De ce a pierdut Simona? Explicațiile specialiștilor: ce spun CTP, Mironică și Chican

De ce a pierdut Simona? Explicațiile specialiștilor: ce spun CTP, Mironică și Chican
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jocul slab al Simonei din meciul cu Cibulkova ne-a surprins pe toți. Mulți dintre noi am crezut chiar într-o finală a Simonei la Australian Open, dar evoluția româncei noastre din sfertul de finală de marți noaptea ne-a readus cu picioarele pe pământ. Am stat de vorbă cu mai mulți jurnaliști specialiști în tenis, încercând să descoperim împreună de ce a pierdut Halep atât de clar, unde a greșit și de ce a greșit.

CTP: „Declarație eronată, automulțumire prematură”

Cristian Tudor Popescu, senior editor la gandul.info, remarcă faptul că „în setul al doilea s-a observat o reducere a vitezei de serviciu, greu de explicat, poate doar dacă avea dureri la umăr, în fața unei returnere de forța Cibulkovei. Iar asta a dus la acel 6-0. Pot spune că Cibulkova a câștigat acest meci, nu l-a pierdut Simona, pentru că a avut o determinare de buldozer, o formidabilă condiție psihică, mentală, a fost extrem de cuplată în meci”. Reputatul jurnalist crede că momentul emblematic al partidei s-a petrecut în primul set, la 4-3: „Cibulkova făcuse trei duble greșeli, prin care își și pierduse serviciul, dar în ghemul imediat următor nu a avut nicio schimbare de atitudine. A jucat în continuare la risc, la linie, decisiv, ca un boxer care face mereu pasul înainte”.

Unde a greșit Simona? Răspunde tot Cristian Tudor Popescu: „Avea nevoie și înainte de meci, și în timpul meciului de antrenor. Ea a făcut o declarație oarecum eronată înaintea partidei cu Cibulkova, spunând că visul ei a fost să ajungă în sferturi. Mai bine taci! Ea s-a autodepresurizat mental. Dacă pleci cu această mentalitate, nu ai cum să câștigi. Iar un antrenor i-ar fi spus să nu se mai gândească la acest sfert de finală, pentru că nu juca nici cu Williams, nici cu Șarapova. Aici a greșit Simona. A avut această relaxare de la vestiar, o automulțumire prematură”.


Mironică: „Trebuie să îndrăznească și să riște mai mult”

Mihai Mironică, jurnalist la Sport.ro și editorialist ProSport, crede că „fragilitatea Simonei în fața unei jucătoare agresive s-a văzut încă din meciul cu Jankovic, chiar dacă a câștigat decisivul cu 6-0. În timp ce Jankovic a făcut 48 de greșeli neforțate, Cibulkova nu i-a mai făcut asemenea cadouri Simonei, având un număr de trei ori mai mic decât Jankovic”. Ce ar trebui să facă în continuare românca? Răspunde Mironică: „Halep pur și simplu a fost copleșită de jocul compact și agresiv al slovacei și trebuie să conștientizeze că pentru fazele cele mai înalte de turneu de Grand Slam trebuie să îndrăznească mai mult și să riște mai mult”.

Marius Chican: „Copleșită de miza uriașă”

Marius Chican, jurnalist la Sport.ro, încearcă să răspundă și ea la întrebarea noastră, dar caută și motive de optimism: „De ce a pierdut Simona Halep? Găsim zeci de motive, dacă scormonim printre game-uri, seturi si pauzele dintre ele! Dar mai contează? Dacă da, atunci să acceptăm că azi Cibulkova a fost pur și simplu mai bună, iar Simona noastră s-a lăsat (româneșteJ) copleșită de miza uriașă, de așteptările noastre și, sigur, și ale ei.

Dacă nu mai contează, atunci, vorba Simonei, să uităm acest meci și să ne bucurăm de un sfert de finală de Grand Slam la care doar am visat în ultimii ani. Nu, nu ne multumim cu puțin! Doar, hai s-o grațiem pe Simona măcar până luni! Pentru că de luni, Halep este, oficial, între cele mai bune 10 jucătoare din lume, iar pretențiile noastre vor fi, cel puțin, la același nivel!!!”

Antofi: „A servit modest, n-a fost agresivă”

Radu Antofi, comentatorul meciului de pe Eurosport, a văzut că „Cibulkova a făcut cel mai bun meci al vieții. Joacă foarte tare pe teren rapid, te agresează, are experiență mai mare, a avut încredere mare în ea după ce a bătut-o pe Șarapova. Din păcate, Simona a servit modest, n-a fost agresivă, a părut obosită, iar asta e destul de ciudat. Cred că a fost și un pic deranjată de accidentarea de la umărul drept și a fost depășită fizic”.

Daniel Chican: „La nivelul ăsta, nu poți improviza instinctual”

Daniel Chican, comentator TVR, găsește și el câteva explicații ale eșecului drastic al Simonei din sferturile de finală ale Australian Open: „Singurătatea profesională trăită la Melbourne a copleșit-o pe Halep, care a recunoscut că s-a simțit învinsă înainte ca meciul să înceapă. Când te bați pentru o semifinală de „Grand Slam”, nu mai poți improviza, instinctual, ce trebuie să faci pe teren în functie de ce realizează, pe moment, adversara. Și Daniel Chican e de acord că Simona avea nevoie de un antrenor la acest nivel: „Simonei i-a lipsit un antrenor capabil să-i definească o altă abordare tactică împotriva unei slovace cu stil de joc asemănător, cunoscută în circuit ca „the pocket rocket”. Cu o viteză de deplasare care i-a permis să lovească din orice punct al terenului, Cibulkova a luat mingea în urcare, în special pe serviciul secund, iar când și-a putut folosi forța explozivă, a plasat execuțiile rapid și uneori, plat. Mă refer la acel gen de sfat dat de Harry Hopman lui Ilie Năstase și Ion Țiriac înaintea semifinalei de „Cupa Davis” cu Marea Britanie jucate pe gazonul de la Wimbledon: „Spuneți la conferința de presă că la voi în țară este interzis să calci iarba”, a fost singura dorința a legendarului antrenor australian, la acea vreme consilierul românilor”.

Cum ar fi trebuit să abordeze Halep meciul? „Cibulkova a avut știința de a închide punctele cu lovituri direct câștigătoare, a riscat cu returul și nu a scăpat șansa de pedepsi mingiile scurte, fără adâncime și direcționare ale Simonei. Halep nu și-a utilizat avantajul efectelor, în special spin-ul, care ar fi izolat-o pe Cibulkova mai ales dacă mingiile Simonei erau suficient de înalte pentru a o obliga pe slovacă să lovească din poziții defensive, inconfortabile. (Cibulkova este cea mai scundă jucătoare de top din circuit).

„Simona nu si-a protejat serviciul (in ghemurile cu potential de break, ex. 30 egal, Halep nu a câștigat niciun punct), nu a avut constanță la lungimea mingilor (16 greseli neforțate cu „dreapta”), iar la retur nu a speculat serva secunda  a  slovacei (13 puncte din 43, adica 30 % eficacitate)”

Daniel Chican, comentator TVR

Vali Lupu: „Simona a fost pasivă, s-a lăsat dominată”

Vali Lupu, ziarist la treizecizero.ro, explică pasivitatea Simonei: „Cu precădere, sfertul de finală s-a decis în planul agresivității. Aici, Simona a plătit tribut unei atitudini mai pasive, unei viteze în deplasare și execuții în scădere față de potențialul ei demonstrat în ultima perioadă. E si meritul adversarei, e adevărat, dar Halep a părut mai tot timpul prea cuminte, neapăsând suficient pe lovituri. Primul serviciu s-a dovedit prea moale și insuficient de bine plasat pentru a incomoda-o pe Cibulkova (numai 45% din puncte câștigate pe prima minge). Arma principală a slovacei, forehand-ul acela exploziv, a funcționat și pentru că Simona s-a lăsat dominată, în dese rânduri fiind nevoită să trimită înalt și destul de scurt undeva pe mediana terenului”. 

Vali Lupu ne indică și care a fost momentul decisive al meciului: „A existat oarecum un moment hotărâtor, când Simona recuperase break-ul in primul set, ulterior pierzându-și imediat serviciul, pentru 3-5, împrăștiind și făcând mai multe cadouri decât adversara și oferindu-i șansa să iasă din starea de crispare cauzată de presiunea unui meci cu asemenea miză”. Ce s-a întâmplat în setul second? „N-am observat o schimbare de tactică, iar asta s-ar fi impus. Prea puține accelerări cu backhand-ul în lung de linie, veniri in față mai deloc (patru în total în tot meciul și doar una fructificată). Inerent, și nivelul ei de încredere a scăzut din ce în ce. Iar noi ne-am convins că Simona nu va găsi cutia cu artificii și am plecat la culcare mai repede decât ne-am fi dorit”.

„A fost doar o zi, doar un meci. Nimic din toate acestea nu diminuează o performanță de excepție. Avem o fată între primele 10 din lume. Și ar trebui sa fim mândri!”

Vali Lupu, jurnalist treizecizero.ro

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele