Dezvăluirea ProSport care aruncă în aer procesul de dopaj în care e implicată Simona Halep! Răsturnare de situație în cazul paşaportului biologic: adevăratul motiv este legat de scorul HR-OFF, calculat în teste de citometrie! | SUPEREXCLUSIVITATE

Redactor:
Ilie Pavel
Dezvăluirea ProSport care aruncă în aer procesul de dopaj în care e implicată Simona Halep! Răsturnare de situație în cazul paşaportului biologic: adevăratul motiv este legat de scorul HR-OFF, calculat în teste de citometrie! | SUPEREXCLUSIVITATE
  • Publicat:
  • Actualizat:

Înaintea audierii Simonei Halep la Tribunalul Sport Resolutions, ProSport dezvăluie adevăratul motiv al prelungirii procesului româncei. „Intenția repetată de dopaj” este motivația emiterii celei de a doua acuzații adusă Simonei după analiza pașaportului biologic.

Dezvăluirea ProSport care aruncă în aer procesul de dopaj în care e implicată Simona Halep! Răsturnare de situație în cazul paşaportului biologic: adevăratul motiv este legat de scorul HR-OFF, calculat în teste de citometrie

SCORUL HR-OFF este parametrul relevant calculat ca raport între concentrația hemoglobinei și procentul de reticulocite (globulele roșii imature din sânge) și care a impus a doua acuzație adusă Simonei Halep.

Farmacologii, biochimiștii și toxicologii angajați special de Agenția Mondială de Integritate a Tenisului pentru cazul Halep au identificat, prin teste de citometrie (n.red. – numărare sau măsurare a celulelor din sânge) în mediu fluid (flow cytometry), biomakeri prin care au calculat SCORUL HR-OFF.

SCOR OFF = HR (concentrația hemoglobinei) x 10 – 60 x (RET %, procentul de reticulocite-hematii imature)

O serie de factori influențează acest parametru identificat ca anormal la Halep:

  • antrenament la altitudine sau dormit într-un cort hipoxic
  • perioada recentă de pregătire intensivă, exerciții cu repetitivitate solicitantă
  • sângerare abundentă (pierdere recentă de sânge în cazul ciclului menstrual) sau
    transfuzie
  • deshidratarea extremă sau expunerea la frig (temperaturi scăzute, inclusiv criogenie)

Concluzia: NIVEL ANORMAL (VALORI ATIPICE) DE HEMOGLOBINA SAU HEMATOCRIT

OFF HR-SCORE (valoare contabilizata între nivelul de hemoglobină și procentul de reticulocite) a fost calculat după formula:

  • 10*HGB [g/dL] – 60*sqrt (RETP [%])
  • HGB nivelul hemoglobinei HGB [g/dL]
  • RETP procent de reticulocite [%]

SCOR HR-OFF între 0 și 1 indică suspiciune de dopaj

SCOR HR-OFF peste 1 ar trebui găsit doar la 1 din 1.000 de sportivi „curați”.

Pe baza rezultatelor a peste 3.000 de teste (> 3.000 de eșantioane), Scor Hr-Off variază între -2,35 și 1 (interval de încredere 95%, cu o medie de -0,67 și o abatere standard de 0,87.

Motivul pentru care ITIA a calculat acest Off HR-Score pentru Simona Halep

„Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Simona Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială”, a declarat Nicole Sapstead, senior director Anti – Doping al Agenției Mondiale de Integritate a Tenisului.

Dacă o manipulare (stimulare eritropoetică [ESA] prin substanța activă Roxadustat din medicamentul Evrenzo) crește numărul de globule roșii circulante (și astfel crește nivelul hemoglobinei), organismul Simonei a reacționat prin stoparea propriei producții de globule roșii.

Acest feedback negativ a fost identificat prin procentul redus de reticulocite (globule roșii imature). O combinație crescută a nivelului de hemoglobina HGB și nivel scăzut de reticulocite RETP A PROVOCAT UN SCOR HR-OFF ATIPIC. Anormalitatea nu poate fi provocată de factori naturali, nici ca urmare a unei afecțiuni medicale.

CONCLUZIA FARMACOLOGILOR, BIOCHIMIȘTILOR ȘI TOXICOLOGILOR EXPERȚI RELEVĂ INTENȚIA REPETATĂ DE DOPAJ ÎN CAZUL SIMONEI HALEP!

Scorul anormal al profilului sanguin (ABPS) este utilizat pentru a identifica dopajul sanguin în sport (prevalență dopaj sanguin).

Combinarea a șapte markeri hematologici (procent de reticulocite, nivelul hemoglobinei, nivelul hematocritului, numărul de globule roșii, volumul corpuscular mediu, hemoglobina corpusculară medie, concentrația medie a hemoglobinei corpusculare)

HCT (nivel hematocrit, în [% ]),
HGB (nivelul hemoglobinei, în [g/dL]),
MCH (hemoglobina corpusculară medie, în [pg]),
MCHC (concentrația medie a hemoglobinei corpusculare, în [g/dL]),
MCV (media volumul corpuscular, în [fL]),
RBC (numărul de globule roșii, în [106/ μL]),
RETP (procentul de reticulocite, în [%])
și folosirea a doi algoritmi diferiți de învățare automată (clasificator bayesian și SVM-Support Vector Machine) creează scorul unic (SCOR HR-OFF). „Scorul Hr-Off” are cea mai mare relevanță în identificarea dopingului comparativ cu fiecare parametru singular (luat în parte).

PROSPORT DEZVALUIE ANALIZELE ȘI CALCULELE ȘTIINȚIFICE CARE STAU LA BAZA CELEI DE A DOUA ÎNCĂLCĂRI A PROGRAMULUI ANTI-DOPING DE CĂTRE FOSTUL NUMĂR 1 MONDIAL

Implementarea ABPS a fost creată folosind limbajul de programare Matlab, iar WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) menține o versiune Java care este utilizată în baza de date ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System) și în programul Athlete Biological Passport (ABS).

Aceste versiuni sunt disponibile numai pentru organizațiile anti-doping certificate si recunoscute de Agenția Mondială Anti-Doping.

ANALIZA PROBELOR DE SÂNGE

Toate probele de sânge trebuie omogenizate pentru o perioadă de minimum 15 minute folosind un mixer adecvat (de exemplu, mixer cu role).
Fiecare probă de sânge trebuie să fie analizată de două ori consecutiv.
Diferențele absolute între rezultatele celor două analize trebuie să fie egale sau mai mici
decât următoarele pentru ca standardele relevante să fie acceptate:
§ 0,1g/dL pentru analiza HGB;
§ 0,15 diferență absolută pentru analiza RET% (dacă prima măsurare este mai mică sau egală până la 1,00%);
§ 0,25 diferență absolută pentru analiza RET% (dacă prima măsurare este mai mare decât 1,00%);

CARACTERISTICILE METODEI

o cromatografia de gaze combinată cu spectrometrie de masă a derivaților TMS (grupări ceto și hidroxil).
o standardele de calibrare trebuie analizate periodic și ori de câte ori a se aduce o modificare semnificativă a configurației analitice.
o mostră de control al calității urinei (QC).
o Hidroliza enzimatică se efectuează cu β-glucuronidază purificată din E. coli.
o Completitudinea hidrolizei steroizilor urinari glucuroconjugați trebuie să fie verificat cu A-glucuronid marcat izotopic (sau un echivalent alternativă recunoscută științific).
o Completitudinea derivatizării va fi verificată prin monitorizare a mono-O-TMS versus derivatul di-O-TMS al lui A.

PROCEDURA DE CONFIRMARE A PROFILULUI DE DOPAJ SUSPECT ÎN CAZUL HALEP

„Blood doping” este procesul influențat de Roxadustat, identificat în testul doping pozitiv al lui Halep de la US Open 2022, substanță activă (n.r. nespecifică în termeni anti-doping pentru că este inexistentă în natură sau mâncare) care crește capacitatea de oxigenare a organismului prin mărirea, artificială, a numărului celulelor roșii din sânge cu scopul obţinerii anduranței, potențează rezistenţa unui sportiv la efort de durată (corpul reține mai multă apă decât în cazul unei persoane obișnuite) și, implicit, amplifică performanţele sportive.

DE CE ESTE INTERZISĂ ERITROPOIETINA (EPO)?

În timpul unui meci de tenis de peste doua ore și jumătate odată cu apa eliminată din organism prin transpiraţie, nivelul hematocritului creşte.

Dacă o jucătoare are un nivel ridicat de hematocrit există un risc vital major prin îngroșarea sângelui (concentrația de globule roșii în raport cu lichidul crește): nivelul normal este cuprins între 42 și 45 de procente iar o valoare de peste 50 % semnalizează dopajul.

Un alt pericol este ca organismul să înceapă să producă anticorpi împotriva EPO. Jucătoarea devine anemică (îmbunătățește disponibilitatea fierului în organism), activează formarea de noi vase sangvine în mușchi, acționează împotriva hiperaccidității iar factorul de creștere somatotropina (GH), care stimuleaza dezvoltarea mușchilor, provoacă acromegalia (n.r. dezvoltarea incontrolabilă a zonelor periferice, mâini și picioare, față, bărbie, urechi, motiv pentru care ciclistul Marco Pantani a fost poreclit „Elefantino”).

Roxadustat (substanța activă din medicamentul Evrenzo), depistat în testul doping al lui Halep, este clasificat de Agenția Mondială Anti-Doping în clasa EPO, clasa de hormoni care ajută la oxigenarea sângelui.

Roxadustat este inhibitor HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.
Medicamentul se administrează pe cale orală.

  • La 17 decembrie 2018, Roxadustat a fost certificat la nivel global în China pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă.
  • În 2020, a fost aprobat în Japonia și pentru pacienții care nu fac dializă.
  • În Uniunea Europeană a primit certificare în august 2021

PAŞAPORTUL BIOLOGIC AL SPORTIVULUI (ABP) ESTE CAZIERUL PRIN CARE SUNT MONITORIZATE „VARIABILE BIOLOGICE” CARE RELEVĂ, INDIRECT, EFECTELE DOPAJULUI.

Prin acest pașaport biologic, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) găsește nereguli de tip hematologic și aparținând de steroizi.

În plan hematologic, sportivii sunt monitorizați pentru a nu avea în compoziția sângelui agenți stimulenți, printre care eritropoetina, substanța regăsită în Roxadustat, în cazul Simonei Halep.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba…
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele