de linie și o scurtă care a închis punctul pentru totdeauna. Dar Djokovic atacă, execută bine smash-ul, este în control pe serviciu, apără ambele puncte și ajunge la minge de game. Dreapta îl trădează pe Cecchinato, underdog clar la startul meciului, iar Djokovic trece din nou în avantaj, 4-3.

Cecchinato strânge pumnul după fiecare punct. Îi place să facă pasul în teren după serviciu. Două dintre aceste servicii puternice îl trec în mai puțin de 30 de secunde de la 3-4 și 30-15, la 4-4. Djokovic ajunge din nou să lanseze jocul și exagerează cu bătutul mingii. Primul serviciu e afară, vine al doilea, iar fileul îi scoate mingea în out lui Cecchinato. Apoi, după ce sârbul bate mingea de 25 de ori, serva la teu e imparabilă. Iese la rampă un rever-cross trimis exact pe tușă, pe care Cecchinato îl ajunge târziu. Arbitrul dă out următorul serviciu. Djokovic îl cheamă în teren, apoi îl întoarce la jumătatea drumului, după o discuție cu Marco – se pare că s-a lămurit care e urma. Nole nu câștigă punctul, pentru că ratează lungul de linie, dar de la 40-0 își permite. Și, puțin mai târziu, punctul pe tabelă este trecut în dreptul lui.

E presiune pe Cecchinato la 4-5. Italianul reușește o scurtă de senzație, dar Djokovic a simțit punctul nevralgic pe reverul cu o mână al italianului, presează acolo și primește două mingi de break consecutive, atunci când surprinzătorul Cecchinato forțează la prima ocazie pe care o întrevede pentru a lovi cu dreapta. Serviciul îl scoate din impas. Cecchinato apără, egalează – și cu un pic de noroc. Iar Djokovic primește avertisment pentru coaching.

Se face 5-5 în setul secund. Fanii exultă. Djokovic trece prompt testul serviciului. Are 6-5 și câștigă și primele puncte la retur. Cecchinato smulge eroarea pe reverul sârbului, dar este taxat și el pentru coaching. Italianul nu înțelege. Publicul fluieră, arbitrul Carlos Ramos e însă prompt. Cecchinato îl plimbă stânga-dreapta pe Djokovic, apoi închide cu o nouă scurtă de generic. Este arma lui principală. Este 30-30, dar tribuna ține clar cu Djokovic. Cecchinato conduce următorul punct, are de executat un smash, dar nu închide punctul, ajunge din nou la scurtă, dar de data asta, execuția îl trădează. Este minge de break și set pentru Djokovic. Cecchinato ajunge, cumva, la egalitate. Dar oferă o nouă minge de break, atunci când reverul său în lung de linie prinde un pic din banda fileului și cade înapoi în terenul său. Salvează din nou, trimițând câștigător fix spre reverul lui Djokovic. Un nou atac țintit spre reverul sârbului îi aduce game-ul italianului. A salvat trei mingi de set și a avut nevoie de 12 puncte pentru a ajunge la tiebreak.

Djokovic servește primul în tiebreak și ia punctul. Cecchinato răspunde cu două lovituri câștigătoare – evident, unul fiind o scurtă. Apoi, vine mini-break-ul – o dreaptă în lung de linie, câștigătoare. A sărutat tușa. Djokovic se vede obligat să atace la plasă. Strânge scorul, pentru că passing-ul italianului nu trece și revine la 2-3. Apoi, fostul număr unu mondial își ia mini-break-ul înapoi. Schimbă terenul la 3-3. Djokovic trimite o minge-balon, înaltă, care îl surprinde pe Cecchinato, iar smash-ul italianului, de pe linia de fund intră în fileu. La 4-3, Djokovic încearcă să se desprindă pe tabelă, folosind procedeul favorit, astăzi, al adversarului său. Scurta sa însă nu trece fileul. Cecchinato revine la egalitate – 4-4, apoi ia un nou mini-break avantaj – cum altfel, decât cu scurtă? Djokovic caută să egaleze la 5 cu un rever în lung de linie, dar îl ratează. Sunt două mingi de set doi pentru Marco Cecchinato. Și italianul nu iartă – trimite perfect un smash, fix pe centrul terenului!

După o oră si 40 de minute de joc, Djokovic este condus, 2-0 la seturi. Și schimbă tricoul. De la negru, la alb.

Stadiul 3: Intermezzo marca Djokovic. Defilare, defilare promptă

Setul trei începe cu schimb de break-uri. Un ușor recul după intensul set doi. Soarele s-a ascuns între nori. Tribuna freamătă. Se aude un bâzâit constant. Djokovic a revenit de patru ori în carieră de la 0-2 la seturi. Este cifra de care se agață cu gândul fanii săi – mulți – din tribunele arenei Suzanne Lenglen. Deși, cei mai mulți pot fi confundați cu acei fani conjuncturali, de-un meci. Nu sunt organizați ca belgienii care au umblat tot turneul cu recuzita ca pentru un meci de fotbal pentru Goffin&Co. Nu au steaguri ale Serbiei, nici echipamentul de joc promovat de sârb. Dar îl susțin.

Cecchinato își pierde rapid cumpătul. A ratat o scurtă la egalitate și se trezește din nou condus, cu break, de Djokovic, cu 2-1. Primele trei game-uri ale acestui set au fost break-uri.

Jocul cedat pe serviciu, la a patra minge de break, își pune amprenta asupra jocului italianului. Ratările sale vin acum pe bandă rulantă, iar Djokovic, cu întreaga sa experiență, este acolo pentru a fructifica. 5-1, la începutul celei de-a treia ore de joc.

Imediat, ajungem la borna 2 ore și 10 minute de joc. Djokovic a închis setul trei, 6-1. Marco Cecchinato, jucătorul care în primul tur a fost la două mingi de eliminare în fața lui Marius Copil, la 4-5 și egalitate în setul decisiv, este acum la vestiare. Djokovic a chemat medicul și acuză probleme la picior. Da, arădeanul l-a condus cu 2-0 la seturi pe Marco Cecchinato, care acum are nevoie doar de încă un set pentru a-l invinge pe Djokovic. Dar Marius a pierdut decisivul, 8-10.

Stadiul 4: Ă‚sta este vintage Djokovic, nu?

Setul patru începe cu o controversă: Marco Cecchinato este oprit pe teren din drumul spre linia de fund a terenului și primește avertisment, plus punct pierdut. Lumea huiduie. Nole a revenit la tricoul negru. Dar tribuna a trecut, sensibil, în tabăra lui Marco. Îl consideră nedreptățit și îl încurajează.

Djokovic câștigă lejer prima tură pe lansare. Cecchinato este convins că, pe serviciul lui, are 30-0. Djokovic a greșit prima minge, italianul a dat un rever în lung de linie ce părea câștigător. Dar, din scaun, mingea e dată out. Sârbul merge să verifice, e o decizie grea. Dar, fostul număr unu, aflat într-o situație complicată pe tabelă, nu cedează punctul așa cum a făcut-o de câteva ori atunci când se afla, clar, în avantaj. Se bucură. Apoi, fostul campion găsește o diagonală scurtă de excepție. A pornit spre break și rupe serviciul advers, după o nouă eroare în fileu a lui Cecchinato. 2-0 în start de set trei.

Înainte de a ajunge la bancă, pentru pauză, sârbul face al nouălea game din ultimele zece jucate.

Djokovic servește la 3-1 în setul patru. Începe ploaia. Lumea se foiește, dar Djokovic nu clipește. Jurnaliștii sârbi nu au nicio problemă în a deschide umbrele în tribună. Care obstrucționează vederea. Le închid după protestele jurnaliștilor din jur.

Cecchinato servește și are, din nou, de apărat minge de break, după o combinație scurtă-lob a sârbului. Game-ul se prelungește: Djokovic prinde cu greu o scurtă a italianului, returnează în cross, italianul e acolo, dar trimite lungul de linie în culoarul de dublu. Însă, până la urmă, diferența rămâne de un singur break.

Stadiul 5: Grand finale

Și este momentul în care Novak Djokovic servește pentru set decisiv. Și se clatină. Vine lungul de linie decisiv al lui Cecchinato și break-ul inapoi. Sârbul este în continuare în față, dar va primi returul la 5-4. Ținta sârbului s-a dereglat, brusc. Ratează atacul spre dreapta lui Cecchinato, apoi returul. Italianul nu pune pe tabelă game-ul alb, pentru că Djokovic inventează un passing excelent. Dar egalitatea este doar amânată.

Tribuna erupe. De data asta, lumea îi strigă numele lui Marco. Este 5-5, 30-30 și reverul lui Djokovic ratează de puțin linia. A fost un lung de linie îndrăzneț. Este minge de break pentru Cecchinato. Fotografii aflați în spatele liniei de fund a terenului mută iute obiectivul de pe italian pe sârb. Pentru a nu rata nimic. Doar reverul italianului eșuează în plasă. Egalitate, apoi avantaj Djokovic, după un atac bun pe dreapta adversă. Djokovic fructifică această șansă, dând tare, dar cu marjă de siguranță – cu dreapta.

Setul trei va fi decis, ca și al doilea, la tiebreak.

Djokovic servește din nou primul, în liniște perfectă. O face cu doi-ul, ia la țintaă reverul advers, își creează avataj, urcă la plasă pentru finalizare, schimbă colțul de atac și ratează linia. Este mini-break pentru Cecchinato. O nouă ratare Djokovic, apoi serviciu tare și lung de linie din teren pentru un 3-0 de neimaginat în urmă cu zece minute, al italianului. Djokovic ia următoarele două servicii – a fost suspans, deoarece, pentru o clipă, tribuna nu a știut dacă lobul italianului nu cumva a prins terenul. Vine, apoi, rândul lui Cecchinato să rateze un rever lung de linie din poziție favorabilă. Și se schimbă terenul, din nou, la 3-3. Cechinato se ceartă. O noua ratare îl lasă la 3-4, dar frustrarea o pune în următorul atac, care îl îndoaie în defensivă pe Djokovic. 4-4.

Cecchinato are acum două servicii pentru a inchide meciul, la 5-4. Djokovic a crezut că mingea italianului iese afară, aceasta a ajuns pe tușă și sârbul nu a mai avut ce face. Dar atacă la 4-5 și recuperează. La 5-5, italianul rezistă eroic în defensivă, Djokovic dă drumul la volum, dar winner-ul vine de la italian. Cecchinato are minge de meci pe serviciul lui Djokovic. Sârbul salvează în extremis, cu o minge cross, scurtă, care abia prinde terenul. Se schimbă din nou jumătățile, la 6-6. Tribuna erupe.

Djokovic își arată clasa la fileu și anulează prima minge de meci. Toată lumea e în picioare. Rapid, apare serie de oportunități pentru Djokovic. Prima, vine și dispare la 7-6. Apoi, este tot minge de set pentru Djokovic, la 8-7. Apasă contra reverului, dar lasă descoperită jumătatea de forehand și este pedepsit de Marco Cecchinato. Vine un nou winner pentru Nole, pentru 9-8. Și o reacție de frustrare maximă, tot pentru Djokovic, după un super-retur, aplaudat imediat de public, pe care italianul îl trimite înapoi totuși și pe care, dintr-o poziție confortabilă, Djokovic nu îl poate trimite la rândul său mai departe în teren, pentru a merge în al cincilea set.

După trei mingi de set ratate de sârb, urmează mai mult suspans: Cecchinato dă cu dreapta, câștigător, pentru 10-9. Djokovic rezistă, datorită serviciului și loviturii de dreapta. Cecchinato returnează cu greu următorul punct, dar mingea lui Djokovic e agățată de fileu și se prăvălește tot în terenul său. Numărul 72 ATP ratează primul serviciu și încă o minge de meci. Dar Djokovic ajută din nou, cu eroare. Cecchinatto are 12-11, a patra minge de meci și îl trece cu un retur excepțional pe Djokovic, pornit spre fileu.

  • Jucătorul fără meci câștigat pe tabloul principal al vreunui Grand Slam până la startul acestui turneu, suspendat în 2016 după ce a fost acuzat că ar fi pariat că va pierde un meci, suspendat inițial 18 luni, apoi doar 12, este acum în semifinalele de la Roland Garros.
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Jun. 2018, 21:03 Actualizat: 05 Jun. 2018, 22:18 Tenis
Pe aceeași temă
E oficial! Stare de Urgență până pe 31 decembrie. Guvernul a făcut anunțul
E oficial! Stare de Urgență până pe 31 decembrie. Guvernul a făcut anunțul
Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei
Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei
De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog
De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog
Dinamo chiar vrea in finala Cupei Romaniei! A dus-o pe FCSB la Comisii si vrea calificarea cu orice pret!
Dinamo chiar vrea in finala Cupei Romaniei! A dus-o pe FCSB la Comisii si vrea calificarea cu orice pret!
Ironia sorţii. Un bebeluş s-a născut cu steriletul mamei în mână. Fotografiile virale
Ironia sorţii. Un bebeluş s-a născut cu steriletul mamei în mână. Fotografiile virale
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
Misterele spadei lui Ştefan cel Mare. Teribila armă mânuită de voievod era confecţionată din oţel special
Misterele spadei lui Ştefan cel Mare. Teribila armă mânuită de voievod era confecţionată din oţel special
ȘOCANT! Ce s-a găsit în ORGANELE pacienților decedați de COVID
ȘOCANT! Ce s-a găsit în ORGANELE pacienților decedați de COVID
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Teroare maximă în România. Mii de interlopi au pus stăpânire pe marile orașe. Poliția este în alertă
Teroare maximă în România. Mii de interlopi au pus stăpânire pe marile orașe. Poliția este în alertă
Kaufland, anunț pentru un milion de clienți. Bani pentru români: cum intri în posesie
Kaufland, anunț pentru un milion de clienți. Bani pentru români: cum intri în posesie
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI se află încă la bordul unui VAPOR răsturnat cu 10 luni în urmă
Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI se află încă la bordul unui VAPOR răsturnat cu 10 luni în urmă
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei!
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei!
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Horoscop de weekend. Vin bani în mod neașteptat pentru două zodii
Horoscop de weekend. Vin bani în mod neașteptat pentru două zodii
Unele bombeuri beton, altele fese din silicon! Topul vedetelor care și-au pornit motoarele pe plajă
Unele bombeuri beton, altele fese din silicon! Topul vedetelor care și-au pornit motoarele pe plajă
S-au aflat noi detalii cutremurătoare despre dipariția actriței Naya Rivera. Fiul ei de patru ani a fost descoperit singur pe o barcă, iar acum autoritățile spun că mămica sa ar putea să nu mai fie găsită niciodată
S-au aflat noi detalii cutremurătoare despre dipariția actriței Naya Rivera. Fiul ei de patru ani a fost descoperit singur ...
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Se dau bani de la stat! Ce condiție trebuie să îndeplinești
Se dau bani de la stat! Ce condiție trebuie să îndeplinești
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Momentul incredibil în care un polițist o PIPĂIE pe o șoferiță. Gestul care a provocat SCANDALUL - VIDEO
Momentul incredibil în care un polițist o PIPĂIE pe o șoferiță. Gestul care a provocat SCANDALUL - VIDEO
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!