DEZVĂ‚LUIRI | Patricia Țig, în „sferturi” la revenirea în circuitul WTA. „Prezența fetiței mele este o motivație incredibil de puternică. Fizic, sunt chiar mai bine decât înainte. Vreau să mă autodepășesc și să fac mult mai multe decât în prima parte a carierei”

DEZVĂ‚LUIRI | Patricia Țig, în
  • Publicat:
  • Actualizat:

Patricia Țig, 24 de ani, a revenit pentru prima dată după toamna lui 2017 pe tabloul principal al unui turneu WTA, pe zgura de la BRD Bucharest Open. Proaspătă mămică, fără clasament – fapt care a pus-o în situația de a lupta întâi în precalificări, pentru un wildcard pus la bătaie de FRT pentru tabloul oficial de calificări, Patricia a zbârnâit pe zgura de la București, croindu-și drum spre faza sferturilor, acolo unde ține steagul României sus, alături de Irina Begu (partidele din sferturi se joacă vineri, cu începere de la ora 15:00).

Pentru prima dată în carieră, Patricia Țig a învins o sportivă din Top 15, eliminând-o în optimi, într-un meci jucat joi, pe deținătoarea trofeului, Anastasija Sevastova. Sunt multe lucruri care surprind când o privești pe Patricia Țig pe zgura din Parcul cu Platani. Forehandul ei mușcă tușele cu precizie, jocul ei este agresiv și mustește de încredere, chiar dacă românca are puține meciuri în picioare (are un bilanț de 27 de victorii și 6 înfrângeri în sezon, rotunjit însă în turnee ITF de 15.000 de dolari, aflate la nivelul cel mai de jos al competițiilor de tenis, turnee scoase la începutul anului de forurile mondiale din sfera „tenisului profesionist”, acestea nemaioferind puncte WTA).

La cum joacă însă, Patricia Țig pare că nici nu a lipsit vreo lună din circuit. „Totul este în regulă. Simt că, din punct de vedere fizic, sunt chiar mai bine decât înainte. Mult mai bine. Mulțumesc Federației pentru că am primit șansa de a juca în turneul de precalificări, l-am câștigat, așa am ajuns în calificări, am câștigat și acolo și acum sunt pe tabloul principal„, a spus Patricia într-un prim interviu oferit din postura de jucătoare-mămică, luni, pentru ProSport.

Restartul a fost însă complicat. Primele zile înapoi pe terenul de tenis, chiar și pentru o mămică mult mai tânără decât a fost Serena Williams, au fost dificile. „A fost destul de greu în primele zile. Am reluat în aprilie turneele, am crezut că sunt pregătită, dar încă nu eram. Am avut zece săptămâni în Cancun – am luat-o ca și cum aș fi avut antrenamente și meciuri de antrenament. Nu mai știam cum e să joci pe puncte. Mi-a luat câteva turnee ca să îmi intru în ritm. În primele turnee am avut destule probleme, mici, dar care m-au afectat„, mărturisește „Pati”. Experiența din Mexic s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un adevărat tur de forță. După două finale disputate la Cancun, au urmat două trofee ITF W15. Revenirea în main tour a adus o satisfacție în plus, a pus din nou lumina reflectoarelor asupra ei și o propulsează, dintr-un foc, între primele 450 în lume.

În urmă cu 3-4 ani nu eram disperată după sponsori, dar mă gândeam că, cu cât voi juca mai bine și voi fi mai cunoscută și mai bună ca jucătoare, probabil că vor veni, la un moment dat, și altfel de contracte. Evident, sponsorii nu au rămas, contractele nu au rămas. Nu poți să îi învinovățesc. Nu-i nimic. Ne descurcăm și așa”

Poate v-a surprins să o vedeți pe Patricia Țig apărând la fiecare partidă cu alt echipament. Fără un logo vizibil pe maioul de joc albastru pe care l-a purtat în timpul super-evoluției din partida cu Anastasija Sevastova. Trecând de la  echipament uni, pal, la șort multicolor.

În 2016, când juca un sfert de finală într-o ediție istorică pentru România în turneul Premier Mandatory de la Madrid, la care jumătate dintre pozițiile din sferturile de finală erau ocupate de românce, Patricia Țig făcea pasul în Top 100 (a urcat până pe locul 83 WTA) și era îndreptățită să spere că, odată cu rezultatele, pot veni și contracte mai avantajoase. „Nu eram disperată după sponsori, dar mă gândeam că cu cât voi juca mai bine și voi fi mai cunoscută și mai bună ca jucătoare, probabil că vor veni, la un moment dat, și altfel de contracte. Evident, nu a fost o prioritate pentru mine, niciodată„, punctează ferm Patricia Țig, care explică mai departe că, și din punctul acesta de vedere, a fost nevoită să dea reset.

Eu am avut sponsor de la 14 ani. Am avut la haine, la rachete. Evident, sponsorii aceia nu au rămas, contractele acelea nu au rămas. Nu poți să îi învinovățesc. Nu-i nimic. Ne descurcăm și așa. Acum am haine de la H&M pe mine, nu mă deranjează lucrul ăsta. Nu îmi spun că dacă nu am contract cu Nike sau cu Adidas nu pot să joc. Acum, e adevărat, nu am contract pentru haine, pe care le cumpăr eu. Am întrebat pe cineva dacă pot primi haine, pentru că este mai bine să nu ai stresul ăsta, să stau să comand de pe internet sau să merg prin magazine. Dar, dacă nu se întâmplă, nu va fi un capăt de țară. Primesc în schimb rachete de la Tecnifibre„, spune, zâmbind, Patricia.

Prezența Sofiei mă ajută mult, este o motivație incredibil de puternică. Nu pot să exprim în cuvinte. Eu, de acum nu mă pot compara absolut deloc cu eu, cea de dinainte

Ce s-a schimbat evident la Patricia Țig ține de partea interioară. De mentalitate, motivare și obiective. „Modul meu de a gândi s-a schimbat. Aici este meritul Sofiei (fetița Patriciei), care este mai mult decât pot să exprim în cuvinte. S-a schimbat totul. Sofia și cu Răzvan sunt niște oameni care mi-au schimbat viața și sunt mai presus de orice pentru mine. Sofia înseamnă totul pentru mine. Nu pot să explic. Prezența Sofiei mă ajută mult, este o motivație incredibil de puternică. Nu pot să exprim în cuvinte. Eu, de acum nu mă pot compara absolut deloc cu eu, cea de dinainte. Mi s-a schimbat modul de a gândi, mi s-au schimbat prioritățile, dorința, motivația. Totul e altfel. Simt că nu mai pun atâta presiune pe mine într-un meci, pentru că am și alte priorități. Dacă se pierde un meci nu este capăt de țară, nimeni nu moare. Important este ca Sofia să fie sănătoasă. Nu este o relaxare, ci un alt punct de vedere„, spune Patricia Țig pentru ProSport.

Ți-ai imaginat vreodată că vei fi mămică la 24 de ani?
Da, chiar da! Mi-am imaginat asta pentru că mereu mi-am dorit să fiu o mamă tânără.

De când s-a născut fetița ta, care a fost cel mai mare interval de timp în care ai stat fără ea?
(n.r. – se gândește) Vreo patru zile. Deja am zis că este prea mult și că nu vreau să se mai întâmple. Cred că la un moment dat vom fi nevoiți să o facem, când vom juca turnee dintr-un colț în celălalt al lumii, dar așteptăm să crească un pic și apoi sperăm că va fi un pic mai ușor pentru ea. Este foarte cuminte. Dar am simțit că și așa este prea mult. Acasă, pentru Sofia e un mediu cunoscut, un mediu liniștit. Este greu să stau departe de Sofia, de câte ori pot o iau cu mine la antrenamente, la turnee. Avem ajutor, așa că totul e în regulă.

Dacă te-ai întâlni acum cu Serena Williams pe aleile complexului unui turneu, ce sfat i-ai cere? Legat de joc sau legat de cum să fii o bună mămică-jucătoare de tenis?
Nu știu ce să spun. Mă gândesc că nu aș putea să îi cer un sfat anume. Fiecare este diferit, Eu nu pot să mă compar cu altă jucătoare sau altă mămică. Eu fac ce pot în postura mea, cu siguranță ea face tot ce poate în postura ei. Pot doar să admir și să încerc să mă apropii cât de mult de puterea ei de muncă și de dorința cu care joacă fiecare meci și fiecare turneu. M-am mai sfătuit un pic cu Andreea Mitu, care este și ea mămică, dar fiecare copil e diferit, poate că Adam reacționează diferit față de Sofia. O mamă nu are nevoie de prea multe sfaturi, pentru că își simte copilul.

Faci echipă cu Răzvan și la muncă, la tenis, și acasă. Cum a evoluat această dinamică?
Este tot ce îmi doresc, nu pot să îmi doresc ceva mai mult de atât! A evoluat foarte frumos, ne înțelegem foarte bine, e totul perfect. Suntem o echipă adevărată.

În ceea ce privește tenisul, lucrurile sunt destul de clare pentru Patricia Țig, care, așa cum au făcut-o și proaspăta sa învinsă, Anastasija Sevastova sau Ashleigh Barty când au luat o pauză din circuit pentru a-și pune gândurile în ordine, cum a făcut-o Victoria Azarenka după ce a devenit mamă, vorbește depre o primă carieră în tenis și acum – o a doua. „Ce îmi doresc în a doua parte a carierei este să mă autodepășesc și să fac mult mai multe decât în prima parte a carierei. Sper să facem mai mult și mai bine. Muncim pentru asta în fiecare zi. Cred că e bine„, a spus Patricia Țig pentru ProSport.

  • Pentru prima dată în istoria BRD Bucharest Open, două sportive pornite din calificări au acces în sferturi – Patricia Țig și Martina Di Giuseppe (Italia, 28 ani, 211 WTA). Doar trei favorite se mai află pe tablou: Viktoria Kuzmova (#2), Laura Siegemund (#6) și Krystina Pliskova (#8).
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup