De ce Halep e ca Federer și motivul pentru care echipa românească este perfectă. Hărădău: „Simona ar trebui să aibă contracte de 10 ori mai mari, dar în România nu are cine să le susțină”

Autori: Cezara Paraschiv, Marius Hutu Publicat: 25 Feb. 2015, 23:39 Actualizat: 25 Feb. 2015, 23:40 Tenis
  • Dumitru Hărădău a analizat pentru ProSport progresul Simonei Halep, cea care sâmbăta trecută a devenit a 12-a jucătoare din circuitul WTA actual care deține în palmares cel puțin zece trofee câștigate, prin succesul cu 6-4, 7-6, din finala de la Dubai cu reprezentanta Cehiei, Karolina Pliskova.

Consider că și la ora asta, Simona este o jucătoare în formare, dar care în același timp obține și niște performanțe ieșite din comun. O cunosc încă de când era puștoaică și juca în Centrul  Național de Tenis, pentru că mă ocupam de partea asta. Saltul și formarea ei, performanțele ieșite din comun pe care le-a obținut, sigur, s-au format în timp. O contribuție decisivă o au oamenii din tenisul românesc. Ea spune, de altfel, că este un produs sută la sută românesc, ceea ce mie îmi place foarte mult„, explică Dumitru Hărădău.

Halep, joc construit pe determinare cu „tehnică de lovire și tehnică de mișcare a picioarelor perfecte”

Potrivit unei analize ProSport, Halep a înregistrat un progres spectaculos în circuit, reușind performanța de a câștiga primele zece titluri ale carierei cel mai rapid între jucătoarele care evoluează în prezent în circuitul WTA, într-un an, opt luni și șase zile (Nurnberg, 15 iunie 2013 – Dubai 21 februarie 2015). Așadar, le-a întrecut  la acest capitol pe Serena Williams, Maria Șarapova și toate celelalte staruri ale circuitului WTA,. Cheia succesului Simonei stă în „calitățile extraordinare, plecând de la determinarea pe care o are. Am văzut la ea, în timpul jocului, un gest (n.r. – și imită felul în care Simona străpunge aerul cu pumnul strâns, de jos în sus, la capătul unui punct câștigat)  pe care nu l-am văzut la alți jucători și la alte jucătoare, care de fapt arată cam ce determinare are. Tu ca specialist motivezi un jucător la un moment dat, dar determinarea asta care vine din interior, de a face mare performanță – cu ea te naști. Simona a adăugat o tehnică perfectă de lovire a mingii și acum, cu ajutorul lui Țiriac, o tehnică de mișcare a picioarelor perfectă”, este convins actualul președinte al BRD Bucharest Open.

  • Tenisul s-a transformat, este o criză de timp, e un fel de tenis de masă și cel care se mișcă mai bine pe teren, cum o face Simona, care se mișcă excelent, ajunge la minge și joacă mai repede și își duce adversara într-o criză de timp mult mai repede„, susține Hărădău, considerând că Simona are un joc care se pliază bine acestei schimbări.

Jocul Simonei este seducător, este convins Hărădău, care face paralela cu tensiul masculin. „Eu când mă uit la Federer, văd un jucător perfect. Ilie Năstase era impresionant pe terenul de tenis, îți făcea placere să te uiți la toate meciurile lui, de la început până la sfârșit. Sigur, era și un alt tenis. Dar dacă mă uit în tenisul feminin astăzi, nu văd nici o fată care arată la fel de bine ca Simona pe terenul de tenis. Este o plăcere să te uiți la meciurile ei. La Muguruza cu Pliskova mă uit, dar doar câteva game-uri, eu nu pot să mă uit tot meciul. Sigur, poate sunt subiectiv, Simona este o jucătoare din România. Dar la ea mă uit cu plăcere de la începutul până la sfârșitul meciului și ea este încă în formare. Cred că îmbunătățindu-și încă puțin anumite lucruri, ajunge un fel de Federer, deși specialiștii o compară cu Djokovic – Wilander spune că Simona este un fel de Djokovic al tenisului feminin. Când Wilander spune treaba asta, se gândește la jocul de picioare foarte bun pe care îl are și Djokovic. Și îl are foarte bun și Simona„, închide raționamentul fostul secretar general FRT.

„Țiriac, specialist în jocul de picioare”

Ion Țiriac a venit cu o mică revoluție în jocul Siomei, susține Dumitru Hărărdău: „Știu că Ion Țiriac are o contribuție importantă în ultimul timp: din când în când o mai sfătuiește, cum s-a întâmplat și la Galați, ori prin mesaje, ori la antrenamente. Am  văzut mesaje și către ea, și către antrenorul ei. Sunt antrenamente ale Simonei la care Țiriac vine și de pe margine, urmărește cu atenție și îi spune  <>. Este mare lucru ca un om cu o asemenea experiență, ca Ion Țiriac, să-ți transmită din când în când anumite lucruri și să te urmărească. Capeți o încredere imensă„, explică cel care este un apropiat al lui Țiriac, de pe vremea în care făcea echipă cu Ilie Năstase în fruntea tenisului românesc.


În 2014, Ion Țiriac a fost văzut de mai multe ori la antrenamentele Simonei, pe toate suprafețele de joc

Țiriac este mare specialist în ceea ce înseamnă jocul de picioare. Îmi aduc aminte că în trecut, când Țiriac a fost declarat cel mai bun antrenor din lume, 77-78 lucra cu Vilas, când argentinianul câștigase mai multe titluri decât Jimmy Conners, dar Connors a fost declarat cel mai bun din lume. Cu Vilas, principalul aspect pe care lucrau în antrenamente era jocul de picioare”, aduce în discuție Hărădău argumentul fostelor reușite ale celui care se află în spatele turneului de la Madrid.

„Sigur, s-a transformat între timp, acum totul se face prin sărituri pe două picioare și ne uităm la Halep, face treaba asta perfect și ar trebui să vorbim despre lucrul ăsta pentru că, într-adevăr, școala românească de tenis este o școală solidă: Țiriac, care a revoluționat tenisul sau Năstase, care l-a transformat pe terenul de tenis. Ruzici și ea câștigătoare. Este normal să vorbești despre o școală românească de tenis și Halep, prin jocul pe două picioare, se mișcă mai bine decât orice alt jucător sau jucătoare de tenis din lume„, anunță Hărădău.

Poate și din cauza asta, Simona spune că are nevoie de o echipă românească și orice străin care intră în contact cu ea, n-are cum să fie acceptat de ea, pentru că atunci când îl ai pe Ion Țiriac lângă tine, sau pe Ruzici sau pe Cosac, este greu să mai vină altcineva să îți mai spună lucruri. Sunt niște reguli clare, simple, pe care le urmărești și apoi, desigur, le repeți la nesfârșit. Eu consider că Țiriac este cea mai importantă personalitate a tensiului mondial, îndrăznesc să spun asta. Poți să vorbești de un Laver, McEnroe, dar ei au fost doar jucători de tenis. Țiriac – jucător, antrenor, promotor, manager, a făcut turnee, a făcut totul și a transformat tenisul din multe puncte de vedere. Și își face timp ca să o sfătuiască pe Halep, este de-a dreptul incredibil și trebuie să scoți pălăria. Când ai asemenea oameni lângă tine, cu care poți să te sfătuiești din când în când,  nu ai nevoie de altcineva„, apreciază Hărădău, care are cuvinte de laudă și pentru staff-ul oficial al jucătoarei aflate acum pe poziția a treia în lume.  „Simona are o echipă foarte bună, cu oameni tineri – Victor Ioniță, Teo Cercel – recuperator, maseur, mereu lângă ea. Lucrurile se întâmplă foarte bine în jurul ei„, trage concluzia în problema începutului de an Dumitru Hărădău – de ce Simona a ales să renunțe la aportul unui antrenor sau consultant străin.


Victor Ioniță, fostul antrenor al Soranei Cîrstea, este coach full-time al Simonei în 2015

„Simona ar trebui să câștige de 10 ori mai mult din contracte, dar nu are cine să le susțină financiar. Nu se întâmplă pentru că este din România”

La Dubai, Simona a depășit bariera de șapte milioande de dolari premii totale în bani în carieră. Dumitru Hărădău e de părere că sportiva din Constanța a ajuns la un nivel asemenea celor mai importante nume din sportul alb, doar pentru trofee și performanță. „Nu mai contează pentru ea banii, nu mai sunt o problemă. Ea joacă pentru titluri la ora asta. În următorii șase-opt ani, cât vrea să joace ea, își câștigă banii, câți vrea și câți nu vrea.  S-a terminat capitolul ăsta – ea a avut problema asta acum patru-cinci ani, când era greu, când n-avea ce să mănânce, se lupta cu condițiile grele prin care trece un jucător în perioada în care se formează, investește și doar speră să ajungă unde este Simona în momentul ăsta. Este greu de tot, dar uite că ea a reușit„, punctează Hărădău.

Cu toate acestea, fostul jucător de Cupa Davis nu se așteaptă ca Simona să le ajungă din urmă pe Serena Williams și pe Maria Șarapova, care câștigă mai mulți bani din contracte de imagine decât din tenis.”Trebuie să te naști în Statele Unite sau în Franța, unde ai două milioane de membri, sau în Olanda, o țară mică, cu 700.000 de membri, dar potență, sau într-o țară cu industrie foarte dezvoltată în sport. În România n-ai cum, n-are cine să vină să investească. Simona ar trebui să aibă în acest moment niște contracte ieșite din comun, dar nu le are pentru că nu are cine să le susțină.  Ar trebui să câștige de zece ori mai mult din contracte, dar asta nu se întâmplă, pentru că este din România„, este de părere Hărădău.
 

  • „Mi-ar face mare plăcere ca Simona să joace și anul acesta la BRD Bucharest Open. Jucătoarele de valoarea asta schimbă fusul orar fără nici o problemă, schimbă suprafața imediat, iar la ce talent are Simona, chiar nu are nici o problemă. A jucat bine și anul trecut după Cupa Federației, din Ungaria, și după Galați anul ăsta a jucat bine, nu este niciodată o problemă Cupa Federației. Iar anul trecut la București a avut o mare satisfacție. Când intri în turneu miercuri și vezi că biletele sunt sold out în fiecare zi este special. Când Simona este pe teren, se întâmplă asta în fiecare zi. Altfel, este foarte rar să se întâmple așa ceva, chiar în lume. Programul ei, ea îl cunoaște cel mai bine și la un moment dat ea va decide”, spune directorul de turneu Dumitru Hărădău despre ediția din 2015.

 

Autori: Cezara Paraschiv, Marius Hutu Publicat: 25 Feb. 2015, 23:39 Actualizat: 25 Feb. 2015, 23:40 Tenis
Pe aceeași temă
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un
poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins de cameră VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins ...
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ucide inclusiv femei gravide / Rivalii traficantului, paralizaţi de frică după ce au văzut ce metodă de execuţie preferă - FOTO
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ...
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Băsescu aruncă cazul Caracal în aer: Adevărul despre Dincă! De ce s-a băgat DIICOT
Băsescu aruncă cazul Caracal în aer: Adevărul despre Dincă! De ce s-a băgat DIICOT
BOMBĂ! Cine este, de fapt, ginerele lui Gigi Becali! Adevărul e că a făcut...
BOMBĂ! Cine este, de fapt, ginerele lui Gigi Becali! Adevărul e că a făcut...
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Așa puțin?! Câți bani le-a dat Gigi Becali chelnerilor care au servit azi-noapte la nunta fiicei lui
Așa puțin?! Câți bani le-a dat Gigi Becali chelnerilor care au servit azi-noapte la nunta fiicei lui
Gigi Becali a sărit calul! Darul de nuntă oferit fiicei sale Teodora Becali
Gigi Becali a sărit calul! Darul de nuntă oferit fiicei sale Teodora Becali
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit despre mama copiilor sai
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit ...
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de la moartea tragică a acestuia!
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de ...
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă cu fanii
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă ...
Horoscop Minerva 14 – 20 octombrie. 3 săptămâni de mari decizii. Probleme în relații
Horoscop Minerva 14 – 20 octombrie. 3 săptămâni de mari decizii. Probleme în relații
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?